DIY

Tips&tricks de la specialist: cum să-ți faci un pat din paleți

  Și casele, la fel ca oamenii, sunt într-o continuă schimbare. Iubitorii de home&deco găsesc mereu câte ceva de făcut pentru o amenajare personalizată a locuinței și a mai schimba decorul din când în când. De la mici decorațiuni și idei de organizare, până la crearea unei piese de mobilier DIY, cum ar fi un pat din paleți. Te învățăm noi cum.

  Dormitorul reprezintă o parte foarte importantă dintr-o casă, la fel și patul în care te odihnești. Dacă ai în plan o reamenajarea  acestei camere și intenționezi să-ți schimbi patul, să știi că poți să-ți faci chiar tu unul, din paleți. Ca să știi cum să-ți faci un pat din paleți, am vorbit cu Lucian Baldin, inginer în industria lemnului la Mikim, firmă specializată în ambalajele din lemn, cu prioritate în producția de paleți.

  Pașii pentru realizarea unui pat din paleți și uneltele necesare

  Pat din paleți simplu
  Pentru patul din paleți poți folosi materiale second hand, sau de la depozite de cherestrea. Foto: Mikim

  Pentru realizarea unui pat din paleți, Lucian Baldin îți recomandă să ai la îndemână următoarele unelte: ciocan, ruletă, clește, daltă, rangă, fierăstrău de mână sau electric (pendular), șmirghel sau o mașină de șlefuit electrică, mașină de înșurubat și pensulă.

  Înainte să îți achiziționezi lucrurile necesare pentru realizarea unui pat din paleți, trebuie să știi de ce fel de paleți ai nevoie. „Putem opta pentru varianta ușoară și economică din paleți utilizați (second hand) sau să achiziționăm materie primă de la diverse depozite de cherestea. A doua variantă este mai scumpă și mai grea, deoarece sunt necesare mai multe unelte”, spune specialistul.

  Pat din paleți
  Patul din paleți poate fi vopsit cu lac incolor sau cu o vopsea care se potrivește amenajării dormitorului. Foto: Mikim

  Odată achiziționați paleții, îi poți modifica și tăia în funcție de necesitate și de spațiul disponibil. Măsoară spațiul în care vrei să pui patul și decide-te asupra dimensiunii pe care o dorești. Ca să-ți fie mai ușor, folosește-te și de dimensiunea saltelei pe care o vei pune peste pat. După ce ai tăiat paleții pe dimensiunile dorite, următorul pas este să șlefuiești lemnul. După ce a ajuns lemnul la netezimea dorită de tine, poți să-l dai cu un lac incolor dacă vrei să păstrezi aspectul natur, sau cu o vopsea în culoarea preferată. În final, asamblează bucățile de paleți pentru pat cu holțuruburi sau cuie.

  Avantajele unui pat din paleți sunt rezistența în timp, aspectul nonconformist și costurile mai reduse decât în cazul unuia cumpărat din magazinele de mobilă. „În spațiile închise și ferite de intemperii, minimul utilizării paleților este de zece ani, fără nicio problemă”, spune inginerul de la Mikim.

  Costurile unui pat din paleți

  Pat din paleți dimensiuni
  Pentru dimensiuni mai mari, este nevoie de mai mulți paleți. Foto: Mikim

  Prețul unui palet cu dimensiunile de 1200×800 mm produs pentru mobilier, conform pașilor de mai sus, începe de la 65 lei per bucată (fără TVA și transport) și poate crește în funcție de cerințele clientului, menționează Lucian Baldin.

  Pentru alte dimensiuni mai atipice, cum ar fi pentru o saltea de 2000×1600 mm, va fi necesară utilizarea a doi paleți cu dimensiunile de 2000x800x140 mm, sau patru paleți dacă vrei să fie suprapuși pe două rânduri și patul să fie mai înalt. Împreună cu o tăblie de 1600x1000x40 mm, costul setului începe de la 360 lei (fără TVA și transport), iar dacă vrei să-l primești deja lăcuit și vopsit, suma va crește cu aproximativ 30-35%.

  Tips&tricks de la Lucian Baldin

  • Acordă atenție lemnului înainte să-l cumperi. Lemnul de rășinoase, folosit în general pentru mobilierul din paleți, trebuie să fie sănătos (fără putregai, albăstreală, găurii de insecte, crăpături sau noduri căzătoare).
  • Lemnul folosit pentru realizarea patului trebuie să fie tratat termic, ca să nu aibă dăunători, insecte-larve.
  • Nu este neapărat nevoie să vopsești patul din paleți dacă el va fi folosit în interior.
  • Înainte de vopsire, lemnul trebuie uscat înainte, ca să nu depășească 16% umezeală.

  Fie că alegi să construiești un pat din paleți DIY sau să-l cumperi deja făcut, ține cont de sfaturile specialiștilor ca mobilierul să aibă o durată de viață cât mai lungă și fără probleme. Dacă vrei să apelezi la ajutorul profesioniștilor de la Mikim, firma execută mobilier din lemn de rășinoase numai la cererea clienților, fără executarea produselor pe stoc.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tips&tricks de la specialist: cum să-ți faci un pat din paleți