Before&after: de la debara la spațiu de lucru, într-un balcon din Hunedoara
publicat pe 03 mai 2020Când familia a devenit mai numeroasă și a avut nevoie de mai mult loc pentru copil, Teodora Olariu a desființat debaraua din balcon și a amenajat acolo un spațiu care să-i servească fiicei adolescente drept zonă de relaxare, dar și de lucru. Totul prin forțele sale proprii și ale fiicei și cu inspirație de pe Pinterest.
Teodora Olariu locuiește în Lupeni, Hunedoara, unde este profesoară. Genul de profesoară căreia toți apropiații îi spun că și-a ratat meseria și că ar fi trebuit să se fi orientat spre domeniul artistic, spune ea. Așa că atunci când și-a dat seama că logia de patru metri pătrați are potențial și poate fi mai mult decât o simplă debara, s-a înarmat cu răbdare și a început să facă măsurători.
„Fiecare casă în care am locuit, chiar și temporar, a rupt o bucățică din sufletul meu. Pentru mine, și hotelul la care stau o săptămână trebuie să devină cămin”, spune Teodora.
Inițial, balconul servea drept loc de joacă estival pentru fiicele mari ale familiei, Sara, de 15 ani, și Maia, de 13 ani. Însă cum de aproape patru ani familia s-a îmbogățit cu încă un membru, pe nume Sofia, Teodora s-a văzut nevoită să creeze, cumva, mai mult spațiu. „Sara își dorea enorm să aibă un spațiu doar al ei, fiind deja la o vârstă la care intimitatea e mai mult decât necesară”, povestește ea. Așa că, mai în glumă, mai în serios, a renunțat la tot ce era pe balcon – borcane, cutii cu accesorii, depozitări pentru hainele de iarnă – și a păstrat doar pereții, ca să închidă balconul. Primul element cumpărat a fost parchetul, apoi au început să curgă ideile.
A amenajat, în balcon, un spațiu dedicat mezinei
„Ne-au inspirat, în primul rând, nevoile reale. Sara e fan Pinterest, așa că am tot urmărit pe acolo idei de amenajare a spațiilor mici”, spune Teodora. Planul de amenajare pentru balcon a fost gândit chiar de ea și fiica cea mare, care își dorește să urmeze o carieră în domeniu. Primul pas a fost să închidă și să izoleze balconul cu vată bazaltică și OSB, pentru a putea fi folosit drept cameră. Pe lângă asta, a fost nevoie și de foarte multă improvizație.
O situație neprevăzută a fost faptul că fereastra de la toaletă dădea în balcon și, pentru că a fost nevoie să o acopere, Teodora a decis să o înlocuiască cu un ventilator. Însă ventilatorul venit, la rândul său, la pachet cu un burlan inestetic. „Am confecționat o grindă ca să mascăm tubul de la ventilator, iar asta ne-a luat mult din spațiu”, povestește Teodora.
După amenajare, fereastra de la baie a devenit o nișă în perete unde Teodora a pus o plantă și o decorațiune, iar burlanul ventilatorului a devenit grinda de pe peretele adiacent
Patul a fost făcut pe comandă să fie cât mai înalt, ca să încapă spații de depozitare dedesubt
Fereastra a devenit o nișă în perete, care servește drept culcuș pentru o plantă și o decorațiune și face spațiul mult mai cozy. „Incredibil, dar elementul preferat a devenit tocmai grinda care ne încurca. S-a dovedit utilă, pentru că susține niște elemente decorative care fac deliciul camerei”, povestește Teodora.
Patul înalt ascunde sub el spații de depozitare
Ca să poată crea, totuși, soluții de depozitare în cameră, a optat pentru un pat-divan înalt, cu mult spațiu dedesubt. A colaborat cu Mobilier Definee, iar echipa s-a deplasat pentru măsurători, a proiectat patul și l-a adaptat cerințelor ei, astfel încât rezultatul final să fie pe cât de plăcut vizual, pe atât de practic.
Înainte, în locul biroului era doar o balustradă
Balconul a fost închis cu fereastră, în dreptul căreia Teodora a așezat un birou pentru fiica ei
Lateralul dressingului susține spații de depozitare pentru creioane și alte accesorii de birou
La fereastră, Teodora a amenajat în fostul balcon un birou mic, făcut tot pe comandă, la care adolescenta să poată lucra în voie. Ba chiar a încăput lipit de el și un dressing, pe lateralul căruia a improvizat agățătoare pentru un vas cu creioane colorate. Pe partea cealaltă a biroului au fost integrate câteva rafturi pentru cărți și, alături de ele, un șevalet.
Cea mai mare provocare în proiectul de amenajare și transformare a spațiului din balcon în cameră de copil a fost răbdarea. „Nu credeam nici în coșmarurile noastre că va dura atât de mult”, povestește Teodora, căci a fost nevoie de o lună și jumătate pentru finalizarea lucrărilor, cu o investiție de 15.000 lei. Însă a meritat, spune ea: „La final, nu ne venea să credem că acest vis a devenit realitate”.
*Disclaimer: colajul de la fotografia principală este făcut cu o imagine de before din balconul apartamentului vecin, identic cu cel al Teodorei
-
Before&After
Before&After: apartament de 46 metri pătrați moștenit de la bunici, adus în contemporan
-
Sponsored
VIDEO Before&after: accesoriile de depozitare eliberează vizual o cameră de cămin studențesc, iar piesele textile o fac mai cozy
-
Before&After
Before&after: cu 9000 euro au transformat complet o garsonieră de 32 metri pătrați
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
Jenant articol. Nu ati dat dimensiunile balconului si nici o imagine de ansamblu before & after. Amatori.
Bună, David. Scrie în articol că dimensiunea balconului este de patru metri pătrați – mai precis, doi metri pe doi metri – sperăm că se înțelege acum de ce nu s-au putut face fotografii de ansamblu, fiind spațiul atât de restrâns. Ne place să prezentăm și case ale unor oameni obișnuiți, nu doar proiecte făcute de arhitecți și designeri. Este și cazul acestui balcon, care a fost amenajat de proprietară împreună cu fiica ei, iar fotografiile sunt făcute cu un simplu telefon 🙂
As fi curioasa sa vad cat de luminata a ramas camera ce avea acest balcon,caci dupa cum vad in poze in noua camera creata a fost lasat un geam destul de mic(dupa parerea mea) ca sa poata lumina si cealalta incapere!
Camera de lângă logie e foarte luminoasa, pentru ca mai are ieșire la încă un balcon, un perete întreg fiind ocupat doar de geamuri și uși. Mai mult, ușa de balcon de la logie a fost înlocuită cu una de interior.
Eu sunt curioasa cum au facut cu aerisirea de la baie. Daca au astupat geamul sper ca au facut o alta aerisire.
Scrie și în articol că au montat un ventilator 🙂