
Un duplex din București amenajat în stil urban contemporan, reorganizat după nevoile familiei
publicat pe 13 iul. 2020Finisaje premium în nuanțe deschise, camere spațioase și aerisite și artificii de design discrete, dar de efect. Te invităm într-un duplex din București, amenajat în stil urban contemporan.
Organizarea casei lăsa de dorit când familia Stuparu a apelat la serviciile echipei IOG ARHITECTURA, formată din arhitecții Ilinca Rădulescu și Omid Ghannadi. Locuința tânărului cuplu, un duplex de 180 metri pătrați din apropierea parcului Circului din București, avea dormitoarele împrăștiate pe două etaje, ceea ce nu era ideal pentru o familie cu doi copii mici.

„Pentru că petrec destul de mult timp acasă, și-au dorit un spațiu aerisit, care să corespundă atât nevoilor lor familiale, cât și stilului de viață dinamic”, povestește Ilinca Rădulescu. Tinerii părinți aveau nevoie nu doar de o recompartimentare, ci și de schimbarea designului și a finisajelor, care erau „nefericite”, povestește Ilinca.
Duplex din București, recompartimentat și organizat pe etaje
„Problema cea mai mare a spațiului imaginat a fost organizarea spațială inițială”, povestește Omid Ghannadi. În apartamentul cu trei dormitoare, două zone de zi, trei băi și o bucătărie, funcțiunile erau împrăștiate pe cele două etaje, spune arhitectul. „Existau două livinguri pe fiecare nivel, cele trei dormitoare erau și ele risipite prin casă, iar terasa de la ultimul nivel, de 80 metri pătrați, era stingheră, nefiind legată de zona de zi”, explică Omid.

Șantierul a durat aproximativ nouă luni, timp în care echipa IOG ARHITECTURA a separat funcțiunile pe cele două etaje. Primul etaj a devenit zona de noapte, cu cele trei dormitoare și un hol spațios. „Am vrut, din moment ce accesul e realizat pe etajul cu dormitoare, să fie un spațiu generos, unde să te dezbraci, să îți lași cheile și să te acomodezi cu gândul că ai ajuns acasă”, povestește Ilinca Rădulescu.

Pentru că prietenii vin în vizită adesea la familia Stuparu, zona scărilor ce îi conduce către livingul de la etaj nu a fost neglijată. Arhitecții au pus-o în valoare printr-un tapet care dă profunzime spațiului.
Dormitoarele au fost toate mutate la primul etaj

Accesul la dormitorul matrimonial se face prin dressing. „Are o atmosferă mai puternică decât restul dormitoarelor, potrivită pentru un cuplu tânăr”, explică Ilinca. Pentru pereți și tavanul din dreptul patului, arhitecții au folosit o tencuială cu praf de piatră, cimentoasă, pe care au „încălzit-o” vizual cu mochetă.

În baia matrimonială, Omid și Ilinca au folosit terrazzo și marmură gri, și au amenajat-o cu mobilier minimal.
Depozitările din camera copiilor imită vârfurile de munte
Arhitecții au folosit nuanțe de albastru și verde mentă
Dormitorul copiilor este legat direct de dormitorul matrimonial. „Nuanțele folosite sunt pastelate, iar paturile celor doi sunt încadrate de depozitare cu o volumetrie ce amintește de vârfurile munților”, spune arhitectul Omid Ghannadi.

Și copiii au propria lor baie, amenajată în nuanțe de albastru și verde mentă, asemenea dormitorului.

Iar cel de-al treilea dormitor este acum un „playroom”, spun Ilinca și Omid, pe care unul dintre copii îl va folosi ca dormitor când va mai crește. Peretele de riflaj de lemn a devenit chiar un obiectiv de escaladat pentru cei mici.
Livingul și bucătăria de la etaj, cea mai mare provocare a proiectului

„Pentru a muta zona de zi la etaj, în legătură cu terasa, am făcut mai multe modificări spațiale”, explică Ilinca Rădulescu. Iar asta într-un timp limitat, pentru că tinerii părinți își doreau ca totul să fie gata în cel mult un an.

Pentru că noul living de la etaj are formă dreptunghiulară, arhitecții au vrut să îl echilibreze și să îi accentueze lățimea. Pentru asta, au folosit un tapet cu motiv vegetal, iar balustrada scărilor este realizată dintr-un riflaj de lemn care filtrează privirea, spune Omid.

„În rest, spațiul este fluid, depozitările sunt ascunse și privirea trece printr-un glasvand metalic către bucătărie”, explică arhitecta Ilinca Rădulescu. Bucătăria este minimală, cu mobilier în nuanța baby blue și un snack-bar amplasat în dreptul ferestrei, pentru o zonă de luat masa cu priveliște.
La final, proprietarii au fost pe deplin mulțumiți de apartamentul lor duplex din București. „Se simt foarte bine în casa lor”, povestește Ilinca. Ba chiar nici nu au putut să-și aleagă niciun spațiu preferat, pentru că le place întreaga amenajare.
Tips&tricks de la echipa IOG ARHITECTURA:
- Funcționalitatea înainte de orice. Am recompartimentat spațiul pentru a lega terasa de 80 metri pătrați de la etajul superior cu zona de zi și a aduce cele trei dormitoare pe nivelul de acces.
- Combinarea materialelor reci cu cele mai calde pentru o atmosferă confortabilă. De exemplu, tencuiala din praf de piatră și mocheta din dormitorul matrimonial, sau scaunele din catifea așezate lângă masa de dining din lemn masiv. Tot timpul când folosim materiale brute, mai dure, încercăm să le punem în valoare prin contrast cu altele mai moi, mai calde.
- O zonă de zi fluidă. Pentru o familie este mult mai ușor traiul într-o zonă de zi deschisă, unde bucătăria, livingul și diningul comunică vizual între ele, decât într-o organizare spațială cu camere. Din fericire, acest lucru s-a putut organiza aici și astfel zona de zi este un spațiu care apropie.
- Atenție pentru vestibul. Deși este o încăpere neglijată în ziua de azi, accesul în casă este foarte important. Este spațiul în care te deconectezi și te conectezi la viața de familie, intimă și privată.

- Depozitările ascunse. Ascunderea depozitării a dat șansa spațiului să fie structurat și ordonat, în același timp încăpător pentru toate lucrurile de care are nevoie o familie cu doi copii.
Foto: prin IOG ARHITECTURA
Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la IOG ARHITECTURA. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!
-
Apartamente cu 4 camere
Culori pastelate și mult mobilier ascuns de depozitare, în amenajarea unui duplex din București
-
Apartamente
Amenajare aerisită într-un duplex din Cluj-Napoca a cărui priveliște către pădure e cel mai mare avantaj
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Și-au amenajat duplexul din Obor cu suveniruri din călătorii și o bucătărie de revistă, totul într-un buget de 30.000 euro
Lasă un comentariu
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.
Wow, superba amenajarea!