Before&After

Before&after: de la debara, la spațiu de lucru într-un balcon din Hunedoara

  Când familia a devenit mai numeroasă și a avut nevoie de mai mult loc pentru copil, Teodora Olariu a desființat debaraua din balcon și a amenajat acolo un spațiu care să-i servească fiicei adolescente drept zonă de relaxare, dar și de lucru. Totul prin forțele sale proprii și ale fiicei  și cu inspirație de pe Pinterest.

  Teodora Olariu locuiește în Lupeni, Hunedoara, unde este profesoară. Genul de profesoară căreia toți apropiații îi spun că și-a ratat meseria și că ar fi trebuit să se fi orientat spre domeniul artistic, spune ea. Așa că atunci când și-a dat seama că logia de patru metri pătrați are potențial și poate fi mai mult decât o simplă debara, s-a înarmat cu răbdare și a început să facă măsurători.

  „Fiecare casă în care am locuit, chiar și temporar, a rupt o bucățică din sufletul meu. Pentru mine, și hotelul la care stau o săptămână trebuie să devină cămin”, spune Teodora.

  Inițial, balconul servea drept loc de joacă estival pentru fiicele mari ale familiei, Sara, de 15 ani, și Maia, de 13 ani. Însă cum de aproape patru ani familia s-a îmbogățit cu încă un membru, pe nume Sofia, Teodora s-a văzut nevoită să creeze, cumva, mai mult spațiu. „Sara își dorea enorm să aibă un spațiu doar al ei, fiind deja la o vârstă la care intimitatea e mai mult decât necesară”, povestește ea. Așa că, mai în glumă, mai în serios, a renunțat la tot ce era pe balcon – borcane, cutii cu accesorii, depozitări pentru hainele de iarnă – și a păstrat doar pereții, ca să închidă balconul. Primul element cumpărat a fost parchetul, apoi au început să curgă ideile.

  A amenajat, în balcon, un spațiu dedicat mezinei

  „Ne-au inspirat, în primul rând, nevoile reale. Sara e fan Pinterest, așa că am tot urmărit pe acolo idei de amenajare a spațiilor mici”, spune Teodora. Planul de amenajare pentru balcon a fost gândit chiar de ea și fiica cea mare, care își dorește să urmeze o carieră în domeniu. Primul pas a fost să închidă și să izoleze balconul cu vată bazaltică și OSB, pentru a putea fi folosit drept cameră. Pe lângă asta, a fost nevoie și de foarte multă improvizație.

  Balcon fereastra baie
  Înainte, fereastra de la baie dădea în balcon

  O situație neprevăzută a fost faptul că fereastra de la toaletă dădea în balcon și, pentru că a fost nevoie să o acopere, Teodora a decis să o înlocuiască cu un ventilator. Însă ventilatorul venit, la rândul său, la pachet cu un burlan inestetic. „Am confecționat o grindă ca să mascăm tubul de la ventilator, iar asta ne-a luat mult din spațiu”, povestește Teodora.

  Fereastra a devenit o nișă în perete, care servește drept culcuș pentru o plantă și o decorațiune și face spațiul mult mai cozy. „Incredibil, dar elementul preferat a devenit tocmai grinda care ne încurca. S-a dovedit utilă, pentru că susține niște elemente decorative care fac deliciul camerei”, povestește Teodora.

  Patul înalt ascunde sub el spații de depozitare

  Ca să poată crea, totuși, soluții de depozitare în cameră, a optat pentru un pat-divan înalt, cu mult spațiu dedesubt. A colaborat cu Mobilier Definee, iar echipa s-a deplasat pentru măsurători, a proiectat patul și l-a adaptat cerințelor ei, astfel încât rezultatul final să fie pe cât de plăcut vizual, pe atât de practic.

  La fereastră, Teodora a amenajat în fostul balcon un birou mic, făcut tot pe comandă, la care adolescenta să poată lucra în voie. Ba chiar a încăput lipit de el și un dressing, pe lateralul căruia a improvizat agățătoare pentru un vas cu creioane colorate. Pe partea cealaltă a biroului au fost integrate câteva rafturi pentru cărți și, alături de ele, un șevalet.

  Cea mai mare provocare în proiectul de amenajare și transformare a spațiului din balcon în cameră de copil a fost răbdarea. „Nu credeam nici în coșmarurile noastre că va dura atât de mult”, povestește Teodora, căci a fost nevoie de o lună și jumătate pentru finalizarea lucrărilor, cu o investiție de 15.000 lei. Însă a meritat, spune ea: „La final, nu ne venea să credem că acest vis a devenit realitate”.

  *Disclaimer: colajul de la fotografia principală este făcut cu o imagine de before din balconul apartamentului vecin, identic cu cel al Teodorei 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  6 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  david
  david
  3 years ago

  Jenant articol. Nu ati dat dimensiunile balconului si nici o imagine de ansamblu before & after. Amatori.

  Georgiana
  Georgiana
  3 years ago

  As fi curioasa sa vad cat de luminata a ramas camera ce avea acest balcon,caci dupa cum vad in poze in noua camera creata a fost lasat un geam destul de mic(dupa parerea mea) ca sa poata lumina si cealalta incapere!

  Dora
  Dora
  3 years ago
  Reply to  Georgiana

  Camera de lângă logie e foarte luminoasa, pentru ca mai are ieșire la încă un balcon, un perete întreg fiind ocupat doar de geamuri și uși. Mai mult, ușa de balcon de la logie a fost înlocuită cu una de interior.

  Loredana
  Loredana
  3 years ago

  Eu sunt curioasa cum au facut cu aerisirea de la baie. Daca au astupat geamul sper ca au facut o alta aerisire.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: de la debara, la spațiu de lucru într-un balcon din Hunedoa...