Balcon

Tips&tricks să amenajezi un balcon mic sau mare, închis sau deschis și 10 idei din care să te inspiri

Da, e frumos să pleci în vacanțe, să ieși în parcuri, să te plimbi prin grădini de vis când e cald afară. Dar știi ce mai e frumos? Să ai un spațiu conectat cu exteriorul chiar la tine acasă, pentru când nu poți pleca nicăieri, dar îți dorești un loc cu multă lumină și ceva verdeață. Iar balconul poate îndeplini această funcție pentru tine. Mai jos am adunat toate informațiile de care ai nevoie să gândești o amenajare de balcon potrivită pentru nevoile și dorințele tale.

Sfaturi pentru amenajarea unui balcon de bloc / greșeli de amenajare în balcon / avantajele și dezavantajele unui balcon deschis / avantajele și dezavantajele unui balcon închis / sfaturi pentru amenajarea unui balcon deschis / soluții de iluminat exterior / accesorii pentru umbrirea balconului / sfaturi pentru amenajarea unui balcon închis / idei de amenajare pentru un balcon deschis / idei de amenajare pentru un balcon închis

Acasă e și loc de odihnă, și de distracție, și de relaxare și, mai nou, și de muncă. Așa că fiecare încăpere are rolul ei, iar unele sunt chiar multifuncționale. Cum poate fi și balconul, depinde doar ce îți dorești tu de la acest spațiu. Avantajul lui este că e conectat cu exteriorul, indiferent dacă e închis sau deschis. Deci e un spațiu super luminos, potrivit pentru mai multe tipuri de activități: relaxare, socializare, muncă, meditație și orice îți mai trece prin cap.

Orice, numai să nu-l folosești ca depozit pentru toate mărunțișurile la care nu-ți vine să renunți, dar pe care nici nu le folosești. Ca să te ajutăm să eviți fix acest scenariu, venim în sprijinul tău cu sfaturi de la arhitecți și designeri pentru o amenajare de balcon, indiferent dacă îl vrei închis sau deschis.

Sfaturi de care să ții cont într-o amenajare de balcon de bloc

În general, o amenajare de balcon mic de bloc nu necesită cine știe ce investiții, pentru că nu încape într-un astfel de spațiu prea mult mobilier. Vei observa, când îți faci planul, că nu ai prea multe lucruri de pus pe lista de cumpărături, mai ales în cazul în care îți amenajezi un balcon deschis: un finisaj pentru pardoseală, o masă, două scaune, tabureți, pufi, poate un fotoliu, poate un birou – însă oricum nu ar încăpea toate astea la un loc. Așa că primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te gândești ce funcție vrei să aibă acest spațiu.

Balconul nu este o cămară, este o prelungirea firească a spațiului interior în exterior. Aplică aceleași reguli pe care le aplici în spațiile din casă”, este sfatul arhitectei Alina Vîlcu, co-fondatoare Inside Academy și fondatoarea biroului de design Piano:terra. Deci gândește-te bine dacă îl vei folosi pentru citit, pentru stat la aer la cafea, pentru socializat cu prietenii, pentru lucrat – și dacă poți îmbina toate aceste funcții în spațiul dat.

amenajare balcon deschis
Dacă ai un spațiu mic, n-are rost să-l aglomerezi cu prea multă mobilă

Apoi când selectezi mobilierul, trebuie să te asiguri că încape în spațiul dat. „Gabaritul mobilierului contează. […] Folosim piese de mobilier mici și ușoare, care pot fi mutate simplu și se pot construi mereu configurații noi”, explică Alina Vîlcu.

Dacă alegi să incluzi și corpuri pentru depozitarea anumitor obiecte, e recomandat să ții cont de faptul că e posibil să se vadă și de afară amenajarea balconului tău și să alegi depozitări închise, atenționează arhitectul Omid Ghannadi, co-fondator Inside Academy și IOG ARHITECTURA. Oricum, te vor deranja vizual și pe tine lucrurile aglomerate pe rafturi.

accesorii balcon
Câte accesorii sunt prea multe accesorii?

Încearcă să menții numărul de accesorii la minimum, în special dacă ai un balcon deschis, sfătuiește arhitectul. Chiar dacă micile decorațiuni, pături și perne sunt elemente care fac amenajarea mai cozy, vei vrea să nu le fi cumpărat pe timpul iernii, când trebuie să le depozitezi la interior. Cumpărarea prea multor obiecte care nu rezistă la precipitații e o potențială greșeală într-o amenajare de balcon.

Greșeli de amenajare în balcon

Dacă tot am pomenit greșelile, sunt câteva comune pe care ar trebui să le eviți, în special într-o amenajare de balcon mic de bloc.

Folosești mobilier mai mare decât permite locul. E important să lași spațiul exterior să respire cât mai mult – „mai degrabă multe piese mici, decât puține și mari”, spun arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi.

Amenajezi un loc de luat masa în balcon, chiar dacă e mai îngust de doi metri. Asta e o greșeală comună, spun arhitecții. Oricât de tentant ar fi să iei masa în balcon, nu o să te simți bine dacă locul e înghesuit. Mai bine iei cina în casă, iar pe balcon pui o măsuță joasă cu două fotolii pentru digestivul de după, îndeamnă Omid.

iluminat balcon
Nu ai nevoie de lumină prea puternică pentru o atmosferă cozy în balcon

Folosești lumini puternice. Iluminatul pe balcon e un subiect important, pe care n-ar trebui să-l lași la finalul amenajării. Lumina prea puternică, cum ar fi proiectoarele sau neoanele, va strica acea atmosferă de poveste pe care ți-o dorești în acel spațiu.

Închizi balconul, deși nu-i oferi un rol special. Arhitecta Luiza Popescu de la Acrea Design spune că dacă nu plănuiești să-l integrezi în camera alipită, ori să-l folosești ca spațiu de depozitare, mai bine nu îl mai închizi. Nici chiar dacă ai impresia că va fi mai cald în casă – poți regla pierderile de căldură printr-o tâmplărie bună. Sfatul Luizei este să-l ții deschis, pentru că înlătură aspectul de tunel din casă și asigură o mai bună aerisire în perioadele călduroase.

Pui prea multe dulapuri. Arhitecta Alina Andrei de la Za.Da a observat că oamenii au tendința să pună cât mai multe dulapuri pe balcon, pentru cât mai mult spațiu de depozitare. Însă aglomerarea spațiului cu dulapuri masive blochează circulația și să scade, de fapt, funcționalitatea balconului. Mai bine te rezumi la un pantfoar și/sau un dulap, dacă spațiul permite.

Folosești materiale nepotrivite pentru mobilă. Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio atrage atenția că în multe balcoane deschise se regăsesc dulapuri din PAL sau MDF, materiale care se deteriorează ușor din cauza intemperiilor sau a razelor solare. Materialele cele mai potrivite sunt plasticul, PVC-ul, fierul forjat, bambusul și aluminiul.

Avantajele și dezavantajele unui balcon deschis

Dacă locuiești într-un apartament cu un balcon deschis, te-ar putea tenta ideea de a-l închide cu ferestre. Însă nu e o decizie pe care să o iei de pe o zi pe alta. Mai bine analizezi clar care sunt avantajele și dezavantajele unui balcon deschis versus un balcon închis, ca la final să poți face o alegere informată.

„Balconul reprezintă legătura dintre interiorul casei și spațiul exterior, așa că ar trebui să ne ofere intimitatea spațiului indoor cu avantajele outdoorului – posibilitatea de a sta la aer, de a ne bucura de o dimineață însorită, de a savura o cafea sau un pahar de vin în aer liber”, explică designerul de interior Ana Coralevici de la COAR. Iar faptul că un balcon deschis permite aerului să circule și să ventileze casa fără efort este și el un avantaj.

Un alt avantaj ar fi aspectul pe care îl are în contrast cu fațada clădirii. Arhitecta de interior Iulia Oniciuc de la Ioka Design preferă să lase curate fațadele propuse de dezvoltator şi să nu închidă balcoanele care sunt proiectate de la început deschise.

Dezavantajul principal al balcoanelor deschise este că pot ridica probleme de siguranță. Arhitecta de interior Irina Radu de la iDecorate recomandă balustrade cât mai înalte, mai ales când acestea sunt situate la înălţime mai mare, chiar dacă nu locuiesc copii sau animale în apartament.

Avantajele și dezavantajele unui balcon închis

Birou în balcon - arh. Alexandru Călin Space Casuals (1)
Un balcon închis poate fi transformat în spațiu util indifirent de sezon. Balcon: arh. Alexandru Călin Space Casuals

Deși argumentele par să încline în favoarea balconului deschis, există și pentru varianta de balcon închis câteva avantaje notabile. De exemplu, faptul că poate fi transformat într-un spațiu util indiferent de sezon sau de prognoza meteo.

Arhitecta Irina Radu de la iDecorate spune că balconul închis oferă un spațiu mai amplu. Acesta poate fi folosit pentru extinderea zonei de living, pentru amenajarea unui birou sau pentru a obține mai mult spațiu de depozitare.

Un alt avantaj este acela că balconul închis garantează o izolare mai bună, atât din punct de vedere termic, cât și fonic. Dacă stai la ultimul etaj, vei simți mai pronunțat pierderile de căldură, iar dacă ai balconul cu deschiderea înspre un bulevard aglomerat, te va deranja chiar și din casă sunetul mașinilor.

Există, însă, și dezavantaje. Arhitecta atrage atenția că închiderea balconului va elimina rațiunea pentru care a fost conceput, aceea de a păstra o legătură cu spațiul exterior. În plus, există posibilitatea ca după ce transformi un balcon închis în spațiu de depozitare, încăperea să devină dezordonată.

În plus, închiderea balconului ți-ar putea reduce din lumina naturală care pătrunde în casă. Chiar dacă îl închizi cu geamuri, inevitabil vor exista porțiuni care vor fi umbrite, iar simplul fapt că balconul în sine devine o cameră de interior va face lumina care pătrunde în camera alipită lui insuficientă.

Sfaturi pentru o amenajare de balcon deschis

După ce ai ales varianta cea mai potrivită pentru tine, e bine să iei în considerare sfaturi de amenajare pentru tipul balcon pe care îl vrei. Atât cele închise cât și cele deschise au particularitățile lor la anumite capitole, pe lângă sfaturile generale enumerate mai sus.

Soluții de iluminat exterior pentru o atmosferă intimă într-un balcon deschis

De exemplu, în balconul deschis contează mult soluțiile de iluminat. „Lumina pe care o emană un corp de iluminat este diferit absorbită de mediul înconjurător în exterior, față de interior”, explică Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio. Asta pentru că materialele și suprafețele sunt mai întunecate afară. În plus, și ochii au nevoie de mai puțină lumină în exterior pentru a putea percepe umbre, texturi, lumini și forme, detaliază ea.

Așa că, dacă vrei să obții o atmosferă intimă, poate chiar romantică, pe un balcon deschis, e indicat să combini lumina directă cu cea indirectă. Pentru lumina directă, poți monta un corp suspendat în plafon, ori aplice pe pereți, în zone strategice, de preferat frontal. Dacă ai suficient spațiu cât să-ți încapă și o masă cu scaune pe balcon, o poți pune în valoare printr-un corp de iluminat suspendat deasupra ei.

Apoi, sursele de lumină indirectă pe care le poți adăuga trebuie să fie mici accente ascunse: „iluminatul indirect poate fi obținut prin iluminarea obiectelor de mobilier sau a elementelor fixe din amenajare, astfel lumina se va dispersa”. Și balustradele pot fi folosite pentru iluminatul ambiental, căci poți atârna pe ele ghirlande luminoase pe bază de baterii.

Oriunde poziționezi luminile, cert e că trebuie să folosești corpuri speciale de iluminat pentru exterior. „Corpurile trebuie să aibă factor de protecție la umezeală, reprezentat de un cod: IP (International Protection Marking) arată gradul de etanșeitate”, spune arhitecta. Sfatul ei este să le cauți pe cele cu IP 44, IP 45 sau IP 46.

Acesorii pentru umbrire și pe care să-l alegi pentru balconul tău

Doar pentru că ai ales să păstrezi balconul deschis, nu înseamnă că nu te poți bucura de umbră. Există câteva soluții din care să alegi, iar ele vor face balconul util indiferent că plouă sau e soare.

pergola retractabila umbrire balcon
O pergolă retractabilă îți înfrumusețează balconul și te protejează inclusiv iarna. Sursa: Shutterstock

Pentru balcoanele fără acoperiș, Daria Butnaru – designer la Décor Interior și owner al Greenwood Team –  îți recomandă să folosești un sistem retractabil. Asta ca să poți alege când să te bucuri din plin de razele soarelui și când să te ferești de ele. De exemplu o pergolă retractabilă, care poate fi montată ușor fixând cele patru picioare, este solidă, rezistă la ploi vânt și ninsori și poate fi folosită chiar și iarna. Dezavantajul pergolei este că e destul de costisitoare.

soluții umbrire balcon copertină
O copertină retractabilă este mai puțin rezistentă la vând și ploi decît o pergolă. Dar e mai ieftină și mai ușor de asortat. Sursa: Shutterstock

Sau poți alege o copertină retractabilă. În general, un astfel de accesoriu e compus din două părți: cea metalică, adică sistemul retractabil, și materialul textil. Ideal este să alegi un model care reflectă razele soarelui cât mai mult – ar trebui să scrie în specificațiile producătorului procentajul, valoarea recomandată e de cel puțin 70%. Totuși, deși o astfel de copertină are un preț mai accesibil decât pergola, dezavantajul ei este că nu poate fi folosită iarna, pentru că nu prea rezistă la ploi și vânt și nici la ninsoare.

soluții umbrire balcon marchiză
Marchiza e cea mai ieftină soluție de umbrire a balconului.

O a treia opțiune este o marchiză, pe care s-ar putea să o fi văzut dacă ai călătorit prin Europa de Vest. Este o prelată montată în dreptul geamurilor și este tot mai des folosită și la noi în țară. E simplu să o montezi, dar nu poate acoperi un balcon mare, spune Daria. Și e și mai ieftină decât opțiunile de mai sus.

Sfaturi pentru o amenajare de balcon închis

Birou în balcon - arh. Alexandru Călin Space Casuals (3)
Birou în balcon – arh. Alexandru Călin Space Casuals

Dacă ai ales totuși să închizi balconul, înseamnă că ai avut un plan important pentru el. De exemplu, să adaugi acolo extra spațiu de depozitare. Dar ar trebui să faci asta într-un mod organizat, astfel încât să nu devină o cameră pe care să o eviți tot timpul și să-ți producă stres. Încearcă să nu-l supraîncarci cu dulapuri prea multe și prea mari pentru cât de mic e spațiul, și să menții toate obiectele de acolo ascunse privirii, ca să nu creezi o aglomerare vizuală.

Dacă ai închis balconul cu ferestre de sus până jos, nu aglomera partea de jos a balconului, atenționează arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi. Astfel nu blochezi lumina naturală să pătrundă în încăpere.

Apropo de procesul propriu-zis de închidere a balconului, nu uita că e ilegal să-ți închizi balconul dacă planul cadastral îl prevede deschis. Orice modificare la planul cadastral al apartamentului se face numai cu autorizație de la autoritățile competente. Chiar și pentru închiderile cu sticlă și intervențiile minime asupra aspectului general ai nevoie de acordul asociației. Iar în ansamblurile rezidențiale noi, este interzisă complet închiderea balcoanelor, pentru a nu schimba aspectul exterior al blocului.

Idei de amenajare pentru un balcon deschis

1. Trei zile și 1100 lei pentru un loc umbrit și intim de băut cafeaua

În timpul carantinei din 2020, designerul și curatorul de frumos de la dizainăr.com Mihnea Ghilduș și-a amenajat balconul. A durat trei zile și a investit 1100 lei ca să obțină un loc de luat cafeaua în aer liber cozy și umbrit, ferit de ochii vecinilor. Cel mai mult a costat deck-ul, pe care a dat 400 lei și la finisarea căruia a ajutat și iubita lui, Stella Badea. Iar copertina de soare, folia izolatoare pentru jardinieră, lazura, pietrele decorative, pământul de flori, plantele au costat încă vreo 700 lei.

2. Un balcon folosit pentru depozitare a fost transformat în spațiu de relaxare

Proprietarii acestui balcon din zona Unirii, București, îl foloseau preponderent ca spațiu de depozitare, așa că nu era un spațiu prea invitant. Însă designerul de interior Andreea Ștefan a reușit să-l transforme într-un spațiu de relaxare primitor unde se poate sta la povești, lua masa sau pur și simplu lenevi. Andreea a montat copertine și a separat balconul în două zone: una pentru relaxare cu fotoliu și canapea, și una cu masă și scaune. Bugetul a ajuns la 4000 euro, din care o bună parte din bani s-au dus pe copertinele retractabile.

3.  Balcon inspirat din poveștile lui Jules Verne

Un cuplu din Cluj-Napoca s-a inspirat din scrierile lui Jules Verne atunci când au început să amenajeze balconul casei lor. Proiectul este aproape în totalitate DIY. Au ales să lucreze singuri, ajutați la treburi de o rudă, în garajul lor transformat în atelier de tâmplărie. Ușa și ferestrele au fost făcute pe comandă, iar restul spațiului este îmbrăcat în lambriuri de lemn. Bineînțeles că nu lipsesc și câteva elemente dragi lor – flori, un colac de salvare prins de tavan, tablouri și perne decorative.

4. Loc de socializare boho-chic

Terasa Cristiana Zgripcea Bucuresti
Terasa unui apartament din București, amenajat de arhitecta Cristiana Zgripcea în 2020.

În anul pandemiei, arhitecta Cristiana Zgripcea a observat două tipuri principale de abordări față de conceptul de amenajare pentru balcon de bloc: fie ca spațiu de relaxare și socializare, tip mini-grădină, fie ca birou de lucrat de acasă. De exemplu, acest bacon amenajat de Cristiana în 2020 include o zonă de socializare boho chic, cu mobilier pentru exterior în nuanțe deschise, neutre.

5. Balcon 2 în 1: depozitare și mini-grădină pentru relaxare

balcon_apartament_modern
Amenajare apartament Greenfield: proprietarii și-au dorit mult ca balconul să fie un spațiu de relaxare.

Marcela Pohrib este proprietara acestui apartament cu trei camere din cartierul Greenfield din București. Stă acolo din 2020 și având în vedere carantina și restricțiile de circulație de la începutul acelui an, Marcela nu a omis să amenajeze balconul, ba chiar l-a făcut multifuncțional. A încăput în el un corp care oferă depozitare închisă pentru lucrurile personale, dar și deschisă pentru o mulțime de ghivece cu plante verzi. Acestea oferă o ambianță de mini-grădină pentru amenajarea cu bancă și loc de luat cafeaua. Iar faptul că balconul e la etajul cinci și are priveliște către parc este un bonus.

Idei de amenajare pentru un balcon închis

6. O amenajare de balcon închis cu pardoseală din plută

apartament bucuresti balcon parchet pluta
Au amenajat simplu balconul și au folosit pardoseală din plută.

Aleka și Andrei locuiesc într-un bloc din anii ’80 din Piața Victoriei din București și au vrut să profite de fiecare bucățică din el. Așa că nu au lăsat neamenajat balconul închis, ci l-au transformat în snack bar unde pot lua micul dejun sub soarele dimineții. Au placat atât pardoseala cât și peretele dinspre exterior cu plută, ceea ce i-a ajutat și la confort, și la termoizolare.

7. De la debara, la spațiu de lucru pentru fiica adolescentă

Când familia a devenit mai numeroasă și a avut nevoie de mai mult loc pentru copil, Teodora Olariu a desființat debaraua din balcon și a amenajat acolo un spațiu care să-i servească fiicei adolescente drept zonă de relaxare, dar și de lucru. Totul prin forțele sale proprii și ale fiicei  și cu inspirație de pe Pinterest. O situație neprevăzută a fost faptul că fereastra de la toaletă dădea în balcon și, pentru că a fost nevoie să o acopere, Teodora a decis să o înlocuiască cu un ventilator.

8. Birou amenajat într-un balcon de lângă Parcul Cișmigiu

Birou în balcon - arh. Alexandru Călin Space Casuals
Lumina naturală e cel mai bun accesoriu de birou

Arhitectul Alexandru Călin de la SpaceCasuals locuiește într-un apartament de lângă Parcul Cișmigiu, iar pentru că suprafața lui nu e foarte mare, a decis să-și amenajeze biroul de lucru în balcon. L-a separat de living printr-un corp de bibliotecă ce filtrează plăcut lumina către interior și a cumpărat un birou care să încapă la fix în capătul îngust. Arhitectul a ales acest loc după criterii funcționale: e cel mai potrivit în configurația apartamentului și e orientat către sud, având lumină naturală pe tot parcursul zilei. Iar ferestrele dau într-o curte interioară liniștită, departe de trafic.

9. O amenajare de balcon închis cu geamuri de sus până jos

Balconul este colțul preferat al proprietarei.
Balconul e colțul de relaxare al proprietarei

Larisa Secrieru și Lucian, soțul ei, locuiesc într-un apartament cu trei camere din zona Colina din Iași. Ca să profite de lumina naturală ce pătrunde din abundență prin peretele din sticlă cu care e închis balconul, Larisa a amenajat acolo un colț pentru citit cozy, cu un fotoliu de tip pară și un lampadar ce direcționează lumina acolo unde ai nevoie. După a amenajare, a devenit colțul ei preferat din casă, căci îi place să-și înceapă acolo ziua citind, la cafea.

10. Un balcon închis amenajat complet alb

Before and after apartament Militari renovare Vim Studio (3)
Balconul altădată înghesuit și neprietenos a devenit un spațiu de recreere, plin de lumină.

Balconul acestui apartament cu două camere din Militari este scăldat în lumină naturală. Arhitecții Andre-George Dobrea și Ștefania Bobaru de la Vim Studio l-au transformat complet, dintr-un spațiu înghesuit și neprietenos într-o zonă de recreere și socializare.

Foto principală: colaj amenajare Larisa Secrieru/Mihnea Ghilduș/Alexandru Călin

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Am gătit cele mai cunoscute paste de pe Tik Tok într-o bucătărie smart și n...