Plante

Tot ce trebuie să știi despre planta Zamioculcas Zamiifolia

publicat pe 30 mai 2023

    Zamioculcas Zamiifolia, cunoscută și sub numele de Planta ZZ este una dintre cele mai rezistente plante pe care le poți crește acasă. Dacă ești începătoare, Zamioculcas este planta ideală pentru tine. E ușor de îngrijit, supraviețuiește și dacă uiți să o uzi și se descurcă chiar și în locuințe cu lumină mai slabă. 

    Deși este o plantă nepretențioasă, ca să prospere trebuie să știi cum să o îngrijești. De la condițiile necesare la înmulțire și caracteristici deosebite, uite un ghid complet al Zamioculcas Zamiifolia. 

    Zamioculcas Zamiifolia: origine și caracteristici

    Zamioculcas este originară din Africa, mai exact din Zanzibar și Tanzania. Una dintre poreclele plantei este Zanzibar gem (trad. Ghiuvaierul Zanzibarului) datorită frunzelor sale lucioase, ceroase și fără pete, de un verde atât de profund încât par uneori artificiale. Este obișnuită cu condițiile meteo extreme și poate supraviețui lungi perioade de secetă, dar face față și ploilor torențiale. 

    Nume comune: Planta ZZ, Zanzibar gem, planta eternității

    Nume botanic: Zamioculcas Zamiifolia

    Familie: Araceae

    Tip de plantă: Perenă

    Mărime la maturitate: înălțime/lățime: 60 – 120 centimetri

    Lumină: Indirectă

    Udare: O dată la 2-3 săptămâni

    Sol: Ușor de drenat, cu pH neutru-acid

    Umiditate: 40%

    Toxicitate: Toate părțile plantei sunt toxice pentru oameni și animale

    Zamioculcas Zamiifolia: îngrijire

    Planta ZZ este una dintre plantele ușor de îngrijit și îndeajuns de rezistentă încât și dacă uiți de ea supraviețuiește. Este o plantă care crește lent, dar dacă ții cont de toate nevoile ei, va prospera. 

    Lumina

    Zamioculcas

    Zamioculcas Zamiifolia preferă lumina indirectă și umbra, mai degrabă decât soare direct. Dacă totuși nu primește îndeajuns de multă lumină, își poate întinde ramurile fară din ghiveci. Pe de altă parte, lumina directă poate arde frunzele plantei. Dacă vrei să o pui pe pervazul unui geam, alege unul localizat pe nord sau nord-vest. 

    Deși supraviețuiește și în camere mai întunecate, ca orice plantă, are nevoie și de puțină lumină naturală. Dacă o ții într-un birou fără lumina naturală, oferă-i lumină de la becuri de creștere. Truc: Am aflat de Diana Doni, care are sute de plante, că poți folosi și becuri pentru plantele din acvariu, fiindcă sunt mai ieftine decât cele clasice de creștere. 

    Udare

    Zamioculcas udare

    Zamioculcas are caracteristicile unei plante suculente. Datorită rizomilor săi groși, care rețin apa, poate rezista la secetă și la udări rare. E important să o uzi numai când solul este uscat complet, în general, cam o dată la două-trei săptămâni. Iarna poți uda planta ZZ chiar și mai rar. Evită supraudarea și asigură-te că solul se drenează bine și nu rămâne apă în farfuria ghiveciului, pentru a evita putrezirea rădăcinilor. 

    Temperatură și umiditate

    Dacă ții planta în interior, temperaturile din casă sunt de obicei în regulă, fiindcă aceasta preferă între 15 și 24 de grade Celsius. Dacă ții ghiveciul pe terasă sau în grădină, este important să îl bagi în casă când temperaturile încep să scadă. ZZ nu suportă temperaturile sub 8 grade Celsius.

    Datorită caracteristicilor sale similare cu ale suculentelor, Zamioculcas nu are nevoie de multă umiditate. O umiditate normală de 40% este optimă. Nu este nevoie să o pulverizezi sau să o ții în apropiere de umidificator. 

    Substrat și fertilizare

    Poți păstra Zamioculcas în pământ universal pentru plante, cu drenare bună. Îți recomandăm să amesteci substratul universal cu perlit și substrat pentru cactuși pentru un efect optim. 

    Ca să prospere, Zamioculcas nu necesită neapărat fertilizare. Cu toate astea, îi poți crește vigoarea și dimensiunea dacă folosești fertilizator pentru plante verzi diluat în perioada de creștere (din aprilie până în august). 

    Transplantare

    zamioculcas transplantare

    Schimbă ghiveciul plantei numai după ce dimensiunea acesteia a depășit volumul recipientului. Îți poți da seama de asta dacă rizomii apasă sub pământ pe marginea ghiveciului. O altă metodă de a verifica este să scoți cu grijă planta cu tot cu balotul de pământ din ghiveci. Dacă pământul e plin de rădăcini, este un indiciu bun că o poți muta într-un ghiveci mai mare. De asemenea, planta mai poate da semne de stres când nu mai are loc în ghiveci. 

    Ca în majoritatea cazurilor, transplantarea este ideal de realizat primăvara sau vara, fiindcă va tolera mai bine stresul schimbării în perioada de creștere activă. Noul ghiveci ar trebui să fie cu o mărime mai larg și, bineînțeles, cu găuri pentru drenaj. 

    Înmulțirea plantei ZZ

    Zamioculcas se poate înmulți în două modalități: divizare sau cutting. Propagarea prin divizare este cea mai ușoară metodă pentru a crea mai multe plante. Când faci transplantarea într-un ghiveci mai mare, separi rizomii și îi plantezi într-un ghiveci separat. 

    Înmulțirea prin cutting (tăierea unei tulpini) durează mai mult. Formarea completă a rădăcinilor poate dura între șase și nouă luni. Îți recomandăm metoda asta în cazul în care ai dărâmat planta și s-au rupt câteva tulpini. 

    Procesul de înmulțire prin cutting-uri are patru pași:

    • Taie cu o foarfecă sterilizată (poți să ștergi lamele cu alcool sanitar) o tulpină de la baza ghiveciului. 
    • Desprinde frunzele de pe partea de jos a tulpinii și pune-o într-un recipient cu apă.
    • Pune recipientul în lumină indirectă și schimbă apa săptămânal pentru a evita creșterea bacteriilor. 
    • Când tulpina are rădăcini substanțiale, planteaz-o într-un ghiveci cu substrat adecvat și fă prima udare. 

    Ce probleme poți întâmpina cu Zamioculcas?

    Planta ZZ este mai rar afectată de dăunători, dar dacă stă în apropiere de alte plante care au fost infestate, se poate contamina. Dacă observi dăunători pe plantă, fă poze detaliate și arată-le la o fitofarmacie pentru a primi tratamentul și instrucțiunile necesare. 

    Deși este o plantă foarte rezistentă, o poți ucide sau îmbolnăvi dacă o uzi prea des sau dacă nu se drenează ca lumea solul. Dacă rădăcinile încep să putrezească de la prea multă apă, scoate planta din ghiveci, curăț-o de pământul îmbibat în apă și schimbă-i substratul. 

    Toxicitatea plantei Zamioculcas Zamiifolia

    zamioculcas pisica

    În cazul oamenilor, simpla atingere a plantei nu va crea probleme, cu excepția momentului când pielea intră în contact cu seva acesteia. În cazul contactului cu seva plantei, persoanele cu pielea sensibilă pot dezvolta dermatită. Când tai planta sau o plantezi, îți recomandăm să porți mănuși pentru a evita iritarea pielii. 

    Ingerarea plantei poate cauza probleme digestive, iritații la nivelul buzelor, gurii și gâtului din cauza conținutului ridicat de oxalați de calciu. Dacă ai copii, asigură-te că știu că planta este toxică și ține-o într-un loc greu accesibil.

    În cazul animalelor de companie, planta are un nivel de toxicitatea mai mare. Este toxică atât pentru pisici, cât și pentru câini. Pe lângă iritații ale gurii și ale gâtului, animalele de companie mai pot experimenta vomă și diaree. În plus, prezența oxalaților de calciu poate provoca micuților blănoși probleme renale severe.

    În cazul în care animăluțul a ros orice parte a plantei, contactează-ți medicul veterinar și nu încerca să-i oferi remedii fără consultarea unui specialist în prealabil. Ca prevenție, evită planta ZZ dacă ai animale de companie.

    Curiozități despre Zamioculcas Zamiifolia

    zamioculcas raven

    • Datorită rezistenței ridicate, Zamioculcas este considerată ideală ca plantă moștenire. Poate trăi mulți ani și astfel poate fi transmisă din generație în generație. 
    • Planta este decorativă prin frunze, dar face și flori. Acestea sunt albe și ascunse la baza tulpinilor, deci nu sunt foarte vizibile. Florile apar doar la plantele mature, trecute de 5-6 ani. 
    • În Feng Shui, se consideră că planta ZZ aduce abundență și prosperitate.

    În ultimii ani au început să se găsească pe piață și alte soiuri de ZZ, precum Zamioculcas zamiifolia Raven (cu frunze de o nuanță purpurie închisă); Zamioculcas zamiifolia variegată (cu frunze verzi cu striații albe și galbene); Zamioculcas zamiifolia Zamicro (o versiune de plantă zz pitică, cu tulpini mai scurte și frunze mai mici).

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments