LIFE

15 grădini de vis din lume în care să te plimbi virtual până când vei ajunge să le vezi în persoană

    Există locuri în lume în care te-ai putea pierde ore în șir și tot nu le-ai cuprinde întreaga frumusețe cu ochii. Grădini de vis în care ai intra și din care n-ai mai ieși până când n-ai reușit să admiri fiecare plantă în parte. Și chiar dacă acum nu-i cea mai bună perioadă pentru călătorii, pe cele mai multe dintre ele le poți vizita și virtual, de la tine de-acasă.

    Am selectat, mai jos, cele mai populare grădini de vis din lume, care mai de care mai bogate în culori, cu structuri arhitecturale impresionante și peisaje feerice. Poți vedea mici părți din ele în fotografii și videoclipuri, dar le poți adăuga și pe lista de locuri pe care să le vizitezi cândva.

    1. Grădina lui Claude Monet, Giverny

    Dacă auzi Claude Monet și îți răsare imediat în minte pictura unei grădini de vis, află că ea există, nu era doar o închipuire a artistului. Grădina lui Monet se află în Giverny, Franța, și i-a fost sursă de inspirație pentru lucrări precum Nuferi sau Grădina artistului de la Giverny. Este locul în care Monet s-a stabilit în 1883, un sat din nordul Franței în care și-a petrecut tot restul vieții. Este presărată cu arcade îmbrăcate în trandafiri agățători și are chiar și un pod japonez. Poți urmări un tur virtual aici și îți poți face o idee asupra locului prin imaginile 360° de pe Google Maps.

    2. Jardin Majorelle, Marrakech

    Clădirile albastre super saturate sunt în contrast perfect cu vegetația în grădina botanică Majorelle din Marrakech, Maroc. Este numită după creatorul ei, Jacques Majorelle, fiu al celebrului designer de mobilier în stil Art Nouveau, Louis Majorelle. Jacques a petrecut aproape 40 de ani punând bazele acestei grădini de vis ce include plante de pe cinci continente, pe care le poți vedea de la tine de-acasă printr-un video pe Youtube sau prin Street View pe Google Maps.

    3. Las Pozas, Mexico

    Adăpostită în inima regiunii Huasteca din Xilitla, Mexic, grădina botanică Las Pozas este „o expoziție excentrică a sculpturilor ascunse prin vegetația bogată de junglă și orhideele vibrante”, scrie Veranda. Poetul și artistul englez Edward James a început să construiască în 1962 elementele sculpturale, dintre care unele sunt inspirate chiar din plantele sale care au fost distruse de îngheț. O parte din ele pot fi văzute într-un tur video făcut de Nowness aici, ori chiar pe Google Maps prin funcția Street View aici.

    4. Grădina Botanică din Singapore

    Veche de 160 ani, Grădina Botanică din Singapore este singura grădină tropicală inclusă în Situl Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe suprafața de 82 hectare se regăsesc peste 10.000 specii de floră, iar colecția de orhidee are o grădină principală în cadrul parcului și cuprinde 1200 de specii și 2000 de hibrizi. Grădina din Singapore poate fi vizitată zilnic de la ora 5 dimineața, până la miezul nopții, însă dacă nu poți călători personal până acolo poți vedea o parte din ea virtual, aici sau pe Google Maps.

    5. Grădina botanică din București

    Grădina Botanică Dimitrie Brândză din București este ca o mică oază de natură în mijlocul orașului. Se întinde pe 17,6 hectare și include și un Muzeu de Botanică, amplasat într-o clădire în stil brâncovenesc. Poți vedea aici peste 5000 specii de plante exotice și chiar și fluturi. E deschisă pentru vizitatori aproape zilnic, de marți până vineri de la 10 la 15, iar sâmbăta și duminica de la 9 la 13. Iar dacă totuși nu o poți vizita personal, o poți vedea în tururi virtuale video și fotografii. https://gradina-botanica.unibuc.ro/

    6. Grădina botanică din Cluj

     

    Un pic mai mică decât cea din București, dar în niciun caz mai puțin interesantă, Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj se întinde pe o suprafață de 14 hectare. Include o grădină romană și una japoneză, o mulțime de statui ce contrastează cu delicatețea plantelor din jur și un turn de apă ce poate fi folosit ca punct de observație. Poți vizita grădina personal, de luni până duminică între orele 10 și 20, sau poți urmări un tur virtual al locului, până una alta.

    7. Giardini Villa Taranto, Lacul Maggiore

    Dacă ajungi vreodată pe malul vestic al Lacului Maggiore din Pallanza, Italia, trebuie neapărat să vizitezi grădina botanică Villa Taranto. Bazele ei au fost puse între anii 1931 și 1940 de scoțianul Neil Boyd McEacharn, care a cumpărat o vilă și teritoriile învecinate, a tăiat peste 2000 copaci și a modificat radical peisajul zonei. Astăzi, pe suprafața acestei grădini de vis există peste 20.000 de plante ce fac parte dintr-o colecție de peste 3000 de specii diferite. Pe unele dintre ele le poți observa în acest tur virtual sau pe Google Maps, până când vei putea face o vizită în persoană locului.

    8. SSR Botanic Garden, Mauritius

    Grădina Botanică Națională din Pamplemousse, Mauritius, cunoscută și ca Grădina Botanică Sir Seewoosagur, a fost inițial construită drept grădină privată pentru guvernatorul Francez al Mauritius în urmă cu 300 ani. Găzduiește peste 650 varietăți de plante, printre care și faimoșii Baobabi, palmierul Bouteille și specii gigantice de nuferi. Însă atracțiile principale sunt cele 85 de specii diferite de palmieri aduse din toate colțurile lumii. Unele dintre ele pot fi văzute în turul video de aici sau pe Google Maps, însă grădina este deschisă și vizitatorilor, dacă vrei să-i vezi pe viu.

    9. Royal Botanic Gardens Kew, Londra

    Kew Gardens, grădina botanică regală din Londra, Anglia, găzduiește cea mai mare seră victoriană din lume, Temperate House. Locul face parte din Situl Patrimoniului Mondial Unesco și a fost înființat în 1759 de prințesa Augusta, mama regelui George al III-lea. A început de la o suprafață de numai 3 hectare, dar în timp s-a extins la peste 121 hectare. Grădina Kew poate fi vizitată zilnic între orele 10 și 19, dar dacă nu poți ajunge acolo în persoană, poți face un tur virtual pe Youtube sau pe Google Maps.

    10. Keukenhof, Amsterdam

    Dacă pentru tine termenul „grădini de vis” se referă strict la cele pline de flori colorate, atunci Keukenhof îți va satisface cu siguranță pasiunea pentru ele. Grădina botanică din Lisse, Olanda este una dintre cele mai faimoase din lume, căci găzduiește peste șapte milioane de lalele. Grădina a fost deschisă pentru trei zile în aprilie 2021 și poate fi vizitată doar virtual momentan, printr-un video urcat pe Youtube cu frumusețile zonei sau pe Google Maps.

    11. Grădina botanică tropicală Limahuli, Hawaii

    Grădina botanică tropicală Limahuli din Kauai, Hawaii a fost numită de Societatea Horticulturală Americană cea mai bună grădină botanică naturală din Statele Unite. Pe teritoriul de peste 400 hectare sunt conservate specii rare din flora hawaiiană, unele aflate pe cale de dispariție. Poți vizita personal grădina într-un tur individual sau ghidat, însă poți vedea o parte din diversitatea vegetală a grădinii și într-un tur video, de la distanță.

    12. Humble Administrator’s Garden, Suzhou

    Construită în 1509 în timpul Dinastiei Ming, Humble Administrator’s Garden în Suzhou, China, a fost inițial o grădină privată pentru Trimisul Imperial și poetul Wang Xianchen. Este amplasată pe ruinele Templului Dahong și face parte din Situl Patrimoniului Mondial UNESCO. Se întinde pe o suprafață de peste cinci hectare și poate fi vizitată de turiști și fizic, dar și printr-un tur virtual video sau pe Google Maps.

    13. Jardim Botanico, Rio de Janeiro

    Grădina botanică din Rio de Janeiro, Brazilia este perfectă de trecut pe lista cu grădini de vis ce merită vizitate măcar o dată în viață. Pe suprafața de 140 hectare se regăsesc peste 6500 specii de plante din toată lumea, dintre care unele pe cale de dispariție, precum și o bibliotecă specializată în botanică cu peste 32,000 de volume. Parcul este situat la piciorul Muntelui Corcovado și a fost deschis publicului în 1922. Dar dacă nu poți ajunge să-l vezi în persoană, îl poți vizita printr-un tur virtual aici.

    14. Longwood Gardens, Pennsylvania

    Grădinile Longwood din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii oferă un adevărat spectacol cromatic primăvara. Pe site-ul oficial al locului poți vedea inclusiv ce flori înfloresc în funcție de sezon, ca să poți profita de momentele cele mai captivante ale acestei grădini de vis, însă o poți vizita și virtual, pe Youtube sau pe Google Maps. Se întinde pe o suprafață de 436 hectare, unde include și 20 de grădini interioare cu 1,8 hectare acoperite numai cu sere încălzite.

    15. Grădina botanică din Chicago

    Cu 155 hectare de pământ, 27 de grădini și patru zone naturale, Grădina Botanică din Chicago, Statele Unite ale Americii este vizitată de un milion de oameni anual. Găsești camere live in grădină pe site-ul oficial, însă poți găsi o mulțime de videoclipuri pe Youtube, dacă vrei să urmărești un tur virtual.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ileana Crisan
    Ileana Crisan
    2 years ago

    Gradina botanica de pe insula Victoria, (Vancouver),British Columbia.
    Si Baha’I,Haifa,Israel.
    Niste minuni!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    15 grădini de vis din lume în care să te plimbi virtual până când vei ajun...