Balcon

Idei de amenajare pentru 4 tipuri de balcoane mici, de la arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi

publicat pe 15 iun. 2020

    Orice tip de balcon ai avea, fie el pătrat, lung și îngust, rotund sau lung cu capăt rotund, îl poți amenaja și plăcut, și util.

    Sigur, ideile de pe Pinterest sunt foarte atractive, însă de multe ori sunt greu de pus în practică în realitate. Asta pentru că de multe ori prezintă spații destul de mari, ori chiar forma spațiului nu se potrivește cu ce ai acasă. Așa că i-am rugat pe Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, arhitecți și părinții cursului de design interior Inside Academy, să ne dea câteva idei de amenajare pentru un balcon mic, în funcție de forma sa. Dacă ai un balcon pătrat, lung și îngust, rotund sau lung și îngust cu capăt rotund, citește mai departe.

    1. Idei de amenajare pentru un balcon lung și îngust

    Balcoanele lungi și înguste sunt greu de amenajat, dar nu imposibil. Trebuie doar să găsești o soluție să profiți de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. „Totul trebuie gândit pe direcție transversală, pentru a ritma lungimea exagerată”, spune arhitecta Alina Vîlcu.

    b

    Există soluții și pentru depozitare, și pentru relaxare. „Pentru a utiliza la maxim un balcon lung și îngust, depozitările ar trebui amplasate în extremități, astfel încât zona centrală a balconului să fie degajată pentru o zonă de relaxare”, explică arhitectul Omid Ghannadi. „Dacă balconul are parapetul opac, în special din zidărie, m-aș gândi și la o zonă de depozitare închisă, built in, cu profunzime de 90 centimetri și deasupra căreia să organizăm un colț verde”, spune Alina.

    a

    În zona de relaxare, poți aduce o masă cu scaune. „Poate fi o masă rotundă, cu diametru mic (circa 45 – 60 centimetri) și două scaune”, spune Omid. O altă soluție propusă de el este realizarea unei banchete înguste, cu perne sprijinite de perete și două mese auxiliare de cafea de-o parte și de alta.

    „Zona de relaxare ar trebui să fie compusă din elemente cât mai versatile, care se pot combina între ele – tabureți, pufi, perne”, explică Alina. Ea recomandă să folosești și elemente de tip jardiniere sau polițe agățate pe parapetul balconului, „care pott transforma spațiul îngust și greu de folosit într-un spațiu intim și ergonomic”.

    Cum îl mobilezi astfel încât să ai loc de trecere

    Dacă balconul tău lung și îngust are acces printr-o singură parte, Omid recomandă să organizezi zona de depozitare într-una dintre laturi și zona de relaxare în cealaltă. „Bineînțeles, gabaritul mobilierului contează, genul acesta de balcoane nu admit canapele foarte late sau baldachine”, subliniază arhitectul.

    „Folosim piese de mobilier mici și ușoare, care pot fi mutate simplu și se pot construi mereu configurații noi”, adaugă Alina Vîlcu. O altă recomandare este să folosești obiecte multifuncționale, cum ar fi o măsuță de cafea care are rol și de taburet.

    2. Idei de amenajare pentru un balcon mic și pătrat

    c

    Într-un balcon pătrat, lucrurile stau puțin altfel, pentru că nu poți crea zone separate, atenționează arhitecta Alina Vîlcu. „Cel mai simplu este să mergi pe o organizare centrală, cu un loc de relaxare ambientat cu plante, unde depozitarea să fie sub forma băncilor sau cuferelor care stau în mijloc și au și rol de masă de cafea”, spune ea.

    d

    „Se poate realiza un fel de divan exterior ce poate avea depozitare dedesubt”, spune arhitectul Omid Ghannadi. „Sau pentru cei cu familii mai numeroase se poate amplasa o masă rotundă, mică, cu patru scaune și eventual o comodă minimală pentru depozitare într-una dintre laturi”, adaugă el. O altă idee recomandată de el este să mobilezi cu două fotolii mici de exterior și mai multe mese metalice cu depozitare integrată: „Un fel de cufăr de exterior ce poate fi și masă și depozitare în același timp”.

    Mai rămâne loc pentru uscatul hainelor?

    Dacă nu îți permiți un uscător de haine electric, atunci există câteva soluții, însă atât Alina, cât și Omid, sunt sceptici cu privire la uscarea rufelor pe balcon – care ar trebui să fie o zonă de relaxare. „Există suport de rufe rabatabil, pe care îl extinzi când ai nevoie și apoi îl strângi și de asemenea există dulapuri metalice înguste ce permit stocări de toate felurile”, spune Omid. Însă dezavantajul ar fi că zona de relaxare va fi „veșnic sufocată de rufe ce așteaptă să se usuce, cam șapte – opt luni pe an”, atenționează Arhitectul.

    Alina Vîlcu recomandă uscarea hainelor în casă, în loc de în balcon. „Să nu uităm, felul în care arată balconul nostru influențează felul în care arată fațada blocului, deci cred că trebuie să avem mare grijă și respect pentru aceste detalii”, explică arhitecta.

    3. Idei de amenajare pentru un balcon rotund

    Poți folosi principiile pentru un balcon pătrat și într-o amenajare de balcon mic și rotund, spune Omid. „Prin forma sa rotundă, panoramică, te invită să privești în toate direcțiile, așa că este bine să fie trata uniform”, explică arhitectul. El recomandă să plasezi central o masă cu două scaune, pentru relaxare, și să amenajezi parapetul curb cu diverse jardiniere sau ghivece pentru plante.

    e

    Însă ce faci când nu ai o priveliște prea plăcută? „Balconul rotund e o poezie, o spațialitate boemă, fluidă, care te invită la o poziționare a mobilei în centru, și astfel creezi o zonă deschisă, care poate avea un alt punct focal decât priveliștea de pe blacon, cum ar fi un șemineu cu bioethanol poziționat între ansamblul de fotolii”, spune Alina.

    Ce fel de mobilier să alegi

    Arhitecta recomandă să alegi jardiniere și corpuri de iluminat rotunde, care să fie în armonie cu geometria spațiului. Poți aplica același truc și pentru mobilier. „Cu siguranță, mobilierul curb, mesele rotunde ajută, chiar dacă uneori doar vizual”, spune Omid, care recomandă piesele ușoare, rotunjite.

    i

    „Dacă balconul rotund este mic, optăm pentru piese de mobilier joase”, adaugă Alina Vîlcu. Mai exact, pufi, tabureți, perne și măsuțe care nu depășesc o înălțime de 70 centimetri, explică ea. „Și putem îndrăzni cu un leagăn din sfoară care este foarte ușor de dat la o parte”, spune Alina.

    4. Idei de amenajare pentru un balcon lung și îngust, cu capăt rotund

    Dacă ai o combinație de balcon lung și îngust cu un capăt rotund, acum e acum. „Aici, totul depinde de peisaj”, spune arhitectul Omid Ghannadi. Dacă merită privint din zona lungă, el recomandă să amplasezi acolo mobila, chiar dacă asta înseamnă că vei îngreuna trecerea înspre capătul rotund.

    f

    În caz contrar, când priveliștea nu are nimic de oferit, atunci poți amplasa mobila în extrema rotundă. „Dacă nu există diferențe majore în relația cu exteriorul, capătul rotund va fi amenajat ca și zonă de relaxare, seating”, confirmă Alina. Iar dacă parapetul este opac, arhitecta recomandă o banchetă făcută pe comandă exact pe dimensiunea spațiului. „Dacă parapetul este transparent, vom opta pentru piese individuale de șezut”, adaugă Alina.

    h

    „Atenția trebuie acordată și parcursului, ce poate fi înfrumusețat cu jardiniere amplasate de-a lungul parapetului”, adaugă Omid. Și Alina este de părere că plantele ar putea funcționa perfect în zona îngustă, însă adaugă că poți aduce acolo și elemente multifuncționale așezate pe balustradă: „obiecte cu rol de poliță, jardiniere sau chiar un mic birou”.

    Iar depozitarea o poți organiza în latura îngustă. „În capătul dreptunghiular, putem organiza fie acea zonă de depozitare mult dorită cu ajutorul unui cufăr, fie o altă zonă de relaxare, un divan sau o zonă cu multe plante”, spune Omid.

    Alte trucuri pentru balcoane mici

    j

    Poți pune în aplicare și alte idei de amenajare pentru un balcon mic care ți-au atras atenția pe Pinterest, dacă ții cont de câteva trucuri de la arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi:

    • Jocul cu mobilierul și plantele reduse ca dimensiuni și suprapuse în diferite planuri – astfel, ochiul nostru călătorește de la unul la altul și se construiește perceția unui spațiu mai bogat vizual și cu mai multă profunzime;
    • Folosirea parapetului și a glafului ferestrei pentru a amplifica lățimea și a dizolva limitele spațiului;
    • Lumina feerică, compusă din ghirlande, veioze, lumânări, va crea o ambianță cozy, va decupa noi geometrii vizuale și încă o dată va face spațiul să pară mai amplu.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments