Case

Casa de 180 metri pătrați a unei familii din Iași, amenajată în stil neoclasic cu aproape 100.000 euro

  Stilul de design interior neoclasic are un rafinament căruia e greu să îi reziști. Chiar dacă ești un modernist incurabil, o invitație la ceai într-un dining cu boiserie și mobilier în linie clasică e de nerefuzat.

  Atunci când și-a cumpărat o casă nouă, în primăvara anului 2021, această familie din Iași a știut că vrea să o amenajeze în linie clasică, elegantă. Așa că au apelat la Simona Tudorachi de la Evia Interior Design, cu care mai colaboraseră la o amenajare în același stil, și au hotărât că se vor ocupa de proiect în tihnă, cu răbdare. Un an și jumătate mai târziu, în septembrie 2022, Simona a așezat flori pe masă și brioșe la bucătărie pentru ședința foto.

  Casa amenajata in stil clasic Iasi - Simona Tudorachi Evia (7)
  Nuanța de bleu pastelat se repetă pe parcursul amenajării.

  Casa are 180 metri pătrați utili și se află într-un complex nou, dintr-o zonă frumoasă a Iașiului. Este o vilă cu parter și etaj, cumpărată la roșu. În proiectul inițial bucătăria era deschisă, dar Simona a decis să modifice planul: în locul biroului propus inițial, a mutat bucătăria și a obținut un spațiu mai mare pentru living și dining. În plus, a creat o bucătărie închisă, așa cum își dorea familia. La parter se mai regăsește garajul și o baie mică, iar la etaj – trei dormitoare cu dressing și două băi.

   

  Mobilier bleu și elemente neoclasice

  Beneficiarii au vrut să păstreze o linie clasică, dar într-o manieră simplificată – fără accesorii decorative sau investiții majore în lucruri nefolositoare. Cum Simona le cunoștea bine gusturile, i-a fost ușor să contureze din prima propuneri pe gustul lor.

  „Totul gravita în jurul ideii de calm, de senin, ceea ce m-a inspirat în alegerea numelui proiectului – Casa Serenity – și în conturarea întregului concept”, își amintește Simona.

  Familia are un băiețel, ai cărui ochi albaștri și senini au fost inspirația pentru cromatica de accent a amenajării.

  Nuanța de bleu e folosită și pentru mobilierul de bucătărie, lucrat pe comandă, cu elemente clasice. Faianța stil patchwork aduce o notă rustică, ce sporește atmosfera caldă și familială.

  Bucatarie stil rustic - casa amenajata in stil clasic Iasi - Simona Tudorachi Evia (9)
  Tot mobilierul e lucrat pe comandă, din MDF vopsit, cu elemente din lemn masiv. În bucătărie, faianța aduce o notă rustică.

   

  Zona de zi de la parter urmează linia neoclasică, prin nuanțele de ivoire și accentele luxury: corpuri de iluminat de cristal, oglinzi decorative și draperii din catifea albastru-regal.

  Tot mobilierul e în nuanțe deschise, cu forme confortabile, ceea ce creează un aspect de salon elegant ce te invită la relaxare și conversații lungi.

  Pardoseala e din lemn stratificat în stil herringbone și a fost montată chiar de proprietar, care a vrut să se conecteze cât mai mult cu casa și să fie sigur că are un lucru bine făcut. Tot el s-a ocupat de montajul plintelor, cornișelor, corpurilor de iluminat și a vopsit pereții și tavanele.

  În zona de luat masa, Simona a placat un perete cu oglinzi romboidale în zona de dining, creând o atmosferă sofisticată, de restaurant elegant. Corpul de mobilier include o zonă pentru depozitarea vinurilor și o vitrină cu sticlă pentru pahare.

  Un strop de modernism în dormitorul părinților

  Dormitorul matrimonial îmbină gusturile celor doi soți și are o alură de cameră de hotel. Simona a propus mai multe variante până să ajungă la cea finală, fiindcă cei doi aveau preferințe ușor diferite. Aici, mobilierul este mai modern, iar detaliile clasice sunt simplificate. Ancadramentul pentru televizor, de exemplu, are linii drepte și este tapițat cu același material textil ca tăblia patului, într-un verde kaki.

  Bugetul amenajării s-a apropiat de 100.000 euro, din care aproximativ 40% a fost mobilierul pe comandă, apoi finisajele, sanitarele, perdelele, micul mobilier, decorațiunile și accesoriile.

  Foto: Igor Turcan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Casa de 180 metri pătrați a unei familii din Iași, amenajată în stil neocla...