441 Design Studio
DESIGN INTERIOR

8 trucuri prin care îți poți face apartamentul să pară mai luminos

publicat pe 15 mart. 2022

    Un apartament slab iluminat natural poate fi greu de amenajat. Un dormitor întunecat este numai bun pentru a avea un somn mult mai odihnitor. În schimb, dacă întreaga locuință este întunecată, atunci riscul aparițiilor diferilor boli fizice sau mentale crește. O culoare aleasă prost sau un corp de mobilier plasat într-un loc nepotrivit poate întuneca locuința. Nici să pui o mulțime de corpuri de iluminat nu e o soluție. Și atunci ce faci?

    Soluția cea mai simplă ar fi să dărâmi peretele care e în plus, să mai adaugi o fereastră sau să le mărești pe cele existente. Cu multă muncă, este posibil la anumite case, mai ales dacă orientarea este în favoarea ta. Dar când locuiești la bloc, nu ai această posibilitate. De aceea am pregătit o listă cu idei și soluții practice care să te ajute să-ți luminezi apartamentul și să creezi atmosfera dorită. Partea cea mai bună este că toate aceste opțiuni nu sunt foarte costisitoare și pot fi implementate ușor.

    apartament slab iluminat - 1
    Open space-ul acestui apartament este mult mai luminos datorită culorilor pastelate, a corpurilor de iluminat și a partiției de sticlă care desparte cele două spații. Foto: 441 Design Studio

    1. Alege culorile potrivite

    Instinctul îți spune să mergi pe alb, fie că e vorba de pereți, mobilă sau accesorii. Este o soluție practică, pentru că albul reflectă lumina într-un spațiu și îl face să pară mai luminos și mai mare. Este culoarea perfectă pentru când ai suficientă lumină naturală, dar nu în lipsa ei. Albul și culorile deschise, în general, își vor pierde din prospețime și vor părea mai șterse, umbrite sau chiar murdare. Nu vei avea parte de acel alb strălucitor pe care ți-l dorești.

    În funcție de lumina naturală disponibilă, poți jongla cu diferite intensități și saturații când vine vorba de culori. Întotdeauna alege variantă mată, pentru că suprafețele lucioase vor străluci neplăcut în lumina artificială a becurilor. De asemenea, culorile mate ajută la reflectarea luminii într-un mod mult mai natural și mai plăcut pentru ochi.

    Arhitecta Iulia Naidin de la Naidin Interiors recomandă folosirea culorilor mai închise pentru a da profunzime spațiului și a crea o atmosferă intimă. Dacă nuanțele închise și dramatice nu sunt pe gustul tău, atunci poți opta pentru opțiunea lor mai desaturată sau griuri calde. Într-un spațiu cu lumină moderată, Iulia Naidin recomandă culori de intensitate medie între care să nu existe contrast, căci asta ar face ca spațiul să pară mai mic.

    Albul poate fi folosit în schimb la tavane pentru a crea senzația de înălțime și spațiu mai mare, fără să-l întunece. Ba dimpotrivă, un tavan vopsit în alb curat ajută la crearea unei atmosfere deschise și luminoase.

    Culorile neutre (nuanțe de bej sau gri cald) sau materialele naturale precum lemnul deschis la culoare sau ratanul ajută la deschiderea atmosferei și crearea unui interior cald și primitor.

    Orice culoare este influențată de mediul în care este folosită, de alte culori, materiale sau texturi cu care intră în contact. Testează vopseaua dorită în încăperea unde vrei să o folosești. Abia atunci îți vei da seama dacă strălucește sau pălește în cantitatea de lumină naturală de care ai parte.

    2. Diferite corpuri de iluminat

    Lumina artificială este la fel de importantă ca cea naturală într-un apartament slab iluminat. În funcție de încăpere, este bine să existe mai multe surse de lumină suprapuse care deservesc diferite scopuri.

    În primul rând  lumina generală, iar asta înseamnă corpul de iluminat central. El poate fi o plafonieră montată în mijlocul tavanului. Dacă este una singură, există riscul să creeze umbră pentru că lumina dată de ea nu ajunge în toate colțurile încăperii. Folosirea mai multor corpuri de iluminat în încăpere este modul prin care poți lumina încăperea uniform. Aici vorbim fie de spoturi încastrate în tavan, spoturi aparente sau un candelabru cu mai multe becuri. Un avantaj ar fi alegerea unui sistem prin care poți controla intensitatea luminii pe parcursul zilei, în funcție de lumina naturală care vine de afară.

    Urmează lumina secundară, destinată diferitelor activități, cum ar fi cititul sau gătitul. Fie că e vorba de bandă LED, lămpi plasate strategic în colțul fotoliul sau suspendate deasupra patului, ele oferă lumina punctuală, puternică, acolo unde ai nevoie.

    Lumina ambientală este cea care creează atmosfera caldă și intimă. Arhitecta Iulia Naidin recomandă plasarea diferitelor corpuri de iluminat care dau lumină caldă fie pe podea, pentru a împrăștia lumina în sus, lângă pereți sau corpuri de mobilier pentru a le scoate în evidență, lângă plante pentru crea umbre interesante.

    Corpurille de iluminat montate pe pereți sau în colțurile încăperilor dispersează umbrele care se adună în astfel de spații și care le fac să pară mai mici.

    Este foarte important și tipul de bec pe care îl alegeți pentru corpurile de iluminat. Ele pot da lumină albă, rece, caldă sau neutră. Becurile cu o temperatură caldă au în jur de 2700K (grade Kelvin), iar Iulia Naidin recomandă folosirea aceleași temperaturi în toată încăperea.

    3. Oglinzile

    Nu este prima dată când vorbim despre oglinzi, tocmai pentru că sunt obiecte versatile cu mai multe funcții. Pe de-o parte, ele creează impresia unui spațiu mai mare. Pe de alta, oglinzile ajută la crearea unei atmosfere mai luminoase. Ele facilitează pătrunderea luminii naturale mai adânc în cameră, dar o și împrăștie în mai multe direcții, ca și cum ar exista mai multe surse de lumină. Ajută dacă poziționezi o oglindă lângă fereastră. Lumina naturală va fi amplificată și dispersată în toate colțurile încăperii.

    Același truc poate fi repetat și cu corpurile de iluminat, fie că e vorba de veioze sau lămpi de podea. Ai doar grijă să alegi o lumină caldă, ambientală, care să nu fie foarte intensă atunci când se reflectă.

    4. Accesorii și plante

    Accesoriile și obiectele decorative joacă și ele un rol important în a crea o atmosferă luminoasă. La draperii nu alege materiale în culori închise, mai ales dacă ai o singură fereastră în încăpere. Căci vei avea un contrast puternic între lumină și culorile închise, iar lumina va deveni orbitoare pentru ochi. Alege culori deschise, neutre, precum bejuri, griuri calde sau tonuri pământii foarte deschise, pastelate pentru a crea o atmosferă luminoasă.

    Tablourile în culori puternice, vesele, sunt un alt mod de a lumina camera și a aduce puțină veselie la interior. Alege un tablou de dimensiuni mari, care să domine peretele. Tablourile și ramele mărunte vor aglomera spațiul și vor crea senzația de sufocare.

    Accesoriile sau corpurile de iluminat cu finisaje metalice, fie că sunt din bronz, aluminiu sau argint, reflectă lumina într-un mod plăcut și aduc o notă de eleganță la interior. Ele se potrivesc de minune cu o schemă de culori mai închisă.

    Accentele de negru scot în evidență culorile deschise și lumina. Scaunele negre, pernele sau alte accesorii negre sunt binevenite într-un apartament slab iluminat.

    Plantele sunt un alt mod de a crea un spațiu luminos. Ele aduc natura la interior și o pată de culoare dacă nu vrei să folosești alte nuanțe intense în restul amenajării. Folosește ghivece albe pentru a nu ieși în evidență și alege plante care nu au nevoie de foarte lumină naturală.

    apartament slab iluminat - plante
    Plantele crează o atmosferă luminoasă, indiferent de dimensiunea lor. Foto: Pinterest.

    5. Poziționarea mobilierului

    Când vine vorba de mobilă, cu cât mai simplă, cu atât mai bine. Detaliile complicate încarcă vizual camera și creează senzația de sufocare. Formele voluminoase, solide și grele încarcă spațiul și creează umbre întunecate. De aceea, în locul unor corpuri de mobilă compacte și închise, optează pentru corpuri cu picioare, din materiale ușoare, în culori care sunt în armonie cu restul încăperii. Spațiul de sub mobilă permite luminii să se strecoare pe dedesubt, umbrele devin mai deschise și camera mai luminoasă. Pe scurt, mobila în stil minimalist este soluția potrivită pentru un apartament slab iluminat. Dacă dorești ceva mai extravagant, poți alege oricând mobilă în stil art deco, un stil simplu și lipsit de ornamente.

    Materialele transparente, precum plasticul sau sticla, sunt o altă opțiune de a pune lumina în mișcare. Dulapuri cu uși din sticlă și masuțele de cafea transparente sunt o metodă bună prin care să creezi senzația de spațiu și lumină într-un apartament slab iluminat.

    Cât despre poziționarea corpurilor de mobilier, nu așeza niciun obiect paralel cu fereastra pentru a nu bloca lumina. Fie că e vorba de bilbioteci sau dulapuri, poziționează-le perpendicular pe peretele cu ferestre. De asemenea, ca și în cazul perdelelor, nu alege culori închise pentru mobila care vine lângă ferestre. Riscul este de a crea un contrast puternic în care lumina devine orbitoare.

    Determină unde cade lumina în mod natural în cameră pentru a nu pune niciun obiect masiv în calea ei care să o blocheze sau care să-i întrerupă traseul prin spațiu. Decide apoi ce activitate necesită cea mai multă lumină naturală. Poate fi o canapea sau un fotoliu pentru citit, sau un birou pentru munca de acasă.

    6. Podele deschise sau închise

    Dacă ai opțiunea să schimbi podelele existente, atunci optează pentru culori deschise, naturale, precum lemnul. Spațiul va deveni automat mai luminos și mai călduros. Dacă nu ai această posibilitate, atunci un covor deschis la culoare ajută la crearea unei atmosfere mai luminoase. El poate fi simplu sau cu model ce se potrivește cu restul încăperii.

    7. Dărâmă peretele în plus

    O altă metodă de a crea un spațiu mai luminos este să dărâmi pereții de compartimentare care despart zonele comune, cum ar fi bucătăria sau livingul. Rezultatul este un open-space în care lumina circulă liberă și care îți oferă multe posibilități de amenajare. Este foarte important să verifici înainte dacă peretele este de rezistență sau nu. Consultă un specialist în momentul în care dorești să faci asemenea schimbări în casa ta.

    Dacă nu vrei să miroasă a mâncare în living, dar vrei să ai totuși un spațiu mai aerisit și deschis, înlocuiește peretele solid sau ușa cu o structură din sticlă. Ea ajută la la crearea senzației de spațiu mai mare și permite luminii să treacă dintr-o zonă în alta. În același timp, sticlă reflectă lumina, iar camerele par mai luminoase.

    8. Spațiu ordonat și ferestre curate

    Ultimul sfat este pe cât se poate de evident, dar merită menționat. Ferestrele curate permit luminii naturale să intre nestingherite. De asemenea, o cameră ordonată, în care nu există obiecte multe și mărunte adunate pe fiecare suprafață permit luminii naturale să se disperseze mult mai bine fără să fie blocată sau absorbită de obstacole. Dacă așteptai un semn pentru a-ți reorganiza apartamentul ca să fie mai luminos, acesta e.

    apartament slab iluminat - ordine
    Pereții închiși la culoare reflectă lumina naturală într-un mod uniform. În același timp, nu există prea multe obiecte care să încarce spațiul și să dea senzația de sufocare. Foto: Pinterest.

    Amenajarea unui apartament slab iluminat este o provocare care poate fi distractivă și creativă, care nu se rezumă doar la pereți albi. Lumina, în special cea naturală, este benefică pentru o viață sănătoasă. De aceea este important să adresezi acest aspect încă de la începutul proiectului de design, fie că e vorba de o colaborare cu un designer de interior sau pe cont propriu. Acordă-ți timp și răbdare pentru a crea spațiul de care ai nevoie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments