De la specialiști

Regulile de bază ale unui dormitor minimalist și 9 idei din care să te inspiri

  Viața agitată, aglomerată de deadline-uri, proiecte, planuri, stres și notificări, își poate găsi refugiul într-un dormitor minimalist. Este încăperea din casă destinată somnului și locul unde poți pune pauză la gânduri, pentru a te deconecta complet.

  Dacă-ți place abordarea „mai puțin înseamnă mai mult” și crezi că spațiile simple vin la pachet cu un sentiment de calm, atunci poate te ajută câteva idei despre cum să-ți amenajezi un dormitor minimalist.

  Dominique Loreau, autoarea care a integrat cultura japoneză în toate aspectele vieții sale după ce a trăit acolo mai bine de 25 de ani, în cartea „Arta Simplității”, spune că „a simplifica înseamnă până la urmă a înfrumuseța. O înfrumusețare reducționistă relaxează.”

  Design-ul unui dormitor minimalist nu înseamnă că trebuie să arunci tot, ci doar să elimini aglomerarea, culorile puternice și mobilierul masiv, pentru a face loc elementelor cu adevărat necesare și funcționale.

  Dormitorul este destinat somnului și odihnei. Aici ne petrecem cel puțin opt ore pe zi, așa că este necesar să acordăm o mare atenție amenajării, deoarece, dacă nu o facem, de-a lungul timpului, pot fi repercusiuni asupra stării noastre de bine”, este de părere Mădălina Pălici, designer de interior la Homish Interiors.

  Ea sdefinește un dormitor minimalist prin câteva elemente clare: simplitatea obiectelor de mobilier, corpurile de iluminat și paleta cromatică (unde adaugi o culoare de accent pentru a crea contrast).

  Dormitor minimalist = armonie generală

  Locuința în care trăiești ar trebui să fie un loc de relaxare, o sursă de inspirație și un spațiu terapeutic, susține Loreau. Mădălina e de acord și descrie un dormitor minimalist ca fiind un spațiu în care ai doar elementele necesare confortului, îmbinate armonios, fără a fi încărcat de mobilier sau amenajat prea opulent și extravagant. Obiectele de decor trebuie să fie simple ca design, într-o singură culoare, de cele mai multe ori, neutră.

  Optează pentru pereți vopsiți într-o culoare deschisă (din care doar unul poate avea o culoare diferită, de accent), accesorizați cu aplici în linii simple, cu cât mai puține tablouri.

  „Dulapuri încorporate, corpuri de iluminat montate în pereți și tavane, fleacuri dispărute, iată o locuință în care putem în sfârșit să ne odihnim; un loc care respiră și duce către esențial. Nu faceți niciun compromis cu ceea ce este inutil” – Dominique Loreau, „Arta simplității.”

  Alege un pat cu o tăblie cât mai simplă, fie tapițată cu stofă, fie din lemn sau metal, deși poți opta și pentru un pat simplu, peretele fiind suficient pentru a rezema pernele. Lenjeria este necesar să fie unicoloră, fără un pattern încărcat. Dar un stil minimalist nu descrie o cameră rece și neprimitoare, zice Mădălina. Vibe-ul încăperii capătă o atmosferă caldă și cozy, cu ajutorul texturilor potrivite, a luminii naturale și a obiectelor bine organizate.

  „Un truc: atunci când toate obiectele aparținând aceluiași spațiu au aceeași culoare, avem impresia că deținem mai puține lucruri, fără a mai vorbi de confortul vizual și de senzația de ordine pe care le generează” – Dominique Loreau, „Arta simplității.”

  Personalizarea camerei

  Calculează care îți sunt nevoile de depozitare și montează în dormitor un singur obiect de tipul ăsta. Poate fi un dulap sau o etajeră, mai important e să fie compartimentat cât mai eficient. „Vindeți-vă șifonierele de stejar și cumpărați dulapuri integrate și meșterite inteligent” – Dominique Loreau, „Arta simplității.”

  Și da, indicat e să nu aduci dispozitive electronice în dormitor: fără televizor, telefon sau laptop. „Cărțile pot fi un bun somnifer pentru serile în care somnul nu pare să apară prea curând”, spune Mădălina.

  Un dormitor minimalist nu are nevoie de o adevărată bibliotecă, însă câteva cărți sunt inofensive, așezate pe o poliță în apropierea patului. Tot aici poate sta și tabloul preferat, cât și alte mici decorațiuni, cum ar fi un tablou drag sau o ilustrație abstractă fac minuni. Și o plantă e o idee bună.

  Idei amenajare via Mădălina Pălici, designer Homish Interiors

  dormitor minimalist 1
  Stilul minimalist este definit perfect de culorile neutre

  Stilul minimalist este definit perfect de culorile neutre, tăblia joasă a patului, lenjeria din material de in, cât și de tabloul inedit care completează ideal decorul.

  dormitor minimalist 2
  În dormitor poți pune pauză la gânduri, pentru a te deconecta complet

  Mădălina spune că liniile simple ale mobilierului, paletarul neutru al întregului decor și designul corpului de iluminat se îmbina armonios și conturează oaza de liniște mult dorită pentru un dormitor.

  dormitor minimalist 3
  Într-un dormitor minimalist este indicat să eviți aglomerarea

  Designul patului este potrivit unui stil minimalist datorită funcționalității.

  dormitor minimalist 4
  Designul dormitorului asigură continuitate vizuală

  Tăblia patului tapițat este una liniara, realizată din cusături puține și o stofă care se confundă cu vopseaua peretelui, idee care asigură o continuitate vizuală.

  dormitor minimalist 5
  Stilul minimalist nu se rezumă doar la culori neutre

  Așa cum explică designerul, stilul minimalist nu se rezumă doar la culori neutre, iar peretele colorat al dormitorului din imagine confirmă cu brio acest aspect. Mădălina spune că elementele care completează cadrul sunt esențiale, iar în cazul de față, vaza transparentă și corpul de iluminat întregesc conceptul și transmit o stare de bine.

  dormitor minimalist 6
  Spațiul conține doar elementele necesare confortului

  O astfel de tăblie de pat detașată oferă mai mult spațiu camerei, dar poate fi și un element de decor principal.

  dormitor minimalist 7
  Obiectele de decor trebuie să fie simple ca design

  Simplitatea denotă elegantă, rafinament și un stil care pune accent pe funcționalitate. „Pentru o energie bună, stilul minimalist poate fi totul”, crede Mădălina.

  dormitor minimalist 8
  Optează pentru pereți vopsiți într-o culoare deschisă

  Texturile folosite în amenajare creează un dormitor primitor. Lemnul, nuanțele neutre, lumina naturală și limitarea la obiectele de mobilier necesare sunt elemente cheie într-un astfel de caz.

  dormitor minimalist 9
  Vibe-ul încăperii capătă o atmosferă caldă cu ajutorul texturilor potrivite

  „Uneori ai nevoie de puține lucruri ca să fii fericit, împlinit și cu poftă de viață. Calitatea obiectelor este mai importantă decât cantitatea lor”, concluzionează Mădălina Pălici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Regulile de bază ale unui dormitor minimalist și 9 idei din care să te inspir...