Imobiliare

Cum afectează inflația piața de construcții, amenajările interioare și planurile tale de mutare sau renovare

    Accelerarea prețurilor și noua realitate geopolitică au un impact major asupra segmentului de construcții și amenajări interioare. După dezechilibrele provocate deja de pandemie, domeniul se confruntă cu noi provocări. Am vorbit cu arhitecți, dezvoltatori și specialiști imobiliari, constructori și producători de mobilier din România pentru a afla direct de la sursă cum resimt această perioadă și ce prognoze de viitor au. La final, ai câteva sfaturi dacă vrei să cumperi sau să amenajezi o locuință în această perioadă.

    Mai ții minte când eram în pandemie și ni se părea că nimic nu poate fi mai rău decât să stai în casă și să privești cât de repede se depune praful pe mobilier, pândind speriat la statisticile zilei? Apoi am început să mai schimbăm una alta, să ne facem birouri simpatice, să dereticăm prin locuri care nu văzuseră niciodată laveta, jonglând cu noua realitate, unii mai norocoși, alții mai încercați.

    Iar când credeam că totul revine la normal și deja căutam AirBnb-uri „instagramabile” pentru vară, la o aruncătură de băț de noi a început războiul. Și tot ce credeam că rămăsese prăfuit în manualele de istorie a ieșit la suprafață, cu o cruzime și o brutalitate greu de imaginat.

    Iar economia nu a întârziat să răspundă – chiar și cei mai boemi dintre noi, care aruncau uleiul în coș fără să se uite la preț, au început să observe că ceva nu e în regulă. Și că un Bolt n-o să mai coste niciodată 10 lei. Și, totodată, că asta nici nu e așa grav în comparație cu tot ce se petrece în jur.

    Hai să vedem în continuare cum suportă piața de design interior și construcții din România noua realitate economică din lume și ce ne așteaptă în viitor.

    Lipsă de stocuri și majorări de prețuri

    În noul context geopolitic, este din ce în ce mai greu să găsești produse de design interior, iar prețurile cresc pe măsură ce materia primă devine inaccesibilă. Arhitectul Victor Grosu observa, într-un episod de pe vlogul său, că tot nisipul care stă la baza producției de gresie și faianță provine din Ucraina.

    La fel PAL-ul, MDF-ul: în zona noastră balcanică, o mare parte era adus din Ucraina și Rusia. Cât despre aluminiu, al doilea cel mai utilizat metal în construcții după oțel, Europa îl importa masiv din Rusia. „E clar că, în contextul actual, pe măsură ce materia primă devine tot mai greu accesibilă, ne așteptăm la un nou val de creșteri și speculații”, este de părere arhitectul.

    Inflația și creșterea prețurilor la finisaje

    Pe zona de finisaje, 2022 a venit cu creșteri de 30-50% la toate soluțiile de amenajare interioară: gresie, faianță, parchet, vopsea. Accelerarea prețurilor a venit peste majorările înregistrate deja în pandemie.

    Renovare apartament vechi București - CorpConstruct
    Renovare apartament vechi București, design interior 441 Design Powerhouse, lucrări de construcție CorpConstruct.

    Ce înseamnă asta pentru proiectele de design interior? Creșteri semnificative de buget și diferite măsuri pe care sunt obligați să le ia cei implicați. Ca să își securizeze proiectele în lucru, de exemplu, cei de la CorpConstruct au blocat în avans stocuri mari de materiale și finisaje, iar majoritatea clienților au fost de acord să plătească 100% avans pentru a nu risca să plătească mai mult sau să nu mai aibă acces la produse.

    Inflația și creșterea prețurilor la mobilier

    Și în cazul producției de mobilier, prețurile au crescut semnificativ, consecință a accelerării costurilor materiilor prime: PAL, MDF, lemn, feronerie.

    „În pandemie au crescut puțin mai lent, dar anul acesta au fost deja trei scumpiri de la începutul anului. MDF-ul brut a avut o creștere de aproximativ 20%, MDF-ul melaminat de 30%, PAL-ul de aproximativ 25%”, precizează Diana Georgescu, una din fondatoarele OurDesign, producător de mobilier custom pe segmentul medium-high.

    Productie Mobilier OurDesign (1)
    Imagine din fabrica de mobilier OurDesign.

    Cum explică producătorii de materii brute aceste creșteri? Prin majorările de prețuri la transport, energie, mână de lucru dar și, se pare, în cazul furnizorilor locali, preferința de a vinde către export mai degrabă decât pe piața locală. Aceste majorări îi afectează puternic pe producătorii de mobilier:

    „Și pentru noi au intervenit creșteri de prețuri pentru carburant, energie, salarii impactate de inflație, lipsa de muncitori calificați”, spune Nicu Popa, managing partner la About Office Furniture, firmă ce activează de 25 de ani în domeniul mobilierului custom made și de 12 ani în cel office.

    Cum influențează aceste creșteri costul final?

    Materialul lemnos (PAL, MDF, placaj, cherestea) reprezintă aproximativ 60-70% din prețul final al mobilierului pe comandă.

    De exemplu, la OurDesign, prețul final pentru un mobilier de bucătărie pe comandă a crescut cu 20% față de iulie 2021, iar față de iulie 2020, cu 30%. La About Office, marjele sunt similare: 18-22% față de 2021, 25-30% față de 2020 – indiferent de material.

    Canapea Our Design într-o amenajare Pure Mess Design
    Canapea OurDesign într-o amenajare Pure Mess Design despre care am povestit aici.

    Pentru o canapea custom la Our Design, creșterea este de aproximativ 15%-25% față de anul trecut.

    Arhitecta Ilinca Rădulescu observă că astăzi (iulie 2022), implementarea unui proiect de design interior este mai scumpă cu 20%-30%: „probabil mai aproape de 30% față de vara anului 2020, deci după primul val de lockdown-uri din Europa. Scumpirile din 2020-2021 nu au fost așa dramatice, probabil undeva până în 10%, situația a escaladat din iarna anului 2021, din punctul meu de vedere, când de la lună la lună am văzut cum creșteau prețurile obiectelor de mobilier.”

    Inflația și amenajările de interior

    În perioada de izolare, mulți dintre noi s-au împrietenit cu casele lor și au început să își facă modificări sau chiar renovări serioase. Iar locuințele noi sunt amenajate din ce în ce mai frumos – noi, la Lovedeco, observăm zi de zi asta.

    Ce se întâmplă acum, însă?

    Arhitectul Victor Grosu, nișat pe amenajări rezidențiale premium și businessuri HoReCa la cheie, remarcă faptul că „această perioadă vine după restricțiile dure din pandemie. Acum, oamenii vor să se bucure de libertate, cei care au resurse călătoresc, și acolo totul a crescut ca prețuri, ceea ce impactează direct deciziile lor de achiziție.”

    Amenajare minimalista triplex Bucuresti - Hype Project
    Design interior minimalist semnat de Hype Project pentru un triplex din București în curs de amenajare.

    Pentru Hype Project, biroul său cu proiecte la nivel internațional, inclusiv în Rusia, începerea războiului a însemnat stoparea unor proiecte și relații construite în ani de zile: „Pentru noi, efectiv, într-o zi, s-au terminat toate. În ceea ce privește alte birouri de design interior din România, nu cred că s-a schimbat încă mare lucru, eu am simțit puternic impactul pentru că am clienți din afară, cei care lucrează doar pe plan local nu sunt încă afectați, dar cred că urmează un val care va reorganiza puțin piața.”

    Pentru toți designerii de interior, întregul proces de lucru este perturbat. Victor Grosu spune că, la ora actuală, sunt nevoiți să ia deciziile de design în funcție de ce materiale sunt pe stoc, ce produse sunt disponibile pentru achiziție, pentru import, și în cât timp: „Durata de producție a crescut aproape cu o treime, dacă înainte așteptai patru luni mobilierul pe comandă, acum poți aștepta și șase luni.”

    Producătorii de mobilier cu care am vorbit spun că, momentan, interesul și cererea se mențin, nu se resimte o scădere acută, ci mai degrabă stagnare și ezitare.

    „Momentan, clienții care au fost hotărâți nu au ținut cont de aceste creșteri de prețuri dar, din păcate, o parte dintre creșteri au fost suportate de către noi. Aflându-ne în mijlocul proiectului când acestea au fost anunțate, nu am putut reveni către client cu rugămintea ca el să le suporte. Din păcate în această perioadă este un risc asumat”, completează Diana Georgescu, antreprenoare în domeniul mobilierului custom.

    Mobilier de bucătărie About Office Furniture într-un proiect Interiology.
    Mobilier de bucătărie About Office Furniture într-un proiect Interiology.

    Sunt și clienți care amână sau se orientează către produsele standard din piață, dar cei care își amenajează cu un designer de interior nu vor să facă rabat la calitate și design, și atunci „solicită mai multe oferte pentru comparație, fac mici compromisuri legate de calitatea mobilierului și de materiale, și le realizează într-un final (chiar și în termene de 3-5 luni)”, remarcă Nicu Popa, ownerul unei firme de mobilier pe comandă din București.

    Amenajare apartament nou București - CorpConstruct
    Amenajare apartament nou în București, design interior Miso Architects, lucrări de construcție CorpConstruct.

    Laurențiu Penca, fondator și manager al firmei de lucrări CorpConstruct, spune că nu e afectat momentan: „Este o diferență față de anii anteriori, dar era de așteptat, totul în business este ciclic. Dacă înainte nu făceam față cererilor, și trebuia să le filtrăm, acum reușim să le onorăm – aveam multe proiecte din trecut la care pot spune că motoarele s-au repornit.”

    În ceea ce privește costurile, cei de la CorpConstruct și-au majorat cu aproximativ 20% prețurile pentru manoperă, pentru că nu au avut de ales.

    Ilinca Rădulescu nu este foarte optimistă și crede că efectele acestei perioade vor fi imense, dar se vor simți abia de anul viitor, anul acesta încă are inerția proiectelor contractate anterior:

    Într-o formă sau alta, lucrurile merg momentan înainte. Mi-ar plăcea să cred că vom avea un an greu și cam atât, însă experiența anilor de recesiune de după 2008 ne arată că ăsta este începutul. Chiar și în situația optimistă în care prețurile se vor stabiliza la nivelul actual, tot ne va lua ani de zile până când veniturile oamenilor vor ajunge din urmă inflația și investițiile în design vor fi la nivelul celor de dinaintea pandemiei.”

    Arh. Ilinca Ghannadi
    Arh. Ilinca Rădulescu într-un șantier în lucru din București.

    Inflația și creșterea prețurilor la materiile prime de construcții

    Pe parcursul anului 2021, toate materialele de construcții s-au scumpit – oțel, fier, ciment, beton, gips carton, bitum, aluminiu. O afirmă Institutul Național de Statistică, iar scumpirile au continuat, în lanț, și în prima parte a anului 2022.

    Proiecte rezidențiale de locuințe individuale cuplate in Domnești și Otopeni (3)
    Șantierul unui proiect rezidențial de locuințe individuale cuplate în Domnești, gestionat în prezent de Bogdan Rădulescu.

    Toate materiile prime de construcții au trecut prin mai multe etape de majorare de preț în ultimul an. Fierul a avut cea mai mare creștere, de trei cifre, iar restul materialelor precum materialul lemnos, tâmplăria, zidăria au avut creșteri importante de două cifre”, observă Bogdan Rădulescu, General Manager ABC Construction & Development, firmă de construcții implicată în proiecte rezidențiale medii în București și în zonele limitrofe capitalei.

    Inflația și costul locuințelor

    Nu trebuie să știi economie ca să intuiești că prețuri mai mari la materiale de construcții + inflație = prețuri mai mari la locuințe. Asta după ce prețurile pe segmentul rezidențial se majoraseră deja cu 7,5% în 2021 față de 2020 (o spun datele BNR). La sfârșitul primului trimestru din 2022, prețurile se majoraseră cu aproape 40% faţă de 2015 (potrivit Eurostat).

    Și asta nu e tot: Mauricio Mesa Gomez, Country Manager Cordia România și Spania, prognozează că lipsa proiectelor noi (deci oferta în scădere) va adăuga și ea procente bune la prețul de vânzare al apartamentelor noi.

    Ansamblul Parcului 20
    Ansamblul Parcului 20, dezvoltat de Cordia în nordul Bucureștiului, în zona Expoziţiei.

    În condițiile acestea, se mai cumpără locuințe?

    Inflația și vânzările de locuințe

    Știi cu siguranță minim cinci persoane care și-au luat casă nouă în ultimii cinci ani. Sigur, e o metodă groaznică de a face o statistică, dar da, pe segmentul de apartamente, între 2018 și 2021, vânzările imobiliare din România au crescut anual, atât la nivel național, cât și în București.

    Doar în 2021, tranzacțiile au crescut cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului precedent (spune BNR în Raportul privind Stabilitatea Financiară din iunie 2022). Ce s-a întâmplat după ce a început războiul din Ucraina? Pe fondul climatului de incertitudine, mulți cumpărători au devenit reticenți, așa că cererea de locuințe a scăzut la nivel național cu 15% în primul trimestru din 2022 față de aceeași perioadă din 2021.

    Specialiștii cu care am vorbit declară că oamenii încă sunt dispuși să își plaseze economiile în locuințe – tendința fiind pentru case cu parter sau etaj, în afara orașului.

    Horea Crăciun, CEO Casta.ro, platformă online de imobiliare, sumarizează mai jos evoluția pieței în prima jumătate a anului 2022:

    „De la începutul anului, vânzările în segmentul rezidențial au avut o evoluție oscilantă, independentă de sezonalitatea cu care eram obișnuiți. Cu un început de an foarte bun, care a continuat trendul ascendent de la finalul anului trecut, piața și-a „ținut respirația” odată cu începerea războiului.

    După câteva săptămâni, odată ce lumea a recăpătat încredere că acest segment constituie unul dintre cele mai bune modele de „store of value” pentru economiile lor, dar și un important potențiator investițional, vânzările au început să crească.

    Evoluția tranzacțiilor pentru lunile de după începerea războiului a fost una pozitivă, ajungând aproape de nivelul lunii februarie.”

    Conform ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară), luna iunie a avut o scădere la nivelul municipiului București de aproximativ 20% față de luna mai pentru vânzările de apartamente și de aproximativ 25% din numărul ipotecilor.

    În noul context al inflației crescute, puterea de cumpărare este în scădere, iar accesul la creditele ipotecare – din ce în ce mai restrâns. În noua realitate economică, oamenii sunt afectați de creșterile prețurilor la alimente, carburanți și energie și evită să își asume un credit pentru achiziția unei locuințe, cel puțin până când lucrurile se vor mai clarifica.

    Parcului 20
    Prima fază a proiectului Parcului 20, finalizată, este vândută în proporție de 99%, iar faza a doua în proporție de 80%.

    Există însă două categorii de cumpărători pentru locuințe: cei care cumpără pentru uz propriu și cei care cumpără cu scop de investiție. În timp ce primii sunt afectați de inflație și restrângerea accesului la creditarea ipotecară, investitorii continuă să-și plaseze banii în apartamente.

    „Spre deosebire de criza anterioară, acum apartamentele sunt considerate oportunități bune de investiție, în condițiile în care prețurile cresc cu procente care anulează în mare parte inflația, cum este de altfel și cazul randamentelor obținute din chirii”, declară Mauricio Mesa Gomez.

    Este încă prea devreme pentru a ști ce se va întâmpla în continuare: „În fiecare an, perioada iunie-august ne-a adus o scădere a interesului oamenilor pentru achiziții, iar efectele se vor vedea în toamnă. Ne așteptăm la o stabilizare a dobânzilor pentru sfârșitul anului, o cerere constantă pentru segmentul rezidențial, iar datorită stocului tot mai mic de apartamente noi pe piață, de (cel puțin) o stabilizare a prețurilor pentru segmentul rezidențial din piața veche”, afirmă Horia Crăciun.

    Sfaturi dacă vrei să îți cumperi o locuință

    Ce faci dacă vrei să cumperi o locuință în această perioadă? Analizează potențiala achiziție cu și mai mare atenție decât înainte:

    „Atât pentru investitori, cât și pentru cei care cumpără apartamente ca să locuiască în ele, cel mai important sfat este să analizeze cu atenție proiectul în care vor să achiziționeze, de la modul în care este construit, locul în care este amplasat și până la cât de eficient este din punct de vedere energetic și ce facilități sunt disponibile atât în interiorul ansamblului, cât și în zona înconjurătoare”, te sfătuiește Mauricio Mesa Gomez.

    Proiecte rezidențiale de locuințe individuale cuplate in Domnești și Otopeni (2)
    Case înșiruite în construcție în Domnești – ABC Construction & Development.

    „Acum, presiunea este foarte mare pe reducerea costurilor și pentru a le amortiza mulți dezvoltatori vor dori să înlocuiască anumite soluții de construcții și finisaj cu variante mai ieftine. Iar această presiune va fi resimțită și de companiile de construcții – un material de calitate te ajută să lucrezi mai bine din toate punctele de vedere (timp, modul în care este pus în operă, cum arată produsul finit, etc).

    Clienților aflați în căutarea unei case / unui apartament nou le recomandăm să vină în șantier să vadă cum se lucrează, să ceară opinia unui specialist sau să solicite cartea tehnică a imobilului în cazul în care construcția este finalizată”, spune Bogdan Rădulescu.

    Sfaturi dacă vrei să îți amenajezi locuința

    Fii flexibil și adaptabil:
    „Noi încurajăm clientul să își reconfigureze planul, nu să renunțe total la proiect. Îl și consiliem în acest sens cu soluții de optimizare a costurilor (de exemplu, renunțarea la sisteme costisitoare, schimbare de material etc.)”, spune Diana Georgescu.

    Keep Calm:
    „Sunt sigur 100% că totul se va scumpi și mai mult, așadar oamenii ar trebui să își găsească un echilibru psihologic și să ia decizii la calm. Sfatul meu este să conștientizeze acest lucru și să nu se grăbească, să nu pună presiune inutilă, dar dacă vor să facă ceva, să facă acum”, completează Victor Grosu.

    Implică-te cu entuziasm și fii onest:
    „Să își păstreze entuziasmul, designul încă aduce bucurie în viețile noastre, există frumusețe chiar și pe timpul inflației. Să aibă răbdare, să fie implicați în proiect pentru a controla cât mai bine, împreună cu arhitectul desigur, succesul unui design reușit.

    Aș adăuga importanța sincerității financiare în această perioadă, o cunoaștere proprie asupra capacității de investiție. Numai beneficiarul știe cu adevărat câte resurse financiare are la dispoziție și deciziile trebuie luate în concordanță cu această realitate. Practic, sfatul meu este să colaboreze cu oameni serioși care depun acel efort în plus pentru a duce proiectul la capăt alături de beneficiar”, sugerează Ilinca Rădulescu.

    Fotografiile din articol aparțin intervievaților.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum afectează inflația piața de construcții, amenajările interioare și pla...