
Trend alert: stilul japandi, un mix între minimalismul japonez și simplitatea scandinavă
publicat pe 21 mart. 2021Cum să spui că vrei să ai un pic din hygge, dar și un pic de wabi-sabi în casă? Simplu, japandi. Și-l poți insera fără prea mari investiții sau modificări în amenajare.
Stilul japandi s-a tot rostogolit în feedurile de pe Instagram și Pinterest în ultima vreme și ne-a făcut să ne uităm de două ori și să ne întrebăm: „ăsta-i un stil nordic sau japonez?”. Cel puțin până i-am aflat numele. Iar el a fost primul indiciu că răspunsul e undeva la mijloc.
„Japandi integrează minimalismul specific japonez, care pune accentul pe esențial, pe atenție către interior și nu pe exterior”, spune designerul de interior Alexia Miulescu.
„Este o fuziune între stilul scandinav și cel japonez, în final reprezentând o filozofie de viață care promovează simplitatea și legătura cu natura”, spune Alexia. Iar influențele sunt chiar conceptele-cheie ale celor două stiluri consacrate, cele pe care le menționam mai sus: „aduce împreună conceptul japonez wabi-sabi, care definește arta de a găsi frumusețea în imperfecțiune, și minimalismul scandinav”.
Sigur îl recunoști din imaginile cu amenajări în nuanțe neutre, cu linii organice și mici accente de negru care parcă plutesc în spațiu. Și avem și câteva soluții să îl aduci și în locuința ta.
Paleta cromatică specifică stilului japandi
Stilul japandi e ușor de identificat tocmai datorită cromaticii, creează o atmosferă calmă și armonioasă prin nuanțe exclusiv naturale și blânde cu privirea. „Culori relaxante, mai calde decât cele regăsite în stilul scandinav, dar în același timp neutre, luminoase, nuanțe de crem sau bej, taupe, apropiate de nuanțele lemnului”, enumeră designerul de interior.
Albul e și el folosit în tonuri calde, dar pot apărea și accente de verde pal, „care se pot aduce și prin folosirea plantelor naturale, pentru a integra senzația de «outdoor living»”, spune Alexia. Fiindcă natura e principalul punct de inspirație pentru japandi. Poți strecura și câteva accente de verde mentă dacă preferi, dar în mod foarte subtil.
Iar dacă nu te imaginezi renunțând la contraste de tot, ți se permite și un strop de negru, adăugat cu măsură. O decorațiune vopsită într-un negru mat e mai mult decât de-ajuns să pună punctul pe i.

Materiale și texturi
Și la capitolul materiale și texturi inspirația vine tot din natură. „Se folosesc materiale naturale, foarte mult lemn, piatră naturală, ratan, hârtie și bambus, se reduce pe cât posibil utilizarea materialelor moderne artificiale”, precizează Alexia Miulescu.
Și accesoriile textile urmează aceeași direcție. Stilul japandi vine la pachet cu țesături din fibre precum bumbacul, inul și iuta. „Se promovează sustenabilitatea și o estetică eco-friendly”, completează designerul de interior.
Linii și forme
La capitolul linii și forme se vede clar influența stilului scandinav. Așa cum nordicii nu simt nevoia să împopoțoneze mobilierul cu prea multe detalii și decorațiuni, la fel vei observa și în stilul japandi. „Linii cât mai simple, curate, care din nou au dorința de a calma mintea și care creează un spațiu ordonat și cât mai aerisit”, descrie Alexia.
Însă sunt acceptate și imperfecțiunile, obiectele din materiale ce par puțin neprelucrate, căci japandi „aduce la suprafață autenticitatea rezultată din acceptarea imperfecțiunii, emoția simplității și liniște”.
Tips&tricks să aduci stilul japandi la tine acasă
Dacă ai deja o amenajare cu o paletă cromatică simplă, stinsă, atunci nu va trebui să depui prea mult efort ca să integrezi stilul japandi. „În primul rând trebuie să renunțăm la obiectele inutile care ne încarcă spațiul”, spune designerul de interior. Așa că fă un decluttering și vezi ce nu mai folosești – poți avea surpriza să fie chiar obiecte de mobilier care ocupă spațiul și sufocă încăperea.
Un alt element ușor de schimbat fără mari investiții sunt textilele. „Optează pentru draperii din in, covor din fibre naturale – iută, ce vor schimba într-o proporție ridicată interiorul, deoarece acestea ocupă un spațiu destul de mare în casă”, sfătuiește Alexia.

Tot cu o investiție mică poți să înlocuiești și ghivecele plantelor cu unele din bambus, alge marine sau chiar piatră naturală. „În locul florilor naturale poți pune într-o vază iarbă de Pampas, flori de bumbac, frunze de eucalipt”, spune designerul.

Ratanul natural e super ușor de inserat în amenajare pentru că nu „contrastează” vizual cu alte materiale prezente deja în cameră. Și îl poți aduce sub formă de tabureți sau poufuri.
„Culorile pereților vor schimba foarte mult întreg interiorul, dacă optăm pe gama cromatică folosită în acest stil de amenajare”, precizează Alexia. Designerul spune să optezi pentru nuanțe cât mai neutre, care să aibă un echilibru perfect între gri și bej, iar astfel nu vei da greș cu dozajul lor.
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.