De la specialiști

Accesorii pentru umbrirea balconului, cu avantaje, dezavantaje și prețuri

publicat pe 11 nov. 2020

  Balconul deschis sau o terasă îți oferă multe avantaje: ai parte de multă lumină naturală, poți ieși oricând dorești la o cafea fără să ieși din casă și îți poți organiza un spațiu de relaxare. Ca să îl folosești oricând, indiferent de vreme, îți propunem câteva soluții de umbrire (și nu numai).

  Pentru balcoanele fără acoperiș, Daria Butnaru – designer la Décor Interior și owner al Greenwood Team –  îți recomandă să folosești un sistem retractabil. Asta ca să poți alege când să te bucuri din plin de razele soarelui și când să te ferești de ele. 

  Evident că ai putea să construiești un acoperiș fix – însă trebuie să iei în calcul că ai nevoie de o autorizație și că este ceva permanent: e posibil să blochezi razele solare în cea mai mare parte din zi și să ajungi să-ți regreți decizia.

  Cele mai folosite soluții de umbrire pentru un balcon deschis sunt pergolele, copertinele și marchizele. Înainte de a o alege pe una dintre ele trebuie să ții cont de spațiul disponibil, calitatea materialelor și de bugetul pe care-l ai. Dar și de designul fațadei, care e „foarte important pentru a obține un aspect armonios al clădirilor din mediul urban”, atrage atenția Daria.

  Pergola retractabilă: avantaje și dezavantaje 

  soluții umbrire
  Soluții pentru umbrire: pergolă retractabilă îți înfrumusețează balconul și te protejează inclusiv iarna.

  O pergolă retractabilă nu e utilă doar pentru grădină, ci și pentru balcon. O montezi ușor fixând cele patru picioare și, ca să nu te chinui și să dai la manivelă când vrei să-i strângi acoperișul, îți poți lua una automată pe care o controlezi din telecomandă.

  Spre deosebire de copertină și marchiză, pergola retractabilă este mai solidă. Rezistă la ploi, vânt și ninsori – prin urmare, poate fi folosită inclusiv iarna. Iar ăsta e un mare avantaj, deoarece o montezi o singură dată și te bucuri de ea tot oricând. Dincolo de faptul că e utilă pentru că te protejează de soare și de vremea rea, are și un rol estetic: îți înfrumusețează balconul și îi dă un aspect modern. 

  De regulă, pergolele sunt folosite pentru a acoperi suprafețe mari. Așa că dacă ai un balcon generos sau o terasă mare, atunci e soluția potrivită pentru tine. Un mare dezavantaj poate fi prețul destul de piperat. De exemplu, una de pe cel.ro (4 metri lungime, 3 metri lățime și 2,3 metri înălțime) costă 3 501 lei.

  Copertine retractabile: cel mai ușor de integrat în decor

  soluții umbrire balcon copertină
  Soluții umbrire balcon: o copertină retractabilă e mai ieftină și mai ușor de asortat.

  O altă soluție de umbrire pentru balcon, copertine retractabile. În general, compuse două părți: partea metalică, adică sistemul retractabil, și materialul textil, care asigură umbrirea. Poți alege dintr-o mulțime de modele de copertine retractabile și texturi astfel încât să se potrivească cu restul decorațiunilor. Ideal este să alegi o copertină care reflectă razele soarelui cât mai mult – verifică specificațiile producătorului astfel încât procentul să fie de cel puțin 70%.

  Spre deosebire de pergolă, nu poate fi folosită iarna pentru că nu rezistă prea mult la ploi și vânt. În schimb e extrem de eficientă în umbrirea spațiilor deschise și are un aspect plăcut, deci o poți monta pentru a crea o oază de liniște și relaxare în balconul tău de la bloc sau pe terasă. În mod obișnuit are prinderea în perete, dar există și copertine cu suport mobil.

  Iar prețul e mai accesibil. De exemplu, această copertină dublă retractabilă vândută de Dedeman costă 1 379 de lei.

  Dacă vrei un balcon ca-n vestul Europei, atunci ia-ți o marchiză

  soluții umbrire balcon marchiză
  Soluții umbrire: marchiza e cea mai ieftină variantă pentru balcon

  Dacă ai călătorit prin Europa de Vest, cu siguranță ai remarcat prelatele acelea montate în dreptul geamurilor sau intrărilor în patiserii, brutării, cofetării și alte tipuri de magazine, care dau un aspect retro. Se numesc marchize și pot avea margini drepte sau ondulate.

  Iar mai nou, pentru că sunt funcționale și îmbunătățesc aspectul locuinței, Daria spune că au început să fie tot mai des folosite și în țara noastră: „O marchiză e simplu de montat, dar nu poate acoperi un balcon mare”. E și ieftină: una de la Hornbach costă 469 de lei.

  Soluții de umbrire creative pentru balcoanele cu acoperiș

  Pentru balcoanele cu acoperiș, Daria recomandă perdelele montate pe șină din tavan sau storuri textile din materiale de exterior, rezistente la radiațiile ultraviolete (UV) și intemperii. Poți umbri spațiul și cu ajutorul plantelor cățărătoare sau curgătoare, montate pe spalier. „Plantele alese trebuie să fie iubitoare de soare, precum trandafirii cățărători, caprifoiul sau wisteria. De asemenea, poți folosi și anumite modele de plante artificiale, dar doar dacă sunt tratate cu substanțe ce conțin filtru UV”, explică Daria.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Accesorii pentru umbrirea balconului, cu avantaje, dezavantaje și prețuri