DESIGN INTERIOR

14 idei de amenajare pentru un living mic, dar chic

    Zona de zi e un spațiu esențial și poate fi complicat să o decorezi dacă nu e foarte generoasă. Iată câteva idei de amenajare pentru un living mic, care te vor ajuta să te bucuri de o cameră fresh, fără să simți lipsa spațiului. 

    Ca să transformi un living mic într-un spațiu în care să te relaxezi singur sau alături de prieteni, nu ai neapărat nevoie de un designer de interior sau de un buget generos. Îți trebuie doar puțină atenție, creativitate și să respecți câteva reguli simple. Secretul este să ai cât mai puține obiecte, cât mai simple, astfel încât suprafețele mari să fie libere și aerisite.

    Trei reguli simple de amenajare pentru un living mic

    living cu sac de box, sticker perete Muhammad Ali, perete caramida aparenta, canapea verde
    Livingul unui apartament de burlac, amenajat de arhitectul Alexandru Bucur

    Prima regulă este less is more (mai puțin înseamnă mai mult). Păstrează un număr strict de elemente de mobilier de bază: canapea, bibliotecă, masa televizorului, măsuța de cafea, un fotoliu pentru relaxare și câteva rafturi pentru cărți. Înlocuiește clasicul covor care acoperă toată podeaua cu unul de dimensiuni mici, ca o tușă de culoare. Sau, de ce nu, lasă parchetul liber.

    A doua regulă este să păstrezi un echilibru în toate. Folosește culori neutre atât pentru pereți, cât și pentru parchet, ca să creezi senzația de spațiu mai mare. Dar poți încerca și culori puternice, cum ar fi un perete într-o culoare puternică în zona în care este așezat televizorul – care oferă adâncime camerei. Sau un covor de dimensiuni mici multicolor.

    A treia regulă este poate și cea mai importantă: personalizează. Nu aplica sfaturi de design care nu se potrivesc cu stilul tău sau al familiei tale, folosește obiecte de decor care adaugă o notă personală camerei, de la vaze, la tablouri și ilustrații, și culori care te fac să te simți acasă.

    Idei de amenajare pentru un living mic

    Jocuri de lumini și oglinzi

    Dacă intră lumină naturală în spațiu, încearcă să nu o estompezi cu perdele sau draperii grele. Alege unele albe și vaporoase, mate sau semitransparente, din in sau din bumbac, care să filtreze lumina și să-i confere camerei un aer proaspăt.

    Dacă nu e suficientă lumină naturală, optează pentru un iluminat variat al camerei, cu ajutorul aplicelor, veiozelor, lampadarelor de podea sau spoturilor decorative. Atenție însă, alege o lumină blândă, care nu îți obosește ochii.

    idei amenajare living mic oglinzi
    Oglinzile reflectă lumina și fac spațiul să pară mai mare. Foto: Simona Ungurean

    Oglinzile sunt un alt mod prin care poți crea senzația de spațiu atunci când amenajezi un living mic. Poți alătura mai multe oglinzi pe unul dintre pereți, care nu doar că vor reflecta lumina din cameră, dar vor crea și un efect artistic demn de un designer profesionist. Sau poți amplasa în cameră o oglindă mai mare, cu note vintage, ca un obiect de artă. O serie de modele poți găsi pe site-ul TheHome.

    Obiecte de mobilier potrivite

    Amenajarea unui living mic nu presupune automat numai piese de mobilier minimaliste. Alege o canapea suficient de mare și comodă cât să încapă toată familia sau toți prietenii și păstrează restul elementelor din jurul ei minimaliste.

    Combină canapeaua cu fotolii, tabureți sau pufi și încearcă unii în nuanțe puternice, precum albastru, muștar, verde, dacă mobilierul este în nuanțe neutre. Vor fi tușa ta de culoare. Câteva variante poți găsi la Ikea sau la Kika.

    Funcțional și creativ

    amenajare living mic

    „Alege obiecte de mobilier care au dimensiuni mici, dar funcțiuni multiple”, e un sfat de la arhitecta Alexandra Pacescu pe care ea l-a aplicat în amenajarea acestui apartament de 40 metri pătrați. De exemplu, în loc de clasica masă de cafea, pătrată și neagră, alege una cu un design interesant, care să funcționeze și ca spațiu de depozitare pentru cărți sau reviste. Poate fi din pal sau din lemn natural, colorată sau în culori natur, însă cel mai important este să nu ocupe foarte mult spațiu.

    Un tablou supradimensionat din linii simple, pe care să îl luminezi cu spoturi, sau o serie de ilustrații grafice înrămate dau un plus de personalitate livingului, dă un accent de culoare și personalitate spațiului.

    caramida decorativa alba sufragerie Tudor Bura
    Home: Tudor Bura. Foto: Alexandru Saru

    „Creează locuri de depozitare, astfel încât să nu mai existe lucruri lăsate la vedere, care aglomerează vizual camerele”, explică arhitecta Andreea Baban, este un truc pe care ea l-a aplicat în amenajarea acestui apartament de 38 metri pătrați. Totuși, atunci când spațiul nu îți permite, nu ocupa pereții cu corpuri mari, voluminoase de bibliotecă, ci optează pentru câteva rafturi așezate creativ pe perete.

    Sparge monotonia culorilor neutre cu unele colorate, ideal într-o culoare prezentă și în alte obiecte de decor din încăpere, iar pentru a avea o amenajare armonioasă într-un living mic, secretul este să alegi obiecte de dimensiuni diferite, care să orienteze privirea atât vertical, cât și orizontal.

    Amenajare de living mic: 14 trucuri și idei de design interior pentru un spațiu dinamic

    Într-o amenajare de living mic boemă se potrivește cam orice, dar dacă ai nevoie de puțin ajutor, iată ce-ți propunem: combină un pat de zi sofisticat cu un fotoliu și câteva perne de podea și armonizează-le cu ajutorul unui covor statement.

    Într-un proces de amenajare pentru un living mic cel mai important lucru este ca spațiul să nu se simtă aglomerat, ci liber și confortabil. Însă indiferent de dimensiunile acestuia, există strategii de design care îl pot face să pară mai amplu decât este. Nu-i magie, doar o modalitate inteligentă de amenajare pentru un living mic care nu-i doar stylish, ci și practică. Urmărește cu atenție următoarea selecția de sfaturi:

    1. Optează întotdeauna pentru mobilă cu picioare înalte

    O canapea cu picioare înalte, care lasă podeaua la vedere, un fotoliu ori o masă cu picioare subțiri, din sticlă, sunt piese de mobilier perfecte într-o amenajare de living mic. Spațiul pare mai aerisit și mai luminos.

    mobila inalta living mic

    2. Folosește piese de mobilier cu roluri multiple într-o amenajare de living mic

    Poți să dai mobilierului tău un dublu sau triplu rol. Un otoman vechi retapițat poate fi folosit ca măsuță de cafea, ca suport pentru picioare sau ca obiect de șezut. Ori poți folosi un divan pe post de canapea, pentru spațiu suplimentar de depozitare sau, în același scop, un colțar confortabil, DIY sau realizat la comandă. Opțiunile pentru un proiect de amenajare de living mic, când vine vorba de mobilier, nu sunt atât de limitate pe cât ai crede.

    3. Caută mobilă transparentă potrivită decorului tău

    Piesele de mobilier din sticlă securizată sau din acrilic sunt perfecte pentru spațiile mici, care sunt, de altfel, haotice din punct de vedere vizual. Transparența lor le face să se piardă în decor, făcând astfel spațiul să pară mai aerisit.

    masa din sticla living mic

    4. Optează pentru materiale textile fine în amenajare

    Folosește artificii de amenajare în livingul mic pentru a spori vibrațiile cozy prin introducerea în decor a țesăturilor moi. Un fotoliu din catifea luxuriantă, un covor moale care acoperă aproape întreaga cameră sau, dacă ești deschis ideilor îndrăznețe, pereți tapițați – acestea sunt doar câteva idei.

    tapet amenajare living mic

    5. Profită de tavanul înalt

    Dacă ai un living cu tavan înalt, folosește-l pentru spații de depozitare încorporate ori, dacă vrei să păstrezi camera liberă din punct de vedere vizual folosește fiecare centimetru pătrat pentru a da o notă personală designului interior. Folosește, de exemplu, imprimeuri și modele de tapet îndrăznețe.

    living mic cu tavan inalt

    6. Nu uita: less is more

    Așa cum am spus mai sus, uneori mai puțin înseamnă mai mult. Evită să ocupi inutil spațiu cu mobilier pe care, de altfel, nu îl folosești și nu secționa camera dacă spațiul nu îți permite. În locul unei canapele mari pe tot peretele sau plasată aproape de centrul camerei poți folosi două canapele mici plutitoare, cu picioare înalte, așezate simetric și despărțite de o măsuță de cafea.

    simetrie living mic

    7. Gândește neconvențional în amenajarea unui living mic

    Dacă spațiul este mic nu înseamnă că un decor auster este singura ta șansă. Un proiect de amenajare pentru un living mic poate fi eclectic și unic prin designul interior al pieselor, prin felul în care acestea se completează și potențează reciproc și prin paleta cromatică aleasă.

    8. Folosește covoare diferite pentru a delimita vizual zonele

    Covoarele pot separa vizual zonele din livingul tău mic în funcție de felul în care îți dorești să le delimitezi – zona de divertisment și zona de citit, de exemplu, pot fi două imagini diferite din același film stilistic.

    9. Alege luminile în mod inteligent

    Prin alegerea unor lumini inteligente în amenajerea unui living mic nu ne referim neapărat la tehnologie, ci mai de grabă la tipul de prindere și designul corpurilor de iluminat. Într-un living mic se potrivesc foarte bine luminile suspendate de tavan sau cele atașate de pereți. Este, de asemenea, important să poți folosi din plin lumina naturală pentru a maximiza dimensiunea camerei.

    10. Caută o masă de cafea cu spațiu de depozitare

    Dacă nu te încântă ideea unei mese complet transparente, alege o masă de cafea cu spații de depozitare în care să poți ascunde obiectele pe care le folosești des, dar pe care nu le vrei la vedere, cum ar fi încărcătoarele telefonelor sau jocurile de societate.

    11. Sau alege un set de mese de cafea

    Dacă o masă de cafea mare, spațioasă, este prea mult pentru livingul tău, așa că iese din discuție, cea mai bună idee este să folosești un set de măsuțe de cafea de diferite dimensiuni, pentru un decor de inspirație scandinavă.

    set mese living

    12. Atașează un fotoliu suspendat

    Leagănele de interior sau fotoliile suspendate sunt un trend popular care funcționează de minune într-un living mic sau o cameră de relaxare. Nu ocupă spațiu pe podea, așa cum ar ocupa un fotoliu tradițional, și are un design sleek foarte atractiv.

    fotoliu suspendat

    13. Urmează o paletă de culori coerentă

    Insistăm să dai frâu liber eului tău creativ și să folosești palete cromatice îndrăznețe în proiectul tău de amenajare de living mic, dacă asta te reprezintă. Singura regulă constă în încorporarea unor nuanțe care se potrivesc și care fac parte, eventual, din aceeași paletă de culori. Nu îți dorești să obții un design interior haotic, ci unul echilibrat și stylish.

    14. Plasează strategic operele de artă pe pereți

    Tablourile tale pot sublinia înălțimea camerei, de exemplu, ori o pot face să pară mai mare dacă sunt distribuite cum trebuie. Un perete-galerie este o idee prea mare pentru un living mic, dar poți distribui asimetric tablourile, pe trepte diferite de înălțime, în loc de a le așeza pe aceeași linie. Acest truc va face tavanul să pară mai înalt. Iar dacă nuanțele din tablouri se regăsesc în tavan, cu atât mai bine. Camera nu va părea doar mai înaltă, ci va arăta și mult mai glam.

    Foto principală: Simona Ungurean

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    14 idei de amenajare pentru un living mic, dar chic