LIFE

Îngrijirea plantelor de acvariu în 5 pași simpli

    Îți mai amintești cum, în copilărie, nu-ți puteai lua ochii de la un acvariu? Cum te fascinau peștii colorați care înotau printr-o sumedenie de plante viguroase? Dacă vrei să retrăiești acea senzație, fă-ți propriul acvariu la tine acasă și acordă o atenție sporită plantelor. Îți arătăm noi cum să le plantezi și cum să le îngrijești.

    În plus, plantele vii contribuie la bunăstarea peștilor, spre deosebire de cele artificiale. Conform celor de la The Spruce, trebuie să ții cont de câteva aspecte legate de plantare și de îngrijire, cum ar fi substratul și cantitatea optimă de lumină. Să le luăm pe rând.

    1. Primul pas în îngrijirea plantelor de acvariu: pregătirea substratului

    Cea mai bună variantă este să pui pe fundul acvariului un strat subțire de pietriș  de granulație medie (pietricelele să nu fie nici prea fine, dar nici prea mari), după care să adaugi un strat de fertilizant, de preferat laterita (respectă instrucțiunile de pe ambalaj, și, în final, un alt strat de pietriș. Calitatea substratului este foarte importantă, deoarece asigură hrănirea și creșterea ulterioară a plantelor. Cel mai bun substrat este cel din teracotă sau din nisip. Nu folosi pământ de flori sau nămol de baltă pentru că pot genera bacterii dăunătoare și nici nu conțin nutrienții de care au nevoie plantele de acvariu. După aceea, toarnă apă ușor, cu ajutorul unui recipient, pentru ca substratul să nu fie perturbat și umple acvariul până la jumătate.

    2. Plantarea propriu-zisă

    La acest capitol, este important să știi ce plante vrei să pui în acvariu pentru că, în funcție de specie, de forme și dimensiuni, trebuie plantate în anumite locuri și la anumite distanțe unele de altele. Plantele au nevoie de suficient loc atât pentru rădăcini, cât și pentru partea exterioară. Au nevoie de spațiu să se dezvolte și să se înmulțească. Pune plantele care rămân scunde în partea frontală a acvariului; plantele care capătă dimensiuni medii (între 10 și 25 de cm) ar fi indicat să le plantezi pe laterale, iar cele care cresc înalte (cu tije) plantează-le în spate, pentru a masca tuburile de filtrare și sursa de încălzire.

    3. Calitatea apei, regula de aur în îngrijirea plantelor de acvariu

    Pentru ca ceea ce ai făcut până acum să dea rezultate, este indicat să te preocupi de calitatea apei din acvariu. Pentru o calitate bună a apei, schimbă aproximativ 10% din apă în fiecare săptămână sau 25% în fiecare lună. Dacă schimbi apa în mod regulat, nu numai că împiedici acumularea nedorită a deșeurilor solide, dar elimini nitrații și alte reziduuri nocive care provin de la pești și de la plante.

    4. Lumina e un factor important în îngrijirea plantelor de acvariu

    Pentru a crește frumos și sănătos, plantele de acvariu au nevoie de opt până la 12 ore de lumină artificială. Poziționează acvariul în apropierea unei surse de energie, dar departe de lumina solară. O bandă cu LED-uri îi va oferi habitatului acvatic razele de lumină necesare. Cantitatea de lumină de care are nevoie acvariul tău depinde de dimensiuni, de numărul și de tipul plantelor din interior, de speciile de pește și de cantitatea de lumină ambientală din încăpere.

    5. Sănătatea plantelor

    Acum că ai urmat toți pașii, nu-ți rămâne decât să te bucuri de munca ta. Dar nu te culca pe o ureche. Fii atentă în permanență la aspectul plantelor și consultă un specialist în caz de nevoie. Pete maro pe frunze, frunze palide sau îngălbenite, plante care se ofiliesc și mor, bulbi putreziți sau apariția algelor, toate sunt semne că ceva nu este în regulă. Un alt pont pentru a menține sănătatea habitatului este să te speli pe mâini și înainte și după ce ai interacționat cu acvariul și să-l ții departe de mâncare și de zonele unde se gătește.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Îngrijirea plantelor de acvariu în 5 pași simpli