DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: 10 livinguri moderne amenajate de designeri și arhitecți români

publicat pe 03 apr. 2021

    Probabil unul dintre cele mai abordabile stiluri de amenajare, stilul modern e adesea greșit interpretat de pasionații de amenajări interioare, scrie The Spruce. De fapt, mulți îl folosesc pentru a descrie decoruri contemporane, însă el vine cu propriile lui caracteristice, care nu se schimbă odată cu tendințele de design.

    De exemplu, câteva elemente pe care le-ai putea întâlni în multe livinguri moderne sunt piesele de mobilier cu linii simple, curate, fără zorzoane sau decorațiuni inutile, o influență clară a minimalismului. Stilul modern își ia inspirația și din stilul scandinav și chiar din cel industrial și integrează finisaje din materiale naturale puțin prelucrate, cum ar fi lemnul natur, betonul expus, pielea, metalele și fibrele naturale.

    Cât despre paleta cromatică, e compusă adesea din tonuri neutre, griuri, nuanțe pământii, non-culori, dar există și livinguri moderne care se abat de la regulă. Uneori poate „apărea” în spațiu un element super saturat, precum o canapea roșie, care sparge monotonia și completează armonios amenajarea. Dar în loc să-ți descriem, mai bine-ți arătăm. Dă scroll să vezi câteva amenajări gândite de designeri și arhitecți români, din care să-ți iei inspirația pentru livingul tău.

    1. Pasteluri neutre și influențe minimaliste

    Mixul de gri, alb și textură de lemn e mai degrabă specific stilului scandinav, însă în această amenajare creată de arhitecții Rareș Urzică și Irina Pandele de la Ortigo Design se combină armonios cu mobila cu linii moderne. Texturile sunt un pic mai rafinate decât în cazul unei amenajări pur scandinave, iar decorațiunile sunt păstrate la un nivel minim.

    Ceea ce lasă loc luminii să pătrundă din abundență prin fereastra aproape de dimensiunea peretelui. Întreaga zonă de zi este open space și face legătura dintre bucătărie și hol, iar arhitecții Ortigo au delimitat zonele prin plasamentul pieselor. Biblioteca cu șemineu încastrat separă vizual livingul de dining, iar canapeaua în nuanțe de gri cald e aciuată, parcă, în spațiul ei separat.

    2. Culori neutre și mult lemn într-o casă cu supantă

    Datorită supantei acestei case din zona Băneasa din București, arhitectele Alexandra Coman și Lavinia Popescu de la Artizone au putut placa un perete pe două etaje cu MDF, pentru a crea un centru vizual impunător.

    Iar restul amenajării au gândit-o în stil modern, cu unele accente industriale, cum ar fi peretele cu televizorul finisat cu vopsea cu aspect de beton.

    3. Joc de nuanțe calde și reci într-un living modern

    Nuanțele complet neutre și aparent nesaturate nu sunt elemente obligatorii în multe livinguri moderne. Cum e cel amenajat de arhitecții Ilinca Rădulescu și Omid Ghannadi de la IOG ARHITECTURA, de exemplu. Au integrat în el un joc de nuanțe calde și reci surprinzător, dar care funcționează armonios din punct de vedere estetic.

    Livingul e împărțit cu o zonă de dining care menține liniile simple specifice stilului modern. În spatele ei, un perete vitrat face legătura cu bucătăria și completează întregul peisaj cromatic.

    4. Lumini, microciment și pardoseală din rășină epoxidică

    Cromatica acestui living amenajat de arhitecții Alexandru Bucur și Răzvan Dumitriu de la biroul Interiology este una predominant rece, însă reușește să creeze o atmosferă intimă. Stilul modern se împletește cu cel minimalist, iar spațiul pare „ca scos din cutie”, cu niciun element care ar putea da senzația că „nu e la locul lui”.

    Efect care nu ar fi putut fi obținut fără pardoseala din rășină epoxidică gri, pereții decorați cu microciment și sistemul de lumini care dă o dimensiune impunătoare spațiului.

    5. Accente moderne în livingul pe două etaje al unui duplex minimalist

    Tot la categoria livinguri moderne am integra și această amenajare cozy gândită de arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim de la biroul Studio 2.1, într-un duplex din Capitală. Au mizat pe materiale naturale, pe care le-au valorificat prin accente metalice elegante.

    Pentru ca înălțimea de două etaje a spațiului să nu pară copleșitoare, au vopsit pereții livingului albi în partea de jos, iar în partea de sus au ales un gri închis care să o „îmblânzească”. Nu au montat depozitări în partea superioară a pereților, așa că au creat un loc special pentru cărți în spatele canapelei.

    6. Mix de eclectic și modern în centrul căruia stă o canapea cu tapițerie din catifea roșie

    Poți da canapeaua gri întâlnită în multe livinguri moderne pe una roșie, cum au făcut designerii de interior Alina Duculescu și Anamaria Căpățineanu de la Gavia Concept pentru această amenajare cu influențe eclectice.

    amenajare stil eclectic living
    Canapeaua din catifea roșie creează un contrast puternic cu finisajele deschise și cu candelabrul textil.

    Deși au adus în spațiu mai multe elemente decorative decât ai întâlni într-un spațiu modern în mod normal, decorul e dominat de nuanțe neutre deschise, linii drepte, forme pătrățoase și suprafețe lucioase.

    7. Mix&match: linii moderne și piese shabby chic

    Bejuri, accente pastelate, plante și mobilier în linii simple – sunt elementele care fac trecerea dintre stilul modern și cel shabby chic greu de distins în acest apartament din Timișoara amenajat de arhitecta Cristina Blaga de la West Concept.

    Forma canapelei e una modernă, la fel și paleta cromatică din încăpere, însă comoda din dreapta ei vine dintr-o cu totul altă perioadă. Dar piesa vintage funcționează atât de bine în spațiu tocmai datorită celorlalte elemente, precum oglinda de pe perete, dar și măsuța de cafea cu blat din sticlă și picioare din metal auriu.

    8. Un living modern în care predomină negrul

    Stilul modern este probabil unul dintre puținele în care piesele și finisajele negre pot domina în amenajare fără să exprime prea multă sobrietate. Un exemplu potrivit este livingul acestei case din Iași, amenajat de arhitectul Ștefan Bugalete.

    Peretele cu televizorul e placat cu MDF furniruit cu stejar de sus până jos, tot negru. Contrastează plăcut cu pardoseala deschisă la culoare și se continuă prin covorul care adaugă o textură cozy încăperii. Iar canapeaua e o pată de culoare, tot întunecată, ce-i drept, însă tapițeria din catifea are un luciu aparte care o pune în valoare.

    9. Griul și lemnul fac echipă bună în cele mai multe livinguri moderne

    Dacă griul poate părea auster în cantități excesive, lemnul e elementul care-l echilibrează de fiecare dată. Iar arhitecții Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu de la Piano:terra au folosit această combinație pentru a da un aer cozy acestui living modern inundat de lumină naturală.

     

    Cele două elemente par să fie gândite în proporție de trei la trei. Mai exact, canapeaua, covorul și peretele cu televizorul sunt toate gri, iar biblioteca, podeaua și peretele de lângă fereastră sunt toate cu textură din lemn.

    10. Armonie perfectă între texturi și culori

    Cu pardoseală LVT, un perete verde cald, o canapea bleu pastelat, lemn și câteva accente gri, arhitecții Lucreția și Călin Santa de la Atelier UnuPlusUnu au reușit să amenajeze această zonă de zi cu armonie perfectă între texturi și culori.

    Fiind un open space, și mobila de bucătărie a fost coordonată vizual cu amenajarea livingului. „Lemnul, care a fost un furnir natural de stejar, a adus căldura necesară unui spațiu rezidențial, iar culoarea a adus contrast și viață”, spune Călin.

    Foto principală: colaj

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments