Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
publicat pe 21 sept. 2023După nouă ani petrecuți împreună într-un apartament cu două camere din Craiova, Alexandra și Adrian și-au urmat visul de a se muta la casă. Au construit totul de la zero, pe un teren aflat la opt kilometri distanță de centrul orașului. În mai 2022 începeau săpăturile pentru fundație, iar în vară se mutau oficial la curte. Amândoi s-au implicat pe șantier, Alexandra a zugrăvit trei sferturi din interiorul casei, în timp ce Adrian a pus toată gresia și faianța, ajutat de un prieten.
A durat mult să găsească terenul potrivit. Au început prin a verifica site-urile imobiliare în mod constant. Apoi au început să se plimbe, pur și simplu, pe străzi în căutarea unei zone care să le satisfacă așteptările. Nu știau exact ce-și doresc, iar asta le-a îngreunat căutările, dar au avut noroc să primească o recomandare cu zona în care au și ajuns să se stabilească. A fost dragoste la prima vedere, chit că prețul terenului ales depășea destul de mult bugetul pe care și-l propuseseră.
Casa a fost gata într-un an
Alexandra și Adrian s-au apucat de construcția casei în mai 2022. Au colaborat cu un arhitect la începutul proiectului, apoi s-au ocupat singuri de lucrări. Nu a fost o misiune ușoară, mai ales că erau la prima experiență de acest gen. Privind în urmă, Alexandra spune că cea mai dificilă etapă a șantierului a fost construcția la roșu. Asta pentru că au interacționat cu oameni diverși, cu care nu au fost mereu pe aceeași lungime de undă.
„Într-adevăr, când ne-am apucat de construcția casei, am fost avertizați că va fi dificil să gestionăm singuri lucrările. Colaborezi cu mulți oameni în fiecare etapă a procesului, iar asta poate fi un pic copleșitor”, spune ea. „Din fericire, nu au fost neînțelegeri majore. Am terminat șantierul într-un an. Mai avem de lucrat la exterior, să izolăm și să tencuim fațada, dar ar trebui să fie totul gata în toamnă.”
Amenajare cu obiecte second hand
Casa este pe un singur nivel și are 115 metri pătrați suprafață utilă, plus o terasă de 25 metri pătrați. Este formată din dormitor, un birou/bibliotecă, living și dining, baie, bucătărie, cameră tehnică și cămară. Alexandra s-a ocupat singură de amenajarea interiorului. Este un domeniu care îi place mult și, spune ea, ce loc mai bun să experimentezi, decât la tine acasă.
„N-aș zice că mă regăsesc într-un stil anume, dar mă atrage tot ce ține de estetica old world, vechi, cu personalitate, chiar cu o mică doză de bizar. Mă atrag foarte mult obiectele cu detalii, cu patină, care au o poveste în spate. Iubesc să știu că lucrurile care ajung în mâna mea au avut o viață înainte de mine, în alte țări, alte vremuri și cu alți oameni”, spune Alexandra. „În plus, de cele mai multe ori, genul acesta de obiecte vechi sunt și foarte calitative, din lemn masiv, unele lucrate manual. Sunt detalii greu de găsit la obiectele noi, din comerț”.
Alexandra a recondiționat singură câteva piese de mobilier
Amenajarea interiorului este realizată, în proporție de 70%, cu piese de mobilier cumpărate de pe OLX sau din târgurile de vechituri. Alexandra a păstrat și câteva obiecte cu valoare sentimentală, cum ar fi măsuța de cafea din living. Este măsuța pe care Adrian mânca în copilărie, la țară, la bunici și care s-a păstrat destul de bine, de-a lungul anilor. O altă piesă cu poveste este cada de fontă din baie, pe care au recuperat-o dintr-o casă veche din centrul orașului, fiind recondiționată, ulterior.
„Admir persoanele care se ocupă de partea de recondiționări. Mi se pare un proces complex pe care nu îl poate face oricine. M-am avântat și eu în misiunea de a salva câteva piese vechi. Un exemplu este masa din bucătărie pe care am găsit-o în iarnă, într-un second hand. Mi-a plăcut că e masivă și spațioasă. A avut însă o problemă. Era dată cu un baiț de nuanțare care nu fusese sigilat și se păta foarte tare la contactul cu apa. Am îndepărtat stratul respectiv cu un șlefuitor și am sigilat blatul ca să nu mai am probleme. Chiar intenționez să folosesc masa respectivă”, povestește Alexandra.
Casa a costat până acum 130.000 euro, cu tot cu teren
Finisajele folosite în amenajarea casei continuă tematica old world. Alexandra spune că, pentru baie, a căutat destul de mult un model de faianță care să se potrivească stilului ales. A căutat, în primul rând, în magazinele de bricolaj și materiale de construcții, gândindu-se că acolo prețurile sunt ceva mai accesibile. Într-adevăr, în Brico Depot a găsit o faianță albă, simplă care i-a plăcut. A pus-o în valoare, folosind chit de culoare închisă și a completat look-ul cu obiecte sanitare vintage. Baia este cu adevărat un spațiu de revistă, prin piesele de mobilier alese. Foarte mult contează însă și lumina naturală de care se bucură încăperea. Până acum, casa a costat 130.000 euro, cu tot cu teren. Dar trebuie spus că lucrările sunt făcute, în mare măsură, în regie proprie.
„Acolo unde am putut și ne-am priceput, ne-am implicat foarte mult pe șantier”, spune Alexandra. „De exemplu, Adrian a pus gresia și faianța împreună cu un prieten, eu am dat cu lavabilă în trei sferturi din casă. Acolo unde am simțit că suntem depășiți, i-am lăsat pe profesioniști să își facă treaba. Pe lângă asta, Adrian a fost zilnic, după serviciu, pe șantier și a urmărit de aproape fiecare etapă”.
Alexandra este creator de conținut pe zona de cooking
Pentru Alexandra, locul preferat din casă este, fără doar și poate, bucătăria. Nu întâmplător, pentru că aici poate să se bucure, în voie, de pasiunea ei pentru gătit. Alexandra este persoana din spatele contului de Instagram 180degrade, un proiect pe care l-a început în pandemie și care, între timp, a strâns o comunitate de peste 16.000 urmăritori. Prezentarea spațiului pe rețelele de socializare a influențat, într-o oarecare măsură, amenajarea bucătăriei. De exemplu, Alexandra a renunțat la dulapurile de sus și la faianța din zona de backsplash pentru a obține o atmosferă cât mai aerisită în fotografii. Asta nu înseamnă însă că a făcut compromisuri la nivel de funcționalitate și confort.
„Am un job full time în Marketing și Comunicare, iar contul 180degrade a apărut în pandemie, când am început să acord mai multă atenție bucuriei pe care o simțeam atunci când găteam”, spune Alexandra.
„Așa m-am hotărât să deschid pagina de Instagram și să împart această plăcere și cu alți oameni interesați. Apoi a apărut și blogul. Conținutul de pe 180degrade se schimbă odată cu mine, astfel, în mod natural am început să integrez și povești despre casă, obiecte vechi și decorațiuni”, adaugă ea.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Alexandra Cauc.
-
Case
Amenajare cu puternice influențe clasice și multă lumină naturală, într-o casă de 130 metri pătrați, din Iași
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]
-
DESIGN INTERIOR
4 idei în tendințe pentru decorarea unui perete pe hol
Ține cont de dimensiunea holului înainte să pui orice tip de decorațiune.
-
LIFE
Ce nu e bine să dai din casă. Lista obiectelor pe care să nu le împrumuți, conform superstițiilor
Avem explicații pentru fiecare.