De la specialiști

Tendințe din designul interior pe care e posibil să le regreți la nici 5 ani după amenajare

publicat pe 22 mart. 2021

    Problema cu tendințele este următoarea: sunt doar niște tendințe. Adică vin și trec, în timp ce o amenajare de interior ar trebui să fie ceva de durată. Asta nu înseamnă că trebuie să le ignori cu desăvârșire, ci să te gândești de două ori înainte de a le aduce acasă și să le adaptezi stilului și spațiului tău. Așadar, ce stiluri de design interior e posibil să regreți în maximum cinci ani?

    Nouă designeri de interior din România dezbat subiectul și îți spun ce trenduri e bine să eviți și de ce:

    Riflajele din lemn

    În ultima perioadă, riflajele (lamelele) din lemn au devenit tot mai des întâlnite în amenajări. Se folosesc fie pentru a delimita două zone distincte, în cadrul aceleiași încăperi, fie cu rol pur decorativ, ca placări de tavane și pereți. „Au devenit ultra folosite în toate formele lor, inclusiv în scopuri non-funcționale. Avem un perete unde ne-a lăsat inspirația, aplicăm niște riflaje. Cred că în viața de zi cu zi sunt și foarte greu de curățat din cauza pasului de aproximativ doi centimetri dintre ele”, spune Arhitecta Cristiana Zgripcea.

    „Nu înțeleg utilizarea lor din ce în ce mai frecventă în spații rezidențiale. Le văd adesea pe post de placaj în spatele televizorului, sau substituind o tăblie de pat, însă de prea puține ori au și un concept coerent în spate. Dacă rolul lor este pur estetic, ar trebui să fie reluate și în restul spațiului, dar par mai degrabă folosite ca element unic”, adaugă și arhitecta Andra Bica de la Kanso Design, care le vede mai potrivite în spațiile publice, unde pot crea forme sculpturale ieșite din comun.

    Cu ce le poți înlocui? Cu orice alte elemente de design care ar umple „golul” acestora la nivelul pereților sau elementelor de mobilier pe care au fost aplicate: plăci ceramice de dimensiuni mari, tapet, inserții metalice, placări de parchet, dacă îți dorești acest aspect de lemn, completează Cristiana Zgripcea.

    C Change Investments
    În spațiile publice, riflajele au mai mult sens. Birouri în Cambridge, SUA, amenajate în 2009 de biroul de arhitectură dECOi architects.
    Foto: Mark Goulthorpe

     

     

    Stilul baroc și ornamentele clasice

    Decorul baroc, cu ornamentațiile lui bogate și piesele grele de mobilier, nu se mai potrivește modului de viață actual. E ușor de înțeles de ce: el s-a născut la curțile regale, unde o cameră avea o suprafață impresionantă. Așa că în orice încăpere obișnuită din zilele noastre, mobilierul cu ornamente bogate și detalii aurii va arăta sufocant și va aglomera.

    „Nu prea mai avem timp să ștergem praful de pe un mobilier de acum 100 de ani, nici la propriu, nici la figurat. Și nici să ne lăsăm sufocați de obiecte, fie ele prețioase, rare, procurate cu mare consum de bani și resurse – astfel de demersuri nu mai sunt sustenabile și probabil că în curând nu vor mai fi nici dezirabile”, este de părere Cosmina Aloman, designer de interior la KiwiStudio.

    Interior Castelul Peles Sinaia
    Interioarele Castelului Peleș din Sinaia au accente ale stilului baroc. Abundența de detalii ar fi de neimaginat într-un apartament din ziua de azi. Foto: Shutterstock.

    Dacă ai totuși piese de mobilier în acest stil, moștenite sau cumpărate din târguri de antichități, Cosmina te sfătuiește să le adaptezi la modul de a trăi astăzi: „În general, obții asta tăind de ici, de colo, reducând, esențializând – în loc de patru piese de mobilier, pui două. Cred că sustenabilitatea ar trebui să fie pe agenda oricărui designer de interior.” Uite cum poți să amenajezi un living în stil baroc.

    Stilul ultra-minimalist

    La polul opus, regăsim stilul ultra-minimalist: o reducere la esență a tuturor elementelor, lipsa totală a oricărei decorațiuni, într-o paletă cromatică monocromă sau neutră. „Acele amenajări nu rămân așa în viața reală, se vor umple de lucruri, de obiectele de zi cu zi, pe blatul de la bucătărie apar inevitabil un toaster, o mașină de cafea, un blender, pe comoda TV vor răsări un playstation și un DVD player. E preferabil să se țină cont de toate acestea din faza de proiectare”, zice arhitectul Alexandru Bucur de la Interiology.

    Bucatarie alba minimalista
    Stil de design interior: o bucătărie perfectă, cu condiția să nu lași niciodată vase sau electrocasnice la vedere. Foto: Shutterstock.

    Cosmina Aloman crede că e bine să luăm din minimalism anumite lecții: „Mă refer la cumpătare în toate, la acel less is more (mai puțin înseamnă mai mult) care face ca minimalismul să fie, prin excelență, un stil funcțional, ușor de integrat aproape în orice spațiu. Desigur, el nu e pentru toți, însă cred că ordinea pe care o aduce într-o amenajare, senzația de liber și de aerisit, plus accentul pe confort, reducerea la minim a obiectelor cumpărate, deci impact mai mic asupra mediului, toate acestea sunt lucruri pe care le putem lua în considerare atunci când ne îndreptăm spre un stil de amenajare sau altul. Minimalismul ca intenție, dacă nu ca formă, cred că e o idee de viitor.”

    Ce poți face dacă îți place stilul minimalist e să fii realist cu privire la obiectele pe care urmează să le folosești și să te asiguri că le aloci spațiu de la bun început. Principiile acestui stil, împrumutate din filosofia japoneză Zen, chiar te ajută să ai o viață mai ordonată și armonioasă, pentru că orice lucru inutil expus la vedere îți consumă din energie și îți cere atenție.

    Ca să ai o casă ordonată, Alexandru Bucur te sfătuiește să eviți designul cu obiecte de decor la vedere, cu rafturi deschise în băi (pe care stau teancuri de prosoape, plante sau mici vaze): arată grozav în fotografii dar în realitate sunt foarte greu de întreținut și adună praf.

    Baie cu rafturi si decoratiuni
    O idee inedită de pedeapsă în cuplu: să ștergi zilnic praful de pe obiectele din această baie. Foto: Shutterstock.

    Nici arhitecta de interior Ștefania Bobaru de la VIM Studio nu e de acord cu prea multe polițe și rafturi deschise, căci arată foarte bine în pozele de pe Instagram și Pinterest, dar în general ajung dezordonate și pline cu de toate. „Sunt greu de întreținut și ca aspect, pentru că, în general, obiectele pe care le avem în casă nu se potrivesc între ele și pentru că avem tendința să tot adăugăm lucruri. Devin repede depozit de praf și sunt greu de curățat, în special în bucătăriile intens folosite, unde se depune abur cu grăsime”, adaugă ea.

    Știai că în baie, din cauza umezelii, praful devine mult mai greu de șters? Uite 35 de trucuri ca să te organizezi mai bine și să păstrezi ordinea.

    Stilurile de design interior trecătoare

    Pe lângă stilurile principale de amenajări, cum sunt modernul și clasicul, sunt la modă, periodic, diferite tendințe. „De exemplu, stilul shabby chic, sau cele cu multe detalii florale, zorzoane, care au prins bine în anii 2000, dar de care încercăm acum să scăpam, pentru că ne-am dat seama că încarcă prea mult spațiul”, precizează Natalia Berezovskaia, arhitect la Creativ Interior. Ea a observat că stilul industrial, de exemplu, prinde foarte bine în spațiile HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), dar într-o locuință e greu de adaptat pe termen lung.

    Bucatarie alba in stil rustic (2)
    Bucătărie albă în stil rustic: alege-o dacă ești convins că nu te vei plictisi prea curând de ea. Foto: Shutterstock.

    Imprimeuri foarte specifice, de sezon

    Același lucru e valabil și în cazul imprimeurilor, doar că acestea sunt mai ușor de schimbat decât un întreg decor. Tot ce înseamnă model: gresia patchwork, patternurile marocane sau geometrice, printurile îndrăznețe (florale, animal print, jungle, flamingo) sunt la modă unu sau două sezoane, apoi se perimează.

    Tapet jungle tropical MindTheGap
    MindTheGap e un producător român de tapet care lansează periodic colecții extrem de atractive.

    Arhitecta Irina Radu de la iDecorate te sfătuiește să le folosești doar dacă știi că urmează să actualizezi decorul în scurt timp. Pentru o amenajare de durată, e preferabil să mergi pentru suprafețele mari pe finisaje care nu se vor demoda atât de repede: nuanțe neutre, mici accente, dar nu imprimeuri stridente și foarte specifice. O durată scurtă de viață are și tapetul printat, de exemplu cel cu peisaje.

    „În special într-o locuință sau într-un birou, trebuie urmărit, pe lângă atmosfera și imaginea pe care dorești să le obții, aspectul practic și funcțional al amenajării. Într-un showroom sau magazin, primează elementul de imagine, de spectacol, și acolo îți permiți să urmărești trendurile minimizând acest aspect al funcționalului”, completează Alexandru Bucur.

    Splashback Bucatarie fructe
    Tu în cât timp te-ai plictisi de acest splashback? Foto: splashbacks.co.uk

    La capitolul modele și imprimeuri, designerul de interior Patricia Opincariu de la PIBO te sfătuiește să te ferești de băi în care faianța colorată urcă până la cota de 90 de centimetri și e urmată de un brâu cu faianță cu model de lalele sau alte flori. În bucătărie, evită sticla printată cu imagini din marile orașe sau „lămâi și mere trecând în slowmotion printr-o mini cascadă făcută în chiuvetă. De ce ai vrea să vezi ca prin lupă cum se spală fructele?”, crede ea.

    Sorana Leru te avertizează să ai grijă și cu imitațiile de materiale, ca gresia care simulează lemnul: „e un trend care a pierdut în intensitate în ultima perioadă și care poate fi în continuare o variantă valabilă, cu condiția unor materiale de bună calitate, care să nu dea după câțiva ani de folosire impresia de material uzat sau de proastă calitate. La fel, PALurile care imită marmura sau metalul au mari șanse să se demodeze destul de repede sau să aibă o viață scurtă dacă nu sunt întreținute bine și curățate periodic.”

    Culorile intense sau sezoniere

    Și accentele cromatice în tendințe pot să se demodeze rapid, și au uneori un efect de suprasaturare. La început, când apar, sunt o noutate absolută, dar apoi le vezi peste tot, de la haine și poșete la telefoane și accesorii, și pot deveni obositoare. E cazul metalului rose gold sau a culorilor anului: mai bine le inserezi în doze mici, în obiecte ușor de ignorat ulterior. Pastelurile, de exemplu, rozul sau bleul pudră, se potrivesc în camere de copii, pe care le schimbi în doi-trei ani, dar dacă le folosești pentru mobilierul de bucătărie s-ar putea să devină prea mult.

    Tendinte Design interior rose gold roz
    Rozul pastelat sau accentele metalice sunt o alegere în tendințe, dar care nu va trece întotdeauna testul timpului. Foto: Shutterstock.

    Și culorile puternice, electrice, implică un risc, dacă nu reușești să menții echilibrul rezultatul este un dezastru cromatic. „Trebuie să ai în vedere că imaginea de ansamblu se compune din mai mulți factori (înălțimea, proporțiile camerei, luminozitatea etc.) și că trebuie să fii convins că te vei identifica ușor cu un astfel de stil puternic, care poate peste câțiva ani nu va mai fi de actualitate și care nu se întreține la fel de ușor precum un perete alb”, consideră arhitecta Sorana Leru de la MiSo Architects.

    Dormitor cu galben
    O amenajare potrivită mai degrabă într-un hotel decât acasă. Foto: Shutterstock.

     

    Decorul „importat” din destinații de vacanță

    De multe ori, nu putem explica exact de ce ne plac anumite lucruri mai mult și altele mai puțin. E valabil și pentru interioare: s-ar putea să apreciem o cameră de hotel pentru că o asociem cu vacanța, dar nu orice decor poate fi reprodus la noi acasă. În design interior, contextul e esențial. Altfel spus, o cameră din Maldive arată perfect în Maldive, pentru că are legătură cu locul respectiv, folosește materiale locale, oferă o priveliște spre Ocean și așa mai departe.

    Camera hotel tropical
    Imaginează-ți acest decor cu vedere spre o intersecție aglomerată. Ce sentiment îți oferă? Foto: Shutterstock.

    Replicată într-un apartament din cartierul Berceni, București, va deveni cel mai probabil un kitsch, adică o reproducere de prost gust. Patricia Opincariu îți atrage că atenția că „în vacanță nu ești tu în viața de zi cu zi, iar spațiul tău nu are nici tipologia spațiului din hotel și nici vibe-ul acela – e și imposibil să aibă, acolo era plin de lume care anima locul. În plus, la hotel nu percepi câte echipe de angajați lustruiesc și îngrijesc fiecare piesă de mobilier care, da, în fiecare dimineață din cele șapte zile petrecute acolo, era ca nouă, chit că fusese folosită de zeci de oameni. Ca un exemplu clar, pardoselile epoxidice pe care le vezi în spații publice sunt greu de întreținut, acasă s-ar putea să devină un dezastru.”

    Decoratiuni boho interior
    Suvenirurile din călătorii sunt binevenite, atâta vreme cât întregul este unul armonios. Foto: Shutterstock.

    Ideea nu e să nu te inspiri din călătorii, ci să compui armonios interiorul: dacă ai un detaliu care îți place, dar realizezi că nu se potrivește cu stilul tău de viață, poți să rezolvi întâi partea funcțională, să mobilezi cât mai practic, apoi să adaugi o piesă, două, trei, care te bucură și să creezi un mix armonios. Așa îmbini utilul cu plăcutul și te asiguri că locuiești într-o casă care te reprezintă și bucură.

    Mobilierul ieftin

    Un design de interior de calitate trebuie să aibă ca scop și sustenabilitatea, așa că Irina Radu crede că e mai bine să te ferești de mobilierul ieftin, pe care îl asamblezi ușor și de care te plictisești repede și îl înlocuiești fără să ai regrete, pentru că nu a costat mult. Resursele naturale sunt limitate și e bine să începem să luăm asta în considerare în fiecare aspect al vieții. Tot la capitolul aspect ieftin și perisabil, Ștefania Bobaru menționează decorațiunile și posterele cu mesaje motivaționale și inspiraționale.

    Mesaj motivational decor
    E mai personal să înlocuiești acest gen de tablou motivațional cu unul scris chiar de mâna ta.

    Ce faci dacă totuși îți plac cele enumerate mai sus?

    Dincolo de mode și tendințe, designerii cu care am vorbit te sfătuiesc să alegi cu sinceritate un decor adecvat personalității și gusturilor tale: „Să recunoști că îți place stilul baroc, dar te-ai simți mai comod, mai ca acasă, în stilul scandinav, că stilul minimalist este mai la modă, dar ție ți-ar lua prea mult timp să păstrezi în ordine o astfel de amenajare”, crede Cosmina Aloman.

    Și Patricia Opincariu susține această abordare: „Dacă ești în momentul în care îți amenajezi casa, e fundamentală o introspecție sinceră. Trebuie să îți dai seama ce e bine în viața ta, ce nu e bine, și acolo trebuie acționat . Designerul te ajută la asta prin tot procesul de proiectare.”

    Dacă ești tentat să aduci în casa ta elemente despre care știi că sunt sezoniere, partea bună e că multe pot fi ajustate pe parcurs: poți să retapițezi o canapea sau să revopsești un corp de mobilier, iar dacă e vorba de o gresie sau o faianță care nu îți mai place, o poți acoperi cu microciment sau LVT. Și lămpile, draperiile sau perdelele sunt ușor de schimbat, dar designerii nu te încurajează să o faci într-un mod consumerist și egoist, ci să găsești de fiecare dată o nouă întrebuințare produselor existente și să reciclezi tot ce se poate recicla.

    Tu ce tendințe ai inclus la tine acasă și în ce mod? Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments