LIFE

3 povești despre cum se schimbă acasă atunci când ai un copil: „Acasă a devenit mai acasă”

    Venirea unui copil pe lume schimbă cu totul dinamica unei case. Acasă devine un loc dedicat 100% celui mic, cu provocări zilnice, cu responsabilități mai mari, dar și cu sentimente de împlinire pe care altfel nu ai cum să le experimentezi. Cel puțin asta a reieșit din poveștile a trei părinți care ne-au spus cum se schimbă acasă atunci când ai un copil.

    Natalitatea în România este într-o continuă scădere. În primele luni ale lui 2022 s-au născut aproximativ 65.000 copii, cu aproape 20% mai puțini decât anul trecut, în același interval de timp, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Dacă acest ritm de involuție se va menține pe tot anul, România va avea 150.000 de nașteri în 2022. Cu mult mai puțin decât cele aproximativ 180.000 de nașteri care au avut loc în 2021.

    Temerile financiare, incertitudinea cu privire la siguranța locului de muncă, problemele asociate cu contextul războiului din Ucraina, printre altele, determină aproximativ 70% dintre cupluri să nu-și dorească momentan un copil.

    Cu siguranța sau cu nesiguranța asociată, există totuși familii și cupluri care au făcut acest pas. Iar pentru ei acum acasă s-a schimbat cu totul. Am fost curioși să aflăm ce înseamnă acasă și cum se schimbă acest concept odată cu venirea unui copil în sânul familiei.

    Iată trei povești diferite, dar toate cu același înțeles: acasă se schimbă din multe puncte de vedere, dar devine complet.

    Cum s-a schimbat viața și casa Alinei odată cu Matei

    Alina e mama unui băiețel în vârstă de trei ani. După ce Matei a venit în viața cuplului, casa „s-a schimbat dramatic”, spune Alina. „Acum este o zonă dezordonată 24/7, cu jucării și haine împrăștiate peste tot. Iar cele două pisici din dotare contribuie și ele semnificativ la acest haos”, completează ea.

    Matei_cum se schimba acasa cu un copil
    Matei a adus dezordine în casa Alinei, dar a transformat cu totul ce înseamnă acasă pentru mama lui Foto: arhivă Alina

    Cu toate că s-a schimbat, casa Alinei a devenit mult mai centrată asupra copilului. „Există acum o mulțime de locuri în care băiatul nostru se poate juca și explora în siguranța, iar totul este adaptat pentru a-l face să se simtă confortabil și fericit”, povestește Alina.

    De când au devenit părinți, Alina și soțul ei au înțeles că orice obiect din casă, de la canapea la clanța ușii, poate să devină un pericol pentru cel mic. De aceea, siguranța băiețelului este pe primul loc. „Am securizat totul pentru el și avem reguli stricte. De când a învățat să meargă, nimic nu mai este la adăpost de mâinile lui curioase”, zice Alina.

    Totodată, din punct de vedere financiar părinții au devenit mult mai calculați și mai chibzuiți. Un copil în casă înseamnă multe costuri asociate: de la scutece și șervețele, la facturi la medic și îngrijire a celui mic, iar Alina recunoaște că uneori poate fi copleșitor din punct de vedere emoțional.

    „Faptul că avem un copil ne-a făcut mai responsabili cu finanțele noastre și ne-a învățat importanța de a bugeta și respecta un plan. În cele din urmă, pe măsură ce ne-am adaptat la noul rol, cheltuielile s-au echilibrat și, cu puțină planificare, totul a devenit mult mai ușor de gestionat”, explică Alina.

    Cu un copil în locuință, Alina spune că nu mai are casa ordonată ca odinioară, dar cu siguranță a devenit mult mai distractivă. O sursă constantă de căldură și râsete pentru ea și soțul ei, după cum îi place să o caracterizeze.

    „Per total, casa mea a devenit mult mai zgomotoasă! Între pălăvrăgeala constantă a lui Matei și tantrumurile lui ocazionale, sau ale mele, nu mai există momente de plictiseală! Ne place amândurora să ne petrecem timpul cu el și suntem recunoscători că face parte din familia noastră”, arată ea.

    Iar această schimbare a casei a adus schimbări și pe plan personal pentru Alina. „Sunt mai răbdătoare, mai iubitoare și mai protectoare ca niciodată. Viața de părinte m-a transformat în cel mai bun mod posibil și nu aș schimba-o pentru nimic în lume”, încheie ea.

    „Acasă a devenit mai acasă” după ce Gruia a devenit tată de fetiță

    „Acasă a devenit mai acasă”, spune Gruia când vine vorba de schimbările pe care fetița lui, Runa, le-a adus în casă de când a venit pe lume. Totodată, acasă a devenit și un spațiu mai neîncăpător, unde curățenia e mai greu de întreținut. Gruia zice că face curățenie generală cam o dată la două săptămâni și îi ia o zi întreagă. „În cele mai bune cazuri, curățenia ține cam cinci zile”, spune el.

    Bucătăria casei a devenit spațiul care se murdărește cel mai repede, dar pentru că este și cel mai solicitat. „Gătim mai mult, mâncăm mai des, igienizăm mai mult, avem mai multe cumpărături de gestionat și se strâng mai multe gunoaie. Însă m-am obișnuit repede și am devenit mult mai eficient în strângerea lucrurilor și în făcut curățenie într-un timp cât mai scurt”, adaugă el.

    A fost nevoie să securizeze toate locurile din casă pe unde umblă fetița lui de un an și două luni. Colțurile mai periculoase de la mobilă le-a îmbrăcat în colțari de cauciuc, prizele le-a blocat cu niște capace pe care nici el nu mai reușește să le scoată. Sertarele le-a blocat tot cu niște device-uri de la IKEA, „dar nu sunt prea grozave”, spune el.

    Gruia are parte și de întâmplări cu totul amuzante de când acasă a căpătat un nou sens. În casa lui, acum nu mai există spații personale, totul fiind la comun. Un exemplu este cutia cu șosete, care a devenit locul preferat de joacă al fetiței. „Sunt zile în care mi-e greu să potrivesc două șosete și ajung la job cu una de o culoare într-un picior și alta în dungi în celălalt”, se amuză Gruia.

    De asemenea, biblioteca a devenit un alt loc de joacă preferat al Runei. „În majoritatea dimineților vine aici și scoate cărțile de pe primele rafturi. Bineînțeles, asta înseamnă că de fiecare dată, noi va trebui să le punem la loc, când ea face altceva”, evidențiază Gruia una dintre situațiile care schimbă dinamica de acasă.

    Runa a adus schimbări în amenajarea interioară a casei lui Gruia

    Fetița a adus schimbări și în ceea e privește amenajarea interioară a casei lui Gruia. „Dacă înainte ne gândeam ce să mai luăm prin casă ca să arate cool, să ne facem colțuri instagramabile, acum ne gândim ce spații de joacă sau de explorat să mai facem pentru fetița noastră”, explică el.

    Fostul dormitor al cuplului a devenit camera fetiței, iar părinții s-au „autoexilat cu patul în dressing”. Schimbarea s-a dovedit a fi utilă, chiar dacă trebuie mereu găsită o altă soluție pe măsură ce fetița crește.

    În camera ei au avut un țarc măricel, în care până pe la 8-10 luni s-a jucat și singură. A fost o soluție salvatoare, pentru că astfel mai aveau timp să rezolve din celelalte treburi casnice sau să mai lucreze un pic. De pe la un an a devenit prea mic și au fost nevoiți să regândească camera.

    „Pare greu și dificil, stresant și obositor, dar nu e deloc așa. Cum ziceam la început, acasă a devenit acum mai acasă. Toate treburile casnice, oricât de mărunte și plictisitoare, au devenit mai plăcute și le fac cu zâmbetul pe buze, pentru că știu că le fac pentru fetița mea și pentru că în permanență îmi aduc aminte de toate lucrurile minunate pe care ea le face de-a lungul zilei”, încheie el.

    Evelina a simțit din nou acel acasă de când era copil

    Nasrin_cum se schimba acasa cu un copil
    Locul de joacă preferat de Nasrin este… toată casa Foto: arhiva personală Evelina

    Apariția unui copil în viața de cuplu a Evelinei a schimbat lucrurile care țin de ea și de casă, dar nu într-un mod radical. Nasrin, care are acum patru ani, a determinat-o pe Evelina să-și schimbe percepția despre casă.

    „Nu îmi mai doream să stau plecată. Am început să simt din nou acasă cum era acel acasă când eram copil. Și, desigur, un plus de responsabilitate pentru că am înțeles că nu va mai fi doar despre mine”, povestește ea.

    Printre altele, Evelina spune că a resimțit frica de necunoscut, însă și-a luat în serios rolul de mamă. A început să gătească mai mult pentru că își dorea ca fiica ei să aibă parte de o alimentație sănătoasă și de un mediu curat.

    Poate cea mai marcantă experiență personală a fost grija față de Nasrin. „Mai ales când era bebeluș, mă încânta experiența de a o îmbrăca, de o hrăni. De a fi alături de ea. Toate astea mi-au trezit sentimente noi, pe care nu le-am experimentat altfel. O latură nouă a vieții. Alăptarea, de exemplu, a însemnat să experimentez sentimente de bucurie și de iubire total diferite”, a mai zis ea.

    Chiar dacă o mai supără dezordinea și jucăriile aruncate prin casă, crede că viața ei fără Nasrin nu ar mai fi completă ca acum. Și nici casa ei nu ar mai avea același sens. Iar asta este cea mai mare mulțumire a ei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    3 povești despre cum se schimbă acasă atunci când ai un copil: „Acasă a d...