Apartamente cu 2 camere

Before&after: de la mobilier masiv și parchet deteriorat, la un stil inspirat de anii ’50 și piese moderne

  Arhitectul Vlad Dodan de la Koob Hub a combinat stilul Mid-Century, inspirat de amenajările anilor ’50 din Statele Unite ale Americii, cu piese și accente moderne, într-un apartament din zona Piaţa Amzei. A folosit o cromatică echilibrată și mult lemn în spațiul de 140 de metri pătrați, cu două dormitoare, două băi, living, foaier, hol, bucătărie și hol de intrare.

  Proprietarul a cumpărat apartamentul în anii ’90 și nu l-a folosit decât foarte rar, dar l-a păstrat datorită valorii sentimentale. A decis să îl renoveze și să îl transforme într-o locuință secundară în care să se întoarcă cu drag și care să urmărească stilul Mid-Century Modern, cu linii curate și mobilier elegant, dar lejer.

  Drumul până la un decor Mid-Century Modern

  Vlad nu a găsit apartamentul într-o stare grozavă, „o locuinţă aproape deloc folosită în ultimii 20 de ani, care avea nevoie de multă dragoste. Băile şi bucătăria aveau gresie şi faianţă cu un singur model pe care cineva chiar s-a chinuit să-l pună fix în aceeaşi poziţie peste tot, deci ţi se zbătea un ochi. Iar parchetul avea nevoie imediată de o rașchetare pentru a evidenția culoarea naturală a stejarului”, povestește arhitectul.

  Provocările au fost multiple și toate au devenit povești amuzante. „Nimeni nu şi-a imaginat vreodată cât chit de rost poate să înghită un mozaic cu piese rotunde”, glumește arhitectul. În plus, pasiunea proprietarului pentru tablouri a dat ceva de furcă muncitorilor. Un tablou imens a trebuit mutat de colo-colo pe toată perioada amenajării. 

  Dar proiectul a ieșit așa cum și l-au dorit cei implicați, un stil subtil, dar cu personalitate, în care sunt incluse elemente recognoscibile, dar aranjate într-un mod care să dea unicitate decorului şi care să-l facă memorabil.

  Livingul are un perete de accent negru, care inspiră rafinament, o canapea gri cu design slim care se asortează cu o masă sofisticată de la CLASS DUTCHBONE, cu rame aurii. Acestea din urmă devin un laitmotiv în încăpere, pentru că și consola cu model fishbone, și tabloul includ acest element. 

  amenajare living apartament amzei
  Parchetul a fost rașchetat pentru a-i reda strălucirea și culoarea

  Din bucătărie, tot ce a rămas a fost aragazul cu model vintage, acum integrat într-un mobilier minimalist, montat doar în partea inferioară a bucătăriei, cu lămpi subtile ce iau locul dulapurilor superioare. În bucătărie se află şi zona de dining, în care griul reapare în contrast cu un set de draperii vesele.

  amenajare bucătărie apartament amzei
  Bucătăria pare mai mare și mai luminoasă

  Dormitorul matrimonial prezintă un set de mobilier din lemn de culoare închisă, îmbinat jucăuş cu un perete de accent turcoaz şi o pernă decorativă galbenă. Lămpile rotunde minimaliste permit protagonistului, peretele de accent, să preia întreaga strălucire.

  amenajare dormitor matrimonial apartament amzei
  Vlad a ales piese de mobilier care să ajute la aerisirea spațiului

  Foaierul ascunde una dintre cele mai deosebite elemente din această amenajare: o comodă cu aer vintage, sculptată migălos şi asortată unui perete de accent similar celui din dormitorul matrimonial.

  piesă de mobilier vintage
  Cea mai frumoasă piesă de mobilier se află în foaier

  Finisaje, mobilier și accesorii premium

  Bugetul amenajării, de la finisaje până la decoraţiuni mid-century, a fost de 40 000 dolari.

  Majoritatea obiectelor aparţin de branduri premium, precum La Forma, Bloomingville, House Doctor, Dutchbone, HK Living, iar echilibrarea bugetului s-a făcut prin piese de la IKEA. S-au realizat şi multe inserţii custom. Printre ele se afla mânerele de la uşile dormitorului matrimonial, bara de prosoape de la baia matrimonială (făcute de Atelier Drag), etajerele alb cu auriu din foaier şi zona de citit (făcute de Atelier Moldoveanu), bucătăria şi dulapul cu oglinzi (făcute de OurDesign). Chiar dacă bufetul LIDO de la NORDAL a fost cel mai costisitor element, preferatele arhitectului rămân canapeaua BOGART La Forma şi masa de cafea CLASS DUTCHBONE.

  diferite tipuri de lemn
  Diferitele tipuri de lemn se asortează în mod jucăuş

  Tips&tricks pentru amenajare de la Vlad Dodan

  • Nu zidi o uşă, mai bine construieşte un cadru pentru panouri de rigips peste ea. În cazul vânzării proprietăţii, noii proprietari vor munci mai puţin să refacă acel element în caz că se doreşte o altă amenajare.
  • Investeşte acolo unde contează mai mult, chiar dacă nu se vede. Plăteşte mai mult pe saltele, plăteşte mai mult pe o canapea confortabilă, plăteşte mai mult pe corpuri de iluminat care să îmbrace spaţiul mai bine.
  • Cercetează unde ar putea parca autoutilitarele care vin după gunoiul produs, dar şi curierii încărcaţi cu piese de mobilier. Anunţă vecinii de posibilele blocaje temporare.

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Vlad Dodan. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Before&after: de la mobilier masiv și parchet deteriorat, la un stil inspi...