Apartamente cu 4 camere

Un duplex din București amenajat în stil urban contemporan, reorganizat după nevoile familiei

  Finisaje premium în nuanțe deschise, camere spațioase și aerisite și artificii de design discrete, dar de efect. Te invităm într-un duplex din București, amenajat în stil urban contemporan.

  Organizarea casei lăsa de dorit când familia Stuparu a apelat la serviciile echipei IOG ARHITECTURA, formată din arhitecții Ilinca Rădulescu și Omid Ghannadi. Locuința tânărului cuplu, un duplex de 180 metri pătrați din apropierea parcului Circului din București, avea dormitoarele împrăștiate pe două etaje, ceea ce nu era ideal pentru o familie cu doi copii mici.

  living duplex bucuresti
  Zona de zi a fost mutată la etaj

  „Pentru că petrec destul de mult timp acasă, și-au dorit un spațiu aerisit, care să corespundă atât nevoilor lor familiale, cât și stilului de viață dinamic”, povestește Ilinca Rădulescu. Tinerii părinți aveau nevoie nu doar de o recompartimentare, ci și de schimbarea designului și a finisajelor, care erau „nefericite”, povestește Ilinca.

  Duplex din București, recompartimentat și organizat pe etaje

  „Problema cea mai mare a spațiului imaginat a fost organizarea spațială inițială”, povestește Omid Ghannadi. În apartamentul cu trei dormitoare, două zone de zi, trei băi și o bucătărie, funcțiunile erau împrăștiate pe cele două etaje, spune arhitectul. „Existau două livinguri pe fiecare nivel, cele trei dormitoare erau și ele risipite prin casă, iar terasa de la ultimul nivel, de 80 metri pătrați, era stingheră, nefiind legată de zona de zi”, explică Omid.

  duplex bucuresti vestibul
  Arhitecții au amenajat un hol spațios care conduce musafirii la etaj

  Șantierul a durat aproximativ nouă luni, timp în care echipa IOG ARHITECTURA a separat funcțiunile pe cele două etaje. Primul etaj a devenit zona de noapte, cu cele trei dormitoare și un hol spațios. „Am vrut, din moment ce accesul e realizat pe etajul cu dormitoare, să fie un spațiu generos, unde să te dezbraci, să îți lași cheile și să te acomodezi cu gândul că ai ajuns acasă”, povestește Ilinca Rădulescu.

  scara tapet riflaj
  Tapetul continuă la etaj, în zona de zi, iar balustrada scărilor a fost înlocuită cu riflaj de lemn

  Pentru că prietenii vin în vizită adesea la familia Stuparu, zona scărilor ce îi conduce către livingul de la etaj nu a fost neglijată. Arhitecții au pus-o în valoare printr-un tapet care dă profunzime spațiului.

  Dormitoarele au fost toate mutate la primul etaj

  dormitor matrimonial
  Dormitorul matrimonial combină finisajele brute de pe pereți, cu o pardoseală confortabilă cu mochetă

  Accesul la dormitorul matrimonial se face prin dressing. „Are o atmosferă mai puternică decât restul dormitoarelor, potrivită pentru un cuplu tânăr”, explică Ilinca. Pentru pereți și tavanul din dreptul patului, arhitecții au folosit o tencuială cu praf de piatră, cimentoasă, pe care au „încălzit-o” vizual cu mochetă.

  baie matrimoniala
  Arhitecții IOG ARHITECTURA au folosit marmură gri și terrazzo în baia matrimonială

  În baia matrimonială, Omid și Ilinca au folosit terrazzo și marmură gri, și au amenajat-o cu mobilier minimal.

  Dormitorul copiilor este legat direct de dormitorul matrimonial. „Nuanțele folosite sunt pastelate, iar paturile celor doi sunt încadrate de depozitare cu o volumetrie ce amintește de vârfurile munților”, spune arhitectul Omid Ghannadi.

  baia copiilor
  Baia copiilor continuă paleta cromatică din dormitor

  Și copiii au propria lor baie, amenajată în nuanțe de albastru și verde mentă, asemenea dormitorului.

  play room duplex
  Al treilea dormitor este acum cameră de joacă

  Iar cel de-al treilea dormitor este acum un „playroom”, spun Ilinca și Omid, pe care unul dintre copii îl va folosi ca dormitor când va mai crește. Peretele de riflaj de lemn a devenit chiar un obiectiv de escaladat pentru cei mici.

  Livingul și bucătăria de la etaj, cea mai mare provocare a proiectului

  living duplex bucuresti
  Peretele vitrat din living face legătura cu bucătăria

  „Pentru a muta zona de zi la etaj, în legătură cu terasa, am făcut mai multe modificări spațiale”, explică Ilinca Rădulescu. Iar asta într-un timp limitat, pentru că tinerii părinți își doreau ca totul să fie gata în cel mult un an.

  detaliu tapet
  Decorațiuni metalice aurii și tapet cu motiv vegetal

  Pentru că noul living de la etaj are formă dreptunghiulară, arhitecții au vrut să îl echilibreze și să îi accentueze lățimea. Pentru asta, au folosit un tapet cu motiv vegetal, iar balustrada scărilor este realizată dintr-un riflaj de lemn care filtrează privirea, spune Omid.

  bucatarie duplex bucuresti
  Bucătăria pastelată este încadrată de fronturi și include un snack-bar

  „În rest, spațiul este fluid, depozitările sunt ascunse și privirea trece printr-un glasvand metalic către bucătărie”, explică arhitecta Ilinca Rădulescu. Bucătăria este minimală, cu mobilier în nuanța baby blue și un snack-bar amplasat în dreptul ferestrei, pentru o zonă de luat masa cu priveliște.

  La final, proprietarii au fost pe deplin mulțumiți de apartamentul lor duplex din București. „Se simt foarte bine în casa lor”, povestește Ilinca. Ba chiar nici nu au putut să-și aleagă niciun spațiu preferat, pentru că le place întreaga amenajare.

  Tips&tricks de la echipa IOG ARHITECTURA:

  • Funcționalitatea înainte de orice. Am recompartimentat spațiul pentru a lega terasa de 80 metri pătrați de la etajul superior cu zona de zi și a aduce cele trei dormitoare pe nivelul de acces.
  • Combinarea materialelor reci cu cele mai calde pentru o atmosferă confortabilă. De exemplu, tencuiala din praf de piatră și mocheta din dormitorul matrimonial, sau scaunele din catifea așezate lângă masa de dining din lemn masiv. Tot timpul când folosim materiale brute, mai dure, încercăm să le punem în valoare prin contrast cu altele mai moi, mai calde.
  • O zonă de zi fluidă. Pentru o familie este mult mai ușor traiul într-o zonă de zi deschisă, unde bucătăria, livingul și diningul comunică vizual între ele, decât într-o organizare spațială cu camere. Din fericire, acest lucru s-a putut organiza aici și astfel zona de zi este un spațiu care apropie.
  • Atenție pentru vestibul. Deși este o încăpere neglijată în ziua de azi, accesul în casă este foarte important. Este spațiul în care te deconectezi și te conectezi la viața de familie, intimă și privată.
  camera de joaca depozitari
  Arhitecții au folosit depozitările ascunse ca să ordoneze mai bine spațiul
  • Depozitările ascunse. Ascunderea depozitării a dat șansa spațiului să fie structurat și ordonat, în același timp încăpător pentru toate lucrurile de care are nevoie o familie cu doi copii.

  Foto: prin IOG ARHITECTURA

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la IOG ARHITECTURA. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Stefan
  Stefan
  3 years ago

  Wow, superba amenajarea!

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un duplex din București amenajat în stil urban contemporan, reorganizat după ...