De la specialiști

Shabby chic mania: 10 elemente care definesc stilul

publicat pe 23 sept. 2020

    Stilul shabby chic, asociat de cele mai multe ori cu căsuțele englezești de la țară, era în vogă în anii ‘80. Azi e eclipsat de curentul scandinav, dar apare reinterpretat sau mixat cu alte stiluri. Dacă și tu îți dorești să-l adaptezi zilelor noastre, iată care îi sunt elementele de bază. 

    Ca să poți reinterpreta un stil, e nevoie să știi ce-l definește. Apoi te poți juca cu elementele lui, le poți simplifica sau combina cu piese din alte stiluri, ai libertate totală. Am adunat laolaltă cele zece elemente principale ale stilului shabby chic, iar tu poți face cu ele ce vrei tu. 

    1. Mobilier cu urme de uzură

    Mobilierul uzat trebuie să fie totuşi funcţional

    Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful îți da o veste bună: nu e nevoie să renunți la mobila veche, cu colțuri deteriorate și vopsea roasă. Trebuie doar s-o vopsești neglijent într-o nuanță deschisă și eventual s-o decorezi cu elemente romantice. „Elementul cheie şi central al stilului este mobilierul vintage sau cu urme de uzură. Sentimentul pe care ţi-l oferă acest stil este unul boem”, spune Iulia.

    Mobilierul uzat apare în fiecare context shabby chic ca un statement. Atenție: mobilierul uzat trebuie să fie totuși funcțional și estetic. Aspectul uzat e doar de suprafață.

    2. Decorațiuni vintage

    Telefoanele vechi pot fi grozave ca decor

    Beatrice Marta, designer de interior la Something We Design menționează că decorațiunile vintage sunt esențiale într-o amenajare shabby chic: coliviile din fier forjat, telefoanele vechi, inimioarele din lemn prinse cu panglici, pernuțele decorative cu motive florale și cănile cu pisicuțe, toate și încă pe atât. 

    3. Elemente mix and match

    În stilul shabby chic, melcii şi scoicile de pe plajă pot sta foarte bine în borcanul de fursecuri

    Iulia de la Designful te încurajează să faci mix and match cu elemente nu se potrivesc chiar la fix. Renunță la blatul de bucătărie, pune o masă cu aspect vintage și scaune diferite ca design. Apoi în loc de ușă, o perdea înflorată. 

    4. Suprafețe frezate pe rotund

    Dacă în era scandinavă, totul este liniar sau în pattern-uri geometrice, în epoca shabby chic, predominau elementele prelucrate pe rotund. De la marginile vitrinelor la mânerele fotoliilor, suprafețele păreau neregulate și jucăușe, ca într-un set de mobilă pentru copii.

    5. Texturi fine

    Și Iulia, și Beatrice vorbesc despre materiale textile fine, dantele și mătăsuri care sunt plăcute la atingere și care dau un aer suav încăperii. Dintr-un spațiu shabby chic nu lipsesc nici perdelele cu găurele, broderiile sau mileurile bunicii.

    6. Imprimeuri florale

    Imprimeurile florale sunt obligatorii

    Canapelele înflorate nu mai sunt în trend, dar ele rămân emblema shabby chic, zice Beatrice Marta. Motivele florale sunt esențiale pentru acest stil și apar recurent pe toate obiectele posibile: seturi de porțelan, canapele, fotolii, lenjerii de pat, perdele, covoare sau pernuțe decorative. 

    Asta nu înseamnă că pui flori pe toate suprafețele din casă. Folosește-le ca elemente de accent pe câte ceva din fiecare cameră, în felul ăsta păstrezi spațiul aerisit, dar îi dai o notă specială. 

    7. Cromatică pastelată

    „Un element de design caracteristic este folosirea culorilor deschise sau neutre. Paleta cromatică este de regulă restrânsă la nuanţe de alb, bejuri, uneori pasteluri pentru a realiza interioare cât mai luminoase şi boeme”, explică Beatrice. Aceste alegeri uni completează imprimeurile florale și aduc o atmosferă dulceagă, de basm.

    8. Candelabre

    Candelabrele din sticlă apar în mod recurent, spune Iulia. Fie că sunt așezate deasupra unei mese rotunde acoperite de un material suav sau chiar în dormitor, candelabrele trebuie să fie detaliate, strălucitoare și spectaculoase. 

    9. Lumină neutră

    Ferestrele mari, care permit luminii naturale să pătrundă ușor, nu sunt elementul specific acestui stil, ci mai degrabă ale stilului scandinav. În decorul shabby chic, draperiile cu volane, înflorate și foarte ornamentate sunt prioritare, iar atunci lumina este de multe ori limitată, la o temperatură neutră.

    10. Materiale naturale

    Majoritatea paturilor shabby chic sunt din fier forjat. Dar dacă nu, au o tăblie cu look feminin

    „Mobilierul este rustic, din materiale naturale precum lemn sau metal, în special fier forjat folosit la piese precum pat, mese sau scaune”, încheie Beatrice. Paturile din fier forjat apar foarte des în dormitoarele stilului, dar niciodată cu modele banale. Iar dacă nu este din fier forjat, cu siguranţă patul are o tăblie cu un model tapiţat, cu aspect feminin. Lemnul scorojit este și el parte din curent, în nuanțe deschise.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments