LIFE

VIDEO Tips&tricks pentru plante de interior: cum le replantezi în 8 pași simpli

  Apa și lumina sunt esențiale pentru ca multe plante de interior să supraviețuiască și să crească. Dar când s-au dezvoltat prea mult sau ceva nu le priește în ghiveciul în care se află, trebuie să le muți într-unul nou. Cum faci asta? Avem tips&tricks pentru întregul proces.

  Momentan, reușesc să țin în viață opt plante de interior. Nu mi-a fost ușor să îmi dau seama câtă apă și lumină trebuie să-i asigur fiecăreia. Iar ca să continue să crească, o plantă de interior are nevoie de mai mult de-atât. Din când în când, trebuie mutată într-un ghiveci nou, fie pentru că a crescut prea mult, fie pentru că ceva nu-i mai priește în ghiveciul vechi. Și cum de când #stauacasă am mai mult timp pentru plantele mele, am decis să le mut pe cele care par să nu se mai simtă bine în ghivecele lor. Am început cu un Croton care, după ce în februarie și martie a crescut mult, în aprilie a început să stagneze din cauza lipsei de spațiu. Fiind prima mea replantare, m-am sfătuit cu Sorina Neaga, posesoare a peste 160 de plante de interior și a unor informații cruciale despre îngrijirea lor.

  1. Asigură-te că e un moment bun să replantezi

  Ca să îți dai seama dacă e nevoie să muți o plantă într-un ghiveci nou, poți să îi inspectezi rădăcinile. Dacă ies prin găurile ghiveciului, înseamnă că au crescut prea mult și că planta are nevoie de mai mult spațiu. „E util ca uneori, când pământul este uscat complet, să scoți ușor planta din ghiveci (ea va ieși cu tot cu pământ, în forma ghiveciului). Așa poți vedea mai clar care este stadiul rădăcinilor, atât pentru replantare, cât și pentru a observa cât de sănătoase sunt”, explică Sorina.

  Rădăcini ghiveci plantă
  Dacă ies rădăcini prin găurile ghiveciului, planta trebuie mutată

  Unele plante de interior pot fi replantate pe tot parcursul anului, pe când altele doar primăvara și vara

  În general, este ideal să replantezi în sezonul de creștere, adică primăvara și vara. Unele plante, precum suculentele și cactușii, trebuie mereu replantate în sezonul cald, pentru că toamna și iarna sunt în hibernare. Alte plante care în condițiile de apartament cresc indiferent de sezon pot fi mutate și iarna, dacă e nevoie. „Aș zice că cel mai bine este să stai cu ochii pe plantele tale și să observi modul în care cresc, iar dacă recunoști semnele, se pot replanta oricând”, sfătuiește Sorina.

  2. Alege un ghiveci mai mare și cu găuri de scurgere

  În cazul în care replantezi planta pentru că a crescut prea mult, ghiveciul nou trebuie să fie mai mare în diametru decât cel vechi cu doi sau patru centimetri. El poate să fie din plastic, teracotă sau ceramică, dar este esențial să aibă găuri de scurgere. Tipul de ghiveci folosit depinde și de nevoile fiecărei plante. Ghivecele de teracotă, de exemplu, sunt potrivite plantelor care nu trebuie udate foarte des (cactuși și suculente). „Nu aș folosi teracotă – care respiră și elimină umiditatea foarte repede – pentru o Calathee sau o ferigă, pentru că ar trebui să fie udată mult mai des și asta poate duce la alte probleme. Ghivecele de ceramică sunt estetice, de aceea le folosesc ca măști, pentru că, din experiența mea cu ele, rețin apa prea mult și pământul se usucă mai greu decât este nevoie, plus că la noi nu prea se găsesc ghivece de ceramică cu scurgere”, adaugă ea.

  3. Pune pământ în ghiveciul nou

  Pământ ghiveci
  Substratul de pământ trebuie să ocupe un sfert din înălțimea ghiveciului

  După ce ai ales un ghiveci potrivit, trebuie să așezi un strat pământ pe fundul lui înainte de a muta planta. Este bine ca stratul de pământ să ocupe aproximativ un sfert din înălțimea ghiveciului.

  4. Scoate planta cu atenție din ghiveci

  S-ar putea ca atunci când o scoți din ghiveci, planta să opună rezistență. În acest caz, poți încerca să strângi ghiveciul cu mâinile. Apoi, cu o mână în jurul tulpinei (sau tulpinilor), scoate-o cu grijă din ghiveci. Sorina recomandă să o ridici prin mișcări circulare, fără să tragi dintr-o dată.

  5. Scutură pământul vechi de pe rădăcini

  Replantare plante de apartament
  Scutură pământul vechi de pe rădăcini

  După ce ai scos planta din ghiveci, scutură cât mai mult din pământul vechi. Dacă planta e sănătoasă, e bine să păstrezi totuși o parte din pământ, pentru că e un mediu familiar ei.

  6. Desfă rădăcinile și taie-le pe cele putrezite sau care au crescut prea mult

  Replantare plante de apartament
  Rădăcinile care nu sunt în stare bună sau sunt prea mari trebuie tăiate

  Dacă rădăcinile au crescut în forma ghiveciului, le desfaci ușor cu mâinile, le masezi și tragi cu grijă. Dacă observi rădăcini putrezite, închise la culoare și moi, le tai cu o foarfecă. „Dacă planta are un sistem de rădăcini foarte dezvoltat și crește mai mult decât ai tu spațiu, poți să tai o parte din rădăcini (să zicem maximum 25%), pentru a-i încetini puțin ritmul de creștere”, punctează Sorina. „Altfel, dacă planta e sănătoasă și vrei să crească frumos, nu e nevoie să tai nimic din rădăcini, din contră, cu cât mai mari și sănătoase rădăcinile, cu atât mai bine, se va adapta frumos la noul ghiveci și va crește mai repede.” Nu uita să dezinfectezi foarfeca cu spirt înainte și în timpul folosirii, ca să îți păstrezi planta sănătoasă.

  7. Poziționează planta în mijlocul ghiveciului nou și adaugă pământ

  Replantare plante de apartament
  Planta trebuie poziționată în centrul ghiveciului

  Așază planta în centrul ghiveciului nou, pe stratul de pământ adăugat anterior. Apoi, folosind un ghiveci mai mic sau o lopețică, toarnă pământ peste rădăcini puțin câte puțin și tasează-l. Continuă să faci asta până când planta poate sta dreaptă singură, fără susținere, și toate rădăcinile sunt acoperite cu pământ. Totuși, lasă câțiva centimetri între buza ghiveciului și stratul de pământ, ca să nu dea pe afară când o uzi. „Un truc care ajută ca pământul să ajungă printre rădăcini este să lovești ghiveciul pe laterale cu palma” explică Sorina.

  8. Udă planta

  Croton
  Găsește un loc în apartament în care planta o să fie fericită

  În acest moment, e bine să uzi planta din abundență, până se scurge apă prin găurile ghiveciului. După ce ai urmat toți pașii, tot ce mai ai de făcut este să găsești un loc care o să-i priască plantei tale.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  VIDEO Tips&tricks pentru plante de interior: cum le replantezi în 8 pași ...