50 activități distractive și relaxante pe care le poți face acasă, vara asta
publicat pe 24 iul. 2020Nu e vara ideală, dar e un prilej să încerci o mulțime de lucruri noi pe care le poți face acasă. Noi propunem 50 de activități simple și rapide, pentru care nu ai nevoie de multe unelte și nici de curte sau grădină.
În cazul în care ți-ai amânat vacanțele de vara asta sau pur și simplu îți dorești să scapi de monotonia lucrului de acasă, uite o listă cu 50 de lucruri pe care le poți face în perioada asta din confortul casei tale, conform celor de la Apartment Therapy. Partea cea mai mișto e că toate pot fi făcute în casă, chiar dacă nu ai curte sau grădină. Sunt distractive, interesante și te vor ajuta să-ți petreci timpul liber altfel decât să dai scroll obsesiv pe Instagram sau să te umpli de anxietate citind știrile.
1. Fă-ți o grădină de ierburi aromatice acasă
Câteodată poți să fii invidioasă pe prietenii care-și cresc o mulțime de plante în grădină. Dar poți face și tu asta, chiar dacă stai într-un apartament. Poți să-ți crești ierburi aromatice în ghivece pe pervazurile de la ferestre și să te bucuri de ele, la fel de mult cum o fac și cei care au grădină.
2. Revizuiește-ți toată garderoba
Știi scenele alea din comediile romantice în care o persoană își dedică toată după amiaza ca să-și facă ordine în dulapul de haine și să facă loc pentru o nouă viață? Lucru ăsta este o modalitate grozavă și productivă de a-ți petrece timpul liber. Scoate tot din dulap și fii sinceră cu tine, decide ce vei mai purta și ce nu, donează.
3. Găsește un nou antrenament de sport
Dacă ești obișnuită să mergi la sală, să faci sport acasă poate părea nefiresc și enervant. Dar să faci același antrenament, de care nici nu te ții întotdeauna, mai bine propune-ți să încerci unul nou în fiecare săptămână. Găsești o mulțime de antrenamente pentru toate gusturile pe YouTube.
4. Fă-ți o listă de cărți de citit și ține-te de ea
Dacă ai în bibliotecă mai multe cărți pe care nu le-ai citit, e timpul să selectezi câteva și să-ți iei angajamentul că le vei citi vara asta. Începe o carte pe rând, iar cele pe care știi că nu le vei mai citi donează-le.
5. Fă-ți un club de lectură virtual
Dacă vrei să fie și mai distractiv, alătură-te unui club de lectură virtual deja existent (site-uri precum BookClubz te pot ajuta) sau crează chiar tu unul. Fă un video call o dată la câteva săptămâni cu prietenii și discutați despre cărți, viață și toate lucrurile care vă inspiră. Te va ajuta să citești mai mult și să socializezi creativ.
6. Fă o competiție de gătit DIY
Dacă locuiești cu partenerul sau prietenii, provoacă-i la o competiție de gătit vara acasă într-o seară. Alege un ingredient sau o aromă și compară rețetele la final. Premiul pentru câștigător poate fi orice îți dorești.
7. Perfecționează-ți rețetele preferate
Știi mâncarea aia care îți place la nebunie, dar n-ai încercat niciodată s-o gătești chiar tu? Pot fi niște clătite pufoase sau niște găluști mai extravagante, sau poate un cocktail aromat. Orice ar fi, încearcă să faci tu asta, indiferent de câte încercări vei avea nevoie ca să ajungi la rezultatul dorit.
8. Sau fă fiecare rețetă dintr-o carte de bucate
Trucul ăsta este inspirat de filmul „Julie & Julia”. Alege una dintre cărțile de bucate preferate și propune-ți să gătești fiecare rețetă din ea până la finalul zilei. Poți să te uiți și la film înainte să te apuci, ca să ai inspirație pentru proiect.
9. Ține un jurnal
Trăim vremuri fără precedent. Vor fi scrise multe cărți de istorie despre anul 2020, așa că de ce să nu-ți imortalizezi propria experiență? Cine știe, poate într-o zi vei vrea să citești despre ce făceai, ce gândeai și ce simțeai în perioada asta.
10. Îmbunătățește-ți rutina zilnică
Gândește-te la lucrurile pe care le faci zilnic și analizează-le. Sunt unele care te frustrează sau te fac să te simți anxioasă sau nervoasă? Atunci a venit momentul să le schimbi. Identifică cel mai neplăcut obicei zilnic și îmbunătățește-l. De exemplu, poți să-ți schimbi alarma aia enervantă de dimineață cu o piesă mai plăcută sau îți poți achiziționa un nou obiect pentru antrenamentul sportiv, care te va ajuta să-l îmbunătățești. Orice ar fi, fă niște schimbări care să te ajute să te simți mai bine.
11. Redecorează o cameră fără bani
Sigur ai o cameră preferată în care îți place să-ți petreci timpul. Poate e biroul, dormitorul sau sufrageria. Îmbunătățește-o fără să cheltui bani. Poți face asta dacă muți mobila sau adaugi lucruri noi pe care le găsești pe grupurile de freecycling, cu care să-ți decorezi spațiul. Dacă-ți dedici câteva ore îmbunătățirii unei camere (în loc eviți asta) îi va schimba și aspectul și te vei simți și tu mai bine.
12. Fă un inventar despre viața ta
Ai stat vreodată să te gândești la toate aspectele vieții tale și să vezi ce funcționează? Ți-ai notat vreodată ce nu merge bine ca să faci o schimbare? Dacă nu, atunci e timpul să încerci să-ți faci un inventar al propriei vieți. Scrie categoriile care sunt importante pentru tine (cum ar fi familia, prietenii, călătoriile, banii sau sănătatea) și fă o listă cu lucrurile pe care le poți îmbunătăți la părțile care te frustrează cel mai mult. Setează-ți niște obiective.
13. Fă-ți cinema la tine acasă
Poate te uiți în perioada asta la multe filme și seriale, dar poți să faci din asta o experiență cinematografică mai specială. Atârnă niște ghirlande luminoase prin casă, fă popcorn și ia-ți snacks-urile alea dubioase pe care le mănânci doar la cinematograf. Mai rămâne doar să te uiți la lista de filme proaspăt apărute, pe care le poți vedea online.
14. Recrează date-urile preferate acasă
Tu și partenerul tău aveți câteva date-uri care au rămas în amintirile voastre ca fiind cele mai mișto? Poate o vizită la un muzeu sau un curs de gătit împreună. Orice ar fi, poți să improvizezi ceva de genul și acasă. De exemplu, un tur virtual al unei expoziții sau să faceți un curs de gătit online.
15. Fă-ți un club pentru documentare
Toți știm de cluburile de lectură, dar ce zici de unele pentru documentare? Fă o listă cu documentarele cele mai interesante și provocatoare, apoi fă un club virtual unde împreună cu prietenii vă vedeți și discutați documentarele văzute.
16. Învață o limbă străină
E vreo țară pe care ți-ai dorit dintotdeauna s-o vizitezi? Poate că nu poți să faci asta acum, dar te poți folosi de timpul liber să înveți câteva fraze cheie (sau mai multe, dacă te simți ambițioasă) pe care să le folosești când ajungi acolo.
17. Organizează-ți frigiderul sau cămara
Activitatea asta poate că nu pare prea distractivă, dar este satisfăcătoare, în mod ciudat. Investește în câteva soluții de depozitare și creează-ți frigiderul și cămara pe care ți le-ai dorit dintotdeauna.
18. Schimbă-ți camerele între ele
Dacă ești îndeajuns de norocoasă și ai mai multe camere sau dormitoare în apartament, încearcă să le schimbi între ele. De exemplu, îți poți transforma dormitorul secundar într-un birou sau pe cel principal într-unul pentru invitați. Dacă ai o sufragerie mare, mută masa din bucătărie acolo. Poate că nu e o activitate perfectă, dar s-ar putea ca schimbările astea să fie exact ce ai nevoie.
19. Corespondează cu cineva pe timpul verii
Să scrii scrisori e cumva romantic, dar foarte ușor să nu o faci. Fie că este vorba de cineva cu care ieși la date-uri, un prieten vechi sau o rudă îndepărtată, alege o persoană cu care să schimbi scrisori pe timpul verii. Imaginează-ți cât de interesant vor arăta aceste scrisori peste zece ani.
20. Începe ceva de la zero
Când a fost ultima oară când ai început ceva de la zero? Poate să fie vorba despre o rețetă, un proiect artistic sau DIY etc. Orice ar fi, începe ceva de la zero. Te vei simți foarte mândră de tine la final.
21. Fă curat în sfârșit în telefon
Dacă ești genul de persoană cu 50 de mii de fotografii pe telefon, care probabil că nu vor ajunge niciodată publicate sau printate, rezervă-ți o după amiază în care să-ți faci curat în folderele de pe telefon. Vei avea mai mult spațiu pe telefon și îți va mai lua și din stresul cotidian.
22. Salvează fotografiile pe un hard
Ca să te asiguri că-ți vei păstra fotografiile care-ți plac, salvează-le pe un stick usb sau pe un hard. Așa, fotografiile și documentele tale preferate vor fi la loc sigur pentru o perioada lungă de timp sau pentru totdeauna (poți să-ți faci backup pe două device-uri de stocare, în caz că se strică vreunul).
23. Printează poze și înrămează-le
Dacă tot te ocupi de fotografiile digitale, printează și înrămează-le pe cele preferate. În lumea digitală, e foarte ușor ca fotografiile noastre să existe numai pe device-uri și online. Așa că rezervă-ți puțin timp ca să le pui pe perete și să le ai mereu la vedere. Nu e musai să le înrămezi, poți să le lipești cu bandă adezivă sau să le atârni cu agrafe de birou. Îți vor înveseli casa și poate te vor motiva să-ți faci o galerie pe un perete.
24. Fă-ți o capsula a timpului cu „vara lui 2020”
Poate că nu este cea mai bună vară, dar va fi memorabilă. Păstrează lucrurile care-ți amintesc de perioada asta și pune-le într-o cutie ca să te uiți la ele mai târziu.
25. Înlocuiește cinci lucruri din casă cu unele mai sustenabile
Nu pare prea distractiv, dar îți va oferi multă satisfacție pe termen lung și face bine mediului. Uită-te prin casă și identifică cinci lucruri pe care le-ai putea înlocui cu varianta mai sustenabilă. Poate înlocuiești prosoapele din hârtie cu unele din material textil, sau poți înlocui pungile de unică folosită pentru alimente cu unele cu ziplock. Mai poți înlocui bureții pentru vase cu perii din lemn și becurile incandescente cu unele cu LED. Opțiunile sunt nelimitate și te vei simți grozav că nu va mai trebui să le cumperi vreodată.
26. Fă un turneu de jocuri
Alege jocuri, fă regulile și apoi petrece o zi întreagă jucându-te. Fie că alegi Catan, Dixit sau un simplu puzzle, este o modalitate distractivă prin care poți petrece o zi în vara acasă.
27. Optimizează o zonă frecvent folosită din casă
Dacă sertarul, holul de la intrare sau baia te fac să te simți mai mult stresată decât relaxată, a venit timpul să schimbi asta. Fă câteva schimbări simple ca acele zone să nu mai fie atât de aglomerate și stresante și automat te vei simți mai bine.
28. Scrie o poveste scurtă
Câți dintre noi n-am spus „Cred că mi-ar plăcea să scriu o carte”, dar nici măcar nu ne-am apucat să scriem o poveste scurtă? Petrece o după-amiază scriind o poveste scurtă și impulsionează-ți și prietenii sau familia să facă asta. Puteți să faceți schimb de notițe și impresii la final.
29. Planifică în detaliu o vacanță de vis
Chiar dacă e dificil să-ți faci planuri concrete în perioada asta, este totuși posibil să visezi la vacanța perfectă. Acum este momentul să-ți rezervi o după amiază sau două ca să planifici și să cercetezi tot ce ai de făcut pentru o viitoare vacanță. Poți de asemenea să pui la cale mai multe moduri prin care să economisești bani pentru călătorie. Astfel, atunci când va fi în regulă să călătorești, vei avea totul pregătit.
30. Fă-ți un moodboard pentru vacanța ideală
Dacă tot ești la capitolul planificarea vacanței perfecte, fă-ți un moodboard ca să te inspire. Manifestarea lucrurilor bune și fericite este mai importantă acum ca niciodată.
31. Fă-ți curat în sertarul cu lenjerie intimă
Scapă de stresul, anxietatea și frustrarea care pun stăpânire pe tine când deschizi sertarul plin de lenjerie intimă amestecată dacă te ocupi de făcut curat și ordine în el. Când faci asta vei găsi multe articole de lenjerie care sunt inconfortabile, nu-ți mai sunt bune sau nu-ți plac și n-ai de gând să le mai folosești vreodată. Păstrează doar articolele pe care știi că le vei purta și scapă de cele care doar îți ocupă spațiul din sertar aiurea.
32. Fă ordine și curat în inbox-ul de la e-mail
Îți mai amintești când ți-ai promis că o ajungi la zero e-mail-uri necitite? Acum ai șansa să te ocupi de asta. Dacă locuiești cu partenerul sau prietenii puteți chiar să faceți asta împreună, pe recompense. De exemplu, la fiecare 100 de e-mail-uri organizate, primiți un pahar de vin, sau un episod din serialul preferat. Orice recompensă stabiliți este în regulă, important este să vă distrați în timp ce faceți asta.
33. Fă un club de comedie în sufragerie
Dacă îți plac comediile fă-ți un club de acest gen chiar la tine în sufragerie. Caută înregistrări de stand-up, diminuează intensitatea luminilor și oferă membrilor familiei cupoane pentru băutură pe care le vor putea folosi pe parcursul serii. Dă play la episoadele de stand-up și distrați-vă o seară printre hohote de râs și voie bună.
34. Organizează o zi cu tematică de începutul anilor 2000
Orice vârstă ai fi avut la începutul anilor 2000, probabil că-ți amintești cu drag de perioada aia. Uită-te la filmele tale preferate de atunci și ascultă muzica pe care te distrai la începutul mileniului doi. Ca să fie ziua completă, poartă haine vintage și fă un salt în vremurile în care lucrurile erau mai simple.
35. Sau o zi cu tematică din anii 1990
Dacă ți-au plăcut mai mult anii ‘90, atunci fă aceleași lucruri descrise mai sus, dar pentru perioada aia.
36. Fă o petrecere în pijama pentru o persoană
Imaginează-ți asta: pizza, popcorn, înghețată, măști faciale, ojă, filme de groază și bârfe despre celebrități. Indiferent cum erau petrecerile în pijama pentru tine, recrează-le în propria sufragerie ca adult, singură sau cu colegii de apartament. Partea cea mai mișto este că la finalul serii vei dormi în patul tău.
37. Recondiționează hainele pe care nu le mai porți
Scoate din șifonier perechea aia de blugi pe care nu o mai porți și transformă-i în pantaloni scurți. Poți să-ți recondiționează și tricouri vechi dacă le revopsești. Fii creativă când transformi haine vechi în unele cool și la modă.
38. Încearcă mai multe activități până găsești un hobby
Dacă nu ai avut niciodată un hobby de care să te ții, poți să-ți rezervi un weekend în care să găsești unul. Comandă-ți ce ai nevoie și încearcă să croșetezi, să pictezi sau să te apuci de grădinărit în interior. La final de weekend, alege hobby-ul care ți-a plăcut cel mai mult și ține-te de el. Vara acasă poate fi foarte creativă.
39. Organizează o cină virtuală
Chiar dacă nu te poți vedea cu oameni în viața de zi cu zi, asta nu înseamnă că nu poți organiza o cină virtuală. Alege o rețetă pe care să o faci și tu și prietenii separat și apoi faceți o video conferință ca să mâncați împreună. Puteți să discutați despre viață, despre rețetă sau orice alte subiecte vă interesează.
40. Fă cumpărături din propriul dulap
Poate că a trecut ceva vreme de când nu ți-ai mai purtat o parte din haine, așa că a venit momentul să te uiți prin dulap și să le redescoperi. Probează hainele pe care nu le-ai mai purtat demult și donează-le pe cele care nu te mai atrag deloc. Astfel vei redescoperi hainele preferate.
41. Prefă-te că ești într-o croazieră
Dacă ai fost la un moment dat într-o croazieră, știi că unele lucruri pot fi puțin ridicole, dar distractive. Planifică niște activități pe timp de zi, fă niște cocktailuri și încheie ziua îmbrăcată la patru ace, ca să pară că ești pe un vapor de croazieră.
42. Organizează o seară de karaoke finalizată cu pizza
Bea câteva pahare cu prietenii și faceți un playlist pe YouTube cu piesele preferate pentru karaoke. Distrați-vă ca și cum ați într-un club de karaoke. La finalul serii, comandați niște pizza ca să încheiați distracția într-un mod delicios.
43. Creează o „zi la plajă”
Cel mai ușor mod să faci asta este să te îmbraci într-o rochie vaporoasă, să-ți pui un film care te duce cu gândul la vacanță și soare și să mănânci fructe de mare. Băuturile răcoritoare cu gheață vor completa atmosfera ș te vor răcori.
44. Oferă-ți o zi de spa ca la plajă
Dacă ți-e dor de soare, dar vrei să te simți ca și cum ai fost la plajă, oferă-ți o zi de spa cu produse de vară. Folosește produse care te fac să te simți ca și cum ești pe nisipul fierbinte, cum ar fi ulei de cocos, spray cu apă salină, chiar și o cremă autobronzantă.
45. Organizează un hackathon
În general, un „hackathon” este o zi dedicată exclusiv dezbaterii de idei și găsirii de soluții la probleme. Deci de ce să nu faci un hackathon pentru casă, în care să abordezi problemele de zi cu zi sau finanțele tale? Rezervă-ți o zi în care să faci numai asta.
46. Spală lucrurile pe care le cureți foarte rar
Pernele decorative, prosoapele de bucătărie, spatele aragazului, toate aceste lucruri pe care nu le speli regulat pot fi curățate acum. Te vei simți mai bine cu ele curate.
47. Fă o seară de pictură și vin
Alege un tutorial de pictură de pe YouTube, cumpără o pânză (sau două), toarnă-ți un pahar de vin și apucă-te de treabă. Poate că nu vei crea o operă de artă numai bună de vândut, dar te vei distra.
48. Sună pe cineva cu care nu ai mai vorbit demult
Alege orice persoană cu care nu te-ai mai auzit demult timp și dă-i un telefon. Acum ai mai mult timp și chiar dacă nu ești fana conversațiilor la telefon, probabil că persoana respectivă se va bucura să audă că te-ai gândit la ea. Asta te va face oricum să te simți mai bine.
49. Uită-te la serialul/filmul preferat din copilărie
Adu-ți aminte care era filmul sau serialul preferat când erai mică și rezervă-ți o după amiază în care să te uiți la el. Puțină nostalgie nu este niciodată o idee rea.
50. Fă o ședință foto cu familia
Dacă ai un trepied și un smartphone, să faci fotografii bune este ușor. Dacă nu ai făcut fotografii acasă cu tine și familia (sau cu animalul de companie, sau chiar singură), a venit momentul să încerci asta. Uită-te la tutoriale despre cum să-ți faci singură fotografii și pune camera pe timer.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.