Tips&tricks: cum alegi un dezumidificator electric în funcție de nevoile casei
publicat pe 17 feb. 2020Dacă te numeri printre cei care au probleme cu prezența mucegaiului sau igrasiei în casă și dacă mirosurile de mâncare persistă oricât ai aerisi, soluția e un dezumidificator electric.
E recomandat să folosești dezumidificatorul electric atunci când pe pereții casei apare igrasia, când geamurile încăperilor transpiră, atunci când mucegaiul începe să acopere muchiile mobilierului din baie și bucătărie sau atunci dacă, din lipsă de alte soluții, usuci rufele spălate pe un uscător așezat în cameră.
Dezumidificatorul electric absoarbe aerul din încăpere și extrage din el umiditatea, apoi eliberează aerul uscat printr-o fantă.
Cum? Are în interior o cuvă în care transformă umiditatea aerului din încăpere în apă. Ea în timp se umple și e nevoie s-o verși, dar te anunță dezumidificatorul când e momentul. Dacă nu ești prin preajmă, se oprește singur din funcțiune, așteptându-te cuminte. Dar există și posibilitatea golirii automate printr-un furtun racordat la sistemul de scurgere al încăperii.
„Mucegaiul începe să apară când umiditatea depășește 60%. Un dezumidificator electric cu compresor poate rezolva problema umidității în câteva ore. El se oprește automat când scade umiditatea”, explică un reprezentant comercial AlecoAir (producător și importator de aparate dedicate controlului si imbunatatirii calitatii aerului).
Cum alegi un dezumidificator electric?
Cel mai accesibil și cel mai simplu are funcția de dezumidificare a aerului, iar cele mai complexe modele au în plus și purificarea aerului, reținerea prafului, uscarea rufelor și chiar a încălțămintei.
Din punct de vedere utilitar, pentru alegerea dezumidificatorului electric potrivit fiecărei locuințe trebuie ținut cont de mai multe aspecte: suprafața încăperii, gradul de umiditate, temperatura medie din locuință.
„Cu mucegaiul din locuință nu e de joacă. Oamenii care se expun pe perioade mari de timp la mucegai și igrasie riscă boli de plămâni grave”, atenționează Miruna Chirea, medic primar medicină de urgență.
Estetic însă, dezumidificatoarele electrice nu prea sunt pe placul designerilor de interioare. Au un aspect nu prea discret și nici nu pot fi ascunse într-o piesă de mobilier. „Dezumidificatorul nu poate fi încastrat într-o mască deoarece trebuie să ventileze aerul din încăpere. Cel mult poate fi o mască de decor prin care să circule aerul foarte bine. Rețineți că aparatul are nevoie de ventilare față – spate”, mai explică reprezentantul AlecoAir.
Trei modele de dezumidificator electric pentru orice buget
Dezumidificator de aer Concept OV1000
Modelul Concept e unul mic, pe care îl pui chiar lângă sursa problemei: rufele puse la uscat sau colțul din baie/bucătărie în care există umiditate excesivă. Îi poți seta timpul de funcționare la patru, opt, douăsprezece ore sau continuu. Având dimensiuni reduse, aparatul și rezervorul are o capacitate de doar un litru jumătate, dar avantajul este că îl poți muta ușor.
Dezumidificator Trotec TTK72E
TTK72E are un rezervor și o putere de dezumidificare ce îi permit să acopere 50 metri pătrați din casă. Pe lângă asta, usucă și hainele. Are un racord pentru evacuarea externă a apei pe care o adună, ca să nu mai fie nevoie să golești manual cuva. Iar ca să îți dai seama care e umiditatea din casă, urmărești display-ul.
Dezumidificator si purificator AlecoAir
Funcționează ca dezumidificator, purificator de aer și uscător de rufe. Îți calculează singur umiditatea optimă pentru cameră și te anunță când a atins-o. Consumă mai puțină energie decât alte modele și e simplu de utilizat, prin display cu touch. E nevoie să ai în vedere că acoperă doar 20-25 metri pătrați.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.