Parchet de lemn versus pardoseală din vinil (LVT): avantaje și dezavantaje
publicat pe 19 nov. 2019Când vine vorba de pardoseli, ai de unde alege. Deși popular, parchetul de lemn nu e singurul finisaj cu care îți poți îmbrăca podeaua. Cea mai nouă și la modă apariţie în materie de pardoseli este cea din vinil.
Am vorbit cu mai mulți specialiști, printre care arhitecți de interior, dar și furnizori de LVT (Luxury Vinyl Tiles) și parchet de lemn, ca să aflăm care sunt argumentele pro şi contra pentru fiecare opțiune.
Avantajele parchetului de lemn
Are cea mai lungă durată de viață. Parchetul din lemn masiv şi cel stratificat – dublu sau triplu – includ cel puţin un strat de lemn cu proprietăţi atât estetice, cât şi funcţionale. Dacă este montat şi întreţinut corect, parchetul de lemn poate dura o viață. În plus, parchetul dublu stratificat poate fi folosit şi atunci când alegi încălzirea în pardoseală. O opțiune pentru bugetele mai reduse rămâne parchetul laminat.
Este ecologic. Georgiana Enache, Director General Alma Parchet Natural, recomandă parchetul de lemn masiv pentru că este un produs natural, ecologic, cald şi, dacă este bine ales şi finisat corespunzător, poate rezista cât clădirea în care este amplasat. În plus, şi materialele (lac sau ulei) folosite pentru finisare sunt ecologice.
Aduce un plus de personalitate în casă. Parchetul masiv are o gamă variată de modele, în funcţie de dimensiunea şi designul lamelelor. Cum fiecare lamelă de parchet de lemn este diferită, pardoseala din parchet masiv are propria personalitate şi înfrumuseţează casa. Acum există parchet cu lăţimi şi lungimi mari, cu aspect de duşumea, dar şi de dimensiuni mici, care se montează cu model, amintind de casele bunicilor. Poţi vedea cât de mult contribuie la aspectul camerei un parchet de lemn masiv într-un tur de casă Lovedeco, în care proprietarul a decis să-l folosească pe unul dintre pereții sufrageriei.
E plăcut la atingere. „Senzaţia pe care o ai când mergi desculţ pe parchetul din lemn masiv este una unică”, spune arhitectul Sergiu Califar de la Pure Mess Design.
Arhitectele de la Ioka Design folosesc cel mai des în proiectele lor parchetul de lemn stratificat.
„Are un strat de furnir tehnic de lemn deasupra şi un strat suport din lemn stratificat, care îi oferă rezistență şi stabilitate faţă de parchetul din lemn masiv. Se poate raşcheta o dată sau de două ori şi are un aspect similar lemnului masiv, fără să coste la fel de mult”, subliniază arhitecta Iulia Oniciuc.
Dezavantajele parchetului de lemn
Parchetul din lemn masiv nu e foarte ieftin. „Un parchet de lemn masiv este cea mai scumpă variantă, iar dacă nu este de calitate, se poate deteriora uşor în timp. Se poate umfla şi pot apărea crăpături, aşa că e important să fie îngrijit corespunzător şi să fie raşchetat”, menționează Iulia Oniciuc de la Ioka Design.
Face zgomot când calci pe el. Textura specifică de lemn produce scârţâieli periodice, în special vara şi iarna, când parchetul se dilată. Parchetul din lemn masiv îşi schimbă culoarea când e expus la soare, dar se poate raşcheta de două-trei ori pentru înnoirea aspectului. De asemenea, îl poți băiţui în mai multe nuanţe până ce obţii nuanţa pe care ţi-o doreşti.
Avantajele pardoselii LVT
Se montează ușor. LVT, o prescurtare de la Luxury Vinyl Tiles – este un tip de pardoseală vinilică, elastică, rezistentă la apă, care se montează ușor prin lipire.
Rezistent la zgârieturi sau șocuri. Arhitectul Sergiu Califar recomandă folosirea pardoselii LVT în special pentru spaţiile comerciale şi clinici, unde există trafic intens, iar reglementările normative impun un anumit nivel de siguranţă şi igienă, diferit de zonele rezidenţiale, unde există mai puţine riscuri de deteriorare şi contaminare. În plus, apreciază faptul că produsul e elastic şi rezistent la zgârieturi sau şocuri, ca atunci când scapi pahare sau farfurii.
Este un material anti-alergic. Harald Mengher, reprezentant al grupului JAB Anstoetz în România şi furnizor de LVT pentru Delta Studio, recomandă acest tip de pardoseală şi pentru camerele copiilor, pentru că este unul anti-alergic şi poate fi tratat cu produse mai puternice contra bacteriilor, fără a deteriora textura sau culoarea.
Dezavantajele pardoselii LVT
Nu arată la fel de bine ca parchetul din lemn. LVT este un produs eficient și accesibil, însă îi lipsesc calitatea și aspectul lemnului natural.
Nu poate fi recondiționat. În timp, vinilul își mai pierde din culoare, iar unul dintre dezavantaje e că nu poate fi reparat sau recondiționat. Singura soluție ar fi să înlocuiești părțile decolorate sau zgâriate.
Acum că ai o privire de ansamblu mai clară despre de cele două tipuri de produse, parchet se lemn sau LVT, vei alege mai ușor pardoseala cea mai potrivită pentru casa ta.
Foto: Sorin Iacob
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.