Proiecte

Cromatică atemporală într-o amenajare cu buget exclusivist a unui apartament din nordul Capitalei

Linii drepte, forme coezive, texturi premium și finisaje ce se contopesc într-o armonie totală – sunt cuvintele care descriu cel mai bine această amenajare a unui apartament de 180 metri pătrați din zona Dorobanți, București.

Asta obții când ai la dispoziție un buget exclusivist și un spațiu generos, gata să-ți devină planșă: o schemă cromatică timeless, care nu ține cont de nicio tendință de design, cu o mulțime de influențe minimaliste și contemporane. Sunt stâlpii pe care arhitecții Piano:terra, Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu, au construit proiectul de amenajare pentru un apartament în care locuiește o familie de antreprenori în domeniul IT.

Cei patru membri – mama, tatăl și cei doi fii – și-au dorit o locuință care să reflecte atmosfera pe care o au în familie. „Se simte între ei foarte mult o coeziune specifică unei echipe. Toți sunt foarte calmi, există un respect profund între ei și au un stil de viață în care organizarea și structura predomină”, povestește arhitecta Alina Vîlcu.

Alături de Alina și Gabriel, partea feminină a cuplului (pasionată de design) s-a implicat mult în a găsi formula potrivită pentru căminul ei. „Am lucrat împreună în alegerea schemei cromatice, a pieselor de mobilier și a texturilor”, explică arhitectul Gabriel Ciobanu.

Stop și de la capăt

Înainte de renovare, în apartament era o amenajare greoaie, povestește Alina, „cu accente de culoare wenge, cu o temă exotic colonială, cu multe piese de mobilier din lemn masiv”. Toate detaliile fuseseră gândite de proprietarii anteriori, așa că cei actuali nu se regăseau deloc în modul în care era decorată locuința. Nu și-au dorit doar o redecorare, ci și o reconfigurare a întregului apartament.

„Prima dificultate întâmpinată a fost chiar în etapa de reconfigurare funcțională, pentru că părea că nu vom reuși să acomodăm niște camere în plus”, explică Gabriel. Proiectul trebuia să includă o bucătărie închisă și una deschisă, un birou și o zonă de depozitare a hainelor la intrare.

tapet luna hol intrare
Tapetul cu lună camuflează perfect ușa bucătăriei închise, în care se gătește mult

Arhitecții Piano:terra au făcut multe încercări pentru a găsi o soluție, căci erau condiționați de structura de rezistență a blocului, traseele de instalații și ergonomia spațiului. Însă, așa cum și-au dorit proprietarii, au reușit să lărgească zona de intrare pentru a acomoda un dulap, dar și un scaun și o consolă, nelipsite din amenajarea unui hol.

Tapetul care-ți întâmpină privirea încă de când ai pășit înăuntru este de la 360 Furniture, marca London Art, și acoperă ușa tip Filomuro ce separă bucătăria închisă de restul casei.

Living, dining și bucătărie cu ferestre înalte din pământ până în tavan

Toată zona de zi e dominată de lumină naturală, ce pătrunde din abundență datorită ferestrelor înalte din pământ până în tavan. Invazia de lumină te atrage încă de la intrarea în casă. Întreaga zonă de zi e împărțită în trei subzone.

De cum ai pășit, în stânga faci primul contact cu zona de living, unde parchetul de lemn natur încălzește toate nuanțele de gri folosite în amenajare. Canapeaua masivă de la Class, șemineul și biblioteca delimitează și oferă intimitate în spațiul destinat petrecerii momentelor în familie.

pufosenie in living
Tot ce-i mai bun pentru pufoșenia familiei. Foto: Andreea Constantin

În dreapta, diningul este accentuat prin prezența covorului și a corpului de iluminat, care pun în valoare masa sculpturală de la Materia Repositorium. În continuarea ei, bucătăria deschisă e dotată cu o insulă multifuncțională, gândită astfel încât să aducă oamenii împreună, spune Alina Vîlcu.

Mai mult decât simple obiecte de iluminat

Cea mai mare provocare pentru echipa Piano:terra a fost gândirea scenariilor de iluminat, împreună cu proprietarii, furnizorul de corpuri de iluminat și echipa de execuție. „Au dorit diferite tipuri de scenarii, care să configureze spațiul în diferite momente ale zilei, în funcție de activitățile specifice”, povestește arhitectul Gabriel Ciobanu.

În plus, proprietarii și-au dorit ca toate piesele de iluminat să fie integrate într-un sistem inteligent de management personalizat.

„Atât de personalizat, încât când am fost la locație să facem ședința foto, nu mai țineam minte de unde și cum se aprind anumite lumini”, își amintește Gabriel.

Majoritatea obiectelor de iluminat sunt cumpărate de la Albora Concept. Lampa Vibia, amplasată deasupra mesei de living, este probabil cel mai costisitor obiect folosit în amenajare – a costat aproximativ 2000 euro. „Pe cât de subtilă și fină este, pe atât de puternică este ca prezență în apartament și o consider o capodoperă a designului contemporan”, explică Alina.

Dormitoare cu mobilier minimal și texturi bogate

Toate cele trei dormitoare au fost gândite să creeze o atmosferă meditativă, care invită la calm. Cel matrimonial este monocrom, integrează o zonă de citit și are cât mai puține piese de mobilier. „Este colțul cel mai intim și, în opinia mea, cel mai regenerant al casei”, spune arhitecta.

Tematica, adeseori prezentă în amenajările dormitoarelor pentru mezinii familiei, lipsește cu desăvârșire. În această amenajare, spațiile din apartament ce aparțin băieților sunt gândite să fie ordonate, calme și structurate, cu cât mai puține lucruri la vedere.

„Considerăm că zonele copiilor trebuie să fie stimulante într-o manieră minimală, ca să le faciliteze atenția, concentrarea și liniștea”, explică Alina Vîlcu.

În dormitorul băiatului cel mare, pasionat de tenis, echipa a transformat trei rachete de tenis vintage în obiecte decorative.

Iar băile sunt personalizate pentru fiecare membru al familiei. Baia matrimonială are două lavoare, iar peretele cu oglinzile este placat cu lemn recuperat. Baia fiului cel mare vine cu o amenajare vibrantă, datorită placării cu terrazzo și a contururilor negre. Iar baia mezinului propune un bleu saturat, ceva mai puțin conservator decât cromatica generală din apartament. Obiectele sanitare au fost alese de la Diseno Porcelanosa.

Procesul de amenajare pentru întregul apartament a durat opt luni. „Durata a fost optimizată foarte mult datorită implicației proprietarei, care a gestionat direct cu firma de construcții”, explică Alina.

Iar bugetul a fost unul exclusivist, pentru că proprietarii și-au dorit doar obiecte de calitate. O mare parte din fonduri au fost folosite pentru lucrări de construcții și echiparea casei cu sisteme de lumini inteligente. Mai mult de jumătate, însă, au fost alocate pieselor de mobilier.

Tips&tricks de la Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu

Ca să alegi schema cromatică

 

„Nu îți fie teamă să renunți la culori și să configurezi o schemă cromatică reținută”, sfătuiesc Alina și Gabriel. Mai ales dacă spațiul are suprafețe vitrate – astfel, exteriorul participă cromatic pentru a defini un interior bogat vizual.

Pentru o amenajare coezivă în apartament

„Îndrăznește o pardoseală unitară, mai ales parchet”, spune Alina Vîlcu. Este considerat a fi cea mai terapeutică pardoseală. Și pentru a limita cât mai mult întreruperile la nivelul mobilei, „investighează posibilitatea de a monta o hotă în blatul de bucătărie”.

Pentru o amenajare practică în baie

amenajare apartament cada freestanding
Alege cada freestanding în locul celei încastrate

„Cada freestanding e întotdeauna o variantă mai ușor de întreținut decât una încastrată – nu există acele zone de îmbinare care în timp ridică probleme”, atenționează arhitecții Piano:terra.

Foto: Sabin Prodan

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Piano:terra.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
icon

VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge