Before&After

Un apartament din Timișoara, nelocuit de peste un deceniu, s-a transformat într-o locuință modernă, în stil parizian

    Într-o perioadă în care toți prietenii lor se mutau la casă, la periferia Timișoarei, Adela și Vlad au decis să își cumpere apartament aproape de centrul orașului, ca să poată parcurge pe jos sau cu bicicleta distanțele zilnice. Au găsit un apartament într-o clădire istorică din anii `20. Spațiul era vizibil degradat, cu încălzire pe lemne și pereți acoperiți cu humă în culori stridente. Cei doi tineri i-au văzut însă potențialul. După doi ani de șantier și o investiție de 45.000 euro, apartamentul este de nerecunoscut. 

    Adela este arhitect și designer de interior de profesie și un om îndrăgostit de tot ce aparține trecutului. Nu întâmplător a ajuns să își investească timpul și resursele în salvarea unui spațiu nelocuit de mai bine de un deceniu. Ea și Vlad au cumpărat apartamentul acum trei ani, când prețul locuințelor era încă accesibil. A fost nevoie însă de multă muncă pentru a aduce interiorul la stadiul actual.

    amenajare în stil parizian living
    Livingul, înainte și după renovare.

    „Îmi amintesc când am vizitat prima dată apartamentul. Ne-au cucerit din prima tavanele înalte de 3,70 metri și ferestrele destul de generoase pentru un spațiu relativ mic. Suprafața apartamentului este de 68 metri pătrați. Era atât de luminos, spațios și primitor încât am știut că va fi al nostru, în ciuda faptului că era nelocuit de 15 ani”, povestește Adela.

    Spațiul este luminos, deși nu are o suprafață foarte mare

    Apartamentul este situat într-o zonă centrală, aflată sub protecție istorică, într-o clădire construită în anii `20. Are o suprafață de 68 metri pătrați care înseamnă două camere, bucătărie, baie și hol, plus un spațiu pentru care Adela este foarte recunoscătoare: cămara. Este semidecomandat, cu trecere din living către dormitor.

    Când l-au văzut prima dată, avea un potențial incontestabil, dar pereții fiecărei încăperi erau vopsiți cu humă în culori țipătoare și diferite, de la roz, galben, portocaliu, până la albastru și verde, în funcție de cameră. Încălzirea se făcea pe lemne, într-o sobă de teracotă, rețeaua electrică data de la construcția clădirii, iar rețeaua de apă și canal se făcea prin țevi de plumb.

    S-a dorit recuperarea cât mai multor elemente originale

    Șantierul a pornit de la ideea de a păstra cât mai multe elemente originale ale spațiului. Nu s-a putut de fiecare dată, dar au fost și situații fericite, precum recuperarea parchetului din lemn de fag, cu model chevron.

    „Am vrut să păstrăm și ușile, însă erau într-o stare prea degradată pentru a putea fi doar revopsite. Până la urmă, le-am făcut de la zero, pe modelul celor vechi. Nu am avut noroc nici în hol. Aici ne doream mult să avem o porțiune de zid cu cărămidă originală la vedere, dar când s-a dat jos tencuiala, am văzut că nu este o cărămidă de calitate pe care să o putem folosi ca decor. Am recreat așadar un zid vechi, folosind cărămidă adevarată feliată de la Loft Bricks. Este o zonă care îmi place mult. A ieșit spectaculos și extrem de natural”, spune Adela.

    amenajare stil parizian
    Spațiul s-a schimbat dramatic, odată cu vopsirea pereților într-o nuanță neutră.

    Interior în stil parizian

    Arhitectura spațiului a fost cea care a dictat stilul de amenajare. Tavanele înalte, ferestrele și parchetul din lemn masiv au înclinat balanța către un interior în stil parizian. Pentru a accentua tematica aleasă, Adela a vrut neapărat să aibă obloane de interior. A găsit un tâmplar în Deva care le-a făcut pe comandă, la dimensiunile dorite. Sunt un detaliu care accentuează foarte bine ferestrele, nemaifiind nevoie de perdele sau draperii.

    Dacă înainte apartamentul era un amestec de culori obositoare, astăzi este un spațiu cu o cromatică neutră în tonuri de gri sau bej. Monotonia este însă spartă de inserțiile dozate de verde, auriu, albastru, negru metalic sau portocaliu vibrant.

    Obiecte de suflet și-au găsit loc în amenajare

    Adela a inclus în amenajarea apartamentului și câteva piese cu valoare sentimentală. În holul de la intrare, de exemplu, a improvizat o consolă de acces, folosind cadrul metalic al mașinii de cusut Singer care a aparținut bunicii ei. Un alt obiect de suflet, provenit din colecția familiei, este măsuța din living. A fost, de fapt, o masă auxiliară înaltă care a aparținut bunicilor lui Vlad. Adela a venit cu ideea să îi scurteze picioarele, păstrându-le însă curbura, un detaliu care i-a plăcut mult. Apoi a șlefuit-o și lăcuit-o cu baiț mat, nuanța de nuc. Este acum una dintre piesele centrale ale livingului.

    „Și tabloul din living, care reprezintă o interpretare contemporană a lui Van Gogh, este un obiect care înseamnă mult pentru noi. E cadoul pe care prietenii noștri i l-au făcut iubitului meu când a împlinit 30 ani, după îl văzuserăm împreună într-un magazin din Timișoara, dar nu ne-am înghesuit să îl cumpărăm din cauza prețului mare. Așa că în 2022, după ce ne-am mutat, am decis să ii facem o surpriză un cadou memorabil, făcându-l fericit și pe Ferkel Cristi, pictorul acestui minunat tablou, care se potrivește mănușă spațiului nostru”, spune Adela.

    Șantierul a presupus o investiție de 45.000 euro

    Lucrările de renovare s-au întins pe o perioadă de doi ani și au costat în jur de 45.000 euro. Cea mai dificilă etapă a șantierului a fost refacerea instalațiilor. Aici au existat unele întârzieri și necorelări între echipele de meseriași. Însă odată depășit acest episod, lucrurile au avut o evoluție firească. Mobilierul este făcut pe comandă, de producători locali. În cazul bucătăriei, Adela a colaborat cu GFI Studio. Celelalte piese custom sunt realizate de Safini, tot o firmă din Timișoara. Canapeaua este cea mai scumpă piesă de mobilier, folosită în amenajare. Este făcută pe comandă de Ma Furniture din Arad, la dimensunile cerute de Adela.

    „Ne place să găzduim oameni, să întreținem petreceri și mereu să avem musafiri. Iar canapeaua am simțit ca va deveni locul cel mai utilizat al casei. Inițial, ne gândiserăm la un model extensibil, dar am renunțat la idee. Am vrut să fie cât mai comodă pentru cei ce aveau să o testeze, inclusiv pentru noi, deoarece majoritatea timpului îl petrecem acolo”, spune Adela.

    Foto: AP Design

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Un apartament din Timișoara, nelocuit de peste un deceniu, s-a transformat înt...