LIFE

Pericole văzute și nevăzute din casă pentru animalul tău de companie. Sfaturi și soluții de un medic veterinar 

    Fără să vrei, poți să aduci în casă viruși și bacterii care pot afecta animalele tale de companie. Chiar și unele obiecte și substanțe din casă le pot pune viața în pericol. Un medic veterinar îți spune ce ai de făcut dacă animalul tău de companie are o problemă. 

    V-am povestit deja despre pățaniile prin care motanul meu, Toby, a trecut, dar de pe urma cărora a rămas cumva tot cu cele nouă vieți. Inspirat de Toby, m-am gândit că nu doar animalul de companie în sine poate să-și provoace singur diverse probleme. Unele probleme pe care animalele de companie le au, indiferent că vorbim de pisici sau căței, provin și din mediul în care trăiesc. Sau sunt provocate, fără rea voință, de proprietari. Cu ideile asta în minte, am căutat explicații și soluții la un specialist în domeniu. 

    Doctor Laura Cernat, medic veterinar în cadrul Clinicii Veterinare Tazy Vet, spune că, fără să știm, noi, proprietarii de animale de companie, suntem vectori ai bacteriilor, virusurilor și paraziților. 

    Putem aduce din mediul extern în casă tot felul de viroze dăunătoare animalului de companie, spune specialista. Printre acestea se numără:  Parvovirusul felin, care poate produce Panleucopenia, Herpesvirusul, care produce Rinotraheita felină sau Calicivirusul, care produce Caliciviroza. 

    „De asemenea, putem aduce odată cu încălțămintea ouă de paraziți intestinali, inclusiv Giardia, pe care animalul îi poate ingera sau inhala imediat după ce intră în contact cu proprietarul. Bacteriile pot fi transmise dacă proprietarul are contact direct cu un focar de infecție”, explică Laura Cernat. 

    Pericole „nevăzute” din casă pentru animalele tale de companie

    pericole animale de companie acasa shutterstock
    Plantele nu fac bine pisicilor

    Uite și un aspect mai puțin știut de proprietarii de animale de companie. Propria ta locuință, cu lucrurile dragi ție, poate fi un pericol în sine pentru integritatea animalului de companie. Pericolele din casă sunt, în general, cele care ne fac nouă casa mai frumoasă, evidențiază Laura Cernat.

    Anume: flori, odorizante, bețișoare parfumate, pietre de energie, geamurile și chiar mobila. 

    Să le luăm pe rând. Laura spune că toate florile de apartament, inclusiv cele primite cadou, cum ar fi crinii sau lalelele, sunt toxice pentru animale. „În special pentru pisici, ele fiind cele mai curioase”, punctează ea. 

    Odorizantele și bețișoarele parfumate pot produce reacții alergice care se pot transforma în astm pentru orice animal de companie. Iar pietrele pentru energie, de asemena, sunt toxice pentru animale, dacă sunt linse. 

    Geamurile deschise sau batante, pot fi foarte periculoase. Toby aprobă asta. Laura Cernat vorbește despre fenomenul pisicilor „parașutiste” care neștiind la ce pericol se supun plonjează în gol. „Altele nu apucă să devină parașutiste și rămân blocate în geamul batant. Toate aceste «sporturi extreme» pot produce decesul animalelor”, continuă medicul veterinar. 

    Mobila poate să provoace anumite tipuri de alergii pentru pisici, iar praful din casă și mucegaiul pot să producă probleme respiratorii, uneori foarte grave. 

    Ce probleme pot avea animalele de companie din cauza puricilor

    pericole animale de companie acasa shutterstock
    Cățeii și pisicile, chiar dacă stau în casă, pot fi expuși puricilor și pot avea probleme

    De asemenea, puricii sunt un real pericol. Și da, se pot găsi și în casa ta. Puricii pot să provină de pe încălțămintea sau hainele tale, de pe covorul de la intrarea în casă sau pot ajunge în mediul tău din subsolul blocului, de exemplu. Câinii și pisicile sunt cei mai expuși puricilor. 

    Puricii transmit paraziți intestinali. Ar fi bine ca pisicile să fie deparazitate cu o pipetă care să acționeze intern și extern, o dată la trei luni. Laura recomandă Stronghold Plus. Această pipetă mai poate proteja și împotriva acarienilor care se ascund în canapele, saltele sau în țesăturile din casă. 

    În acest caz, Laura recomandă curățarea spațiului cu substanțe pet friendly, cum ar fi Igienol sau Sanitol. Totodată, îndeamnă ca accesul în zona de intrare în casă să fie restricționat pentru animalul de companie, iar încălțămintea să fie pusă într-o zonă unde să nu fie ușor accesibilă. 

    Sfaturi și practici de prevenție pentru animale de companie

    Pentru a evita apariția unor probleme nedorite, atunci trebuie să fii preventiv vizavi de buna stare a animalului tău de companie. Vaccinul administrat la indicațiile unui medic veterinar este cea mai bună soluție. 

    Ține cont de faptul că dacă pisica sau cățelul tău stau doar în casă nu înseamnă că sunt protejate de viruși dacă nu iau contact cu alte animale. 

    „Animalele nevaccinate, în special pisicile care stau în apartament, pot contacta bolile virale la fel ca cele din mediul extern. Pentru pisici, recomand vaccinarea cu un vaccin polivalent (pentru Herpesvirus, Calicivirus, Parvovirus) o dată pe an, iar cel antirabic să fie făcut o dată la trei ani”, indică medicul veterinar Laura Cernat. 

    O pisică vaccinată anual are deja anticorpi care pot lupta împotriva unui virus. „Dacă nu este vaccinată, poate foarte ușor să facă boală, și, în cazuri grave, chiar să apară decesul”, zice Laura. Deci e important să știi statusul imun al pisicii tale. 

    Același lucru este valabil și la puii de cățel. Tocmai de aceea sunt ținuți în casă până își termină schema de vaccinare, ca să nu ia contact cu virusuri precum Parvovirus, Coronavirus și Distemper. 

    „Preferabil ar fi ca proprietarul, pe perioada respectivă, să nu ia contact cu ați câini, chiar dacă aceștia sunt vaccinați și adulți. Câinii adulți pot fi purtători de virusuri, le pot transmite altor câini”, explică Laura. 

    Ce să faci și ce să nu faci dacă animalul de companie are o problemă

    pericole animale de companie acasa shutterstock
    Vizita la veterinar e o idee bună dacă animalul tău de companie nu se simte bine

    Ce e de făcut în cazul în care animalul tău de companie are o problemă provenită din mediul intern sau extern? Aceasta este întrebarea pe care, probabil, mulți proprietari și-o pun. Uite ce idei am descoperit eu, la sugestiile Laurei Cernat. 

    Urmărește comportamentul animalului de companie. Dacă „refuză hrana, vomită, are scaunul diferit sau apar alte simptome care par a fi îngrijorătoare, atunci recomand să fie dus la cabinetul veterinar”, zice ea. 

    O vizită la medicul veterinar te poate scuti de bătăi inutile de cap sau de o situație nefericită. Însă, dacă nu ai cum să ajungi la un cabinet, nu uita că un telefon dat nu costă nimic. „Este de preferat să întrebe un medic dacă este o urgență sau dacă îi poate administra ceva acasă”, explică Laura. 

    Dar poate cel mai important sfat într-un asemenea caz este să NU administrezi niciodată medicamente de uz uman sau veterinar fără recomandarea medicului. 

    „Din dorința de a face un bine, unii proprietari fac mai mult rău. Nu au cunoștințe medicale, nu sunt instruiți în această direcție. Unele simptome pe care le prezintă animalul sunt subiective din punctul de vedere al proprietarului sau ușor interpretabile. Adică, acesta crede că are ceva anume, dar animalul are, de fapt, altceva. Așa că, din punctul meu de vedere, mai bine să faci un drum degeaba până la medic și să îți spună că nu are nimic blănosul tău, decât să aibă o problemă care se poate agrava și să ajungi prea târziu”, încheie Laura Cernat.

    Cam acestea sunt problemele și soluțiile cu care un animal de companie poate să aibă de-a face. Cu sau fără voia ta, cu sau fără știința ta. Importantă e prevenția, un ochi vigilent aruncat asupra animalului la primele semne nenaturale ale acestuia și aplicarea soluțiilor indicate de un medic veterinar. 

    Sfaturi bine de știut de la un medic veterinar pentru animalul tău de companie

    La final, te las cu o serie de sfaturi de la Laura Cernat, bune indiferent de animalul de companie pe care îl ai: 

    • „Pentru o viață sănătoasă, fără vizite foarte dese la cabinetul veterinar, recomand ca animalele să fie vaccinate începând cu vârsta de nouă săptămâni – pisici și opt-nouă săptămâni – căței”, sfătuiește Laura; 
    • Dacă ai luat contact cu alte animale, spală-te pe mâini și schimbă-te de haine înainte să atingi animalul tău de companie; 
    • Dezinfectează casa cu clor sau cu lampa cu ultraviolete. Pentru că virusurile pot să reziste până la doi ani în casă. „Asta în cazul în care să zicem că am avut o pisică sau un câine care au avut Parvovirus și au murit și ne gândim să luăm alt animal la o săptămâna după, atunci se poate contamina din casă”, arată Laura concret; 
    • Dacă ești fumător, atunci nu fuma în aceeași cameră cu animalul tău. „Animalele sunt fumătoare pasiv. Și pulmonii lor arată mai rău decât ai noștri dacă tot inhalează fum”, spune Laura; 
    • Virusurile și bacteriile specifice animalelor de companie nu se pot transmite la oameni. Dar paraziții, cum ar fi Toxoplasmoza felină sau micozele, da;
    • „Animalele de companie pot lua de oameni anumite boli, cum ar fi Helicobacter pylori sau dacă avem probleme dermatologice. Ba chiar pot fi alergice la noi, la pielea noastră”, menționează Laura Cernat; 
    • Pentru câini, Laura recomandă deparazitarea internă o dată la trei luni, mai ales că ei iau contact foarte des cu alți câini sau cu medii contaminate. Foarte important, când sunt aduși de afară să fie spălați pe lăbuțe; 
    • Nu aduce pui în casă până nu sunt testați de toate bolile virale și până nu verifici dacă au paraziți intestinali. Un animal nou adus în casă trebuie să stea în carantină, separat de animalul de acasă, pe o perioadă de 21-30 de zile. În acest interval trebuie să observi dacă apar semnele unei anumite boli, iar dacă apar trebuie să duci animalul la un cabinet veterinar. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Pericole văzute și nevăzute din casă pentru animalul tău de companie. Sfatu...