Balcon

5 criterii de care să ții cont când alegi copertina balconului și 5 modele recomandate de arhitecți

    Chiar dacă nu stai într-un bloc terasat și vopsit în culorile pământii din destinațiile de vacanță mediteraneene, poți avea copertinele lor simpatice. Nu doar pentru estetica relaxantă, dar mai ales pentru zilele în care că soarele bate foarte tare. 

    Așa că dacă te gândești să-ți completezi balconul cu un umbrar rezistent și eficient, am stat de vorbă cu două echipe de arhitecți, ca să alegi cea mai potrivită copertină pentru balcon. Ei ne-au spus care-s criteriile de care trebuie să ții cont și ne-au recomandat câteva modele rezistente.

    1. Verifică dacă e nevoie de o autorizație

    Corina și Traian Mihalache, arhitecții de la Studio Caro, atrag atenția că este vorba totuși de modificarea fațadei blocului sau a casei în care locuiești, așa că e posibil să ai nevoie de o autorizație sau de o aprobare a dezvoltatorului. Autorizația pentru instalarea unei copertine se obține similar cu cea pentru  închiderea balconului cu tâmplărie. „Din păcate, birocrația și procesul îndelungat determină de obicei proprietarii ce doresc o copertină ori să renunțe, ori să o facă fără autorizație”, completează echipa Studio Caro.

    Verifică întâi cu autoritățile locale dacă este și cazul tău și abia apoi gândește-te la modele și funcționalitate.

    2. Ia în calcul fațada clădirii

    Alege o copertină care să se potrivească nu doar cu balconul tău, dar cu toată faţada clădirii

    Tot cei doi arhitecți punctează importanța unității vizuale atât la interior, cât și la exterior. „Ia în considerare culorile existente de pe faţada pe care vei monta copertina și nu alege culori stridente sau care întră în contrast cu contextul. Ideal ar fi să cauţi modele în culori deschise şi neutre”, recomandă specialiștii Corina și Traian.

    3. Alege o copertină retractabilă

    Mariana Bercu şi Milena Ţăranu, cele două arhitecte de laInterior, cred că cea mai bună variantă este o copertină retractabilă, pentru că va putea fi pliată atunci când plouă sau ninge, inclusiv în condițiile în care soarele își schimbă poziția, iar prezența ei nu mai este necesară. 

    Aceasta este compusă dintr-un sistem monobloc cu casetă, plus o pânză rezistentă atât la intemperii, cât şi la razele UV și se montează pe peretele de deasupra balconului. O poți deschide și închide atât manual, cât și automat.

    4. Asigura-te că e un material rezistent

    Copertina va fi expusă soarelui timp îndelungat. Asigură-te că e suficient de rezistentă

    Copertina de balcon ar trebui să reziste timp îndelungat. Prioritizează acest aspect și caută producători ce oferă garanții de 15 ani. Tot în ideea de a trece testul timpului, orientează-te spre culori atemporale, care nu se agață de un trend, completează echipa Studio Caro. Culorile neutre sunt cea mai sigură alegere pentru trecerea timpului.

    5. Alocă buget pentru curățare

    Nu doar materialul, ci și zona în care locuieșți influențează cât de repede se va prăfui copertina din balcon, atrag atenția arhitecții de la Studio Caro. Dacă acesta este orientat spre o stradă aglomerată sau se află într-o zonă în care se construiesc blocuri, copertina va ajunge să se prăfuiască și să își schimbe aspectul rapid.

    În acest caz, ia în calcul că doar alpiniștii utilitari vor putea curăța suprafața. Preţul serviciului depinde de dimensiunea copertinei. 

    Iată câteva modele recomandate de Studio Caro:

    1. Copertină retractabilă gri

    (Copertină gri, Hornbach, 259 lei)

    O varianta light și mai apropiată de jaluzelele exterioare este acest model de la Dedeman, care se desfășoară vertical. Înalt de 250 de centimetri și util atât ca parasolar, cât și ca paravan, produsul este realizat 100% din poliester. 

    2. Copertină retractabilă bej

    (Copertină bej, Dedeman, 599 lei)

    Acest model cu pânză din poliester și schelet din aluminiu este disponibil doar la comandă și poate fi asortat cu elemente mai deschise la culoare, fără a contrasta puternic. Se acționează manual prin intermediul unui mâner metalic și are garanție doi ani.

    3. Copertină retractabilă în dungi

    (Copertină în dungi, Dedeman, 620 lei)

    Mai aproape de designul mediteranean, această copertină în dungi este similară celei anterioare și promite rezistență la umezeală. Are doi metri lungime și se desfășoară orizontal. Poate aduce un aer de vacanță oricărui balcon.

    4. Copertină motorizată gri

    (Copertină motorizată, Hornbach, 2090 lei)

    Dacă ai un buget mai generos, arhitecții de la Studio Caro îți oferă și o variantă motorizată, cu telecomanda și cu iluminare LED. Copertina este realizată 100% din acril și este acționată electric, dar are și o manivelă manuală pentru urgențe. Se încadrează în clasa a doua de rezistență față de vânt.

    5. Copertină motorizată gri, model mai mare

    (Copertină motorizată, Hornbach, 3289 lei)

    De două ori mai mare ca dimensiune decât prima variantă motorizată, acest model gri acționat electric garantează umbră și protecție solară pe o suprafață generoasă de 5 x 3 metri. Zona de livrare este însă limitată, așa că trebuie să verifici cu cei de la magazin înainte să o comanzi.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    5 criterii de care să ții cont când alegi copertina balconului și 5 modele r...