Patru branduri românești de ceramică pe care credem că e necesar să le urmărești
publicat pe 07 nov. 2023Am întocmit o listă cu branduri românești de ceramică, în speranța că hastag-ul „buylocal” nu rămâne o simplă formulă de promovare în online, ci un îndemn sincer de a susține micile afaceri autohtone.
Ceramica este o nișă care a crescut mult în ultimii ani, sub mâinile unei generații de artiști care aduce un suflu nou unei îndeletniciri vechi de când lumea. Iată propunerile noastre!
Obiecte minimaliste, realizate în atelierul De Ceramică
Atelierul „De Ceramică” este un brand fondat de Mădălina Teler, absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității de Arte din Capitală. Mădălina a învățat să prelucreze lutul încă din perioada liceului „Nicolae Toniza” din București, iar primele obiecte le-a realizat în atelierul unui prieten, în 2012.
După succesul vânzărilor din preajma sărbătorilor de iarnă, a prins curaj să pornească pe cont propriu. A investit într-un cuptor profesional și apoi a început să diversifice gama de obiecte cu unele funcționale, pe lângă piesele decorative. Stilul atelierului este unul minimalist, dar cu o notă personală care s-a păstrat de-a lungul timpului. De exemplu, piese din colecția Mundane Geometries, prima colecție creată, se regăsesc și astăzi în portofoliul atelierului. Vorbim de obiecte funcționale (boluri, pahare, farfurii), decorate cu motive geometrice de inspirație arhitecturală. Cromatica pieselor create și siluetele diafane sunt alte elemente definitorii pentru brandul „De Ceramică”.
Motivele inspirate din natură definesc stilul brandului Decartis
Și Irina Silivestru, fondatoarea atelierului Decartis, a studiat ceramică la Liceul „Nicolae Toniza” din București și și-a continuat apoi studiile la Universitatea Națională de Arte – Facultatea de Arte Decorative și Design.
Face piesele, decorative sau funcționale, din gresie, material cu o duritate foarte mare, similar cu o rocă. Obiectele Decartis au o estetică deosebită care se datorează, în primul rând, motivelor cu care Irina de decorează. Platourile, vazele, bolurile sau farfuriile care ies din atelier sunt pictate cu elemente inspirate din natură (plante, fructe, păsări), stilizate într-o manieră inconfundabilă. Tehnica de lucru folosită de Irina este decorul sub glazură. Asta înseamnă că desenul se realizează pe vas înainte să aplice glazura transparentă. Apoi, introduce vasul în cuptor pentru arderea finală.
Irina lucrează în atelierul ei din Cornetu, un sat din apropierea Capitalei. Pe viitor, planuleste să încerce să exploreze și alte universuri, în afară de cel al ceramicii. Cel mai mare vis al său ar fi să își extindă activitatea pe zona de textile.
Ceramica Sandrei Berghianu, mix între cultura occidentală și tradiții japoneze
Sandra Berghianu este o ceramistă cu background în design grafic. A studiat în Londra, la Central Saint Martins, apoi a locuit o perioadă în Japonia, unde a învățat să modeleze lutul, folosind roata olarului. Este o tehnică pe care o folosește și astăzi și care o ajută să exploreze forme organice pe care nu le-ar putea obține altfel.
Spune despre lucrările ei că se situează la granița dintre meșteșug, artă și design și că sunt influențate, în egală măsură, de tradițiile japoneze și de cultura occidentală. Sandra Berghianu creează obiecte funcționale, în serii limitate și piese decorative, cu aspect jucăuș. De departe, cele mai originale piese din portofoliu sunt vazele ei cu forme organice și cromatică vibrantă.
Poemi promovează estetica țărilor nordice, prin linii simple și cromatica neutră
Povestea Poemi a început în 2016. Florin și Alexandra Popescu, fondatorii brandului, au pornit în această aventură fără să aibă nici un fel de experiență anterioară. Au început cu un cuptor electric, pus pe masa din living, iar șapte ani mai târziu își desfășoară activitatea într-o mică fabrică de 500 metri pătrați.
Au învățat totul de le zero, testând continuu, încercând diverse materiale, căutând culorile potrivite. Astăzi pot spune că stilul Poemi îi caracterizează deplin: linii simple, cromatică neutră și o estetică de inspirație scandinavă. Florin și Alexandra colaborează mult cu firme din HORECA, având posibilitatea să confecționeze serii mici de obiecte pe care să le personalizeze în funcție de cerințele clientului. Firma este din Sibiu, dar are showroom și în Capitală.
Foto: Instagram
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.