Plante

Când și cum e cel mai bine să uzi vara plantele, fie că sunt în grădină sau în ghivece

publicat pe 17 iul. 2021

    Dacă te uiți în grădinile oamenilor în zilele caniculare, o să vezi că fiecare udă plantele în felul lui. Unii oameni le udă cu furtunul la final de zi, în timp ce alți își programează stropitoarele automate să pornească 15 minute pe zi, când răsare soarele. Alții le pornesc când ies copiii la joacă, astfel bucurând și micuții și udând și plantele. Dar există oare momentul ideal din zi pentru asta?

    Să-ți planifici modul cum și când faci udarea plantelor nu numai că le va influența sănătatea, dar vei putea să-ți reduci și factura la apă. Ca să știi când e cel mai bine să faci udarea plantelor vara, urmează indicațiile celor de la The Spruce.

    Udarea de dimineață vs. cea de seară

    Există o dezbatere despre diferențele între udarea plantelor dimineață sau seara. Când e cel mai bine să o faci? Depinde de mai mulți factori. În general, este mai înțelept să faci udarea cu un dispozitiv setat deasupra plantelor sau cu o baghetă care imită stropii de la ploaie dimineața. Asta permite frunzelor să se usuce rapid și să nu facă spori fungici. Cu toate astea, nu toată lumea are timp să stea în grădină la ora șase dimineața să ude plantele. Dacă abia seara ai timp să te ocupi de grădină, este în regulă să-ți uzi plantele atunci. Doar asigură-te că uzi bine zona rădăcinilor, acolo unde are cea mai multă nevoie de apă o plantă.

    Ce să faci cu plantele ofilite

    Câteodată plantele se ofilesc ca mecanism de autoapărarea împotriva temperaturilor crescute

    Să-ți vezi hibiscusul sau bujorii preferați ofiliți, într-o zi caniculară, este destul de frustrant. Când sunt ofilite, plantele par că sunt pe cale de a muri, și în unele cazuri s-ar putea chiar așa să fie. Cu toate astea, mai sunt și alți factori care pot duce la ofilire, inclusiv prezența dăunătorilor sau a bolilor și udarea în exces. Pe lângă asta, plantele se mai pot ofili într-o zi canciulară ca mecanism de apărarea împotriva temperaturilor ridicate și-și revin seara, când acestea scad. Poți să-ți verifica plantele la apus ca să-ți dai seama dacă ofiliarea a fost cauzată de temperatură, înainte să le uzi. În timp, vei ajunge să-ți cunoști plantele și să-ți dai seama care dintre ele reacționează așa la căldură.

    Udarea plantelor anuale și perene

    Plantele anuale își încheie tot ciclul de viață într-un singur sezon de creștere. Aici sunt incluse gălbenelele, sporul casei și mușcatele. Genul ăsta de plante au rădăcini foarte superficiale și vor suferi pe caniculă când se vor uscate primii centimetri ai solului în care sunt plantate. Va fi nevoie să le uzi frecvent, chiar zilnic.

    Plantele perene au rădăcini mai adânci, iar asta le permite să supraviețuiască perioadelor de secetă de la un sezon la altul. Unele perene, cum ar fi iarba fluturilor (Asclepias tuberosa) și indigoul sălbatic (Baptisia australis) au rădăcini mult ramificate în adâncimea solului, ca să-și mențină rezerve de apă în perioadele fără ploi. Cel mai bine este să faci udarea plantelor perene o dată sau de ori pe săptămână. Dă asta cu jet fără presiune mare, dar constant, ca apa să nu se evapore înainte să se îmbine în pământ. Un pluviometru (dispozitiv de măsurare a cantității de ploaie) poate să-ți fie folositor; multe plante prosperă cu 2-3 centimetri de apă pe săptămână.

    Udarea plantelor din ghivece

    Plantele bine irigate vor avea un foliaj sănătos

    Când vine vorba de plantele din ghivece, apa este precum fertilizatorul. Plante bine irigate dezvoltă un foliaj sănătos, în timp ce restul arată pleoștite și ponosite. În timpul verii, regulile despre când să faci udarea plantelor din ghivece nu sunt așa de stricte ca la cele din grădină. Cel mai bine ar fi să le uzi de două ori pe zi pe cele care stau în plin soare. O dată dimineața ca să le învigorezi înainte să strălucească prea tare soarele, și o dată seara, ca să le hrănești. Cu cât e mai mic ghiveciul, cu atât vei fi mai des nevoită să umpli stropitoarea. Alege ghivece cu un diametru de cel puțin 45 de centimetri.

    Udarea legumelor din grădină

    Nu există vreo legumă care să tolereze seceta. Dacă nu uzi grădina de legume, riști să le cadă florile, să se usuce și chiar să moară aceste plante. Legumele care au nevoie de mai multă apă în perioada caniculară sunt conopida, țelina, castraveții, ardeii, ridichile și dovlecii. Aceste plante au nevoie de un sol umed constant ca să producă cea mai bună recoltă. Folosește irigație în profunzime sau pune un furtun la baza plantelor ca să nu uzi frunzele. Dacă totuși le uzi cu aspersoare automate, fă asta dimineața devreme ca soarele să usuce foliajul.

    Udarea arborilor și tufelor

    Udă speciile proaspăt plantele de două ori pesăptămână pe vreme de caniculă

    Nu-ți imagina că o ploaie de vară le-a dat arborilor și tufelor o cantitate adecvată de apă. Când vine vorba de plante care trăiesc mult, ca acestea, trebuie să le uzi în profunzime. Astfel își dezvoltă un sistem de rădăcini sănătos. Câteodată, cel mai bun moment să faci udarea copacilor și tufelor, este imediat după o ploaie rapidă. Apa pe care o adaugi va coborî și mai profund către rădăcini. Pentru ele nu este foarte important momentul când le uzi, ci cât de bine o faci. Pune un furtun la baza unei tufe sau a unui copac și lasă apa să curgă până ce primii 20 de centimetri ai solului sunt bine irigați. Udă speciile proaspăt plantate cel puțin de două ori pe săptămână în timpul secetei. Sistemul lor de rădăcini este încă mic și în dezvoltare. Speciile cu rădăcini superficiale, cum ar fi hortensiile, cornul, arțarii japonezi și magnoliile, vor avea nevoie de apă suplimentară ca să nu se dezhidrateze. Continuă să le uzi și în timpul toamnei, ca să le pregătești pentru perioada de repaus din timpul iernii.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments