LIFE

10 plante nepretențioase care nu „se supără” dacă uiți să le uzi din când în când

  Prea multă apă, prea puțină, prea multă lumină, insuficientă… pare că să îngrijești o plantă e o știință exactă, iar tu nu ai toate datele. Dacă te regăsești, poate ar fi momentul să renunți la acel Ficus lyrata pe care te chinui să-l ții în viață și să „adopți” una dintre aceste plante nepretențioase de mai jos.

  Există unele plante pe care nu poți deloc să le mulțumești – întotdeauna apare ceva care nu le convine și vezi cum li se înmoaie toate frunzele deodată și pare că-și dau duhul. În cazul în care te-ai săturat de acest comportament dramatic, nu renunța încă la #plantlife – mai bine dă o fugă la cel mai apropiat magazin și alege unul dintre aceste soiuri de plante nepretențioase recomandate de Apartment Therapy.

  1. Chlorophytum comosum sau planta paianjen

  plante nepretențioase
  Planta păianjen se udă moderat

  Planta paiajen, pe denumirea ei științifcă Chlorophytum comosum, este foarte ușor de îngrijit și nu trebuie să-ți faci griji că o vei pierde din neatenție. Are nevoie doar de puțină lumină indirectă și e suficient să o uzi o dată pe săptămână ca să o ducă bine. Cel puțin vara, iarna e bine să o uzi cât mai rar, eventual când observi că i s-a uscat aproape complet pământul. Singura ei dorință este să o nu lași chiar în bătaia directă a razelor de soare.

  2. Spatifilum sau Crinul păcii

  Crinul păcii
  Crinului păcii îi place mult lumina, dar se poate adapta și la semiumbră

  Cunoscută sub numele de Crinul păcii, planta Spatifilum este adesea folosită în clădirile de birouri, tocmai pentru că face parte din categoria plante nepretențioase. Supraviețuiește fără probleme în condiții de luminozitate scăzută și tolerează bine micile scăpări în ritualul de udare. Adică nu-i o tragedie dacă uiți să o uzi, ideal ar fi să o faci o dată pe săptămână sau când simți solul uscat la atingere.

  3. Aspidistra elatior sau Pana cocoșului

  plante de interior rezistente aspidistra elatior 2
  Pana Cocoșului necesită îngrijire modică

  Pana cocoșului este genul de plantă care se adaptează la condițiile pe care i le dai – dacă îi dai puțină apă, va supraviețui cu ea. Dacă o pui undeva la luminozitate puțină, la fel. Mai degabră îi priește să „uiți” de ea din când în când, decât să o uzi prea des sau să o pui direct în lumina soarelui.

  4. Pothos sau Iedera dracului

  pothos
  Pothos e o plantă ușor de întreținut, iar când îi merge bine crește de nu se mai oprește

  Din lista de plante nepretențioase face parte și Pothos sau Iedera dracului, iar pe cât de sumbru îi sună numele, pe-atât de rezistentă este. Se adaptează la orice condiții de luminozitate poți să îi asiguri și te poți ghida după pământul din ghiveci pentru udare. Când e complet uscat, atunci poți să-i pui apă – cam o dată pe săptămână vara și chiar mai rar iarna.

  5. Philodendron

  philodendron plante nepretentioase
  Philodendronul este adesea confundat cu Pothos din cauza asemănării frunzelor

  Adesea confundat cu Pothos datorită frunzelor asemănătoare, Philodendronul este și el destul de ușor de îngrijit. Nu-i place să stea în lumina directă a soarelui, deci poate prospera în condiții de luminozitate scăzută. Și are nevoie de apă doar când i se usucă pământul, la fel ca Iedera dracului.

  6. Sansevieria sau Limba soacrei

  Plante de apartament rezistente planta sansevieria
  Limba Soacrei se udă rar și nu are nevoie de prea multă atenție

  Sigur ai auzit până acum de planta Limba soacrei, iar dacă te-ai ferit de ea până acum, află că nu e cazul. Este rezistentă și nepretențioasă, o duce cel mai bine dacă o uzi ocazional iar în restul timpului o lași în pace. Cel mai mult îi place lumina indirectă, dar se adaptează la condițiile pe care i le poți asigura în locuința ta.

  7. Hedera helix sau iedera

  iedera hedera wonder
  Iedera este o plantă nepretențioasă care se „întinde” rapid

  Iedera este potrivită pentru locuințe orientate către nord sau pur și simplu mai întunecoase. O poți pune în locurile în care alte plante n-au dus-o prea bine din cauza condițiilor slabe de luminozitate. Nu o afectează nici fluctuațiile de temperatură și nu e foarte dramatică nici dacă uiți să o uzi la timp – o dată pe săptămână e suficient.

  8. Dieffenbachia

  plante mari de apartament dieffenbachia
  Dieffenbachia poate completa ușor o amenajare

  Dieffenbachia are cam aceleași preferințe legate de lumină și udare ca toate plantele de mai sus, și e una dintre acele plante nepretențioase pe care oricine le poate crește. Doar că mulți fug de ea din cauza superstițiilor care vin la pachet cu acest soi. Se spune că aduce ghinion, dar dacă asta nu te sperie, vei avea o relație foarte bună cu ea.

  9. Oxalis triangularis sau Trifoiul mov

  Oxalis,Triangularis,,Purple,Shamrocks,Are,Both,An,Indoor,And,Outdoor
  Oxalis triangularis poate ajunge la dimensiuni impresionante

  Oxalis triangularis este o plantă decorativă cu frunze mov, de unde și denumirea populară de Trifoiul mov. Dacă toate plantele de mai sus ți se par pretențioase pentru că nu le place lumina directă, pe asta o poți lăsa pe pervaz fără probleme, dacă ai locuința orientată către sud. Și e suficient să o uzi cam o dată la două săptămâni sau când i se usucă pământul.

  10. Zamioculcas sau planta ZZ

  plante de apartament nepretentioase
  Pe numele ei oficial Zamioculcas zamiifolia, planta ZZ provine din Africa de Est

  Planta ZZ este genul acela de plantă care în loc să-și întindă frunzele către lumină, le întinde în direcția opusă. E perfectă dacă ai loc pentru ea doar în zone în care ajunge indirect lumina soarelui. Iar odată ce i-ai găsit poziția, trebuie să o uzi doar când pământul e uscat.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 plante nepretențioase care nu „se supără” dacă uiți să le uzi din c...