PROIECTE DE AMENAJARE

13 idei și inspirație pentru o amenajare interioară pe gustul tău, oricare ar fi acela

publicat pe 17 apr. 2024

    Acasă nu este doar spațiul în care locuiești, ci este locul în care trebuie să te simți cel mai bine. Printre aceste idei și inspirații de amenajări interioare poți descoperi stilul de design care ți se potrivește, astfel încât să îți decorezi locuința exact așa cum îți place.

    Inspirații moderne de amenajări interioare în 2024

    Deși tendințele sunt trecătoare, unele stiluri de design sunt atemporale. Iată câteva inspirații moderne de amenajări interioare în 2024 în care vei descoperi elemente de noutate integrate în concepte de decor care pot face față cu succes testului timpului.

    Idei pentru amenajări în stil nordic-scandinav

    Specific zonelor nordice, stilul scandinav propune un mod de a locui funcțional, bine organizat și cu o atmosferă cozy, întreținută de nuanțe deschise și muuultă lumină naturală. „Farmecul unui interior în stil nordic scandinav este tocmai acela că nu pare făcut de un designer. Este simplu, nepretențios și, mai ales, versatil. Pare că toate piesele de mobilier și decorațiunile pot fi mutate astfel încât imaginea de ansamblu să nu sufere”, explică Alina Vîlcu, arhitectă Pianoterra și co-fondatoare Inside Academy.

    Stilul scandinav este una dintre cele mai îndrăgite inspirații de amenajări interioare, tocmai fiindcă este ușor de implementat în orice locuință. Exemplul perfect este cel al Anei Maria Marin, care și-a decorat casa alături de iubitul ei, Bogdan, fără ajutorul unui designer de interior. Ana a reușit să creeze un ambient primitor cu multe accente nordice și chiar și influențe boho. A investit în amenajare un buget modest, de 10.000 euro, iar dacă vrei să afli mai multe detalii despre întregul proces, descoperă-le în acest articol.

    Designuri clasice în trend anul acesta

    Stilurile clasice sunt atemporale și pare că nu vor ieși niciodată din uz. Indiferent de tendințele momentului, nu poți da greș dacă folosești în amenajarea ta elemente și detalii clasice. Un truc simplu pentru a da un aer clasic amenajării tale: profilele decorative. „Dacă îți dorești o amenajare clasică, montează profile decorative, esenția unui astfel de decor. De asemenea, dacă ai tavane suficient de înalte, maschează șina draperiilor cu ajutorul unor profile late”, sfătuiește designerul de interior Eunice Pantea.

    Eunice a proiectat de la zero amenajarea acestei case din Oradea, în care elementele clasice se împletesc cu influențe ale stilului glam și sunt îndulcite prin nuanțe pastelate. Zona cea mai spectaculoasă este holul, deschis pe înălțime, în centrul căreia tronează o scară impunătoare cu trepte din lemn și balustradă decorativă din fier forjat. Din tavan plutește eleget un candelabru somptuos, iar sub scară este „pitită” bijuteria familiei, un pian alb.

    Un alt clasic în ceea ce privește cele mai căutate inspirații de amenajări interioare îl reprezintă stilul mid-century modern. „Simplitatea este una din caracteristicile sale dominante. Renunţând la ornamente, obiectele au linii curate, suple, iar forma lor este scoasă în evidenţă. Aceasta din urmă este fie organică, inspirată din natură, fie geometrică”, spune arhitecta Iunia Buricescu.

    Un exemplu din care te poți inspira pentru a integra stilul mid-century modern în amenajarea ta este această renovare coordonată de arhitectul Vlad Dodan de la Koob Hub. Printr-o cromatică echilibrată și multe elemente din lemn, a obținut o combinație armonioasă a acestui stil cu piese și accente moderne, actuale și în 2024.

    Stiluri neconvenționale, dar la modă

    Stilul eclectic cu siguranță face parte din categoria celor neconvenționale, potrivite pentru persoanele cu gusturi îndrăznețe. Adevărul este că cele mai multe inspirații de amenajări interioare găsite pe platforme precum Instagram sau Pinterest sunt realizate în stil eclectic. Ce înseamnă de fapt? Definiția este una largă, dar ce trebuie să reții din ea este că acest stil permite combinarea armonioasă a o mulțime de influențe din diverse alte stiluri. Sunt încurajate mixurile de materiale, texturi și imprimeuri, elementelor-surpriză sau statement și chiar combinația de nou și vechi.

    Ia ca exemplu acest apartament aflat în complexul Monarch Tower din Timișoara, în care designerul de interior Davina Sînjorz a pornit de la un moodboard cu pete de culoare, corpuri de iluminat retro, tablouri grafice și detalii metalice aurii și negre. Elementul de pornire a fost canapeaua din living cu aspect vintage, tipică anilor ‘70. Poți afla toate detaliile proiectului în acest articol.

    Tot în categoria stilurilor neconvenționale dar super îndrăgite în 2024 se încadrează și stilul japandi. „Japandi integrează minimalismul specific japonez, care pune accentul pe esențial, pe atenție către interior și nu pe exterior. Este o fuziune între stilul scandinav și cel japonez, în final reprezentând o filozofie de viață care promovează simplitatea și legătura cu natura”, îl definește designerul de interior Alexia Miulescu.

    Îl poți observa în adevărata sa splendoare în această casă aflată într-un ansamblu rezidențial din Corbeanca. Arhitecta de interior Cristina Buraga de la Kuib Design a folosit influențele acestui stil pentru a crea o amenajare ocrotitoare ca un cocon. Livingul este vedeta, datorită canapelei cu tapițerie boucle care te îmbie la relaxare. Poți descoperi toate detaliile proiectului în acest articol.

    Maximalismul este, așa cum îi spune și numele, opusul diametral al stilului minimalist. „Știam că vreau să am o casă care mă reprezintă în primul rând, să am o casă caldă și primitoare, dar în același timp o casă care să vrea să o descopăr. Să privesc fiecare colț al ei și să-mi spună ceva. De aceea, casa este împărțită pe zone și abordări diferite”, spune Diana Nicolaie, designer de artist și artist vizual și proprietara unei case de 275 metri pătrați pe care și-a amenajat-o singură în stil maximalist.

    S-a lăsat inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră adesea în contact și a optat pentru materiale raw și compoziții contemporane în amenajarea ei. Fiecare colț al casei oferă un spectacol vizual care merită descoperit și admirat, iar toate scenarille de design din locuința Dianei sunt prezentate în acest articol.

    Wabi sabi, boho, industrial și alte influențe nișate

    Stilul boho sau boem este unul dintre preferate în materie de inspirații pentru amenajări interioare. Este ușor de integrat în orice locuință și aduce cu sine acel sentiment de vacanță, lejeritate, un trai ușor și liber.

    Ca să îți dai seama despre ce vorbim, privește doar fotografiile acestui proiect realizat de echipa Chiral Design. Conceptul a pornit de la preferința proprietarilor pentru stilul Bohemian și pentru imprimeuri florale, dar și de la dorința lor de a avea un interior cât mai funcțional. Întreaga amenajare o poți vedea aici.

    Stilul industrial este cel în care materialele aspre, dure – precum metalul, piatra, cimentul, lemnul – sunt vedetele amenajării. În combinație cu alte stiluri, el poate fi integrat fără probleme în locuință fără să o facă să pară neprimitoare, chiar dacă este un stil utilizat mai des pentru spațiile industriale.

    De asta te poate convinge amenajarea acestei case din Craiova, în care arhitecta Ioana Daria Toghe (Citylife Arhitectura) a îmblânzit accentele industriale preferate de proprietar cu influențe ale stilului glam, preferat de proprietară.

    Unele amenajări sunt un amalgam de stiluri nișate. Nu pot fi subscrise neapărat stilului eclectic, nici celui contemporan, dar un lucru e cert – sunt spectaculoase. Cele mai apreciate inspirații de amenajări interioare în 2024 sunt cele care debordează de originalitate.

    Cum este de exemplu această casă din Otopeni în care designerul de interior Laura Breabăn de la Duende de Luna a reușit să îmbine armonios stilul modern cu influențe arăbești, africane și accente etnice.

    Idei de amenajări interioare cu bani puțini

    Deși multe dintre amenajările în tendințe sunt realizate cu bugete generoase, asta nu înseamnă că trebuie să investești o avere în locuința ta. Există o mulțime de inspirații de amenajări interioare cu bani puțini. Iată câteva exemple.

    Pentru case

    Alexandra și Adrian s-au apucat de construcția casei în mai 2022. Au colaborat cu un arhitect la începutul proiectului, apoi s-au ocupat singuri de lucrări. Nu a fost o misiune ușoară, mai ales că erau la prima experiență de acest gen. Alexandra s-a ocupat singură de amenajarea interiorului, făcută în proporție de 70%, cu piese de mobilier cumpărate de pe OLX sau din târgurile de vechituri. Ceea ce a ajutat mult la economia bugetului total, iar povestea o poți citi pe larg aici.

    Un alt exemplu este această casă din Timișoara pe care proprietarii și-au renovat-o singuri. Anda și Alexandru sunt profesori și deși recunosc că toată experiența le-a cam testat limitele, au învățat să facă lucruri noi: zugrăvit, pus parchet, asamblat mobilă și așa mai departe. Cu forțe proprii, au reușit să aducă renovarea casei la un cost minim de 20.000 euro. Citește povestea lor aici.

    Pentru apartamente

    După doi ani de șantier și o investiție de 45.000 euro, Adela și Vlad au reușit să își transforme apartamentul din Timișoara, nelocuit de peste un deceniu, într-o locuință modernă, în stil parizian. Spațiul era vizibil degradat, cu încălzire pe lemne și pereți acoperiți cu humă în culori stridente, deci a fost nevoie de lucrări intense pentru a-l scoate la lumină. Ne-au spus cum a decurs tot procesul în acest articol.

    Însă nu toate lucrările de renovare durează atât de mult. De exemplu, designerul de interior și de produs Andreea Ștefan a reușit să amenajeze apartamentul surorii ei în numai trei luni, cu un buget de 25.000 euro. Apartamentul cu o suprafață de 100 metri pătrați nu fusese renovat niciodată, însă, din fericire proprietarii au putut să recupereze parchetul din lemn masiv. Citește articolul aici.

    Surse de inspirații pentru amenajări interioare există peste tot, însă la finalul zilei tu decizi care sunt elementele care te vor face să te simți cel mai bine la tine acasă. Ideile de amenajări de mai sus sunt menite să-ți servească și drept exemplu, dar și să-ți arate în cât de multe moduri diferite poate arăta o locuință, în funcție de oamenii care trăiesc în ea. Îți rămâne ție misiunea de a alege ideile cu care rezonezi cel mai mult.

    Foto principală din locuința designerului Diana Nicolaie

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments