Doi profesori și-au renovat singuri casa din Timișoara, în care au și locuit pe durata întregului proces
publicat pe 29 nov. 2022E o adevărată aventură să locuiești într-o casă în care se fac renovări. Doi profesori din Timișoara au simțit, din plin, provocările șantierului când s-au apucat să modernizeze casa lor din cartierul Fabric, Timișoara. Anda și Alexandru recunosc că toată experiența le-a cam testat limitele, dar au învățat și o grămadă de lucruri noi: să zugrăvească, să pună parchet sau să asambleze singuri mobila.
Casa este construită pe fundația ranforsată a unei clădiri ce datează din anul 1895. Tatăl lui Alexandru a cumpărat-o acum treizeci de ani, în paragină. A reconstruit-o de la zero și a extins-o, prin adăugarea unei mansarde. În momentul în care Anda și Alexandru au ajuns să locuiască aici, au avut mână liberă să personalizeze spațiul după nevoile lor.
„Ne doream mult să stăm la curte. L-am întrebat pe tatăl lui Alexandru dacă ar fi de acord să ne lase să ne mutăm în casa din Fabric și am primit acceptul lui. Când ne-am apucat de treabă, parterul era necompartimentat și nelocuibil, iar mansarda, care fusese închiriată de-a lungul timpului, era îngrijită precar”, povestește Anda.
Au locuit la mansardă, în timp ce parterul era în renovări
Șantierul a durat un an de zile. Singura modificare pe partea de structură a fost compartimentarea parterului printr-un perete de rigips care să delimiteze livingul de antreu. Casa are o suprafață de 180 metri pătrați. Parterul este compus din living, bucătărie și o baie, iar la mansardă se află trei dormitoare, un dressing și o a doua baie.
„Ne-am ocupat întâi de mansardă și am stabilit să ne și mutăm, când este gata. Între timp, parterul era în plin proces de renovare. Între nivelurile casei nu există ușă, ci doar casa scării, așa că tot praful se strângea la mansardă, deși țineam ușile închise și sigilate. A fost partea cea mai grea, pentru că oricât de multă curățenie făceam peste weekend, la început de săptămână se așeza din nou praful”, își amintește Anda.
Deși este în oraș, casa te face să te simți ca într-un weekend, la țară
Renovarea casei a fost făcută pe cont propriu, cu inspirație din online. Alexandru s-a ocupat de partea practică a lucrurilor. Andei i-a revenit, în schimb, sarcina de a da viață spațiului prin mobilă și decorațiuni. Nu a mers pe un stil anume, ci a căutat să pună în valoare toate obiectele de suflet, rămase de la părinți. Sunt lucruri la care nu ar renunța pentru nimic în lume, cum ar fi covoarele persane, lucrate manual sau covorul țesut la război, primit de la socri. Anda spune că nu a terminat cu decorațiunile. Mai trebuie să găsească loc pentru tablourile pictate de sora ei și pentru goblenurile primite de la mama.
„Cred că amenajarea este un modern cottage, fusion. O estetică vintage, pliată pe elemente moderne, cum ar fi culorile capricioase ale mobilei de bucătărie, piese vechi din lemn masiv, recuperate și integrate în peisaj. Deși locuim într-unul din cele mai vechi cartiere din Timișoara, am dorit ca atunci când ajungem acasă de la serviciu, să ne simțim ca în vacanță într-o casă țărănească, cu influențe tradiționale, care să ne amintească de origini”, mai spune ea.
Cei doi profesori s-au ocupat de singuri de o parte a lucrărilor
Renovarea casei a costat 20.000 euro: finisajele, 6.000 euro, 4.000 euro manopera și 10.000 euro, mobila și electrocasnicele. Cei doi au reușit să mai economisească din buget, ocupându-se singuri de o parte din lucrări: au învățat să zugrăvească, au montat parchetul, au asamblat mobila. Au primit ajutor și de la un prieten cu experiență în construcții care le-a montat gresia și faianța. Cel mai mare răsfăț al amenajării a fost colțarul gigant din living de la Möbelhaus. În bucătărie, mobilierul este unul în stil farmhouse, cumpărat de la Leroy Merlin. Anda a folosit aici ca accent, mânere aurii și a lăsat spațiul să respire, renunțând la corpurile din partea de sus a peretelui. Masa și scaunele sunt vintage, moștenite de la bunicii ei și ai soțului.
„În bucătărie am ales plăci ceramice cu aspect de parchet în ideea că vor încălzi vizual încăperea. Iarăși, m-am gândit că vor contrasta cu mobila bleumarin și cu faianța tip Subway cu rosturi negre. Am preferat să zuvgrăvim pereții în lavabilă albă pentru a ne face o idee limpede asupra spațiului existent și am considerat că ar fi mai simplu de întreținut”, spune Anda.
Casa o să mai primească mici update-uri
În antreu, podeaua este acoperită cu plăci ceramice gri, aici urmează să instaleze și o sobă pe lemne. Este un colț al casei gândit ca un spațiu de socializare, cu mobilier confortabil, în stil clasic. Pentru echilibru vizual, Anda a ales în living un parchet cu nuanță similară. Pata de culoare din sufragerie este colțarul verde, făcut pe comandă. În spatele lui, o să fie instalată o bibliotecă, pe tot peretele.
„Iubesc întreaga casă și o consider o extensie a personalității noastre. Îmi place dormitorul cu mobilier vintage, scara interioară din lemn masiv de fag, scaunele Thonet din bucătărie pe care le-am recondiționat singură. Mai sunt detalii de pus la punct, fără îndoială, dar vreau să mă bucur de proces”, spune Anda.
Resurse
- setul de canapele a fost achiziționat de la Mobila Dalin
- mobila de bucătărie este modulară, de la Leroy Merlin
- colțarul verde din living este de la Möbelhaus
- canapeaua galben de la mansardă a fost cumpărată de la Mömax;
- dulapurile Brimes din dressing sunt de la Ikea.
Foto: Anda Icleanu
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.