Case

Casa unei tinere familii e ocrotitoare ca un cocon datorită amenajării cu influențe japandi, nuanțe neutre și texturi catifelate

    Când au cumpărat prima lor locuință într-un ansamblu rezidențial din Corbeanca, tinerii proprietari încă nu știau că urmează să aibă un copil. Abia la câteva luni după ce au început să lucreze cu arhitecta de interior Cristina Buraga de la Kuib Design i-au dat vestea cea mare. „Până am terminat lucrările, acel bebe, o fetiță, avea să facă primii pași în prima lor casă”, spune Cristina. Discuțiile pentru proiectul care avea să se construiască de la zero au început în decembrie 2021, iar de Crăciun în 2022, casa era în proporție de 95% finalizată și la interior și pregătită pentru mutarea lor.

    „Ei sunt iubitori de frumos, voiau o locuință primitoare, luminoasă, în care să se simtă relaxați și protejați și în care să-și crească familia”, explică arhitecta. Așa a ajuns ca după mai multe discuții cu ambii parteneri să obțină un concept de amenajare cu influențe japandi, nuanțe neutre și texturi catifelate care să le dea un sentiment de ocrotire. Asta a inspirat-o să denumească proiectul „Cocoon”.

    Modificarea modelului de casă de la dezvoltator a fost o provocare

    Fiindcă modelul de casă propus de dezvoltator nu reușea să le îndeplinească întru totul nevoile proprietarilor, a fost nevoie de modificări. „Provocarea a fost să «customizăm» un tip de casă standard de la un dezvoltator. Pentru că aduce de la sine întârzieri, modificări ce trebuie corelate și cu echipa lor de arhitecți și există mereu riscul, dacă nu doar stresul că ceva va fi uitat pe parcurs”, explică arhitecta.

    zona dining birou cuib design
    Arhitecta a modificat planul casei astfel încât să adauge parterului 36 metri pătrați pentru un birou și un dining

    Planul de lucru pentru propunerea de design a durat aproximativ două-trei luni, ceea ce a inclus așteptarea aprobării dezvoltatorului pentru modificările sugerate. Mai precis, arhitecta a propus mărirea suprafeței parterului, pentru a face loc unui birou generos și pentru a crea o zonă de întâlniri cu prietenii, conform cerințelor proprietarilor. Zis și făcut.

    S-a ajuns la o suprafață totală a construcției de 160 metri pătrați. Parterul are 104 metri pătrați în urma adăugării a 36 metri pătrați față de proiectul inițial, iar etajul are o suprafață de 56 metri pătrați. La parter sunt concentrate încăperile destinate activităților de zi – un living spațios, bucătăria, biroul proprietarului, zona de dining, o baie de serviciu dar și un dormitor pentru oaspeți. La etaj se află dormitorul matrimonial și camera fetiței, fiecare cu baie proprie, și o zonă de dulap/spălătorie.

    Livingul japandi te învăluie în atmosfera de cocon

    Locul cel mai folosit și cel mai cozy din întreaga casă este livingul. Canapeaua realizată la comandă la MaFurniture a fost o investiție și e una dintre cele mai costisitoare piese din amenajare, însă a meritat. Proprietarii au mers până la atelierul din Arad pentru a se convinge de calitate și de faptul că le va oferi confortul dorit. Ulterior, a devenit elementul central din încăpere.

    Însă tot în living mai există o zonă care atrage privirea – cea în care este amplasată o masă rotundă, cumpărată de la The Home. Deasupra ei se află o lampă albă, din textil, cumpărată de la The Edit. „Aceasta a fost atât de îndrăgită de beneficiari, încât am mai adăugat una deasupra căzii din dormitor”, menționează Cristina.

    Bucătăria era inițial deschisă către living

    Bucătăria cu pardoseală din parchet și mobilier alb continuă estetica livingului. De fapt, aceasta era open space inițial, însă după ce s-au mutat, proprietarii au realizat că își doresc să o închidă. Au folosit o partiție metalică cu sticlă și ușă glisantă de la The Metal, pe care o închid numai atunci când gătesc. Astfel, nu au redus vizual nici din spațiul bucătăriei, nici din cel al livingului și au reușit să protejeze restul casei de mirosul de mâncare.

    Tot cu uși metalice cu sticlă a fost închisă și zona de birou. Fiindcă el urma să fie principalul beneficiar, proprietarul avea idei bine conturate despre cum își dorea să arate acest spațiu. „Își dorea ca în zona de lucru, unde își petrece multe ore, să aibă liniște pentru focus, să fie mai obscură și izolată”, își amintește Cristina. Astfel, după finalizarea proiectului, biroul este cea mai contrastantă încăpere. Arhitecta a inclus și aici o zonă de relaxare pentru pauzele dintre video call-uri, cu un fotoliu tip ou de la Domicilio.

    Zona de dining – cea pe care proprietarii și-au dorit să o adauge planului de casă inițial – este multifuncțională. Pe lângă masa destinată întâlnirilor cu prietenii și familia, există și un colț de bar cu fotoliu, dar și o zonă destinată fitnessului.

    Dormitor matrimonial este destinat odihnei și răsfățului

    „Dormitorul matrimonial este luminos, când pășești pe mocheta moale și pufoasă de la Epardoseli, simți nevoia să încetinești ritmul”, spune Cristina. Și este amenajat și armonios din punct vedere al designului, dar și practic. La capătul patului se află o banchetă cu depozitare, iar dressingul este unul generos, realizat la comandă.

    Dacă jumătate din încăpere este destinată odihnei, cealaltă jumătate este destinată răsfățului. Cada amplasată în apropierea patului, cu vedere la fereastră, nu se află întâmplător în dormitor. „A fost o dorință de-ale lor, pentru că le oferea un plus de relaxare pe care o întâlneau în concedii”, explică arhitecta de interior. Tot pentru răsfăț este și zona de machiaj, cu o oglindă supradimensionată.

    Fiindcă designerii au decis împreună cu proprietarii să înlocuiască aproape toate elementele propuse de dezvoltator (tâmplăria exterioară, ușile, pardoseala, ceramica și scara interioară), bugetul a fost unul pe măsură. Modificările de construcție, finisajele ceramic și tot ce a ținut de interioare au costat aproximativ 55.000 euro. Aproximativ 35.000 euro au fost investiți în mobilierul realizat la comandă, și o sumă egală a fost cheltuită și pe mobilierul de serie, incluzând corpurile de iluminat – în total s-a ajuns la costuri de aproximativ 87.000 euro. Confecțiile metalice de la birou, bucătărie și scara interioară au fost circa 7000 euro.

    „Deși nu am folosit obiecte DIY în amenajare, mereu las anumite elemente sau zone neterminate în funcție de unde simt că ar fi loc pentru proprietari să se exprime. În cazul acesta, ei își doreau să aibă un proiect DIY făcut de ei pe peretele din camera fetiței”, spune Cristina. Arhitecta își amintește de ultimele zile înainte de Crăciun, în care se întâmpla ceva în fiecare cameră și avea impresia că mai este nevoie de o lună pentru finalizare. Însă a făcut tot posibilul să termine în timp util, pentru ca proprietarii să poată sărbători pentru prima oară în trei în casa pe care o așteptau de un an.

    Tips&tricks pentru amenajarea casei de la arhitecta Cristina Buraga

    Odată ce ai cumpărat un finisaj, fie el aparent simplu sau mai ales când e vorba de ceva special, lucrează cu echipele recomandate de firma de la care l-ai cumpărat. Aceștia îți pot oferi garanția unui montaj adecvat și, în plus, au experiență cu instalarea produsului respectiv. Astfel nu te vei confrunta cu probleme de genul: meseriașii nu știu ce tip de glet, adeziv să folosească, montează finisajul eronat fiindcă nu cunosc toate proprietățile materialelor și așa mai departe.

    Cred în soluții mici cu impact mare. De exemplu, ia în considerare mai multe scenarii pentru iluminat, nu doar un bec în mijlocul camerei. Un alt exemplu – când te hotărăști să vopsești colorat pereții, cumpără un litru de vopsea și aplică-l pe peretele dorit. Astfel, vei vedea exact cum o să arate la final, în funcție și de sursele de lumină.

    Folosește materiale naturale, o cromatică neutră cu  contraste pe alocuri, texturi catifelate și multă lumină naturală (pe cât posibil) pentru a obține o casă primitoare și călduroasă.

    Foto: Dan Călin

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Florin
    Florin
    6 months ago

    O casa foarte frumoasa, cu o coloristica, mobilier si design ce contribuie la o stare de bine si calm.

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Casa unei tinere familii e ocrotitoare ca un cocon datorită amenajării cu infl...