De la specialiști

Un designer de interior îți dă 9 sfaturi pentru amenajarea unui living dreptunghiular

  Te pregătești de o amenajare a unui living dreptunghiular? E o formă dificilă, care cere multe calcule și planuri ca spațiul să nu ajungă înghesuit și ineficient. Dar geometria poate fi corectată cu ajutorul unor iluzii optice realizate prin aranjamentele elementelor şi prin palete cromatice.

  Designerul de interior Diana Dragne are nouă recomandări și reguli pe care să le urmărești când amenajezi un living dreptunghiular. 

  1. Stabilește funcționalitățile încăperii

  Primul pas, valabil în amenajarea oricărui tip de încăpere: stabilește ce fel de activități vrei să ai în living, ca să planifici ce piese de mobilier cumperi. Unii preferă livingul doar pentru socializare şi televizor, dar el poate avea şi o componentă de gaming, poate cuprinde zona de dining sau poate fi folosit şi ca birou.

  Din momentul în care ştii ce mobilier ai nevoie, poţi începe să testezi diferite tipuri de aranjamente. Cu un software intuitiv, poţi face un plan 2D în care să ajustezi dimensiunile pieselor la mărimea livingului tău. Un living doar cu zonă TV poate include o canapea pe unul dintre pereţii lungi, consolă TV în faţa acesteia, iar în lateral, dacă nu este fereastră, un dulap de culoare deschisă care să nu atragă atenţia. 

  2. Identifică fluxurile de circulaţie

  Livingul creat de arhitectul Irina Radu de la iDecorate arată echilibrat, chiar dacă este lung şi îngust

  Dacă încăperea este îngustă şi lungă, Diana recomandă ca principalul flux de circulaţie să fie prin mijlocul camerei. Asta înseamnă că mobilierul va fi aşezat pe pereți. Alege prima dată piesele de mari dimensiuni şi aşază-le la locul lor. Ulterior, completează-le cu accesorii şi decoraţiuni. Chiar dacă îţi doreai un aranjament cu canapeaua în mijlocul camerei, geometria încăperii nu-ţi permite.

  Canapeaua şi zona TV pot sta paralel, pe pereţii mai lungi. Dacă ai loc, tot pe pereţii mai lungi poţi adăuga o zonă de citit cu un fotoliu şi un lampadar, un birou cu scaun şi o plantă cu un tablou. 

  3. Potrivește dimensiunea televizorului cu cea a camerei

  O distanţă corectă menţine sănătatea ochilor

  Ca să eliberezi mijlocul camerei şi să permiţi circulaţia prin cameră, nu te orienta spre canapele de tip colţar, cu o lăţime considerabilă, decât dacă vei putea aşeza şezlongul lipit de peretele mai scurt. Alege mai bine o canapea mai lungă şi mai îngustă.

  Apoi, distanţa mică dintre canapea şi televizor poate dăuna vederii, așa că ghidează-te după dimensiunile recomandate mai sus (acceptate în mod standard) și vezi care se potrivește în cazul livingului tău. 

  4. Folosește o paletă cromatică potrivită

  garsoniera dubla

  Te poţi desfăşura în voie în ceea ce priveşte selectarea paletei cromatice. „Ar fi de evitat culorile neutre sau prea închise. Dreptunghiul e o formă dură,  așa că e de preferat să o modelăm prin culoare pentru a obține senzația de căldură și de spațiu primitor”, sfătuiește Diana Dragne. 

  5. Delimitează spaţiile subtil

  „Pentru a accentua o divizare între zonele livingului, putem folosi covoare diferite (dar în aceeași schemă cromatică, fiind totuși un spațiu unitar), corpuri de iluminat cu alt model sau chiar elemente de mobilier și paravane mobile”, explică Diana. Deși fragmentarea unui living dreptunghiular în două pătrate nu e soluţia cea mai indicată. 

  6. Alege texturi speciale

  Canapeaua din catifea poate distrage atenţia uşor de le geometria camerei

  Un alt truc pe care designerul de interior îl prezintă este distragerea atenţiei. Un living dreptunghiular îngust poate fi o formă greu de digerat, aşa că poţi apela la texturi deosebite pentru a atrage toate privirile. 

  O canapea cu tapiţerie de catifea, fuchsia sau verde-mentă, o pernă din blană roz, o măsuţă de cafea cu suprafaţă lucioasă, pardoseală din răşină epoxidică sau terrazzo pot fi elemente care să producă o iluzie optică salvatoare.

  7. Poziţionează lumina strategic

  O cameră lungă e greu de luminat cu un singur corp montat central. Diana propune ca pe lângă lumina centrală să adaugi într-un living dreptunghiular şi un lampadar sau alte tipuri de lumini, preferabil calde, care să completeze necesarul din încăpere.

  8. Montează pardoseala corect

  Chiar şi pardoseala joacă un rol important într-un living dreptunghiular. Nu doar materialul folosit, dar mai ales montarea lui pot accentua sau diminua senzaţia de lungime a camerei. „Lemnul masiv e, din punctul meu de vedere, cel mai potrivit. Acesta ar trebui așezat perpendicular pe lungimea camerei pentru a o diminua. Acolo unde nu se poate utiliza lemnul masiv, parchetul laminat poate oferi un aspect similar, păstrând aceeași poziționare. Montarea greșită, va accentua lungimea, dând impresia de hol lung sau de spațiu de așteptare”, explică designerul. 

  9. Comanda un covor potrivit

  Acest covor merge de minune într-un living îngust şi lung, doar în dreptul canapelei. Este preferabil să fie sub ea

  Diana recomandă covoarele pătrate, de mari dimensiuni, ce ajută în formarea zonelor de interes. Dimensiunea covorului e importantă, pentru că fiecare corp de mobilier (canapeaua, măsuța de cafea, fotoliile, etc) trebuie așezat pe covor, nu lângă el. Și modelul covorului e la fel de important. Dacă modelul e geometric, acesta ar trebui să includă tot forme pătrate sau rotunjite, niciodată linii paralele cu lungimea camerei. 

  Foto principală: amenajare semnată de studioul iDecorate

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un designer de interior îți dă 9 sfaturi pentru amenajarea unui living dreptu...