Before&After

Doi profesori și-au renovat singuri casa din Timișoara, în care au și locuit pe durata întregului proces

  E o adevărată aventură să locuiești într-o casă în care se fac renovări. Doi profesori din Timișoara au simțit, din plin, provocările șantierului când s-au apucat să modernizeze casa lor din cartierul Fabric, Timișoara. Anda și Alexandru recunosc că toată experiența le-a cam testat limitele, dar au învățat și o grămadă de lucruri noi: să zugrăvească, să pună parchet sau să asambleze singuri mobila.

  Casa este construită pe fundația ranforsată a unei clădiri ce datează din anul 1895. Tatăl lui Alexandru a cumpărat-o acum treizeci de ani, în paragină. A reconstruit-o de la zero și a extins-o, prin adăugarea unei mansarde. În momentul în care Anda și Alexandru au ajuns să locuiască aici, au avut mână liberă să personalizeze spațiul după nevoile lor.

  renovare casă antreu
  Înainte de renovare, parterul casei era complet nelocuibil

  „Ne doream mult să stăm la curte. L-am întrebat pe tatăl lui Alexandru dacă ar fi de acord să ne lase să ne mutăm în casa din Fabric și am primit acceptul lui. Când ne-am apucat de treabă, parterul era necompartimentat și nelocuibil, iar mansarda, care fusese închiriată de-a lungul timpului, era îngrijită precar”,  povestește Anda.

  Au locuit la mansardă, în timp ce parterul era în renovări

  Șantierul a durat un an de zile. Singura modificare pe partea de structură a fost compartimentarea parterului printr-un perete de rigips care să delimiteze livingul de antreu. Casa are o suprafață de 180 metri pătrați. Parterul este compus din living, bucătărie și o baie, iar la mansardă se află trei dormitoare, un dressing și o a doua baie.

  renovare casă antreu
  Sânga, parterul casei înainte de compartimentare. Dreapta: spațiul, după adăugarea peretelui de rigips

  „Ne-am ocupat întâi de mansardă și am stabilit să ne și mutăm, când este gata. Între timp, parterul era în plin proces de renovare. Între nivelurile casei nu există ușă, ci doar casa scării, așa că tot praful se strângea la mansardă, deși țineam ușile închise și sigilate. A fost partea cea mai grea, pentru că oricât de multă curățenie făceam peste weekend, la început de săptămână se așeza din nou praful”, își amintește Anda.

  casa scării renovarea casei
  La etaj, a fost montată o balustradă de lemn

  Deși este în oraș, casa te face să te simți ca într-un weekend, la țară

  Renovarea casei a fost făcută pe cont propriu, cu inspirație din online. Alexandru s-a ocupat de partea practică a lucrurilor. Andei i-a revenit, în schimb, sarcina de a da viață spațiului prin mobilă și decorațiuni. Nu a mers pe un stil anume, ci a căutat să pună în valoare toate obiectele de suflet, rămase de la părinți. Sunt lucruri la care nu ar renunța pentru nimic în lume, cum ar fi covoarele persane, lucrate manual sau covorul țesut la război, primit de la socri. Anda spune că nu a terminat cu decorațiunile. Mai trebuie să găsească loc pentru tablourile pictate de sora ei și pentru goblenurile primite de la mama.

  „Cred că amenajarea este un modern cottage, fusion. O estetică vintage, pliată pe elemente moderne, cum ar fi culorile capricioase ale mobilei de bucătărie, piese vechi din lemn masiv, recuperate și integrate în peisaj. Deși locuim într-unul din cele mai vechi cartiere din Timișoara, am dorit ca atunci când ajungem acasă de la serviciu, să ne simțim ca în vacanță într-o casă țărănească, cu influențe tradiționale, care să ne amintească de origini”, mai spune ea.

  Cei doi profesori s-au ocupat de singuri de o parte a lucrărilor

  Renovarea casei a costat 20.000 euro: finisajele, 6.000 euro, 4.000 euro manopera și 10.000 euro, mobila și electrocasnicele. Cei doi au reușit să mai economisească din buget, ocupându-se singuri de o parte din lucrări: au învățat să zugrăvească, au montat parchetul, au asamblat mobila. Au primit ajutor și de la un prieten cu experiență în construcții care le-a montat gresia și faianța. Cel mai mare răsfăț al amenajării a fost colțarul gigant din living de la Möbelhaus. În bucătărie, mobilierul este unul în stil farmhouse, cumpărat de la Leroy Merlin. Anda a folosit aici ca accent, mânere aurii și a lăsat spațiul să respire, renunțând la corpurile din partea de sus a peretelui. Masa și scaunele sunt vintage, moștenite de la bunicii ei și ai soțului.

  renovare casă bucătărie
  Bucătăria, înainte și după renovare.

  „În bucătărie am ales plăci ceramice cu aspect de parchet în ideea că vor încălzi vizual încăperea. Iarăși, m-am gândit că vor contrasta cu mobila bleumarin și cu faianța tip Subway cu rosturi negre. Am preferat să zuvgrăvim pereții în lavabilă albă pentru a ne face o idee limpede asupra spațiului existent și am considerat că ar fi mai simplu de întreținut”, spune Anda.

  renovarea casei bucătărie
  Recondiționarea scaunelor Thonet a fost un proiect DIY

  Casa o să mai primească mici update-uri

  În antreu, podeaua este acoperită cu plăci ceramice gri, aici urmează să instaleze și o sobă pe lemne. Este un colț al casei gândit ca un spațiu de socializare, cu mobilier confortabil, în stil clasic. Pentru echilibru vizual, Anda a ales în living un parchet cu nuanță similară. Pata de culoare din sufragerie este colțarul verde, făcut pe comandă. În spatele lui, o să fie instalată o bibliotecă, pe tot peretele.

  dressing renovare casă
  Anda a optat pentru depozitare închisă, în dressing-ul de la etaj.

  „Iubesc întreaga casă și o consider o extensie a personalității noastre. Îmi place dormitorul cu mobilier vintage, scara interioară din lemn masiv de fag, scaunele Thonet din bucătărie pe care le-am recondiționat singură. Mai sunt detalii de pus la punct, fără îndoială, dar vreau să mă bucur de proces”, spune Anda.

  Resurse

  Foto: Anda Icleanu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Doi profesori și-au renovat singuri casa din Timișoara, în care au și locuit...