8 reguli care să îți facă traiul cu colegi de apartament cât mai lejer
publicat pe 19 mart. 2020Traiul la comun, cu colegi de apartament cunoscuți sau nu, presupune reguli și planificări. Poate că sună restrictiv și complicat, dar dimpotrivă, ele îți fac viața și relația mai ușoară în situația asta. Și am adunat câteva astfel de reguli, împreună cu povești de la oameni care au locuit sau încă locuiesc cu alții, ca să înțelegi la ce ne referim.
Am povestit cu cinci fete care au locuit sau încă locuiesc cu colege și colegi de apartament, ca să aflăm regulile principale ale traiului la comun. Sunt simple și eficiente, asta e clar.
Alege-ţi colegi de apartament cu care să ai ceva în comun sau află ce vă unește
Înainte să dai anunț pe rețelele sociale pentru cineva cu care să împarți casa și cheltuielile, epuizează variantele ce includ prieteni şi cunoştinţe, ca să ai mai multe şanse să vă înţelegeţi mai bine. Iar dacă te muți cu cineva necunoscut, discută despre obiceiurile fiecăruia de îngrijire a casei, despre stilul de viaţă și activitățile din timpul liber.
Diana Cernahoschi a locuit cu colege de apartament încă de când a venit în Bucureşti la facultate, iar acum împarte un apartament de trei camere cu două fete pe care le cunoaşte de foarte mult timp. Chiar merg împreună în vacanțe. Și tocmai pentru că au la bază o relaţie solidă, nu au avut nevoie să stabilească reguli stricte. Îşi cunosc reciproc limitele şi relaţia lor de convieţuire are la baza prietenia.
Stabiliţi de la început regulile de curăţenie în spaţiile comune
Fiecare își amenajează și îngrijește camera așa cum dorește, dar curățenia din spațiile comune cere discuții clare și un program. Ca să fie cât mai simplu, stabiliţi de la început o zi de curăţenie sau măcar frecvenţa activităţii (o dată pe săptămână, de exemplu). Fie că faceţi cu rândul său curăţaţi împreună, e important să nu presupuneți că fiecare știe ce are de făcut, ci să vă împărtțiți responsabilitățile.
Tip: asiguraţi-vă că luaţi în calcul orice alergie la praf sau la unul dintre ingredientele produselor de curăţat.
Corina Coman a locuit timp de un an împreună cu alte două colege de apartament, iar printre regulile lor de bază era cea legată de spălatul vaselor: au convenit să nu lase niciodată vase în chiuvetă mult timp sau peste noapte, aşa că le spălau imediat după folosire.
Pe de altă parte, Alexandra Danciu, care trăieşte în Londra cu iubitul ei şi cu alte şase persoane, povestește că în cazul ei a fost nevoie de o altă soluție, “Curăţenia trebuia făcută o dată pe săptămâna de fiecare dintre noi. Aşa am funcţionat în primele şase luni, doar că unul dintre colegi nu făcea niciodată şi nici nu păstra, astfel că am luat decizia să plătim pe cineva să ne cureţe spaţiile comune: bucătăria şi sufrageria.”
Programaţi-vă activităţile în spaţiile colective
E greu să te ții de orarul tău strict când în casă e o singură baie pentru mai multe persoane. De aceea, e bine să faceți un program sau măcar o ordine pentru utilizarea băii dimineața, astfel încât nimeni să nu întârzie la muncă.
Poate fi mai comod dacă stabiliţi şi programul de bucătărit, ca să evitaţi aglomeraţia într-un spaţiu strâmt. Iar dacă bucătăria e destul de mare, poate vă adunați să gătiți împreună, mai degrabă.
“Sunt pasionată de gătit şi îmi place să pregătesc şi să experimentez diferite feluri de mâncare. De fiecare dată când iau eu iniţiativa să gătesc, ele sar în ajutor cu diverse. Ne ajutăm reciproc”, povesteşte Marina Pârvan, publicitară la o agenţie din Bucureşti, despre traiul în comun cu cele două colege de apartament.
Împărţiţi-vă frigiderul
Puteți să vă împărțiți rafturile frigiderului sau nu. Dar stabiliţi aspectul ăsta de la început, ca să te asiguri că vei avea suficient spaţiu pentru pachetele cu mâncare de la mama. Unii preferă să-şi ţină mâncarea la comun şi să mănânce împreună. Alţii doresc să aibă propria socoteală. Cu cât știi mai rapid, cu atât te gospodărești mai ușor.
Spre exemplu, Eva Coşa, social media specialist într-o agenţie de publicitate, a împărțit o perioadă bună un apartament de trei camere din București cu alți doi băieți. Norocul ei a fost că unul dintre ei era pasionat de gătit, așa că el pregătea masa și mâncau toți împreună. Pe de altă parte, Diana Cernahoschi a fost mai practică: a împărţit rafturile frigiderului cu colegele ei ca să ştie exact unde să îşi depoziteze alimentele.
Clarificaţi ce cumpărături comune aveţi de făcut şi rolul fiecăruia
Fetele pe care le-am invitat să ne povestească despre regulile traiului cu alți oameni au fost de acord în unanimitate că un aspect important de discutat este organizarea cumpărăturilor care se fac la comun. Produsele de curățenie, de exemplu: fie le cumpărați prin rotație, fie puneți bani, dar stabiliți asta de la început.
Împărţiţi-vă rolurile şi pentru transmiterea indexului, plata facturilor sau comunicarea cu proprietarul. Fie își asumă o singură persoană asta, iar celelalte ajută prin rotație, fie vă ocupați de treburile presante online.
Ţineţi un document public cu cheltuieli comune
Chiar dacă nu aveţi un tabel în Excel cu responsabilităţile şi produsele necesare traiului în comun, e bine să folosiți o aplicaţie. Spre exemplu, Microsoft To Do oferă opţiuni variate pentru a organiza o listă de cheltuieli. Pe lângă această aplicaţie, utilă ar fi si Splitwise, care ţine evidenţa datoriilor pe care le generaţi unul altuia, atunci când unul dintre voi merge la cumpărături şi bifează produsele comune.
Consultaţi-vă în privinţa vizitelor şi petrecerilor
Îți inviți câțiva prieteni să jucați board games sau doar să beți o bere? Anunță și colegii de apartament înainte. Dacă vrei să faci un party, cu atât mai mult. Această regulă este valabilă şi în casele mari, precum cea a Alexandrei (care s-a mutat în urmă cu un an într-o casă încăpătoare din Londra, împreună cu alți șapte oameni) dar şi în apartamentele mai mici, precum cel în care a locuit Eva, social media specialist în Bucureşti.
Eva menţionează că aveau două reguli vitale în casă: „Întrebam înainte să aducem o gaşcă de oameni pe acasă și nu puneam aceeaşi melodie pe repeat de n ori”.
Alexandra completează: “E foarte important să respecţi programul de odihnă al celuilalt. Spre exemplu, atunci când se organizează o petrecere, cerem acordul fiecăruia din casă. De fiecare dată răspunsul a fost pozitiv, dar trebuie să înveţi să ţii cont de ceilalţi când locuieşti la comun”.
Corina Coman adăugă că una dintre dificultăţile traiului în comun este legată şi de ora de trezire. E greu să te desfăşori în voie cu teama de a nu-l trezi pe unul dintre colegi.
Respectaţi-vă intimitatea
Marina Pârvan, care încă împarte apartamentul cu două prietene, e de părere că cel mai important lucru pe care trebuie să-l respecţi atunci când locuieşti cu colegi de apartament este intimitatea. Există momente când traiul în comun este o mare bucurie pentru că poţi împărtăşi subiecte ce ard să fie discutate, dar la fel de bine trebuie să acorzi oamenilor spaţiu şi să le laşi şi suficient timp singuri.
Tu care crezi că este cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont atunci când locuieşti cu colegi de apartament?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.