5 criterii după care să alegi paleta de culori din living și 15 de exemple de combinații
publicat pe 04 aug. 2020Paleta cromatică din living trebuie să pornească de la un mix de factori: preferințele tale, semnificaţia emoţională a culorilor alese şi contextul amenajării (dimensiuni, stil). De aceea, nu există o reţetă universală pentru alegerea culorilor în living sau în orice altă încăpere, ci doar multă imaginaţie, pasiune şi inspiraţie de la care poţi porni.
Ne-am consultat cu două specialiste în design interior şi am întocmit o listă cu cinci repere care te pot ajuta să stabileşti mai uşor paleta cromatică din living, iar dacă mai ai vreun dubiu, poţi consulta lista cu cele 15 de propuneri:
5 criterii după care să alegi combinația de culori din living
1. Defineşte rolul livingului
Într-o epocă modernă în care obiceiurile diferă semnificativ de la familie la familie, rolul livingului este și el diferit de la o casă la alta, punctează designerul de interior Raluca Pavel de la Four Design Studio. Ba chiar în multe dintre cazuri, poate fi multiplu. Aşa că și combinația de culori din living se adaptează acestor roluri.
Pentru un living dedicat relaxării, cititului şi meditaţiei, orientează-te spre culori pastelate, care să nu stârnească emoţii puternice. Dacă vrei să socializezi şi să te uiţi la filme cu prietenii, nu introduce prea multe culori care să distragă atenţia. Iar dacă lucrezi în acelaşi loc unde obişnuieşti şi să te relaxezi, joacă-te cu nuanţe neutre şi pete de culoare care să puncteze acţiunile diferite.
2. Nu exagera cu delimitările
Chiar dacă te poţi folosi de culori pentru a delimita diferitele funcţionalităţi dintr-un living, Raluca recomandă să nu exagerezi. Nu vopsi partea de lucru în galben, colţul de meditaţie în crem, partea de socializare în albastru şi locul de citit în verde. Obţii o aglomerare vizuală din care nu vei mai înţelege nimic.
Stabileşte încă de la bun început o paletă cromatică în living şi găseşte noi idei pentru a separa spaţiile, fie cu ajutorul unor structuri de metal, a unor textile cu texturi diferite sau a unor covoare.
3. Nu te baza pe tendinţe
Atunci când alegi culorile pentru orice cameră, trebuie să ai în vedere că schimbările nu vor fi foarte dese. De aceea, e o greşeală să te bazezi pe tendinţe, explică designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful. Orientează-te mai degrabă spre gusturile personale şi context. Alege piesele de mari dimensiuni în culori neutre, ca să se potrivească uşor cu accesoriile în nuanţe tari, pe care le poţi înlocui atunci când te hotărăști să faci o schimbare.
4. Ia în calcul semnificaţia emoţională a culorilor
Chiar dacă livingul e locul preferat al unor copii năzdravani sau ţie îţi place să dansezi acolo, nu te expune timp îndelungat unor culori tari. Nu vei face decât să oboseşti şi să te încarci negativ, fără să-ţi dai seama. Culorile vin la pachet cu anumite emoţii, iar nuanţele tari de roşu, portocaliu şi galben pot suprastimula nervii, pe când prea mult negru sau prea mult maro pot aduce stări de anxietate şi tristeţe. Culorile neutre şi cele pastelate îţi vor asigura buna dispoziţie, indiferent cât timp petreci în living, crede Iulia.
5. Alege produse de calitate
Când le-am întrebat cu ce furnizori lucrează pentru partea de zugrăvit, și Iulia, și Raluca au zic Benjamin Moore, brandul de vopsea cu o varietate mare de nuanţe şi texturi, des folosite de majoritatea designerilor. Raluca Pavel recomandă şi Atelierul de culori pentru proprietăţile vopselurilor şi relaţia cu clienţii, dar şi Caparol.
15 exemple de combinaţii cromatice, potrivite pentru living
Dacă ai de ales o paletă cromatică în living, trebuie să o planifici din timp, să o fixezi şi apoi să zugrăveşti şi să cumperi piesele în funcţie de ea. Comenzile în afara conceptului s-ar putea să rupă iremediabil continuitatea spaţiului.
Pentru a aplica acest principiu, ţi-am pregătit 15 de palete de culori, unele mai simple, altele mai îndrăzneţe. Descoperă listă şi alege-ţi preferata:
1. Marouri şi griuri
Această combinaţie cuminte îţi promite un living stilat, fără a-l aglomera vizual. Alege podeaua, mobilierul şi accesoriile în diferite nuanţe de gri, iar pata de culoare rezerv-o pentru o canapea maronie.
2. Albastru şi crem
Recomandăm acext mix mai ales pentru casele cu temă navy, unde combinaţia de bleumarin, albastru-gri şi puţin crem îţi va da impresia că marea se află chiar la marginea curţii. Alege un covor în dungi albe şi bleumarin, o canapea bleumarin şi o nuanţă gri-albastru pentru mobilierul de mari dimensiuni.
3. Portocaliu şi gri
Dacă îţi plac paletele mai îndrăzneţe, adu împreună câteva nuanţe de gri, introdu din nou bleumarin şi scoate la vedere o decoraţiune într-un portocaliu aprins, care să fie protagonista camerei.
4. Roşu, albastru şi gri
O amenajare de la munte sau dintr-o regiune mai friguroasă poate fi încălzită cu un strop de roşu picurat într-o mare de griuri, temperate de puţin albastru. Aceasta combinaţie nordică poate fi implementată cu o pardoseală argintie, un dulap albastru şi un set de perne roşii aşezate pe canapeaua gri.
5. Coraille şi albastru
Nuanţele de coraille se pot mixa cu nuanţe de albastru, dacă vrei ceva cu adevărat unic pentru livingul tău. Alege totuşi mobilierul de mari dimensiuni alb, iar pereţii păstrează-i albi pentru a te asigura că nu îţi vei obosi privirea.
6. Vişiniu şi muştar
Nuanţele neutre vor acompania întotdeauna culorile tari. Dacă îţi place un living retro, nu-ţi fie teamă să aduci o multitudine de imprimeuri galbene în nuanţe muștar: pe canapea, pe draperii, “stinse” însă de o pardoseală crem, cu pereţi în culori neutre, ce nu se abat de la laitmotivul vintage.
7. Albastru şi alb
Chiar dacă nu ai o casă la mare, albastru şi alb se pot completa într-un mod sofisticat. Poţi vopsi un perete de accent în bleumarin, pentru ca restul încăperii să fie o joacă între albastru-gri şi pereţii albi. Lasă întotdeauna suficient spaţiu în culori prietenoase cu ochii, ce nu obosesc pe termen lung.
8. Coraille şi gri
Introdu o atmosferă delicată cu o canapea coraille din catifea, care să dea un aer de eleganţă întregului living. Pentru a te asigura că rămâne protagonista, amenajează restul elementelor cu nuanţe de gri.
9. Liliac şi galben
Când vine vorba de pasteluri, mix-urile sunt mai versatile. Iar dacă living-ul tău e shabby chic, poţi combina nuanţele deschise de liliac cu galben sau negru. Adu şi puţin alb, pentru a completa imaginea.
10. Verde şi caramel
Pe de altă parte, dacă visezi la un living industrial, dar ţi-e teamă de negru, poţi introduce o canapea din piele de culoarea caramelului pe care să o combini cu un greige şi cu o nuanţă închisă de verde, prezentă fie prin plante, fie printr-un covor simplu.
11. Turcoaz şi alb
Iată un mix cu iz scandinav: umple spaţiul de obiecte din lemn în nuanţe deschise, în mijlocul cărora poţi aşeza o canapea bleumarin. Aceasta paletă simplă este relaxantă şi primitoare, dar mai ales uşor de implementat.
12. Roşu aprins şi alb
Dacă nu ţi-e teamă de contrastele puternice, poţi alege un covor de la Ikea în alb şi negru, împreună cu o canapea sau un puf roşu. Nu exagera însă cu pata de culoare.
13. Verde şi albastru
Aceasta combinaţie aduce aminte de câmpurile de la ţară, unde admiri deopotrivă pajiştea şi cerul. Şi cum merg în natură, merg şi în livingul tău. Completează o canapea verde cu accesorii albastre şi adu un strop de alb pentru a tempera acest mix.
14. Bleu şi nuanţe de roşcat
Nuanţele de lemn deschise, scandinave, nu vor rămâne mereu în tendinţe. Dacă deja te-ai plictisit de ele, te poţi juca cu bleu şi câteva tonuri de maro-roşcat. Temperată de puţin crem, paleta va arăta inedit în livingul tău
15. Verde şi culori pământii
Dacă vrei să aduci natura mai aproape de tine, combina nuanţe de verde cu nuanţe pământii. Păstrează bejurile pentru pardoseala şi piese de mari dimensiuni, iar verdele aplică-l că perete de accent sau pe accesorii.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.