CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să scapi de mucegaiul de pe pereți fără să scoți și vopseaua

    Scoaterea mucegaiului de pe pereți, atât timp cât e doar la suprafață și zona nu e foarte afectată, n-ar trebui să te lase cu o „gaură” în vopsea.

    Periculos pentru sănătate, dar și inestetic și complicat de îndepărtat, mucegaiul ne cam dă bătăi de cap când apare. Poate provoca alergii și inflamații ale căilor respiratorii, iar când încerci să-l cureți s-ar putea să ai surpriza de a rămâne cu vopseaua pe burete. Și dacă nu aveai în plan să zugrăvești din nou, nu-i cel mai plăcut lucru. Așa că am căutat câteva soluții să eviți situația și iată câteva metode pentru scoaterea mucegaiului de pe pereți, fără să scoți și vopseaua.

    Varianta 1: clor și multă grijă

    Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se înmulțesc prin spori și apar în zonele cu umezeală scăpată de sub control. Pentru că este un organism viu, e important nu doar să scapi de petele inestetice, ci să anihilezi ciuperca, pentru că poate fi toxică. Așa că una dintre cele mai eficiente metode pentru scoaterea mucegaiului de pe pereți este să-l pulverizezi cu o soluție cu clor. Conform Apartment Therapy, e necesar să-ți pui mănuși și ochelari de protecție când faci asta, dar și o mască, ca să nu inspiri sporii, dar nici vaporii de clor.

    savo solutie antimucegai
    Soluție antimucegai Savo, Carrefour, 17,45 lei

    Însă clorul e o soluție destul de puternică care poate îndepărta și vopseaua de pe pereți, odată cu mucegaiul. Potrivit The Spruce, e indicat să-l diluezi cu apă și detergent de vase. Mai exact, amestecă o parte detergent cu 10 părți de clor și 20 părți de apă (de exemplu, o lingură de detergent, cu 10 linguri de clor și 20 linguri de apă). Detergentul te ajută să cureți mai bine pata de pe suprafețe poroase precum peretele sau lemnul.

    Aplică apoi soluția cu un burete, prin mișcări de tapotare. Aici trebuie să ai mare grijă să nu freci, ci să tamponezi peretele, ca să nu iei vopseaua prin abraziune. De asemenea, încearcă să nu îmbibi prea tare buretele în soluție, pentru ca peretele să nu rămână chiar ud la final. După ce ai urmat instrucțiunile, nu clăti zona, ci las-o să se usuce la aer și, dacă e posibil, aerisește bine încăperea.

    Varianta 2: scoaterea mucegaiului de pe pereți apă și oțet

    otet pentru mucegai
    Diluează puțin oțet în apă și folosește-l ca să scoți mucegaiul de pe pereți

    Pentru că este acid, oțetul poate fi și el eficient în scoaterea mucegaiului de pe pereți, chiar și distilat cu apă, conform House Beautiful. În plus, nu este toxic, mirosul lui e mai ușor de tolerat decât mirosul de clor și are și mai puține șanse să îndepărteze vopseaua. Însă tot e indicat să porți măcar o mască pentru protejarea căilor respiratorii, căci până acționează, riști să inspiri spori de mucegai împrăștiați de soluție.

    Poți să diluezi oțetul cu apă sau să-l folosești ca atare într-un recipient cu pulverizator. Pur și simplu aplici câteva pufuri pe zona afectată de mucegai și îl lași să acționeze. Apoi îndepărtezi rămășițele cu un burete ușor umed, tot prin tapotare. Dacă zona e pătată, poți încerca să aplici și de data asta detergent pentru vase.

    Varianta 3: clasicul bicarbonat de sodiu

    Din nou se dovedește că bicarbonatul de sodiu e substanța aia din casă bună la toate. Inclusiv la scoaterea mucegaiului de pe pereți. Conform The Spruce, are un pH ridicat ce inhibă înmulțirea și supraviețuirea mucegaiului.

    solutie bicarbonat de sodiu mucegai
    Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă ca să obții o soluție antimucegai

    Ca să-l folosești adaugă o linguriță de bicarbonat într-o sticlă de apă de jumătate de litru. Amestecă și pulverizează soluția obținută pe zona cu mucegai. Varianta asta e mai potrivită pentru situațiile în care pata e mai mică și nu atât de intensă. Ca în cazul oricăreia dintre metodele de mai sus, după ce ai lăsat să acționeze câteva minute, poți tapota zona cu un burete ca să îndepărtezi urmele rămase.

    Ca să nu riști să afectezi vopseaua de pe perete, asigură-te că bicarbonatul s-a dizolvat complet în apă și încearcă să nu freci suprafața cu buretele. Nu e nevoie de clătire, căci bicarbonatul nu pătează și nici nu este toxic, nu miroase în niciun fel, ba chiar te scapă de mirosul de mucegai. Însă e recomandat totuși să aerisești încăperea pentru eventualii spori de mucegai răspândiți în aer.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum să scapi de mucegaiul de pe pereți fără să scoți și vopseaua