DIY

4 hobby-uri numai bune de învățat acasă și cum au fost ele transformate în mici afaceri

    Spune-le cum vrei, arts&crafts, hobby-uri, lucru manual – vorbim despre acele lucruri pe care oricine poate învăța să le facă și le poate transforma în noi surse de venit. Asta au făcut câteva femei minunate pe care le-am întrebat cum le-a venit ideea, de unde au învățat și ce sfaturi au pentru începători.

    Pandemia ne-a făcut să stăm mai mult timp acasă. Iar dacă alegi să îl petreci învățând ceva nou sau făcând ceva productiv, noi venim în întâmpinarea ta cu patru propuneri de hobby-uri pe care oricine le poate învăța, cu puțin exercițiu, câteva tutoriale de pe Youtube și multă răbdare.

    1. Tehnica macramé

    Maria Șerban a descoperit decorațiunile din macramé în 2018, într-o excursie în Bali. „Acolo, meșteșugurile sunt literalmente pe toate drumurile, iar macrame-urile mi s-au părut foarte foarte frumoase”, povestește ea. Și pentru că de când se știe a avut o afinitate pentru hobby-urile care implică mult handmade, a vrut să încerce și asta.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by MIERI macramê▪︎Maria Şerban (@mieri.macrame) on

    „Gândindu-mă la ele (macramé-urile, n.r.) într-o seară, am căutat pe Youtube cum se fac. De atunci pot să spun că nu m-am mai oprit, cei care fac macramé pot confirma că e ca o febră care te ia pe sus”, spune Maria

    Ce este mai exact? „Macramé se face dintr-o înşiruire de noduri. Mereu se inventează noduri noi, dar te poţi descurca foarte bine şi doar cu cele 4-5 de bază”, explică ea. I s-a părut ușor de învățat, însă la început a fost puțin frustrant: „dacă greșești un nod și nu bagi de seamă decât peste mai multe rânduri, va trebui să desfaci tot ce ai lucrat până ajungi să îl corectezi”.

    Timpul de lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi dacă lucrezi pe un tipar, reproduci un model după o poză sau inventezi tu un model al tău, spune Maria. După ce a inventat modelul de suport pentru plante, îi ia aproximativ două zile să facă unul pentru trei ghivece. Iar prețul depinde de cât material intră, cât de complex e modelul în sine și de tipul de obiect. De exemplu, suporturile de plante costă 50 lei pentru un ghiveci, 80 lei pentru două ghivece sau 120 lei pentru trei ghivece.

    De ce ai nevoie? De șnur Bobbiny, bastoane de lemn, un stander și de multă răbdare. „Sfatul meu cel mai bun ar fi să nu disperi și să te obișnuiești cu ideea că la început vei desface mai mult decât vei face, dar în final merită”, explică ea.

    Ca să înveți, primul pas este să te uiți la un tutorial cu nodurile de bază. „După ce am petrecut zeci de ore pe Youtube, am trecut la Pinterest și am încercat să împletesc fără explicații, iar apoi am creat modele originale. Mult spor cui dorește să încerci și, mai ales, enjoy!”, spune Maria, care acum a ajuns la o colecție impresionantă de macramé-uri pe care le vinde și le promovează pe pagina ei de Instagram.

    2. Țesături decorative de perete

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by furu lo͞om (@furuloom) on

    Surorile gemene Elena și Gabriela Radescu sunt „fiber enthusiasts”, așa cum se autointitulează, și au construit împreună un brand de țesături decorative de perete – mai exact, tapiserii. A început de la câteva ateliere la care Gabriela a participat în ultimul an de facultate. „În 2018, în ultimul an de facultate, eram în căutarea unui proiect personal. Am participat la diverse workshopuri organizate de facultate, de la wood work la croșetat, ceramică, animații”, povestește ea.

    În scurt timp, a ajuns la concluzia că îi place să meșterească diverse lucruri: „e o satisfacție mai mare atunci când mă uit și ating lucrul la care am lucrat, de exemplu textil”. După ce a făcut o documentare mai amănunțită, căutările ei au dus-o la țesut. „Am găsit pe Instagram tipe din Australia care au reinterpretat ghergheful, lucrând pe o ramă rotundă, cu lână moale și colorată strident. De acolo am început să experimentez”, spune Gabriela.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by furu lo͞om (@furuloom) on

    Mai departe, inspirația a început să vină din tot felul de locuri: din arhitectură, ilustrații, postere, desenele proprii. „Bauhausul și suprematismul se găsesc la search-listul nostru în momentele în care căutăm inspirație”, spune Gabriela.

    Cât de dificil este țesutul? Procesul este unul lent care necesită răbdare, explică cele două surori. „La început a fost mai dificil să găsesc starea de spirit cu care mă așezam în fața gherghefului, însă am învățat să am răbdare atât cu țesutul, cât și cu mine”, povestește Gabriela. La început, ea și Elena lucrau pe dimensiuni mici, iar după ce și-au îmbunătățit tehnica au trecut la lucrări provocatoare. Au ajuns să facă tapiserii de 140 centimetri pe 100 centimetri, iar lucrul la ele durează în medie cam o săptămână, dacă țes cinci ore pe zi. Apoi, urmează și o etapă în care o cos și se asigură că nu ies sforile. O astfel de tapiserie costă 3000 lei, iar una mai mică, de 95 centimetri pe 44 centimetri, 1000 lei.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by furu lo͞om (@furuloom) on

    De ce ai nevoie? „Lucrăm la gherghef, o ramă pe care se pune urzeala vertical, iar noi țesem orizontal, trecând prin firele urzelii”, explică Gabriela, care spune că un astfel de gherghef este foarte ușor de făcut. Mai exact, ai nevoie de o ramă de tablou pe care să bați cuie la bază și în partea de sus: „ele au rolul de a susține urzeala”.

    Pe măsură ce au început să lucreze mai serios, ea și Elena au apelat la un tâmplar care le-a confecționat un gherghef din lemn de doi metri pe doi metri, cu baza și partea superioară detașabile, ca să poată micșora sau mări suprafața de lucru.

    Sfatul lor pentru începători este să îți acorzi timp. „Nu grăbi procesul de creație, înțelege cum funcționează instrumentul la care lucrezi, testează materialele”, spune Gabriela. La început, e important să exersezi țesutul în sine, nu desenul pe care îl țeși, adaugă ea.

    Ca să înveți, poți să urmărești un tutorial de bază, recomandat de Elena și Gabriela, care au făcut același lucru la rândul lor: „la început, am urmărit tutoriale de pe Youtube, alături de cărți împrumutate de la biblioteca facultății cu tehnici de țesut”.

    3. Tricotatul, dus la un alt nivel

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Wolo.Ro (@wolo.ro) on

    Mai ții minte păturile acelea gigant atât de populare pe Pinterest, care păreau numai bune de îmbrățișat ca să te încălzești? Laurei, creatoarea wolo.ro, i-au plăcut atât de mult încât, în loc să le cumpere, a decis să le transforme într-un hobby și, mai târziu, într-o afacere. „Mi-au trezit curiozitatea. Am făcut primele comenzi de materie primă, am luat internetul în brațe, am făcut tot posibilul să îmi amintesc ce tricotam cu bunica pe vremea când eram mică de tot și cam asta a fost”, povestește ea. Și i-au ieșit chiar din prima. După „câteva sute de pături împletite”, și-a îmbunătățit tehnica iar rezultatele acum diferă cu mult de ce a ieșit atunci, însă a declarat experiența un succes și a hotărât să continue.

    Așa a luat naștere și afacerea ei. „La vremea respectivă, nu erau sau nu știam eu să fie nici un magazin care să aibă acest tip de fire în stoc. Așa a început Wolo”, spune Laura.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Wolo.Ro (@wolo.ro) on

    Cât de dificil este? „Dacă eu, Laura două mâini stângi, m-am descurcat cu câteva tutoriale online și ceva amintiri din copilărie, nu este complicat”, spune ea. Chiar dacă la prima pătură era transpirată toată, căci era luna iulie – nu tocmai anotimpul la care te-ai gândit că o să te apuci de împletit pături – și îi tremurau mâinile pe fir.

    Acum, Laurei îi ia aproximativ una-două ore să împletească o pătură cu fire gigant de 75×125 centimetri. Una din lână ajunge la 690 lei, iar o pătură din acril la aceeași dimensiune costă 335 lei. Ca să le împletească pe cele mari, de 250×250 centimetri, poate dura până la 10 ore, iar prețul uneia ajunge și până la 3.850 lei.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Wolo.Ro (@wolo.ro) on

    De ce ai nevoie? De puțină răbdare și de materie primă, pe care o găsești chiar și sub formă de kit-uri pe wolo.ro. Iar odată ce ai toate cele necesare, tot tutorialele sunt profesorul cel mai bun, în lipsă de o bunică dispusă să te învețe să tricotezi și să împletești.

    Ca să înveți, Laura recomandă acest tutorial de tricotat. „Când eram mică-mică, tricotam cu bunica. Să fi trecut 20 de ani de atunci, așa că amintirile sunt mai mult memoria mușchilor”, povestește ea. Însă chiar și așa, tot a avut nevoie de tutoriale la început.

    4.  Ceramică cu mesaj

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Călătoriaa (@calatoriaa) on

    Dacă vrei să începi ziua bine de dimineață, atunci nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie o cană ceramică cu mesaj de la Călătoriaa. În spatele brandului de „născociri menite să te aducă mai aproape de sine” se află Alexandra Brînzac și Diana Diaconu.

    „Am vrut ca oamenii să fie întâmpinați de un mesaj care să se adreseze direct sufletului, să îi aducă mai aproape de sine, să le amintească de recunoștința pentru micile bucurii”, povestește Diana. Așa că ea și Alexandra s-au întâlnit de câteva ori să pună totul la cale și în scurt timp au început să lucreze.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Călătoriaa (@calatoriaa) on

    Cât de dificil este? E ușor cât timp găsești bucurie și în timpul procesului, nu doar când ai rezultatul final în față, spun ele. Nu uita că e un hobby, până la urmă. „Te joci încercând și eșuând. Atunci când apare frica și presiunea să iasă într-un anumit fel, începe să devină mai dificil”, explică Alexandra. Pe parcurs, au învățat să se adapteze, să se susțină una pe alta și să facă întreg procesul să fie plăcut. Acum, să decoreze un ghiveci durează cam o oră două, iar pentru o cană timpul se reduce la o oră, în funcție de complexitatea design-ului. Prețurile ghivecelor variază între 21,98 lei și 36,98 lei, iar o cană poate ajunge și la 39,98 lei.

    De ce ai nevoie? În primul rând, ai nevoie de vasele de ceramică, pentru că pe ele urmează să lucrezi. Apoi, pe parcurs, Alexandra și Diana și-au dat seama că nu era suficient doar să picteze pe ele, pentru că modelele pictate în acrilice nu rezistau prea mult. Dianei i-a venit ideea să și graveze ghivecele înainte să le picteze – așa că adaugă pe lista de cumpărături și un gravator.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Călătoriaa (@calatoriaa) on

    Ca să înveți, trebuie doar să îți dai voie să experimentezi, să creezi liber, explică Alexandra. „E fascinant ce se poate crea atunci când perseverezi și faci câte un pas zilnic în acea direcție”, spune ea. Și pentru ele a fost un proces de explorare până au găsit metodele de lucru care să li se potrivească. „Am lăsat ideile să curgă și am învățat singure, cu răbdare și blândețe, descoperind pe parcurs tehnicile care ajută născocirile să reziste mai mult în timp”, povestește Diana.

    Mai sus ai patru exemple de succes, cinci persoane care confirmă că, pentru un hobby, ai nevoie doar de intenție, de materie primă, de un tutorial de început bun și multă răbdare. Așa că dacă simți că mâinile tale nu vor să stea locului în perioada de carantină, pune-le la treabă.

    Foto principală: Mieri Macrame

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    4 hobby-uri numai bune de învățat acasă și cum au fost ele transformate în...