
E simplu să ai un stil de viață eco, benefic pentru tine și mediul înconjurător. Ca să te convingi că poți avea o casă fără risipă și un trai eficient financiar, adică facturi mici și poluare puțină, încearcă trucurile de mai jos.
ViaÈ›a ecologică – prietenoasă cu natura È™i cu bugetul tău – nu e o teorie sofisticată, ci se poate transforma într-o practică zilnică, la îndemână. ÃŽntr-un timp scurt, poÈ›i reduce atât costurile, cât È™i poluarea, având o casă fără risipă. Odată ce reduci consumul de energie, nu doar că vei simÈ›i diferenÈ›a la plata facturilor, însă vei face un bine È™i planetei, folosindu-i cu măsură resursele.
1. Înlocuiește becurile

Becurile clasice incandescente consumă o cantitate mare de energie. În plus, până la 95% din energia pe care o consumă este transformată în căldură, în locul iluminării, lucru care nu le face foarte eficiente.
Le poți înlocui cu unele ecologice (CFL) care au o durată mai lungă de viață, de până la opt mii de ore, și care consumă între 13 și 55W. O variantă și mai ecologică ar fi să folosești becuri cu LED, care consumă între 3 și 20W.
2. Bambus în locul lemnului clasic

Producția masivă de mobilier din lemn vine la pachet cu defrișări, care duc la alunecări de teren, poluare, dezechilibru natural. Bambusul este planta cu cea mai rapidă viteză de creștere, iar asta îl face să fie o alternativă bună la lemn.
Astfel, casa ta poate deveni mai eco dacă în locul parchetului din lemn folosești unul din bambus. Dacă te atrage aspectul vizual al produselor de bambus, ai noroc pentru că există din ce în ce mai multe variante de mobilier și accesorii decorative.
3. Prize inteligente

Scoate din priză orice aparat sau device pe care nu îl folosești. El continuă să consume energie electrică chiar dacă e oprit.
Sau poți investi în prize inteligente pe care le controlezi prin Wifi de pe telefonul mobil. Vei vedea mereu, în timp real consumul de energie. Când pleci pe fugă de acasă fără să scoți televizorul din priză, rezolvi problema cu un simplu click.
4. Podele cu covoare

Pune covoare ca să economisești câteva procente la consumul de energie pentru încălzirea locuinței. Acestea nu au doar rol decorativ sau de atenuare a sunetelor, ci și de încălzire.
Alege covoare din materiale naturale și caută modele care să creeze atmosfera și designul pe care ți le dorești.
5. Frigiderul și lumina soarelui

Așază frigiderul încât să nu fie în bătaia soarelui. Se va încălzi mai tare și va consuma mai multă energie electrică ca să răcească alimentele. Același lucru se întâmplă și dacă îl deschizi des, așa că gândește-te bine de ce ai nevoie înainte să deschizi ușa la frigider.
6. Compostează resturile alimentare

Transformă în îngrășământ mâncarea alterată sau resturile de la gătit, cu ajutorul unui aparat de compostare. În felul ăsta micșorezi amprenta negativă pe care o lași asupra mediului. Dacă ai grădină, va fi un adevărat răsfăț pentru plantele tale și vei avea și o casă fără risipă!
-
UTILE
Ce este noul standard nZEB și de ce ești obligat să-l respecți când construiești sau renovezi
-
ECO
Cum să ai o locuință cât mai responsabilă față de mediul înconjurător, fără să-ți modifici radical stilul de viață
-
ECO
Biano a lansat o categorie de produse eco, unde găsești peste 9000 de piese de mobilier și decorațiuni sustenabile
-
Curte
Cum să îți pregătești gazonul și grădina pentru primăvară
Ca să te poți bucura de un gazon luxuriant tot sezonul cald.
-
Case
Cum au integrat o sobă de teracotă în amenajarea de inspirație scandinavă a unei case din Călărași
Procesul de renovare și amenajare a durat șase luni și a costat puțin peste 25.000 euro
-
LIFE
Hotspots: 13 locuri instagramabile din București unde poți face poze cu dichis
Locuri pe care e musai să le vizitezi cu camera foto la tine.