![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2019/11/amenajare-sufragerie-clasică-mobilier-albastru-cu-șemineu-1133x568.x61813.jpg)
Ce nu trebuie să lipsească dintr-un living amenajat în stil clasic
publicat pe 21 nov. 2019Pentru o amenajare de living clasic, trebuie să înveți doar două reguli de bază. Una ține de formele folosite, cealaltă de materialele pe care le alegi.
Principiile stilului clasic sunt ușor de aplicat în amenajarea locuinței, însă trebuie să ții cont de câteva caracteristici care au trecut testul timpului. În fond, e vorba de unul din tipurile de amenajare care n-o să se demodeze niciodată.
Formele organice sunt baza de amenajare pentru un living clasic
![amenajare sufragerie clasică canapea](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2019/11/amenajare-sufragerie-clasică-canapea.x61813.jpg)
Stilul clasic îl recunoști dintr-o privire. Nu trebuie să te uiți de două ori ca să îți dai seama dacă o piesă de mobilier, un accesoriu decorativ sau un element de construcție este de inspirație clasică sau modernă.
Forma trădează stilul în orice obiect de design interior clasic. Totul pornește de la formele geometrice – cum sunt pătratele sau cercurile – însă acestea nu se regăsesc în variantele lor pure în designul pieselor de mobilier. Nu sunt nici din cercuri simple, nici din linii drepte curate, ci sunt alcătuite dintr-o împletire de forme.
Dacă te gândești la o amenajare de living clasic, alege piese de mobilier rotunjite, cu îmbinări de forme și volume diferite. Caracteristici care se aplică și când vine vorba de accesorii de casă – oglinzi, rame de tablouri, sistemul de prindere al draperiilor – sau de finisaje. Inspiră-te din acest apartament din Iași, care îmbină elemente clasice, moderne și industriale.
![Amenajare living in stil clasic](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2019/10/Dimineata-livingul-lui-Tudor-este-foarte-luminos..x61813.jpg)
Mobilierul clasic este întotdeauna sculptat. Poți vedea asta în detaliile de pe cotierele fotoliilor, picioarele meselor, ramele oglinzilor și chiar în modelul clanțelor. Dacă vrei să mergi și mai departe cu amenajarea de living clasic, aplică aceeași regulă și pentru pereți ori tavan. În cazul acestora, formele sculptate ies în relief.
Materialele naturale sunt folosite atât pentru mobilier, cât și pentru decorațiuni
![amenajare sufragerie clasică în culori neutre](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2019/11/amenajare-sufragerie-clasică-culori-neutre.x61813.jpg)
Stilul clasic este o sursă de inspirație veche de sute de ani, dar care continuă să fie în trend și-n zilele noastre.
Una din diferențele majore între ceea ce se poate realiza acum și posibilitățile vremurilor trecute ține de materialele folosite. Materialele naturale în jurul cărora sunt gândite amenajările clasice din prezent nu sunt întâmplătoare. În istorie nici nu existau prea multe opțiuni. Moblierul se făcea din lemn, țesăturile din fibre naturale, iar uneori finisajele erau realizate din produse organice.
Dacă vrei să fii cât mai aproape de stilul de amenajare pentru un living clasic, materialele pe care le folosești ar trebuie să fie cât mai aproape de natură. În finisaje, lemnul și marmura sunt cel mai des întâlnite, conform smalldesignideas.com. Pereții sunt adesea ornați cu stucaturi. În ceea ce privește tapițeriile și alte accesorii textile, alege țesăturile din brocart, satin sau mătase.
Totuși, sunt anumite zone din construcția unei case sau din finisarea unei încăperi pentru care astăzi există opțiuni mult mai practice, eco și accesibile. Poți folosi lemnul pentru mobilier și elemente decorative, poți alege țesături organice pentru perne sau un tapet de hârtie pentru perete. În unul din proiectele sale, arhitecta Simona Ungurean a îmbrăcat pereții unui dormitor într-un tapet care imită stucatura, pentru un efect în stil clasic. Poți folosi și tu trucul ăsta în living.
Stilul clasic poate fi adaptat cu ușurință într-o casă modernă. Dacă ai decis să-ți amenajezi un living clasic, nu uita să ai în minte două reguli după care să te ghidezi. Mai întâi, modelele care îmbină forme rotunjite și sculptate, iar apoi materialele naturale pentru mobilier și accesorii.
Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, găsești aici și mai multe idei pentru amenajarea unui living.
-
DESIGN INTERIOR
Am ignorat iluminatul ambiental în renovarea locuinței: de ce a fost o greșeală și ce am învățat din asta
Și câteva recomandări de corpuri de iluminat sub 500 lei.
-
DESIGN INTERIOR
Ce covoare se poartă în 2025. Principalele tendințe în culori și texturi
Covoarele țesute manual sunt tot mai apreciate.
-
LIFE
Cu ce se merge la casă nouă. Ce spun superstițiile și Codul Bunelor Maniere
Avem o listă completă de daruri și reguli.