PROIECTE DE AMENAJARE

Combinațiile de texturi și materiale naturale dau căldură unui apartament amenajat în stil eclectic

publicat pe 30 iun. 2023

    Le plac lucrurile simple și calde, spun proprietarii acestui apartament aflat în complexul Monarch Tower, în cartierul Fabric din Timișoara, iar amenajarea o confirmă. Texturile și materialele naturale par să fie laitmotivul spațiului și cu siguranță sunt elementele vizuale care îi dau acea atmosferă cozy. Designerul de interior Davina Sînjorz le-a înțesat cu pete subtile de culoare și cu piese retro, care le leagă într-un stil eclectic armonios, în concordanță cu gusturile tânărului cuplu.

    Spațiul este unul generos, compartimentat în trei camere, cu o suprafață de 83 metri pătrați. L-au cumpărat nou, așa că era gol când le-a fost predată cheia de către dezvoltatorul imobiliar. Aveau, însă, o idee destul de clară despre cum ar trebui să arate locuința lor atunci când au cerut ajutorul Davinei.

    detalii amenajare living stil eclectic davina sinjorrz
    Materialele, texturile, culorile și chiar formele alese pentru amenajare dau întregului spațiu o căldură vizuală plăcută

    Iar fiindcă totul a mers ca pe roate în colaborarea lor, amenajarea a fost finalizată în numai patru luni, din iulie până în noiembrie 2022. Două luni au constat în întâlniri și discuții despre concept, proiectare, design 3D. „A fost important să folosim materiale și texturi naturale, cum ar fi lemnul, ratanul, lâna, bumbacul, iuta”, spune designerul. Lucrările în sine au fost finalizate în două luni, timp în care au fost schimbate plăcile ceramice, repoziționate prizele și sursele de iluminat, și a fost produs și livrat mobilierul realizat la comandă.

    „A fost ca și când aș fi proiectat o locuință pentru mine”

    detalii aurii bucatarie stil eclectic davina sinjorz
    Detaliile aurii inserate subtil prin decorațiuni și la nivelul mobilierului asigură coeziunea în apartamentul în stil eclectic

    Apartamentul avea încă de la început mult potențial, cu avantaje precum o compartimentare cu o circulație fluidă și ferestre mari, până în podea, care oferă lumină din abundență. Era deja finisat cu geamuri din lemn stratificat, placat cu aluminiu și termopan, parchet dublu stratificat, ceramică, obiecte sanitare, uși interioare, aparataj electric și aer condiționat. Chiar și așa, necesita multe îmbunătățiri, de la schimbarea plăcilor din bucătărie, unde faianța nu era montată după norme standard de înălțime și nu se potrivea cu designul și culorile dorite, până la schimbarea și reorganizarea băii.

    Davina a pornit de la un moodboard creat într-un stil eclectic, conform preferințelor proprietarilor, cu o pată de culoare în bucătărie, o masă de dining rotundă cu scaune din lemn, corpuri de iluminat retro, plante decorative și tablouri grafice. Paleta cromatică aleasă este una caldă, îmbinată cu mixuri de metale aurii și negre. A gândit împreună cu proprietarii toate detaliile proiectului, astfel încât să le rămână la final o locuință care le dă acel sentiment de acasă. „Per total, a fost o colaborare perfectă din toate punctele de vedere, pentru că am regăsit o grămadă de interese comune și a fost ca și când aș fi proiectat o locuință pentru mine”, spune designerul.

    Amenajarea a pornit de la canapeaua din living, inspirată din stilul anilor ‘70

    living stil eclectic canapea caramizie
    Posterele agățate pe perete au fost alegerea proprietarilor, care au vrut să adauge o notă personală spațiului

    Proprietarii și-au pus amprenta personală în living, unde au ales niște postere care să reflecte atât feminitatea, cât și masculinitatea care urmează să împartă apartamentul. Aceasta a și devenit, ulterior, camera lor preferată din casă. I-au explicat Davinei exact ce fel de canapea își doresc – una liniară de piele maro, cu aspect vintage, tipică anilor ’70. „Așadar, întregul concept a pornit în jurul unei astfel de canapele”, explică designerul.

    Însă, după multiple cereri de oferte și ceva documentare, și-au dat seama împreună că o astfel de canapea ar putea ieși din buget, iar pielea ar fi dat senzația de rece pe timp de iarnă, și de supraîncălzire pe timp de vară. Soluția alternativă a fost o canapea realizată dintr-un material textil foarte asemănător cu pielea ca textură și culoare, cumpărată de la fabrica MaFurniture. Iar de aici s-au legat toate celelalte elemente, căci apartamentul este gândit ca un întreg, cu piese decorative care comunică între ele și fac legătura între spații.

    Liniile moderne și discrete ale mobilierului de living lasă texturile să vorbească de la sine. Designerul a amplasat strategic veioza din sticlă roz, care nu doar atrage atenția datorită culorii sale îndrăznețe, ci reușește în același timp să evidențieze punctul focal al livingului – canapeaua. O altă piesă de rezistență este fotoliul boucle, al cărei forme rotunjite creează un contrast plăcut de forme.

    Bucătăria este pata de culoare a casei

    Bucătăria este de tip open space și se află în același spațiu cu livingul, legătura dintre ele fiind subtil stabilită prin lămpile de iluminat aurii, din alamă. Aici, Davina a folosit o faianță texturată și glazurată La Riviera Blanc, marca Equipe. O scot în evidență bateria aurie și feroneria de alamă, iar mobila de bucătărie cu fronturi din MDF vopsit verde ou de rață la bază este o pată de culoare care sparge monotonia. Corpurile suspendate sunt albe, iar împreună dau impresia de un spațiu mult mai larg și deschis.

    Fiindcă materialele naturale par să fie laitmotivul amenajării, în dining vedetele sunt ratanul și lemnul. „Pendulul de ceramică suspendat deasupra mesei, disponibil în colecția H&M Home, consolidează conexiunea dintre materialele utilizate”, explică designerul.

    Dormitorul este o adevărată capsulă de relaxare

    Culorile calde, texturile din lemn și mai ales tapetul cu amprente de frunze de la Vladila fac din dormitor o adevărată capsulă de relaxare. Singurele excepții care contrastează în încăpere sunt micile elemente de metal negru, regăsite în corpurile de iluminat și în taburet. Atât patul, cât și mobilierul pentru dressing au fost realizate la comandă.

    Iar în baie, bideul era poziționat în fața căzii și nu putea fi folosit. Designerul a decis eliminarea lui și în loc a creat un extra spațiu de depozitare. Și aici se regăsesc materialele naturale, precum ratanul introdus prin diverse accesorii ori chiar imprimeul plăcilor ceramice, care imită modelele pietrelor naturale.

    amenajare baie cu cada gri davina sinjorz
    În baie au fost schimbate plăcile ceramice și adăugată o zonă de extra depozitare

    Per total, proprietarii au investit aproximativ 35.000 euro, buget care a inclus nu doar mobilierul, ci și manoperele, unele electrocasnice, accesorii de smart home, reparații și TV.

    Tips&tricks de la Davina Sînjorz:

    Dacă ești o persoană în căutarea provocărilor, îndreaptă-te către o amenajare eclectică. Combină elemente din mai multe stiluri, lasă-ți imaginația să zburde și te vei bucura de o amenajare cu adevărat originală.

    Obține un punct focal de impact prin adăugarea unei oglinzi sau grupări de tablouri. Dă o notă impresionantă decorului tău adăugând plante cu dimensiuni mai mari și vei obține instantaneu un aspect de revistă.

    Iluminatul decorativ poate transforma complet atmosfera unui spațiu. Prin utilizarea diferitelor tipuri de lumini, precum lămpi de masă, plafoniere sau veioze, poți crea o ambianță intimă, relaxantă sau vibrantă.

    Accesoriile contează, ele pot fi elementele cheie care aduc personalitate și stil într-un spațiu. Alege cu atenție obiectele decorative, tablourile sau textilele care completează amenajarea într-un mod armonios și interesant.

    Foto: Răzvan Nemțău

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments