Proiecte

Livingul pe două etaje – piesa de rezistență dintr-un duplex minimalist

La sfârșitul anului 2018, o tânără avocată și-a cumpărat primul ei apartament: un duplex de 70 mp situat la ultimul etaj  al unui bloc nou din Pipera, în nordul Bucureștiului. Căuta de mult timp un apartament cât mai luminos, iar acesta a convins-o datorită compartimentării pe două etaje și orientării cardinale către est. Cu un buget total de aproximativ 30.000 de euro, l-a amenajat în stil modern, minimalist, cu materiale naturale și accente metalice elegante.

Și-a dorit ca prima ei locuință să fie un spațiu aparte, elegant și funcțional, care să o reprezinte. De amenajare s-au ocupat arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim de la biroul Studio 2.1.

Duplexul era bine compartimentat: la primul nivel zona de zi, cu living, bucătărie open space și o baie de serviciu, iar la etaj zona de noapte cu dormitorul, un dressing și o baie. Livingul are o înălțime pe două niveluri, comunică ușor cu etajul prin golul de deasupra și peretele de sticlă din dormitor – în acest fel, spațiul pare și mai mare decât în realitate.

Amenajarea a durat cinci luni

Întreg procesul de amenajare a durat cinci luni – două pentru concept și proiectare și aproximativ trei pentru comenzile produselor și montaj.

Arhitecții au optat pentru materiale naturale, în nuanțe neutre: pasteluri, griuri și esențe de lemn, specifice stilului minimalist. Apartamentul a fost cumpărat cu finisaje deja aplicate (parchet triplustratificat, gresie, faianță). Pentru că se integrau în stilul de amenajare vizat, le-au păstrat în proporție de 80% – au lăsat, de exemplu, parchetul și gresia cu aspect de ciment din băi, pentru că erau suficient de neutre încât să se integreze într-un nou concept. Au vopsit pereții cu gri, au adăugat mozaic de marmură hexagonal și placare de lemn.

amenajare duplex corp de iluminat
Corpul de iluminat din living are 20 de penduluri. Foto: Andrei Tudoran.

Deși un avantaj estetic, înălțimea zonei de zi a creat emoții în derularea șantierului.

„Golul peste living a ridicat multe probleme și am avut în permanență nevoie de schelă. Corpul de iluminat central are nici mai mult, nici mai puțin de 20 de penduluri. La montarea lui, când ajunsesem la prinderea pendulului cu numărul 16 și domnul electrician era pe schelă de vreo șapte ore, am sugerat să le testăm, să vedem dacă funcționează toate. În momentul în care le-am aprins, a sărit siguranța și s-au stins”, își amintesc arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim.

Inițial au crezut că s-au ars, ceea ce ar fi fost o problemă majoră, dat fiind că pendulurile fuseseră făcute la comandă. Din fericire, nu a fost cazul – pendulurile nu au pățit nimic și au continuat cu instalarea lor.

În open space-ul de la parter se distinge canapeaua confortabilă, gri, modelul Ground de la Divanissimi, personalizat după schițele Studio 2.1. În spatele ei sunt integrate câteva polițe cu cărți, un detaliu inedit, ce aduce confort (cărțile sunt la îndemână atunci când stai confortabil pe canapea), dar și o notă originală decorului.

Colțul cu fotoliul bleu de la ARN Store este preferatul proprietarei, pentru că de aici poate admira aproape întreaga casă, pe ambele etaje. Peretele de sticlă de la etaj, precum și golul peste living, fac ca spațiile să comunice între ele și dau senzația de deschidere, sporită de lumina naturală abundentă.

Zona de bucătărie este delimitată vizual de living prin locul de luat masa, cu două scaune înalte de bar HK Living, cumpărate de la The Home.

„This kitchen is for dancing”

amenajare living bucătărie
Bucătăria este delimitată vizual de living prin locul de luat masa. Foto: Andrei Tudoran.

Pentru bucătăria deschisă, arhitecții au proiectat un mobilier minimalist, din MDF alb, produs de Beautiful Design. Peretele finisat cu placaj cu aspect de lemn, pe care Cristina Ionescu și Radu Caradim au pus cu litere fluorescente deviza „This kitchen is for dancing”, este o inserție tonică și jovială. Panoul cu LED a fost creat de Neon Product.

„O casă în care te simți bine este, de obicei, o casă în care fiecare lucru își are locul lui, totul este simplu și bine gândit, dar totodată sofisticat și practic”, a explicat Cristina alegerile făcute. Măsuța de cafea Slit cu finisaj oglindă din living este unul dintre exemple. Este semnată de designerii de la HAY, un producător danez de renume, și a fost comandată de la Intro la prețul de 2080 lei.

Dormitorul de la etaj păstrează nota minimalistă a decorului, îndulcită însă prin tapițeria roz pudrat a patului. Nu lipsesc detaliile prețioase: taburetul tapițat cu catifea vișinie, cumpărat de la Kare Design, corpurile de iluminat cu finisaj de alamă de la The Home, materialele textile pufoase și confortabile.

Tips and Tricks de la Studio 2.1

Cum faci spațiul să pară mai mare:

Un truc folosit adesea pentru a mări vizual spațiul este placarea cu oglindă – ea dă senzația de spațiu mai mare, creează un efect de infinit la intrarea în cameră. Am aplicat trucul în baia de la primul nivel al penthouse-ului.

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitecții de la Studio 2.1. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE