5 bloggeri culinari ne dau rețetele lor de pască și alte bunătățuri pentru Paște
publicat pe 15 mart. 2023Dacă anul acesta deja ai decis cum să vopsești ouăle pentru Paște, știi deja și ce decorațiuni DIY vrei să faci pentru masă, dar probabil încă te întrebi ce feluri de mâncare să pregătești, te poți inspira din următoarea selecție de idei pentru un meniu de Paște.
Am vorbit cu cinci food bloggeri pasionați, care mi-au împărtășit câteva rețete speciale potrivite atât pentru mese restrânse, cât și pentru cele mari, cu toți membri familiei. Orice deliciu vei alege să faci din cele menționate mai jos, cu siguranță va bucura papilele gustative ale invitaților tăi.
1. Tartă rustică cu morcovi picanți și mascarpone
Laura Paraschiv, copywriter de meserie și căutătoare de frumos, cochetează în timpul liber și cu bucătăria, atât cu rețetele dulci, cât și cu cele sărate. Iar pentru masa de Paște ne-a propus o rețetă care, într-un fel sau altul, le îmbină pe amândouă – o tartă rustică dulce – picantă, numai bună pentru aperitiv.
Ingrediente pentru aluat
110 grame făină integrală
110 grame făină albă
140 grame unt rece, tăiat cuburi
100 grame cheddar maturat, dar pe răzătoare
50 – 70 ml apă rece
½ linguriță sare
Ingrediente pentru umplutură
400 grame morcovi
2 linguri de miere
1 lingură de ulei picant
150 grame mascarpone
cimbrișor
fulgi de sare Maldon
Mod de preparare
Pentru început pregătește aluatul. Amestecă cele două tipuri de făină, sarea și untul într-un bol până când se transformă într-un aluat ca textura nisipului. Poți masa aluatul cu mâna, însă nu prea mult pentru a nu topi untul de la căldura mâinii. Adaugă cheddarul ras și toarnă apă rece câte puțin, până când începe să se lege aluatul. Transferă-l pe blatul de lucru presărat în prealabil cu făină și frământă-l jumătate de minut. Dă-i o formă de disc, învlește-l în folie alimentară și lasă-l să se odihnească la rece pentru o oră.
Cât timp acesta stă la frigider, te poți apuca de umplutură. Tăvălește morcovii spălați și tăiați în sferturi sau jumătăți, cât să ajngă la aceeași grosime, în ulei, miere și fulgi de sare. Pune-i la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 40 minute, până când încep să fie uor mai moi, nu gătiți 100%. Este important să arunci un ochi pe ei cât de des poți pentru a nu se carameliza prea mult. De asemenea, cel mai probabil va trebui să îi întorci în tavă.
Cât morcovii sunt încă la cuptor, poți să pregătești baza tartei, adică amestecul de mascarpone cu cimbrișor.
Scoate aluatul de la frigider și întinde-l pe blat într-o formă de disc de circa 35 – 40 cm. Întinde umplutura de brânză lăsând o margine de 2-3 cm neacoperită, apoi așază morcovii glazurați deasupra. Marginile rămase în plus rulează-le peste tartă și, cu ajutorul degetelor, încrețește-le pentru a-i oferi acel aspect de tartă rustică & boemă.
Unge tarta cu ou bătut și dă-o la cuptor, tot la 200 grade, pentru 40-45 minute. Îți dai seama că s-a făcut atunci când o vezi aurie și frumos marmurată de cheddar și unt. Pentru că este o tartă ușor dulceagă de la mascarpone și morcovi, Laura recomandă să presari brânză feta pe deasupra, dar și niște fulgi de sare.
2. Salată rapidă de cartofi și mazăre
Nu doar că Andreea Crăciun a.k.a Andie locuiește într-o casă minimalistă, cu influențe japandi, de toată frumusețea, dar abordează același stil, curat și simplu, și în viața de zi cu zi. Chiar și când vine vorba despre mâncare. Tocmai de aceea, de pe masa de Paște nu putea lipsi #cevaverde – chiar motto-ul lui Andie de pe Instagram. Hai să descoperi ingredientele și pașii pentru cea mai delicioasă salată.
Ingrediente
800 grame cartofi mici, noi
½ ceapă
300 grame mazăre
un ou fiert
o lingură muștar de Dijon
un praf de sare
puțin ulei de floarea soarelui
zeama de la ½ lămâie
piper & sare după gust
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 200°C, cu ventilația pornită. Spală cartofii, taie-i în două și pune-i într-o tavă cu puțin ulei sau direct pe o foaie de copt pentru 20 de minute.
Între timp curăță ceapa și feliaz-o tip fidea, apoi pune-o în castronul ce urmează să găzduiască viitoarea salată delicioasă. Adaugă caperele, dar și mărarul tocat fin.
În rețetă poți folosi atât mazăre congelată, cât și mazăre din conservă. Dacă folosești mazăre congelată, vei avea nevoie de niște apă fierbinte pe care să o pui deasupra. Las-o timp de zece minute, apoi scurge apa și pune mazărea în bolul de salată.
Fierbe un ou, scoate-i gălbenușul, iar albușul taie-l fin și pune-l în salată. Într-un castron mic freacă gălbenușul cu o linguriță de muștar și un praf de sare. Când vezi că se îngroașă puțin amestecul, adaugă ulei de floarea soarelui și freacă continuu până când ajungi la consistența dorită. La final adaugă zeama de la o jumătate de lămâie și puțin piper după gust.
Când cartofii sunt gata, răstoarnă-i și pe ei în bolul cu salată și amestecă-i cu restul ingredientelor. Toarnă maioneza și voilà! Un fel delicios și extrem de rapid pentru masa de Paște.
3. Pască cu ciocolată
Ce ar fi masa de Paște fără o pască delicioasă? Andreea Jugănaru, cunoscută în online drept Andreea`s Chineese Food ne propune o pască cu adevărat spectaculoasă, fără aluat, multă brânză și, ține-te bine, ciocolată neagră. Chiar dacă ea a pornit blogul din iubirea pentru cultura și mâncarea chinezească, acolo se regăsesc și rețete delicioase de prăjituri și torturi, cum este și cea din rândurile următoare.
Ingrediente pască
700 grame brânză dulce de vaci bine scursă
4 ouă
150 grame zahăr
300 grame smântână grasă
50 grame făină
50 grame griș
100 grame unt moale
coaja rasă de la 1 lămâie bio
30 grame coajă de portocale confiată
60 grame ananas confiat
un praf sare
2 lingurițe extract de vanilie
Ingrediente compoziție ciocolată
70 grame zahăr
150 grame ciocolată neagră
30 grame cacao
50 grame picături de ciocolată
Mod de preparare
Încinge cuptorul la 180°C. Unge o tavă cu diametrul de 24 centimetri cu unt și tapeteaz-o cu făină. Pune într-un bol ouăle, zahărul, extractul de vanilie, brânza de vaci și amestecă cu un tel până când toate ingredientele sunt încorporate. Apoi adaugă făina, grișul și coaja de lămâie rasă. Din nou amestecă cu grijă astfel încât să nu rămână nimic neîncorporat. La final, adaugă smântâna, untul moale, portocala confiată și amestecă cu grijă. Împarte compoziția obținută în două părți egale, în două castroane diferite. În primul castron pune ananasul confiat, iar în cel de-al doilea urmează să adaugi ciocolata pentru cea de-a doua compoziție.
Pune ciocolata neagră într-un castron și topește-o la microunde, verificând cuptorul din 10 în 10 secunde pentru ca aceasta să nu se ardă. Bineînțeles, o poți topi și pe baie de abur. Atunci când ciocolata s-a topit complet, toarn-o în cel de-al doilea castron și adaugă, treptat, restul de zahăr, cacao și picăturile de ciocolată. Amestecă cu un tel bine astfel încât ingredientele să se încorporeze.
Toarnă compoziția cu ananas în tava pentru pască, iar în mijlocul ei toarnă, treptat, toată compoziția de ciocolată. Pe măsură ce o torni, aceasta se va lăsa ușor în mijloc sub greutatea ei. Este important să nu nivelezi compozițiile deoarece se vor deranja straturile. După ce ai turnat toată compoziția, trântește ușor tava de blatul de lucru pentru ca straturile să se niveleze, apoi introdu pasca în cuptor pentru40 minute. După ce timpul trece, scade temperatura la 170 grade și mai las-o pentru încă 10-20 minute. Aceasta trebuie să fie aurie la suprafață. Las-o la temperatura camerei pentru a se răci complet, apoi pune-o la frigider până în momentul servirii.
Pentru a decora pasca, te poți folosi de pudra de cacao, ouă de ciocolată și de niște așchii de ciocolată pe care le poți face chiar tu acasă, exact cum explică Andreea în articolul de pe blogul ei.
4. Cotlet de miel în pesmet panko
Deea Bălgărădean a.k.a Pandemideea este arhitect de interior de la 9:00 la 18:00 și foodie 24/7. A început să împărtășească rețete cu alte persoane în pandemie, ca o joacă, când și-a dat seama că viața ei socială, reală, era aproape zero. Pe contul ei de Instagram sunt o mulțime de rețete explicate în detaliu, iar printre ele se enumeră și acest cotlet de miel pe care trebuie musai să-l încerci de Paște.
Ingrediente
coastă de miel (cotlet întreg, cu os)
2-3 linguriulei
2 linguri muștar+2 linguri miere
50 grame unt topit
4-5 căței usturoi confit sau o linguriță usturoi pudră
50 grame pesmet panko
pătrunjel, rozmarin, oregano, mentă (ce îți place ție) tocate fin
sare & piper după gust
sare Maldon (opțional)
Mod de preparare
Scoate carnea de la frigider cu o oră înainte de a o găti și crestează-i grăsimea. Astfel se va scurge o parte din ea îm timpul „sigilării”. Important este să nu crestezi și carnea, ci doar grăsimea. Încinge cuptorul la 200 °C.
Presară generos carnea cu sare și piper și încinge o tigaie din fontă cu puțin ulei de sâmburi de struguri în ea. Așază bucata de carne întreagă, cu partea cărnoasă în jos și las-o așa timp de 2-3 minute, până când observi că face crustă. Rumenește și capetele cotletului și scoate bucata pe un tocător, cu partea cărnoasă în sus.
Amestecă muștarul cu mierea și unge-l cu acest amestec cât încă este fierbinte. Amestecă untul topit cu pesmetul panko, usturoiul confit pisat sau pudră, plantele aromatice tocate fin și sarea, apoi așază rezultatul peste toată partea cărnoasă a cotletului. Transferă bucata în tigaia de fontă și dă totul la cuptor până când carnea are o temperatură interioară de 57°C. La Deea a durat în jur de 30-35 minute.
După ce-l scoți din cuptor, lasă mielul la răcit timp de 10 minute, apoi feliază-l și servește-l alături de piure de cartofi sau orice altă garnitură îți place ție.
5. Chifteluțe vegetariene cu năut și ciuperci
Când te gândești la masa de Paște, te gândești la feluri grele de mâncare: salată de beouf, ouă umplute, friptură de miel și tot felul de garnituri care mai de care. Dar ce ar fi dacă anul acesta mergi pe recomandarea Adinei Chițu a.k.a Pancake Planet și alegi un fel de mâncare mai lejer?
Ingrediente
o conservă de năut
400 grame ciuperci champignon
4 fire de ceapă verde
1 cățel mare de usturoi
2 cm ghimbir
un ou
o linguriță sos de soia
2 linguri cu vârf de pesmet
o legătură mică de pătrunjel
o linguriță de cimbru uscat
½ linguriță turmeric
sare, piper
6 linguri ulei de măsline extravirgin
Ingrediente pentru sosul de roșii
2 conserve de roșii întregi
o ceapă mare
o lingură ulei de măsline
o linguriță de oregano uscat
o linguriță busuioc uscat
o linguriță zahăr brun
Sare, piper
Mod de preparare
La această rețetă ideal este să începi cu chifteluțele, deoarece sosul se va face foarte repede și poate fi pregătit în timp ce chifteluțele sunt la cuptor. Așadar, preîncălzește cuptorul la 180°C și începe să toci mărunt ciupercile.
Întinde-le apoi pe o foaie de copt, într-o tavă mare întinsă, stropește-le cu două linguri de ulei de măsline, presară sare, piper și cimbru uscat. Într-o altă tavă pune năutul scurs și stropește-l cu două linguri de măsline, un praf de sare, unul de piper și pune cele două tăvi la cuptor pentru 20-25 minute.
Între timp, dă pe răzătoare ghimbirul și usturoiul, apoi toacă ceapa rondele mici. Încinge o tigaie cu o lingură de ulei și adaugă cele trei ingrediente, pe care trebuie să le călești bine timp de 2-3 minute. Adaugă sosul de soia și mai gătește-le pentru un minut. Odată ce năutul și ciupercile s-au copt, pune-le pe toate într-un blender, adaugă pesmetul, oul, pătrunjelul tocat mărunt, două linguri de ulei de măsline, turmericul și amestecul de ceapă verde, usturoi și ghimbir. Din amestectul final îți vor ieși în jur de 14 biluțe potrivite ca dimensiuni. Pentru a-ți fi mai ușor de format, îți poți uda mâinile înainte să modelezi chifteluțele. Așază-le într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și dă-le la cuptor pentru 20-25 minute, tot la 180°C.
După ce ai pus chifteluțele la cuptor, te poți apuca de sosul roșu. Blendează roșiile din conservă până când obții un sos gros, apoi toarnă-l într-o oală, la foc potrivit, împreună cu ceapa decojită și tăiată pe jumătate, usturoiul, restul condimentelor și zahărul brun. Amestecă și lasă-l pe foc timp de 30 minute până ce sosul se va reduce considerabil.
La final scoate ceapa din sos, însă păstrează usturoiul și pasează-l pentru a-i oferi sosului o aromă inedită. Când sunt gata, scoate chifteluțele din cuptor și adaugă-le în sosul roșu. Înainte de servire mai poți adăuga pătrunjel proaspăt.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.