ECO

Mici schimbări cu efecte mari pentru o casă fără risipă

  E simplu să ai un stil de viață eco, benefic pentru tine și mediul înconjurător. Ca să te convingi că poți avea o casă fără risipă și un trai eficient financiar, adică facturi mici și poluare puțină, încearcă trucurile de mai jos.

  Viața ecologică – prietenoasă cu natura și cu bugetul tău – nu e o teorie sofisticată, ci se poate transforma într-o practică zilnică, la îndemână. Într-un timp scurt, poți reduce atât costurile, cât și poluarea, având o casă fără risipă. Odată ce reduci consumul de energie, nu doar că vei simți diferența la plata facturilor, însă vei face un bine și planetei, folosindu-i cu măsură resursele.

  1. Înlocuiește becurile

  casa fara risipa becuri
  Becuri cu LED sunt cele mai economice.

  Becurile clasice incandescente consumă o cantitate mare de energie. În plus, până la 95% din energia pe care o consumă este transformată în căldură, în locul iluminării, lucru care nu le face foarte eficiente.
  Le poți înlocui cu unele ecologice (CFL) care au o durată mai lungă de viață, de până la opt mii de ore, și care consumă între 13 și 55W. O variantă și mai ecologică ar fi să folosești becuri cu LED, care consumă între 3 și 20W.

  2. Bambus în locul lemnului clasic

  casa fara risipa banca din bambus
  Alege mobilier din bambus pentru o casă mai eco.

  Producția masivă de mobilier din lemn vine la pachet cu defrișări, care duc la alunecări de teren, poluare, dezechilibru natural. Bambusul este planta cu cea mai rapidă viteză de creștere, iar asta îl face să fie o alternativă bună la lemn.

  Astfel, casa ta poate deveni mai eco dacă în locul parchetului din lemn folosești unul din bambus. Dacă te atrage aspectul vizual al produselor de bambus, ai noroc pentru că există din ce în ce mai multe variante de mobilier și accesorii decorative.

  3. Prize inteligente

  casa fara risipa tehnologie
  Prizele inteligente te ajută să reduci consumul de energie. Foto: Unsplash

  Scoate din priză orice aparat sau device pe care nu îl folosești. El continuă să consume energie electrică chiar dacă e oprit.

  Sau poți investi în prize inteligente pe care le controlezi prin Wifi de pe telefonul mobil. Vei vedea mereu, în timp real consumul de energie. Când pleci pe fugă de acasă fără să scoți televizorul din priză, rezolvi problema cu un simplu click.

  4. Podele cu covoare

  casa fara risipa covor
  Covoarele te ajută să menții căldura. Foto: Pinterest

  Pune covoare ca să economisești câteva procente la consumul de energie pentru încălzirea locuinței. Acestea nu au doar rol decorativ sau de atenuare a sunetelor, ci și de încălzire.

  Alege covoare din materiale naturale și caută modele care să creeze atmosfera și designul pe care ți le dorești.

  5. Frigiderul și lumina soarelui

  casa fara risipa frigider
  Nu lăsa frigiderul în soare pentru a nu risipi energia. Foto: Pinterest

  Așază frigiderul încât să nu fie în bătaia soarelui. Se va încălzi mai tare și va consuma mai multă energie electrică ca să răcească alimentele. Același lucru se întâmplă și dacă îl deschizi des, așa că gândește-te bine de ce ai nevoie înainte să deschizi ușa la frigider.

  6. Compostează resturile alimentare

  casa fara risipa compost
  Nimic nu se pierde, totul se transformă. Foto: Pinterest

  Transformă în îngrășământ mâncarea alterată sau resturile de la gătit, cu ajutorul unui aparat de compostare. În felul ăsta micșorezi amprenta negativă pe care o lași asupra mediului. Dacă ai grădină, va fi un adevărat răsfăț pentru plantele tale și vei avea și o casă fără risipă!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Mici schimbări cu efecte mari pentru o casă fără risipă