ECO

Cum să-ți faci o mică grădină în apartament. Mic ghid pentru începători

    Chiar dacă locuiești la bloc, tot poți să crești câteva plante și să-ți creezi un mic colț de verdeață în casă. Pe lângă clasicele plante de apartament sau anumite ierburi aromatice, și fructele și legumele pot prospera într-o grădină de apartament.

    Începe cu câteva recipiente până înveți mai multe despre grădinărit și ține cont de lumină și de modul de instrucțiunile de îngrijire. Află tot ce trebuie să știi despre cum să-ți faci o grădină în apartament, chiar dacă ești începător, din acest ghid de la The Spruce.

    Cum să crești plante în apartament

    Deși unele plante sunt mai ușor de îngrijit și crescut ca altele, toate au anumite nevoi. Uite ce anume trebuie să știi când alegi ce vei crește în grădina din apartament:

    • Lumina: majoritatea plantelor care fac fructe și flori au nevoie de multă lumină solară. Asta înseamnă între șase și opt ore de soare direct. Nu este un lucru tocmai ușor de îndeplinit într-un apartament, mai ales într-un oraș unde clădirile înalte pot bloca soarele o parte din zi. Balcoanele și acoperișurile sunt cele mai bune locuri pentru lumină directă. Dacă grădinărești la pervaz, poți să alegi plante care au nevoie de mai puțină lumină (cum ar fi salata și ierburile aromatice) sau poți să-ți cumperi lumină pentru creștere, care imită razele solare.
    • Solul: plantele depind de sol ca să-și ia apa, aerul și nutrienții. Fiindcă grădina din apartament va avea ghivece, nu vei putea folosi solul clasic din grădini. Dacă ai folosi solul din grădină, ar deveni foarte compact în ghivece și ar bloca aerul și apa să ajungă la plantă. De aceea este mai indicat pământul universal pentru flori și plante, fiindcă este destul de aerat ca să permită aerului și apei să ajungă la rădăcinile plantelor. Și e cumva și steril, deci nu va trebui să-ți faci griji că aduci dăunători sau boli în apartament.
    • Apa: plantele în ghivece au nevoie de multă apă, câteodată chiar și de mai multe ori pe zi. Așa că atunci când îți faci grădina în apartament, alege un loc care să fie apropiat de sursa de apă. Să faci drumuri cu sticlele de apă între mica ta grădină și chiuveta poate fi obositor, mai ales dacă ai mai multe plante care trebuie udate des. Dacă ai un apartament mai mare, poți chiar să-ți cumperi un furtun pe care să-l atașezi la robinetul de la chiuvetă. Este util când ai nevoie de el, iar apoi îl poți  strânge și depozita cu ușurință când ai terminat treaba.
    • Umiditatea: dacă-ți crești plantele pe un pervaz în interior, s-ar putea să fie nevoie de extra umiditate, mai ales în perioada când dai drumul la căldură. Ca să oferi umiditate plantelor, pulverizează-le cu apă sau pune-le lângă o tavă cu apă.
    • Aerul: dacă plantele tale vor fi expuse vântului direct, cum ar fi pe acoperiș sau într-un balcon deschis, s-ar putea să ai nevoie de protecție suplimentară. Vântul puternic poate rupe frunzele și chiar răsturna ghivecele. Poți să montezi o balustradă sau ecrane de protecție. Sau să te asiguri că ghivecele sunt îndeajuns de late și grele ca să ancoreze plantele cât mai bine.
    • Greutatea: ghivecele pline de pământ sunt grele în general, dar când sunt și ude, greutatea lor se poate tripla. Asigură-te că grădina din apartament poate să ducă această greutate. Ghivecele de la fereastră trebuie să fie prinse cum trebuie de pervaz. Dacă îți faci grădină pe balcon sau pe acoperiș, vorbește la administrație sau cu proprietarul despre restricțiile legate de greutate.

    Cele mai bune alegeri pentru grădina de apartament

    Poți să crești aproape orice plantă în ghiveci, până la un anumit punct. Un măr adult evident că iese din discuție, dar sunt alte specii care pot încăpea pe colțul balconului. Gândește-te la ce îți place să mănânci și apoi alege tipul de plante pentru grădina din apartament. Poți să începi cu semințe, fiindcă ai mai multe variante și sunt și mai ieftine. Dacă vrei să-ți faci grădina mai repede, trebuie să-ți iei răsaduri.

    • Plante aromatice. Deși majoritatea ierburilor aromatice cresc bine mersi în ghivece, nu vor ajunge la fel de mari și robuste ca atunci când cresc în grădină, afară. Și s-ar putea să fie nevoie să-ți înlocuiești plantele dacă recoltezi frecvent. Dar este grozav să ai ierburi aromatice proaspete și la îndemână când gătești. Cele mai populare alegeri pentru grădina din apartament sunt menta, arpagicul, pătrunjelul, lavanda, busuiocul și cimbrul.
    • Salate. Salata, spanacul și rucola sunt plante care cresc repede și nu fac rădăcini mari. Și nici nu sunt prea pretențioase, atâta timp cât primesc apă destulă.
    • Roșii. Plantele de roșii pot crește destul de mari, dar se descurcă și-n ghivece. Cel mai bine ar fi să le pui în recipiente/ghivece care au cel puțin un diametru de 75 de centimetri. Dar poți să găsești și soiuri mai micuțe pe care le poți pune în jardiniere atârnate.
    • Ardei iuți. Dacă-ți place iuțeala, ardeii iuți cresc foarte bine în ghivece și pot produce tot anul. Poți să-ți crești și ardei grași în ghivece, dar nu se descurcă la fel de bine ca cei iuți.
    • Lămâi Meyer. Citricele pitice sunt unele dintre cele mai ușoare fructe de crescut în ghiveci. Lămâile Meyer se descurcă bine în interior dacă au parte de șase până la opt ore de lumină zilnic, împreună cu umiditate. Pune ceva sub ghiveci ca să-ți protejezi podelele, fiindcă lămâiul eliberează o sevă adezivă.
    • Căpșuni. Un ghiveci cu căpșuni la geam arată și bine și delicios. Plantele de căpșuni au nevoie de cel puțin șase ore de soare pe zi și un sol reavăn (dar nu îmbibat în apă) ca să producă fructe cât mai bune.

    Sfaturi pentru îngrijirea grădinii din apartament

    Sunt unele lucruri de care va trebui să te ocupi în mod regulat în grădina din apartament, cum ar fi:

    • Udarea: de departe cel mai important lucru în grădinărit este udarea. Chiar dacă grădina ta este expusă ploii (în caz de balcon deschis sau acoperiș), probabil că apa aia nu va fi de ajuns. Solul din ghivece se usucă rapid, mai ales în timpul creșterii plantei. Testează solul prin introducerea degetului doi, patru centimetri în ghiveci. Dacă solul se simte uscat, ai nevoie să uzi acea plantă.
    • Hrana: va fi nevoie să-ți hrănești regulat plantele, conform nevoilor lor de creștere. Un fertilizator solubil în apă este metoda cea mai ușoară. Uită-te totuși dacă nu cumva și solul avea deja adăugat în el fertilizator, fiindcă asta te va scuti o perioada de la a-i adăuga o doză nouă. De asemenea, poți folosi ca îngrășământ și compost, pe care îl poți face chiar și-n apartament.
    • Dăunători: dăunătorii și bolile pot invada plantele indiferent unde le crești. Inspectează plantele de fiecare dată când le uzi sau te ocupi de ele. Dacă observi semne de dăunători sau boli, cum ar fi decolorarea frunzelor sau găurirea lor, mută planta departe de restul ghivecelor până remediezi problema.
    • Recolta: interesează-te când e momentul oportun pentru recoltă la plantele pe care le crești și nu amâna asta. În unele cazuri, faptul că recoltezi fructele și legumele, ajută plantele să producă și mai multă mâncare.

    Apartamentele nu-ți oferă prea mult spațiu pentru grădinărit, dar sigur vei găsi un colț însorit unde poți să-ți pui la încercare talentul de grădinar și să te bucuri de recoltă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să-ți faci o mică grădină în apartament. Mic ghid pentru începători