
Quiet quitting acasă: de ce uneori este ok să lași pe mâine ce poți face azi
publicat pe 30 mart. 2023Poate ai auzit sau nu în ultima perioadă de quiet quitting (renunțare liniștită), termenul care se aplică în general când vine vorba de job, și înseamnă să impui niște limite sănătoase care să-ți asigure un echilibru mai bun între muncă și viața de zi cu zi.
Asta te ajută să eviți intrarea în burnout și să ai mai multe resurse pentru starea ta de bine. În aceeași notă, cei de la Apartment Therapy s-au întrebat dacă conceptul de quiet quitting se poate aplica și acasă. Evident că sunt anumite lucruri pe care trebuie să le faci, cum ar fi să-ți plătești cheltuielile la timp și să-ți păstrezi casa cât mai organizată. Dar cum ar fi să faci doar strictul necesar, mai ales în perioadele stresante în care ai prea multe lucruri de făcut?
Psihoterapeuta Mihaela Bălan de la On Institute este de părere că presiunea sarcinilor cotidiene de acasă ne poate afecta substanțial în perioadele stresante. „Toate lucrurile care țin de curățenia în casă sunt alte sarcini cotidiene care se adaugă peste un bagaj de sarcini și responsabilități. Poate o perioadă totul merge bine și presiunea se acumulează, însă faci față.”
Poate însă la un moment dat paharul se umple și nu mai reușești să îți îndeplinești toate sarcinile, te simți obosită, vinovată sau dezamăgită. Modul în care presiunea aceasta ne afectează depinde de o serie de factori psihologici individuali, dar și de resursele pe care le avem disponibile în acel moment, explică terapeuta.
De ce să aplici conceptul de quiet quitting acasă

Să aplici conceptul de quiet quitting acasă îți va permite:
- să te bucuri mai mult de locuința ta;
- să pui mai puțină presiune pe tine;
- să-ți canalizezi atenția asupra sănătății tale mentale;
- să petreci mai mult timp cu cei dragi;
- să te ocupi de hobby-urile de care nu ai mai avut timp în ultima vreme.
Psihoterapeuta atenționează că în anumite situații, presiunea de a duce la îndeplinire toate sarcinile casnice, care nu sunt urgente, poate avea un impact negativ asupra întregului nostru organism. „Există cazuri în care stresul poate deveni atât de puternic încât să provoace atât efecte fizice, cât și psiho-sociale precum insomnie, abuz de alcool sau substanțe, epuizare, burnout, iritabilitate, detașare, afectarea vieții sociale, lipsă motivație, simptome depresive etc”, spune Mihaela.
În loc să te gândești că termenul de quiet quitting acasă ar înseamna că nu-ți mai dai silința, încearcă să-ți reîncadrezi perspectiva. Impui o limită ca să-ți valorifici mai util timpul. Cu atât mai mult acum, când astenia de primăvară și schimbarea orei ne-au dat peste cap nivelul de energie. Iar dacă ai prea multe lucruri pe cap și ești copleșită cu jobul, copiii și/sau studiile, dacă nu impui acea limită sănătoasă, poate crește riscul de a ajunge la burnout.
„Putem să ne închipuim un pahar care are o etichetă pe care scrie burnout. În fiecare zi, fiecare sarcină poate să mai umple acel pahar cu câțiva mililitri. Uneori, mai golim din acel pahar cu ajutorul resurselor, fie ele de orice natură, și mai facem loc în el pentru noi sarcini. Ca orice pahar, cantitatea care încape în el este limitată și dacă lichidul continuă să curgă, la un moment dat va începe să dea pe afară. De aceea, pe cât posibil putem urmări cantitatea de lichid pe care o adăugăm în fiecare zi prin prioritizarea activităților, luând în calcul atât urgența lor, cât și beneficiile acestora pentru propria persoană”, spune psihoterapeuta.
Cum să aplici conceptul de quiet quitting acasă

Ca să-ți dai seama mai ușor cum anume poți să aplici quiet quitting-ul acasă, îți oferim câteva idei de la Apartment Therapy și sfaturi de la psihoterapeuta Mihaela Bălan, menite să te ajute să te eliberezi de presiune.
1. Nu-ți împărturi rufele înainte să le bagi în dulap dacă nu trebuie sau dacă nu ai timpul sau energia pentru asta. Dacă sunt curate, asta e cel mai important lucru.
2. Ignoră orice sfat sau truc de organizare care te face să te simți copleșită. Rămâi la „metoda ta” de a pune lucrurile deoparte, chiar dacă e „ineficientă” sau „inestetică”.
3. Spală doar vasele de care ai nevoie urgentă acum. Dacă ai nevoie doar de furculițe și farfurii pentru cină, e în regulă să le speli și mâine dimineața.
4. Nu face casa lună înainte să vină prietenii în vizită. Atâta timp cât ai loc unde să-i primești și spațiul este cât de cât decent, totul este în regulă. Știm că e greu să te eliberezi de presiunea asta de a avea casa impecabilă, cu atât mai mult că majoritatea dintre noi am crescut cu teama de „ce va zice lumea?” Ca să te eliberezi de această presiune, Mihaela Bălan îți sugerează următorul exercițiu de introspecție.
„Cred că primul lucru pe care aș încerca să îl evaluez este de unde vine această nevoie de a fi impecabil în casă. Este nevoia mea? Este ceva transmis transgenerațional? Când aud vocea care îmi spune «trebuie să fac curat pentru că vine cineva la mine» cu vocea cui seamănă? Ce imagine mi se formează în minte în acel moment? Apoi, aș vrea să explorez dacă este ceva ce îmi doresc în continuare – sunt o persoană care pune preț pe curățenie sau nu este atât de important acest aspect pentru mine?”
Cât despre teama de ce ar putea zice prietenii tăi dacă la tine în casă nu este impecabil, aceasta te sfătuiește că mergi și mai în profunzime cu introspecția. „Pentru el/ea este importantă curățenia? Ce înseamnă pentru fiecare a fi curat? Eu când mă duc în vizită la prieteni mă uit sau nu la aceste aspecte? Nevoia noastră de a ne vedea este mai importantă sau nu față de curățenie? El/ea ar înțelege momentul din viață în care mă aflu sau factorii care au dus la a fi sau nu lună în acest moment?”
5. Când primești oameni în vizită, fă doar esențialul ca gazdă. Prietenii și familia vor fi mai mult decât încântați și dacă îi servești cu covrigei și alune sau dacă faceți comandă de pizza.

6. Dacă nu te simți bine să primești vizite în anumite perioade, refuză politicos.
7. Nu te stresa să înveți cum să împăturești ca la carte cearșafurile cu elastic. Le poți foarte bine rula cât mai simplu înainte să le depozitezi.
8. Când nu te simți în stare să cureți sau să ordonezi nimic, doar închide ușa (la dulap, la dormitor, la baie etc). Să nu vezi constant ce sarcini casnice ai de făcut este perfect acceptabil dacă nivelul tău de stres e deja foarte ridicat.
9. Nu strânge jucăriile copiilor seara. Probabil că oricum se vor juca din nou cu ele dimineață. Sau pune-i pe ei să le strângă.
10. Nu ceda presiunii de a-ți cumpăra mobilă sau decorațiuni noi, doar fiindcă ești adult. Dacă lucrurile sunt în continuare funcționale și-ți plac, atunci păstrează-le.
11. Nu te stresa să aplici metode în tendințe de decor, precum să aranjezi cărțile în funcție de culori. Dacă sistemul tău funcționează, continuă tot așa.
12. Continuă să folosești fundalurile de la Zoom, dacă nu ai timp sau chef să ordonezi și să cureți spațiul din spatele biroului.
13. Oferă cadou plantele care necesită prea multă mentenanță și de care nu te poți ocupa în perioada asta.
14. În loc să-ți ocupi timpul agățând tablouri pe pereți, le poți sprijini pe diverse obiecte de mobilier. Pot arăta în continuare la fel de chic. Sau poți apela la acest truc care te va scuti de dat găuri în pereți.
15. Dacă nu e urgent, chiar nu e nevoie să-ți renovezi locuința. Psihoterapeuta recomandă să te întrebi ce e sănătos pentru tine.
„Poate însemna sănătos să nu fie ceva care să îmi pună viața în pericol, de exemplu să nu am mucegai sau să am o atenție mai mare la partea de curățenie dacă am anumite probleme medicale precum astm sau alergii. Dar tot la fel de bine sănătos poate însemna să dedic timpul pe care l-aș fi petrecut îndeplinind sarcinile de curățenie făcând o altă activitate – dormind o oră în plus, făcând sport, ieșind la o plimbare sau să mă văd cu prietenul/prietena cu care nu m-am mai întâlnit de mult,” sfătuiește psihoterapeuta.
16. Dacă-ți permiți, cheamă un profesionist ca să-ți repare diverse lucruri prin casă în loc să te stresezi cu proiecte DIY. Lasă proiectele DIY pentru momentele când chiar ai energie pentru ele.
17. Dacă pleci undeva de Paște anul acesta, să știi că nu trebuie să despachetezi bagajul imediat cum ajungi înapoi acasă. Lasă bagajul în dulap sau într-un colț și ocupă-te de asta în următoarele zile sau când trebuie să bagi hainele la spălat.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să planifici curățenia de primăvară astfel încât să-ți provoace entuziasm, nu dureri de cap
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
8 locuri și lucruri de care uiți atunci când faci curățenie generală
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să împarți curățenia generală de Paște pe camere și sarcini, ca să nu mai pară atât de copleșitoare
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.