LIFE

Birou acasă: cum gestionezi spațiul și viața când trebuie să lucrezi de acasă deși nu ești obișnuit

  #stamacasa și lucrăm de acasă, cei norocoși dintre noi care pot face asta. Dar cum arată lucrul de acasă pentru cineva care e obișnuit să meargă zilnic la birou, să aibă parte de structura și rigoarea pe care un program fix și o sală plină de colegi le oferă? Am povestit cu mai mulți oameni despre experiențele și birourile lor.

  La nivel financiar, social și profesional, criza Covid-19 are un impact major în relația oamenilor cu joburile lor: peste un milion de români sunt acum în șomaj tehnic, conform datelor Ministerului Muncii. Iar ultimul sondaj al Institutului Român de Evaluare și Strategie spune că românii între 36 și 50 de ani sunt cei mai îngrijorați de lipsa resurselor financiare.

  La nivel personal, într-o perioadă în care tensiunea și-a făcut loc în cotloane mai mici sau mai mari din mințile noastre, să lucrezi de acasă e un privilegiu care vine cu suișuri și coborâșuri. În discuțiile dintre prieteni se vorbește des despre cum oamenii muncesc mai mult acum decât o făceau când mergeau la birou, despre cum nu sunt obișnuiți să împartă casa cu biroul și au fost nevoiți să se adapteze rapid.

  Pornind de la propria experiența de lucru în izolare, am povestit cu mai mulți oameni despre partea practică a acestei adaptări, despre cum și-au amenajat zona de birou din casă și cum le-a influențat asta relația cu munca și cu acasă.

  birou acasa lovedeco work from home
  Biroul autoarei: o masă veche din lemn, un taburet un pic prea mic și un nelipsit buchet de flori.

  Eu lucrez de acasă de pe 11 martie și am trecut prin mai multe etape până acum: cea deloc productivă a primei săptămâni, când citeam fiecare știre, informație sau postare legată de Covid și situația din țară. Apoi a venit perioada în care am renunțat la știri și Facebook, am intrat în muncă și granițele dintre viața personală și job s-au subțiat până aproape au dispărut. Acum, după o lună și jumătate de izolare, sunt în echilibru: mi-am amenajat o zonă de birou cu o masă și un taburet pe care le aveam deja prin casă. Asta m-a disciplinat și mi-a ajutat spatele.

  Două birouri și pauza de bârfă din livingul unui prieten

  Alex Cristina, Events manager

  În izolare la domiciliu din 11 martie 

  birou-acasa-work-from-home
  O masă în stil industrial de la Ikea, un scaun JYSK și planta Grațiela.

  Alex a făcut curățenie și a dezinfectat apartamentul ca să își dea seama că nu face față singur perioadei de carantină. Așa că a lăsat acasă în urmă și s-a mutat la un foarte bun prieten. A luat cu el haine, gadgeturi, cărți, decorațiuni și pe planta Grațiela. 

  „Nu puteam să merg cu mâna goală în casa omului, am făcut și cumpărături serioase de alimente, produse de igienă și alcool (de toate felurile)”, povestește el. 

  Cu stocul bine pus la punct s-a instalat în casa prietenului corporatist și s-au pus pe amenajat zonele de birou. „Pentru că și el lucrează de acasă în această perioadă, am stabilit sa avem spațiu de lucru comun: livingul. Fiecare și-a ales o parte a camerei și lucrăm zilnic cu drag și spor. Oricare dintre noi părăsește spațiul de lucru dacă intervin chestii serioase: call-urile atât de prezente în viețile noastre în ultima perioadă” explică Alex.

  Deși nu-i place să stea înțepenit într-un singur loc, și-a amenajat o zonă fixă de birou pentru care a investit într-o masă de la Ikea și un scaun de la Jysk, pe care ulterior le va monta înapoi acasă. Pe lângă laptop și și-a așezat pe birou și toate decorațiunile aduse de acasă, ca să fie tranziția mai ușoară și spațiul mai personal. Ba din când în când ei mai iau și o pauză de bârfă, ca să se simtă chiar ca la birou, unde abia așteaptă să se întoarcă. 

  Peretele din geam și muzica simfonică

  Andra, marketing

  În izolare la domiciliu din 16 martie

  birou acasa work from home (2)
  Dacă nu are flori în față, Andra simte că ceva lipsește.

  „Zona de lucru mi-am amenajat-o in living. Este cea mai colorată cameră a casei, cu un perete întreg din geam, pentru că nu pot să funcționez fără lumina soarelui. Foarte mult nu am avut ce sa amenajez. Singurul lucru pe care l-am făcut acum a fost sa scot laptopul, să-l pun pe masă și să mă apuc de lucru”, povestește Andra. 

  Zona clasică de lucru, cu scaun ergonomic, o așteaptă la birou. Dar acasă lucrează într-un spațiu „intelectualo-romantic”, cum l-ar numi colegii ei. Flori pe masă, muzică simfonică sau relaxantă, care să nu o distragă, lumină naturală și o masă din lemn de mango. 

  „Concentrarea nu mi-a fost afectată, pentru că nu am niciun factor perturbator în jur. Nici măcar tv-ul nu-l deschid până pe la zece seara. Mi se pare că am câștigat foarte mult timp pentru că nu mai stau să mă machiez dimineața, nu mai stau în trafic de două ori pe zi, iar stresul nu există. Lucrez cu mare drag de acasă și asta pentru ca mi-am creat un loc în care să stau cu plăcere” mai recunoaște ea. 

  Birou și scaun în loc de fotoliu&chill

  Alexandra Coman, Brand manager

  În izolare la domiciliu din 12 martie

  birou acasa work from home (1)
  Alexandra și prietenul ei au investit într-un birou.

  „Nici eu, nici partenerul meu nu obișnuiam să lucrăm de acasă, așa că nu am investit niciodată într-un astfel de corner la noi în apartament. La început a fost ok, mă mutam de pe canapea pe fotoliu, apoi în balcon, în bucătărie și tot așa. După vreo zece zile au început durerile de spate, așa că am cumpărat (online) birou și scaun. Am ales un birou care să poată fi folosit, apoi, ca masă, visând la zilele în care ne vom putea chema, din nou, toți prietenii la cină.”, povestește Alexandra.

  Ca să facă loc noilor achiziții au dezmembrat un fotoliu și au mai făcut mici mutări pe ici pe colo, prin părțile esențiale ale apartamentului lor cu o cameră. Acum le-a trecut durerea de spate, împart același birou, iar el își bagă căștile în urechi și dă muzica tare atunci când ea are call-uri video. 

  Working from home is not that bad! Mi-am mutat viața cu totul pe Zoom (thank God for this app), unde mă văd zilnic cu colegii – grupulețe mai mici sau mai mari, în funcție de nevoie. Uneori chiar stau pe Zoom cu colega mea, Raluca, pe care o vedeam zilnic la birou, în fața mea – ținem camera deschisă și fiecare își face treaba ei, dar în felul ăsta pare că suntem back to our old life, colege de bancă in real life”, mai zice ea. 

  Tips pentru păstrarea sănătății mintale: Alexandra și-a păstrat rutina de dimineață. A renunțat complet la make-up, dar își aranjează zilnic părul și se îmbracă aproape ca de birou (varianta casual friday). 

  Ba experiența de work from home îi place Alexandrei și chiar dacă nu ar face asta permanent, o zi sau două pe săptămână i s-ar părea ideale.

  Birou pe masa din bucătărie și canapeaua cea de toate zilele

  Ramona, marketing

  În izolare la domiciliu din 1 martie

  birou acasa work from home (1)
  Singura masă din casă a devenit birou.

  „Am revenit în 29 februarie seara din Asia. Cum deja începuse nebunia în Europa, Arabia Saudită, unde trebuia să fac escală, decisese să nu mai primească nici un european așa că soluția oferită a fost un zbor cu escală la Seul. Seul nu era încă în zona roșie, dar oricum am decis împreună cu șeful meu că e mai bine stau acasă două săptămâni să fiu sigură că sunt sănătoasă. După o săptămână au început și ceilalți colegi să lucreze de acasă”, povestește Ramona despre cum a intrat în izolare. 

  Și-a amenajat o zonă fixă de lucru în bucătărie. Criteriul principal? Acolo e singura masă din casă. Dar mai stă și pe canapea cu laptopul în brațe. „Stau singură și cred că e un mare avantaj când vorbim de muncitul de acasă. M-am obișnuit și cu ședințele video și nu sunt stresată că se vede peretele bucătăriei, că sunt îmbrăcată în trening și că am părul prins în coadă să nu se vadă că nu e aranjat. Stresul există și e legat de viitorul relativ incert, fiind accentuat de volumul de muncă diminuat în această perioadă”, mai adaugă ea. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Birou acasă: cum gestionezi spațiul și viața când trebuie să lucrezi de ac...