Case

O casă din Târgu Mureș folosită ca depozit de croitorie a devenit căminul neoclasic al unei familii cu un copil

Unde erau înainte mașini de cusut, calculatoare, birouri abandonate și pereți decopertați, acum e o amenajare în stil neoclasic, cu accente glam, care a transformat această casă din Târgu Mureș într-un cămin pentru noii proprietari și copilul lor.

Casa pe care o vezi în imagini are o poveste – de fapt mai multe. Inițial, a aparținut unei familii înstărite de origine maghiară. Când aceasta nu a mai putut să o întrețină, a închiriat-o unei clinici, care a recompartimentat-o. Mai târziu, a ajuns depozit pentru un atelier de croitorie, iar ulterior a fost lăsată în paragină. Însă imaginea pereților deteriorați și a spațiilor cu aer rece, industrial, pline de mobilier de fabrică nu i-a oprit pe noii ei proprietari să-i vadă frumusețea.

before after scara marmura casa targu mures
Designerul a ales să păstreze scara din marmură și să o recondiționeze

Georgiana și Cătălin, doi tineri antreprenori, locuiau într-un apartament de 70 metri pătrați când a venit primul lor copil. Însă odată cu mărirea familiei a venit și dorința de mai mult spațiu și curte, iar când au descoperit această casă dintr-o zonă centrală a orașului, au considerat-o perfectă. Nu pentru ce era la acel moment, ci pentru ce urma să fie.

„Din păcate, neglijența sau nepriceperea chiriașilor au dus casa din Târgu Mureș într-o stare de degradare destul de avansată. Când am intrat prima dată cu beneficiarii, am simțit nevoia de a reda gloria de odinioară acestei case spectaculoase”, își amintește designerul Lavinia Cocieru, care s-a ocupat de amenajare împreună cu echipa Design First.

Casa are o suprafață utilă de 260 metri pătrați și o curte generoasă de 300 metri pătrați. După renovare, designerul a compartimentat parterul ca zonă de zi și de mentenanță, iar etajul l-a folosit pentru dormitoare și un birou generos pentru Georgiana și Cătălin. Tot procesul a durat șase luni, timp acordat atât pentru gândirea proiectului, cât și pentru implementarea lui. Lucrările au început la 10 ianuarie 2021 și au fost gata în timp util pentru ca proprietarii să-și poată petrece Paștele acolo.

Designerul a ales stilul neoclasic pentru casa din Târgu Mureș

Ca să onoreze istoria construcției, Lavinia a ales împreună cu proprietarii să amenajeze spațiul în stil neoclasic, cu accente glam. „Și-au dorit o amenajare elegantă, care să îi reprezinte”, explică designerul, iar după ce i-au spus exact ce nu își doresc, i-a fost simplu să contureze conceptul în jurul personalității lor.

Pereții, pardoseala, instalațiile se aflau în stare avansată de degradare când au început lucrările. Atât de avansată, încât numai partea de instalații și electrice a ocupat aproape 20% din bugetul total al amenajării, de 120.000 euro. Proprietarii au investit și într-un sistem Smart House, ceea ce a ridicat costurile, iar o altă parte consistentă din total a fost alocată manoperei.

„Amenajarea a pornit de la o eșarfă în culorile bleumarin, bej și auriu”, povestește designerul. De acolo s-a desprins întreaga paletă cromatică a amenajării, care deși are la bază albul, e piperată cu nuanțe saturate și accente aurii. Iar marmura este și ea prezentă peste tot – scara aflată original în casă, în holul de la parter, a dat tonul, căci Lavinia a ales să o păstreze și să o recondiționeze.

Parterul este compartimentat fluid, fără uși

Tot la parter se află și o debara, bucătăria cu o cămară generoasă, o cameră mică optimizată pentru mașina de spălat haine și uscător, zona de dining, o zonă de living foarte spațioasă și luminoasă și un dormitor de oaspeți nou creat. Mobilierul de bucătărie este alb, cu blat din marmură neagră, iar fiindcă spațiul a permis – dar și pentru că proprietarii și-au dorit neapărat – designerul a inclus și o insulă.

Mozaicul din zona pardoselii păstrează continuitatea dintre camere și este prezent și în hol, însă e întrerupt la intrarea în dining și living, finisate cu parchet. Cele două încăperi sunt compartimentate fluid – adică trecerea între ele este liberă, neîntreruptă de uși, iar culorile din fiecare cameră se îmbină armonios. Tot la parter există și o baie, unde Lavinia a folosit două tipuri de ceramică complementară și o ceramică de accent. A completat decorul cu detalii aurii – chiuveta, radiatorul și mânerele mobilierului.

Baia matrimonială are cadă freestanding, așezată pe fundalul unui perete-statement

La etaj se află dormitoarele, un dressing, un birou și două băi. Baia matrimonială are o cadă freestanding cu picioare aurii, amplasate pe fundalul unui perete accent care contrastează și o pune în valoare. Baia mică e finisată cu un tapet și apar și aici accentele aurii. Biroul este amenajat simplu, cu mobilier alb tip bibliotecă în care este integrat și spațiul de lucru, iar în dressing piesa de rezistență este tavanul cu motive florale.

Cea mai mare provocare a fost „redarea gloriei de odinioară a casei și aducerea tehnologiei actuale în spațiu”, spune Lavinia Cocieru. La scurt timp după ce proprietarii s-au mutat în noul lor cămin, designerul le-a făcut o vizită și a simțit că parcă locuiesc acolo de-o viață.

Pentru întreaga amenajare, Lavinia a folosit tapet și profilatură de la XT Deco, plăci ceramice de la Tempini, vopsea lavabilă Benjamin Moore, parchet cumpărat de la Vicla, iar unele accesorii sunt de la divaniesofa.ro.

Tips&tricks de la designerul Lavinia Cocieru

Înainte de a începe o amenajare, identificați stilul de amenajare și câteva elemente cheie pe care să le duceți discret în fiecare încăpere a spațiului. De exemplu, în cazul acestei amenajări, culorile bej și turqoise, se regăsesc sub diverse forme și texturi, în toată casa.

Identificați și urmăriți “firul roșu” al amenajării, până la ultima încăpere.

Nu subdimensionați iluminatul și folosiți mai mult de două surse de iluminat în fiecare încăpere.

Alegeți cu grijă texturile și nu încărcați spațiile cu prea multe elemente. Acestea o să vă obosească vizual.

Faceți un plan cât se poate de concret, ca timp și buget. O să existe devieri de la plan, dar destinația finală o să vă fie clară și nu o să vă pierdeți pe parcurs.

Foto: 602 photography

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Lavinia Cocieru.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Dani Oțil face pentru prima dată turul casei lui din Corbeanca, plină cu pove...