LIFE

Plante aromatice: 9 ierburi pe care le poți crește și în grădină, și în balcon

publicat pe 14 mai 2020

    Poți să crești plante aromatice în grădină sau în ghiveci pe balcon, nu contează spațiul cât contează lumina și rutina de îngrijire. Care sunt cel mai ușor de îngrijit, dar și ce fel de pământ au nevoie ca să crească bine, vorbim despre toate.

    Ca să știi ce să plantezi la început de vară și să îți faci o recoltă care să prospere în noul anotimp, inspiră-te din lista cu nouă plante aromatice care cresc în plin soare conform celor de la The Spruce.

    1. Busuioc

    Ierburi aromatice busuioc
    Busuiocul adoră soarele, dar este sensibil la ariditate

    Busuiocul, sub denumirea științifică de Ocimum basilicum, este una dintre cele mai mai versatile și mai ușor de crescut plante aromatice pe care le poți crește într-o grădină sau într-un balcon însorit. Poți crește busuioc genovez pentru rețete italiene și pentru pesto, cel thai pentru mâncărurile asiatice, sau soiul mov și superb pentru grădina ornamentală, deși este comestibil și el. Deși busuiocului îi place soarele puternic, nu tolerează ariditatea, deci ca să-l protejezi, poți să acoperi solul cu mulci ca să-și păstreze umiditatea. Recoltează regulat partea superioară cu frunze a plantei, ca să împiedici înflorirea. Atunci când busuiocul înflorește, se încetinește și creșterea plantei.

    2. Chimen

    Ierburi aromatice chimen
    Dacă plantezi chimenul pentru semințe, le vei putea recolta abia după primul an

    Chimenul (Carum carvi) este crescut pentru semințele aromate care se folosesc în rețetele de panificație sau la facerea cârnaților. Dar în timp ce aștepți ca planta să ajungă la maturitate, vei aprecia insectele benefice care vor fi atrase de florile chimenului din grădină. El ocupă un loc special în grădină ca plantă bienală. În primul an produce frunze, în al doilea flori și semințe. Deci va trebuie să ții cont de asta, dacă vrei să-l plantezi pentru semințe. Durează aproximativ un an și două luni de la primul semănat ca să recoltezi semințele de chimen. Plantează-l în plin soare și într-un sol bine drenat și fertil, fără buruieni. Plantele pot atinge până la un metru înălțime.

    3. Coriandru

    Ierburi aromatice coriandru
    Florile de coriandru vor atrage insecte benefice în grădina ta

    Crescut de asemenea pentru semințele sale, coriandrul (Coriandrum sativum) se dezvoltă foarte repede și are tendința să înflorească imediat cum încep să crească temperaturile. Cu toate astea, florile sunt comestibile și ca bonus atrag insecte benefice pentru grădină, dacă ai. Coriandrul are nevoie de un sol fertil și umed. Plantează semințe la fiecare două săptămâni, ca să ai o recoltă constantă de frunze pe care să le folosești la rețete.

    4. Mărar

    Ierburi aromatice mărar
    Mărarul se dezvoltă cel mai bine într-un sol argilos

    Mărarul (Anethum graveolens) nu doar că are un gust divin folosit în preparatele cu pește și legume, dar frunzele sale lunguiețe și ascuțite oferă un accent minunat într-o grădină însorită. Face flori galbene, ale căror semințe pot fi de asemenea folosite la mâncare. Crește cel mai bine într-un sol argilos și cu umiditate medie.

    5. Lavandă

    Ierburi aromatice lavandă
    Parfumează-ți grădina și casa cu lavandă sau fă ceai relaxant din planta uscată

    Lavanda (Lavandula angustifolia) este apreciată nu numai pentru potpourri, spray-uri aromatice și pentru proiectele decorative, dar și pentru ceai relaxant sau alte remedii naturiste pentru migrene. Această plantă mediteraneană are nevoie de mult soare și drenaj, dar odată ce s-a prins, nu necesită multă apă. Aroma îmbietoare a lavandei este conținută și de flori, cât și de frunzele ei.

    6. Lemongrass

    Pentru un aspect luxuriant al frunzele de lemongrass, se recomandă folosirea de îngrășământ azotat

    Pentru planta de lemongrass (Cymbopogon citratus), nu există niciodată pentru mult soare, fiindcă prosperă chiar și pe arșiță. Plantează semințe de lemongrass abia după ce temperaturile depășesc constant 15 grade Celsius. Această plantă adoră solul fertil cu multă umiditate. Un îngrășământ cu azot este cel mai potrivit pentru un foliaj luxuriant al acestei ierburi aromatice.

    7. Rozmarin

    Rozmarinul tolerează și briza mării

    Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) încântă simțurile cu o aromă de pin. Prosperă în climate calde și aride, dar tolerează și briza în grădinile de la mare. Plantează rozmarinul într-un sol mediu ca fertilitate, bine drenat și udă-l când suprafața pământului este uscată. Plantele de rozmarin mai bătrâne pot deveni lemnoase, dar vor produce noi frunze fragede în primăvară.

    8. Cimbru

    Cimbrul germinează rapid, iar vara ajunge la maturitate

    Dacă ești poftești plante aromatice de Provence, trebuie neapărat să-ți plantezi cimbru (Satureja hortensis) în grădină sau în ghivece. Cimbrul adaugă o aromă ușor piperată mâncărurilor și este un ingredient important în bucătărie. El germinează rapid și se maturizează în anotimpul cald. Plantează semințele la o adâncime mică, fiindcă au nevoie de lumină ca să germineze. Cimbrul preferă un sol nisipos în plin soare și să fie fertilizat cu compost. Taie din plantele de cimbru atât cât ai nevoie pentru rețete sau usucă-le atunci când încep să se formeze flori.

    9. Tarhon

    Plantează tarhonul într-un sol ușor alcalin

    Salata cu pui nu este completă până nu-i adaugi și câteva fire de tarhon (Artemesia dracunculus), frunzele sale delicate adaugă o ușoară aromă similară cu a anasonului. Spre deosebire de majoritatea ierburilor aromatice, plantele de tarhon preferă un sol ușor alcalin; testează pământul înainte de plantare și ajustează-l în așa fel încât să ajungă la un pH între 7,4 și 7,8. Ca plantele de tarhon să înverzească din nou anul viitor, după iarnă, asigură-te că solul este bine drenat.

    Când plantezi tarhonul lasă o distanță de 45 de centimetri între semințe, ca să poată plantele să se dezvolte și să ajungă la înălțimea lor maximă de 60 de centimetri. Când recoltezi tarhonul, în primul an nu tăia mai mult de o treime din plantă ca să o folosești în bucătărie. Rădăcinile tarhonului au nevoie de energia dată de frunze ca să devine perene.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments